Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 04. 24. 16:31
Előzmény: #69435  vincit
"akarna" azért az eladónak meg kell emésztenie de ha kényszer van annyiért tudná... de 1 év és már az lesz a REALITÁS hogy nem lesz téveszme addigra a fejekbe mert kiveri a piac a fejekből
Törölt felhasználó 2020. 04. 24. 16:03
Előzmény: #69437  Törölt felhasználó

Persze, persze, rakás munkanélküli és létbizonytalanság. Mennyi cég fut ki a tartalékaiból ha nem jön a várt gyors talpra állás?
Zsiday ezt feszegette az írásában.
A zemberek még a gazdasági dübörgés közben se vitték túlzásba a felújításokat. A legtöbb májszter nem is szereti a felújítási és javítási munkát és direkt emiatt mond rá még nagyobb árat.
A felújítás a lista első tételei között van, amit egy bizonytalan helyzetben könnyen lemondanak vagy kitolnak a zemberek.
A májszterek abban bíznak, hogy belendülnek a lakásépítések, de megint az a kérdés, hogy ki fogja megvenni méregdrágán?
Törölt felhasználó 2020. 04. 24. 15:56
Előzmény: #69437  Törölt felhasználó
És persze a vírus helyzet miatt későbbi időpontra halasztott vásárlások is egy kupacba fognak rövid időn belül realizálódni ahol szintén jelentkezik majd a felújítási igény,így az járt jól aki ki használta a mostani vákumot mind a felújításra,mind a vásárlásra,nem biztos,hogy rövid időn belül lesz ilyen lehetőség újra.
Törölt felhasználó 2020. 04. 24. 15:51
Előzmény: #69436  Törölt felhasználó
Vagy megint elhajtanak,mert nem éri meg kis melóval szarakodni nekik,most érdemes felújítást végezni amíg van szabad kapacitás az elhalasztott felújítások miatt,ha vége a vírus helyzetnek több melójuk lesz egy jó darabig mint a vírus helyzet előtt,mert szeretné bepótolni mindenki az elhalasztott felújításokat.
Törölt felhasználó 2020. 04. 24. 15:20

Írt ma a portfólió arról, hogy a mesterek már elkezdték a vállalási árak csökkentését, ahogy ugye napról napra kevesebb a munka. Stadiont se tervez építeni a nagyvezír esetleg valami monumentális szobrot magáról majd a 20 éves uralkodásának örömére, de ez még odébb van kicsit, most nem seggít a májsztereken...
Elég nagy a gáz, van pár májszter ismerősöm, csak óvatosan körbekérdeztem, hogy lenne pár javítani való munka, apróságok és eddig mindig elhajtottak, most vállalnák, bár a vállalási áraikban még olyan nagy csökkenést én nem látok. El is toltam minden építőipari munkát a jövő évre.
Szerintem jövőre már szelídebb árakkal fogok találkozni.
vincit 2020. 04. 24. 14:54
Előzmény: #69417  Törölt felhasználó
" ha most akarnak valaki eladni csak 1/3 1/4 áron tudna de kár ezen filozni" aztán "1 éven belül és feleződést várok a tavaly év végi árakhoz képest ennyi idő alatt fogja fel a piac" Figyelj most 1/3 és 1/4 negyed áron lehet eladni az ingatlanokat, jövőre meg 1/2 áron. Akkor most kell venni 1/4 áron ingatlant a tanácsod szerint és jövőre amikor felmegy az ár 1/2 re, akkor eladni, szépen lehet duplázni vele. Szép tanács!  Vén kutya ebül szokott meg őszülni, mondják.
Törölt felhasználó 2020. 04. 24. 14:47
Előzmény: #69421  berlini
köszönöm de ha már ennyire tudod h mit írok azt is tudhatnád h kivonultam bp-ről és vidéken vagyunk családostúl unokástul... mégis miért vennék újra bármit budapesten? nem leszek már újra tini a gyerekeim se max az unoka de annyi realitása van mint hogy majd Bangkok-ba akar dolgozni ha felnő... köszönöm és boldog vagyok a jelnlegi helyzetemmel sőt istenkirálycsászárnak érzem a poziciom mikor látom h minden összeomlott... kicsit úgy érzem magam mint a szuperhősős filmekben mikor a protagonista mögött robban minden de ő egy karcolás nélkül feszít a lengok elött és széles megelégedett mosoly ül ki az arcára! :D
teglaherceg 2020. 04. 24. 14:46
Törölt hozzászólás
Gaguse
Gaguse 2020. 04. 24. 14:43
Előzmény: #69430  berlini
Én is erre számítok, tehát V alak elnyújtott hosszú farokkal :) valami ilyesmi, a lényeg hogy már fossák a cuccot, lehet termelni újra, a vásárlóerő már kérdéses :D
nyenyere111 2020. 04. 24. 14:38
Törölt hozzászólás
berlini
berlini 2020. 04. 24. 14:30
Előzmény: #69428  Gaguse
Gondoltam, hogy egyszerűbb a magyarázat, de azért megpróbáltam értelmezni. :)
Kina összeségében jobban kezelte a járványt.
Náluk a "V" alakú kilábalás realitás lehetne, ha sziget üzemmódban élnének.
Viszont a kinai gazdasági fejlődés fő motorja még mindig az export. 
Annak felpörgése peddig attól függ, hogy a fő export piacok (USA, EU) hogyan, milyen sebességgel lábadoznak. Itt még vannak kérdőjelek. Én inkább arra tippelek, hogy "V"-ben mentek le é indulnak fel, de utána lesz egy pár hónapos lassabb fellendülés.
Gaguse
Gaguse 2020. 04. 24. 14:24
Előzmény: #69426  Törölt felhasználó
duplaáron :D ja igen, még most is ezt mondják, amikor 15% os lesz a munkanélküliség, USA letérdelt és senki nem tud semmit. de nálunk duplázódnak majd az árak :D lol
Gaguse
Gaguse 2020. 04. 24. 14:19
Előzmény: #69425  berlini
ha elolvasod amit írtam, akkor azt mondtam, hogy nem gondolnám, hogy V alakú lenne a kilábalás, de a kínai adatok a V alakú kilábalást támasztják alá. a LY = Last Year + azt jelenti, hogy tavalyi havi lebontású adatokhoz képest pluszban vannak! Legalábbis nálunk. Én ezt úgy értelmezem, hogy náluk bejön a V alak, de meglátjuk...
Törölt felhasználó 2020. 04. 24. 14:17
Előzmény: #69426  Törölt felhasználó
Ugyanez a németvölgyön már 110 millió, V-ben 140 millió?
Törölt felhasználó 2020. 04. 24. 14:16
Mai főcím:
józanságra intenek a panelbárók.
Mondjuk te csak félig.
Duplaáron, beszarok. 
Mikor, 2040-ben?
Csak hogy hozzunki egy példát a te házad tájáról, akkor egy 40nm-es corvin SodoSopa-s kaptár lakás 80, azaz nyolcvan millió?
berlini
berlini 2020. 04. 24. 14:16
Előzmény: #69418  Gaguse

