Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Te is csak vagdalozol ! Azt se tudod mar melyik melyik volt. Miert erne tobbet egy 80 m2 kozlekedes nelkuli vikendhaz 15 nel tobbet ? Na jo legyen 18. Igy mar ok ?
Egyik kollégám gondolkodik lakásvásárláson, de nem szeret és nem tud alkudni. Nem vállalsz alkudozást sikerdíjért? :) Szerintem nincs az az eladó, aki ilyen kifinomult érvrendszerrel szemben eséllyel tudna érvelni.
Amirol Te beszelsz az egy 80 m2 es a paraszt altal pofasnak tunoen felujitott regi haz valahol a kozlekedestol tavol. Es megprobalt 80 milcsit lecsapolni a szaraert.
Itt nem messze felhúzta végre a volt panelos pösti az ikerházat és jött ugye hozzám beszélgetni, de valójában csak arra volt kíváncsi, hogy az én 10 éves 120nm + 21nm garázsos házam mennyit érhet. Mondom nekik, így 36-38m, ha feldobatom a szigetelést meg a kerítést és az elektromos kaput is megcsináltatom, akkor felkúszhat 40m-ra, csakhogy ez a két munka barátok között is kb 5m. Szóval még gondolkodom rajta. Na erre megsértődtek rám, merthogy biztos valami hátsó szándékom van, hogy ilyen alacson összeget mondtam, mert ők egyébként árulják az egyik gyönyörűséges ikerházat és 50m-ra tartják legalább és nem nem alkusznak lefele, 130nm, de garázs nincs és a telek is csak kb a fele, mint nekem. Igaz leszigetelte az idiótája pár cm nikecellel, amit majd a madarak kikezdenek meg a fal berohad mögötte, ja és cimborám látta és mondta, hogy borzasztóan összecsapott silány munka volt a felrakás, spróroltak mindennel a melósok. Még napelemet is fel akarnak dobni, akkor már 55m-ra kúszna fel a minimum ár. Lehet végül is a piacot tesztelni, de a külső Aglóban mire elkezdődhetett volna az áremelkedés, addigra véget is ért gyakorlatilag. Pár építkezés, néhány eladott ház, pár pesti kiköltözött, mert a panelja vagy az 1 szobás garzonja áráért kapott egy úgy-ahogy elfogadható családi házat, csak a napi ingánzás borzalmas, már veresegyház is beáll, mint a beton minden reggel és akkor még az autópályára se jutott ki fél óra alatt, ez a vasút vonal a legalja az összes algós között, 1 órát vánszorog a vonat 30km-en. Ez nem zavarja a pöstit, hanem elkéri a horrorisztikus összeget az ikerházáért. Meg kellett volna kérnem impudentet, hogy értékelje fel az ikerházukat, de akkor lehet, hogy tettlegesség lett volna a vége, annyira el vannak szállva maguktól :) Teljesen reálisan nézve és csak azért, mert zsír új, mondjuk egy 38-40m-t érhet ha van ideje megvárni a vevőt, de inkább olyan 35m körül tudnák eladni belátható időn belül, inkább azalatt. Én is bíztam abban, hogy az Aglóban majd általános áremelkedés lesz, ami követi a pöstit, mert jelenleg a házamba én beleraktam olyan 45-50m-t, nem számolva a kamatokat és nem tetszik, hogy esélytelen lenne kivenni belőle, sőt legalább 10m bukó kinéz, ha eladom majd egyszer. Sajnos az áremelkedés megállt a pesti agló esetében a Dunakeszi-Fót vonalnál és kijjebb már nem jutott belőle :(
Ne vicceskedjetek Budaorsi 170 m2 gondolom atlagfekvesu reszben felujitando haz max. meger 40-45 milliot. De megvenni is csak egy paraszt fogja akinek semmi nem szamit es igenytelen. 80 millio az nalam mii. 300 m2 panoramas luxushaz minden foldi joval. Nem padlasteres es osszeganyolt.
Nem is mondom hogy megerie vagy nem. De azzal nem erdemes foglalkozni hol esik majd nagyobbat. Bp ha esik akkor az agloban is esik aranyosan. Ennyit akartam irni osszvissz. Az altalad irt 170nm teglaara 55-60m plusz telek. 80 nem veszes erte.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link