Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Honnan veszed hogy én aggódom? :D te idegbeteg vagy az biztos! Veled ellentétben Bélám én kerestem pénzt az ingatlannal az elmúlt 5 évben ami a ZSEBEMBEN van és nem a fejemben egy szám! ahhoz meg végképp semmi közöd, hogy én mibe rakom a pénzem! A személyeskedést meg fejezd be! ;)
Nem kell itt cumikázni! Akkor lassan mondom hogy megértsd : A MÁP+ megjelenése óta beszakadtak a tranzakciószámok! Légy szíves, magyarázd meg itt a többieknek is, hogy miért 2 számjeggyel csökken 3 hónapja a tranzakciószám? kíváncsian várjuk ;)
"a fórumon ár miatt zsizsegők 100%-a VENNI AKAR, nem eladni!!!" A vicces, hogy akik meg ezek a zsizsegők miatt zsizsegnek, be lehetnek rottyintva, hogy esés lesz. Nem lesz esés egyelőre. De az eddigi gyors növekedésnek is vége.
na kicsit vegyél vissza az arcodból bélám mert hatalmas lett! Eddig nem tettem ajánlatot telekre, ez az első alkalom. Amúgy nm pesten vagyok de ezt sem tudod ;) Amúgy 872 nm de a faxomért magyarázok neked nem is tudom....
A babaváró 10 milkával shortol mindenki: betették MÁP+-ba, hogy majd 5 év múlva olcsón vegyék megint a kaszás dűlői 50 m^2-es panelt (12,8 milka volt 4 éve).
én a forró pénzről beszéltem ami már inkább máp+ba megy az ingatlan helyett! butaságokat te szoktál beszélni Bélám, mindenki értette amit írtam csak te nem! A lényeg hogy kevés olyan hülye akad mint... hogy ingatlant vesz máp helyett :D
mekkora a magyar készpénzes ingatlanforgalom? 100 mrd per hónap? azért azt rendesen megcsappanthatta a MÁP, még akkor is, ha 80%ban más befektéséből ment.
meg hitelkiváltásra, na meg persze új szifon X meg török riviéra :D mindenre megy csak ingatlanra nem! nem is értem miért gondolták sokan, hogy ott fog kikötni ez a pénz, senki nem mondta csak az ingatlanosok próbálták tolni a mantrát májusban, hogy vegyél most mert jön a babaváró és kifog lőni az ára mindennek :D
volt egy cikk pár napja, hogy nagyon megy az új autó piac. gondolom arra megy a babaváró, meg esetleg meglévő ingatlan felújitására, bővitésére vásárlás helyett
heti kb 80 milliárd megy MÁP+ ba és átlépte az 1800 milliárdot :D őőőő ez pont eltűnt az ingatlanpiacról. Ezen a fórumon kíváncsi vagyok mennyien szeretnének venni most ingatlant, szerintem meglepődnél. Amúgy az imént tettem ajánlatot 1 telekre, 13.5 ért hirdetik, ajánlottam 10-t. Azt mondta egyenlőre nem alkuképes, pedig hirdeti egy ideje. Decemberben ő fog keresni ;)
"A befektetőnek is másodlagos, ha fixen szedi a bérleti díjat." => valsagban nem fogja fixen szedni. Vagy kevesebbet vagy semmit. ...................... ... " Csak annak fontos, aki eladni vagy venni akar." ==> ez elegge nyilvanvalo :)
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link