"LY+" ???
Láttam már pár szimbólumot a gazdaság visszaeséséről és kilábalásáról.
Mint pld. 
"V" alaku, (esés után ugyanolyan gyors kilábalás), 
"U" alakú (gazdasági visszaesés egyre lassulóbban és utána ugyanolyan ütemű kilábalás), 
"L" alakú, (azaz gyors esés után hosszű recesszió. )
De a tied izgalmasan hangzik.
De nyilván egyszerű értelmezni.
Először nagy és gyors esés, aztán hosszú recesszió és utána megbolondul a világ és bonyolult (egyszerre zuhanó és emelkedő szakaszokkal a gazdaságban, a végén cél a csillagos ég.
Zoom1
Zoom1 2020. 04. 24. 14:11
Előzmény: #69209  CyrusTheGreat
Kicsit erőltetett, de megoldható: 
https://ingatlan.com/ix-ker/elado+lakas/tegla-epitesu-lakas/budapest+9+kerulet+ferenc+korut/31453141
Egyébként ezeknél a lakásoknál földszinten vastagabbak a falak, árnyékosak is, nem feltétlen kell klíma. Nálam van, de nincs rá szükség.
Gaguse
Gaguse 2020. 04. 24. 14:11
itt sokan csak a két végletre játszanak, vagy kilőnek az árak vagy beszakadnak és feleződnek. Én nem vagyok se pesszimista sem pedig optimista, szvsz 20-30% korrekció felé áll a zászló, de lehet csak 5-15% is (jelenleg már 10% körüli de ez lehet átmeneti is) most mindenki kivár, mint eladó mint vevő, megfagyott a piac, mert senkinek nincs üveggömbje. Lehet játszani valamely irányra, aztán vagy bejön vagy nem :) 
Törölt felhasználó 2020. 04. 24. 14:10
Én optimista vagyok,és arra számítok,hogy 1 év múlva minden ott folytatódik ahol a vírus előtt volt.
Ennek a vírusnak a halálozási rátája még 1 % sincs kb 0.5 %,a jelenlegi fejlettségi szinten év végére meg lesz várhatóan az oltás ellene,így a hatása megszűnik,a túlzott aggódás sehova sem vezet.
berlini
berlini 2020. 04. 24. 14:06
"kokainos mámorban fentrengenek a panelbárók"
Én forditva emlékszem.
Volt itt pár hozzászólásod, ami tobzódott a hangulatjelektől és az öndicsérettől.
Nem úgy tünt, hogy józanul irod.
Gondolom amióta az eladott lakásod vételára folyamatosan veszit reálértékéből (MÁP+?) már kevésbé vagy boldog.
Nem baj. Majd megveszed ismét duplaáron. :)

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek