Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Nos velem felvésették Németországban 1994-ben egy ilyen mérés után. Ott elvégzik ezeket a méréseket mind a burkolás előtt mind utána. Előtte én sem hallottam erről. Ott megtanultam. Minden ezzel kapcsolatos költséget az alvállalkozó fizeti, aki a hibát elkövette. Legalább olyat ne irj, amihez nem értesz. Amúgy meg látom ketten irtok megbizásból a Metrodomnak. Én a kollégádnak válaszoltam. (Ja, és ne idegesitsetek fel, mert tudnék olyan példát is mondani Metrodom épitkezésről, amiből az is kiderülne, hogy nemcsak hanyagok vagytok, de buták is.)
Nem vagyok a Metrodom alkalmazottja - sajnos :) Mondj egy olyan építőcéget, ahol ezt az akusztikai mérést a készülő lakás minden helyiségében elvégzik. Továbbá, ha nem megfelelő akkor majd felvésik az aljzatbetont, amiben már be van építve a víz/csatorna/villany/fűtés vezetékei amelyek a véséssel mind szétmennek. Mert minden új építésűben ott vezetik ezeket. Legalább olyat ne írj amihez nem értesz.
https://hvg.hu/kkv/20190903_mnb_kamatok_hitel_fogyasztovedelem " a teljes jelzáloghitel-állomány mintegy háromötöde továbbra is változó kamatozású." Lesz itt olcsó ingatlan 4-6-8 év múlva.Türelem ingatlant terem! Az alsó 6 decilis (háromötöd) megtehetné, hogy kiváltaná, rendbe rakná az igatlanhitelét! Csakhogy kezdődik a kéjjel-nappal Judapest, Joy napok vannak, Fesztivál lesz, shoppingolni kéne, faszbukon kivel mi történik, like-olni kell napi 300-szot etc..etc... A pénz a sodródó emberektől mindig is a tudatos emberek felé áramlott, áramlik, és áramolni fog!
Nem akarok azt állitani, hogy a Metrodom nem megbizható. De a minőségre adhatnátok még egy kicsit nagyobb figyelmet. Az új lakásépitésnél a leendő tulajdonosok teljesen jogosan elvárják a jó hangszigetelést a lakások között Ezt kétféleképpen lehet eltolni: - lakáselválasztó falazatok nem megfelelőssége (ezt ok.) - hanyag gépészeti szerelés (rezgések, és átvezetések szintek között, lakások között. (ez is rendben van.) - a lakásokban az aljzatbeton akusztikai elcsatolása a tartószerkezettől. Ez utóbbival szokott probléma lenni, mert a sietős betonozásnál a hangcsillapitás sérülésmentességére az oldalfalaknál és a födémbeton felett nem szoktak odafigyelni. Nem kellene pedig mást csinálni mint lakásonként ennek sérülésmentességét zajméréssel a környező lakásokban (főleg az alatta lévőben) lemérni. Ha nem stimmel, akkor a burkolatelkészitése előtt felbontatni a kivitelező költségére. Nos ezt Ti sem csináljátok. Akinek szerencséje van, az nem panaszkodik. Aki meg peches, az panaszkodik, de magas ivből leszarjátok a panaszt. Üzenem a főnökeidnek, van még hova javulni.
"A négyfősre tervezett szállásokon így ma jó, ha hárman laknak." Ez kb. egy munkásszállás. Most komolyan ettől azt várták, hogy tolongani fognak a jelentkezők az állásra? Ez egy ágy, amit biztosítanak, mellé kapsz 3 másik izzadt férfit is. Forintra lefordítva ez plusz 50 ezer forint maximum fejenként mínusz a konfortérzet. Az nem sok. Mikor elkezdtem olvasni a cikket azt gondoltam, hogy a komplett családnak bérelnek lakásokat ...
