Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
akkor hogy lehet az, hogy a nyugat defláció és aranystandard mellett hódította meg a világot, míg az inflációs kurzus mellett relatíve szép lassan, de folyamatosan leértékelődik?!
tehát nyomtattak jó sok pénzt. mondjuk 3x-et. Az Y Z és C termék ára felment ettől úgy, hogy bizonyos szegmens több volt az emelkedés, mint a 3X/3, illetve lassan az Y Z és C együttes ára is 3X lett, ezzel milyen jól jártunk, miközben a minőség nem nőtt. Ez egy bravúros megoldás, sőt kifejezetten hasznos:) szerintem még 3X ennyit kellene nyomtatni, és akkor még 3szor mennének fel az árak. Közben a A termék árát mérve nem volt növekedés, ezért nincs is infláció. Logikus és értelmes:)
Viszont az inflacios kosarat a lakhatas huzza fel attetelesen a megnovekvo szolgaltatasi arakon keresztul. Mindenki arat emel mert azt hallja milyen jol megy az embereknek,na akkor emelek en is...egy ideig bejon,hiszen hitelt olcson adnak. Jobban belegondoltok milyen alapon tegyenek a kosarba egy lufballont,ami barmikor pukkanhat,es akkor a biztonsagos befekteteseket is meg lehet majd nezni. * Igaz nem esik annyit egy csaladi haz mint egy panell csoda,hiszen nem is ment annyira fel:) En inkabb ugy mondanam relativ biztonsagos befektetes,es ez igaz az airnb-re is,azaz a belvarosi korzetekre.
Bécsben a fizetésekhez képest nagyságrendekkel jobb a helyzet és a bérlakáspiac is egy "kissé" magasabb színvonalon ketyeg mint az itteni totál amatőr verzió... de ezt már legalább 50-szer kiveséztük + nyelvet tanulsz és külföldön vagy - az is pozitívum...
nem írtam ,hogy okos lettem volna. de Én csak saját célra veszek ingatlant. valahol a középúton vagyok , nem nyertem extrát de úgy érzem a pénzemnél vagyok még így is ,hogy megpróbáltak "kicsinálni" az alacsony kamatokkal és a száguldó ingatlanárakkal. Ámbár Én is dicsekedhetnék mert a meglévő ingatlanom közel duplázodott.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link