Bocs, ha indulatosnak tüntem :D Ady után: "érted haragszom, nem ellened" Sokat vitatkoztam fórumozó társakkal 2013-tól az OTP lehetőségeit illetően. Azóta az árfolyam duplázódott. Pedig sokan végig a válságtól tartva nem invesztáltak. (A mai árfolyban is van 20%-os lehetőség a következő 1 évben.) Csak meg kell nézni mit csinál a világ egyik legnagyobb befektetési alapja, az norvég nyugdij alap: 2018 elején 800 milliárd eurós alap ma már kb 1000 milliárdos. https://de.wikipedia.org/wiki/Staatlicher_Pensionsfonds_(Norwegen)
Sokat megélt öreg rókaként mindig kevésbé félek azoktól az esetleges bekövetkező bajoktól, amit mindenki vár. A következő években folytatódik szerintem a kormányak és a jegybankok időnként kétségbeesett erőlködése a gazdasági fejlődést legalább szinten tartani tudni, a küzedelem a válságot előrejelző folyamatok megforditására. 2008-ban több baj volt: - ingatlanhitelezési lazaságok és a hitelek értékpapirositása , csomagolása és eladása - túlzott közösségi eladósodottság. (Itt ma is vannak még feketebárányok, sőt az USA -ban a folyamatok elszabadultak.) - bankok kockázatviselési stratégiája és annak ellenőrizettlensége (Itt ma már inkább túlszabályozottság van. Gúzsbakötött bankrendszerrel, null kamatos környezetben nehéz fejlődni.) Szerintem a következő válságot valami olyan váltja ki, ami meglepetésszerűen jön és nem vagyunk rá felkészülve. Hogy mi lesz a kiváltó ok? Én sem tudom. Hogy mikor jön? Nos azt sem. Bármikor jöhet mostantól a következő években. Hogyan lehet rá felkészülni? Diverzifikálással. És semmi esetre túlvállalással. Aki ma ingatlant vesz úgy , hogy a maximumig kimeriti a hitelfelvételi lehetőségeit és nincsenek tartalékai, az hülye. Aki viszont beteszi az összes pénzét államkötvényekbe és nem veszi észre, hogy azt elinflálják, nos az sem őrzi meg a vagyonkájának reálértékét. (Üdvözlöm azokat, akik 2 hónappal ezelőtt MÁP+-ot vettek. Ma euróban 3%-kal kevesebbet ér a pénzük Ja hogy el ne felejtsem van egy kis kb. félszázalékos kamat is már, kivéve, ha nem kell hirtelen a pénz, mert akkor a névérték minusz félszázalékon váltanák ma vissza. És a visszaváltás szabályain bármikor drasztikusan változtahatnak.) De a MÁP még mindig jobb mint a kp. a folyószámlán, vagy a párna alatt. Csak a vakok nem veszik észre, hogy a világ összes államának adóság állományát csak elinflálni lehet. Visszafizetni reálkamatokkal már régen nem megy. Tehát jól működő, fejlődő részvényekből egy nagy adag, lehet ugyanazoknál kötvény is, aminek tényleges reálhozama van. Lehet nyersanyagokba fektetni, de ott a lokális mélypontokat kell megpróbálni elcsipni. (Aranyat venni most, 20%-kal drágábban mint májusban, nem tűnik okos dolognak.) Ingatlan pedig akkor lehet tartósan válságálló befektetés, ha az ingatlant nem lehet egyszerűen szaporitani a területen. Semmi esetre nem egy városszélen felépült lakást, amiből könnyen lehet 10 ezer másikat a piacra dobni. Semmiképpen nem egy olyan lakást venni, amiből az albérlők elsőként fognak elmenekülni. (Mert rossz a közlekedés, iszonyatosan zajos a környék, nincs megoldva a lakások közötti zajszigetelés, stb.) A 2008-as válság utáni lebénult ingatlanfejlesztés és áresés Budapesten a legkevésbé a luxus lakások piacán volt érzékelhető. És a legrosszabb amit tehetünk, az a kivárás. Ismerek olyan kollégát itt a fórumon , aki már 5 éve folyamatosan visszaesést vár az USA-nan és annak hatására világszerte. Ezalatt el lehetett érni 100%-os hozamokat szinte kockázat nélkül.
Nem vagyok tatabányai nem vennék ott ki semmit, ennyi erővel pestre is költözhetnék. Ha nekem pest az új lyukóvölgy, elképzelheted mit gondolok tatabányáról.
remélem nincs harag, én csak annyit szeretnék mondani, hogy szvsz megfog állni a drágulás. Válságot én sem szeretnék, de valami készülőben van sajnos és ez tény! Azért mert úgy gondolom, hogy vége a 2 számjegyű növekedésnek, attól még nem kiabálom 2 éve a válságot, ne keverjétek össze ezt a 2 dolgot pls... Amúgy ezt a lakást anyámnak vettem 2017.05 ben, szóval hosszútávú :)
Ezen senki nem csodálkozik aki az elmúlt párszáz év ilyen tendenciáit ismeri. A feladat, ami ténylegesen segitene a nemzet fejlődésében (és nemcsak szaporodásában) az lenne, hogy hogyan lehet hátrányos helyzetű családokba született gyerekekből kihozni a maximumot.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link