Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
izommanujra 2025. 01. 09. 17:01
Előzmény: #236278  ncseed!

Itt toporog a 40000 db  vevő (PMAP)  .. és van pár tucat lakás.. kész röhej 100 millió is lehetne ennyi erővel egy kis panel  lakás azt is megvennék :D
Mondom ne tudjátok meg ez nem volt kamu ( lásd telefonszámok az öregnek és hogy nonsztopp hivták míg ott voltam akkor is csak mosolygott jó nyilván 30 ért persze.. ) mennyi vevő jelölt van KP vevő most .. rengeteg ha most hitelre kéne lakást vennem  nehéz dolgom lenne  és nem írígylem a családosokat sem akik maguknak akarnának most valamit támogatásokra venni..
izommanujra 2025. 01. 09. 16:58
Előzmény: #236277  DaGi

Bútor és gépesítés nélkül adom ki a lakásokat. ( csak konyhabútor és gáztűzhely van ) mindent magának hoz.!
ncseed!
ncseed! 2025. 01. 09. 16:52
Hát gyerekek, nézegetek mit lehetne venni, de döbbenet mennyire nincs kínálat értelmezhető árkategóriában... Mondom jól van, menjünk el 80M-ig a XI-ben, 2011 utáni tégla, erre van 24 találáat amiből 11 még meg sem épült szóval marad 13db. TIZENHÁROM.  40-50m2 közötti mind, két szoba. 
Háááááááááááááááááááááát, izéééééééééééééé...
DaGi 2025. 01. 09. 16:39
Előzmény: #236245  izommanujra
Eleg durva, hogy letezik olyan ember, aki ilyet alair. Mi tortenik pl. ha rottyra megy a mosogep?
lacikonyha 2025. 01. 09. 16:13

megnyugtató hogy mennyire közismert, mármár triviális hogyan kell megelőzni egy ilyen bajt
kihasználni az óvatlanságot szintén ilyen közismert?
Freszelés 2025. 01. 09. 14:54
Szerintem a pénz azért kifizetésre került, csak a tartalom nem készült el. Mert a lopásra azért mindig van ész.
N0MAD 2025. 01. 09. 14:49
Előzmény: #236272  Murdoch
na igen, a rendelkezésre állási elvárás meghatároz mindent. 
99%osnál évente pár nap is kieshet.
99,9% is jópár óra.
aztán a sok kilences esetés jön a drágulás amikor minden is redundáns meg amit a zseb enged. 
Amit kérni és fizetni tetszik. Akár akkor is menni fog ha a környéken semmi se meg áram se lesz :D
EURHUF_goes_to_haven 2025. 01. 09. 14:44
Előzmény: #236272  Murdoch
Képzeljük el akkor ez magyarországon mi lehet... részben papír alapú, a többi meg ezer éves nem redundáns gépeken elég csak az ügyfélkaput megnézni. Mikor egy szavazatszámláláskor összeborul a rendszer... vicc. Lázár a nagy feltaláló, de én azért várom hogy ilyen nálunk is lehet kb bármikor... Mikor volt a hagyatéki tárgyalás előkerült, hogy OTP szocpol miatt még elidegenítés van a földhivatali lapon. Beslattyogtam halottival az OTP, be hogy csókolom, ez már rég ki lett fizetve, tessék már kiállítani egy papírt, hogy töröltethetem.. hujajj ez nagyon régi ez már nincs meg itt, max az archívumban pesten. Kérvényt benyújt 2 hét után jön, hogy ház izé nem találjuk de már rég lejárt szóval uccu töröltethetem... És ez még papír alapú volt.. 
Murdoch 2025. 01. 09. 14:39
Előzmény: #236271  N0MAD
Ennyi. És nyilván szervezeti struktúrától függően még akármi lehet, egyik fő lényeg, hogy mennyi idő eshet ki. Ha van egyből tartalék rendszer, akkor gyakorlatilag gyorsan vissza lehet állni, ha először be kell röffenteni, akkor mondjuk pár nap a mentések visszatöltése. Na de több hónapos kiesés, hát az gáz. Nálunk anno volt ilyen, 6 óra esett ki, túl nagy problémát nem okozott. Mondjuk mostanság kezdik az adatbiztonsági dolgokat komolyan venni.
N0MAD 2025. 01. 09. 14:31
Előzmény: #236270  Murdoch
Fel nem fogom.
IT-s vagyok, van ugye a nas amin az adatok keresztbe hosszába tükrözve hdd-ken. (ebből is lehetne redundáns kettő-több ha az egyik elfüstöl, de nálunk nincs, nem annyira életbevágó, illetve az operatív adatok és ezek mentéseik külön vasakon is vannak, mindegy). 
Aztán város másik pontján még egy nas éjszakánként tükrözve.
Aztán napi és hetes havi mentések.
Aztán időszakonként lementve amúgy nem áram alatt levő háttértárakra.
És ezek amúgy a napi logoktól eltekintve reprodukálható adatok, csak macerásan. 
És lokális cég nem nemzetközi telephelyekkel minden földrészen ahol mindez meglehetne. OK földhivatal is lokális.
SZóval ez nem kis elcseszés adatbiztonságilag.
Murdoch 2025. 01. 09. 14:19
Előzmény: #236268  lacikonyha
Vagy georedundáns, offline mentési rendszer, nem bonyolult. Ezt így elsőre úgy látszik itt elkefélték, na elő gyorsan a BCP-DRP eljárásokkal. Ja, ilyen vészhelyzetis dolgokra lehet nem volt kedvük :) Ilyenkor szoktak rájönni a cégek, hogy baxxus, századannyi költség lett volna ezt rendbetenni.
Freszelés 2025. 01. 09. 14:18
Előzmény: #236268  lacikonyha
Hát.. mit mondjak. Katasztrófa.
Én a saját irataimat megőrzöm elektronikus formában a végtelenségig (fizikai értelemben nem foglal helyet) és dátum és ügy jellege alapján is könnyen kereshető minden. Kb havonta 5 percet vesz ez az egész igénybe (szkennel, iktatás). 5 év pedig után a legtöbb papir alapu dolgot kukázom (nettó 10 perc/év), de persze vannak amiket sose (adásvét, születési bizonyítványok, ilyesmik).
Három tárolóegységre történik a mentés, mindegyik titkosított, jelszóval védett és a háromból maximum kettő tartózkodhat földrajzilag egy helyen és egyszerre kettőnél lehet legfeljebb 'online'.
De én csak egy senkiházi kisember vagyok, ezek meg milliárdokból üzemelő fontos állami szervek.
Ismét csak megerősít abban, hogy érdemes azt csinálnom, amit csinálok. Mert lehet, hogy egyszer nekem lesz fontos bizonyítani valamit....
lacikonyha 2025. 01. 09. 14:09

nálunk is hamarosan felejtős lesz a papíralap
talán egy ideig majd párhuzamosan él mindkettő
.
https://444.hu/2025/01/09/szlovakia-tortenetenek-legnagyobb-kibertamadasa-erte-az-ingatlan-nyilvantartasi-rendszert
ehe
ehe 2025. 01. 09. 13:55
Előzmény: #236196  Andy01
Nyilván ezekre szükség van mind, nem vitattam.
Ha valaki terápiára adja a fejét, azzal is durván kilépett ám a komfortzónájából.
De azt jó volna alá is támasztanod, ahogy írtad/értettem minden esetben jobbak a "Te" életmódváltó módszereid egy szakképzett segítő kéznél?
Azért mert pl. láttál néhány példát, hogy akár a pszichológus még többet is ártott mint használt (szerinted), az nem azt jelenti, hogy valóban az is történt, esetleg Te magad is jártál, és úgy érezted csak égeted vele a pénzt?
Mégis hány történet alapján jutottál erre a következtetésre, és miből gondolod, hogy ezekkel a történetekkel /személyiségekkel le is fedted már az összes lehetséges problémahalmazt, amivel valaki tudhat küzdeni?
EURHUF_goes_to_haven 2025. 01. 09. 13:44
Előzmény: #236229  Xis24
Mi lenne mi lenne.. Majd anektáljuk ausztriát mint Trump Canadát :D És ott van sok állami lakás azt lehet újraelosztani.. 
lacikonyha 2025. 01. 09. 12:07
Előzmény: #236262  Andy01

elvileg létezik:
- eladói ügynök
- vevői ügynök
- tranzakciós ügynök
.
vannak országok ahol ez alaposan szabályozott, állítólag amerikában olyannyira,h ogy az ügynökség jellegét a kapcsolat kezdetekor írott formában közölni kell, ennek elmaradása a licensz elvesztésével járhat
nem véletlen hogy nem mindegy az ügynöki szerep jellege
.
a gyakorlatban az igazán sikeres típus a tranzakciós, főleg itthon
viszont ez igényli a legtöbb észt és gyakorlatot, de ez hozza a legtöbb jövedelmet
.
szerencsére erről a "ki a nagyfasz ha én nem" tábor tagjai nem sokat tudnak
lacikonyha 2025. 01. 09. 11:54
Előzmény: #236263  lacikonyha

jav
2005 helyesen 2008
lacikonyha 2025. 01. 09. 11:50
Előzmény: #236262  Andy01

már említettem, hogy a külföldi ügybeleimtől tanultam meg a lényeget 2005-ban
olaszok angolok, hollandok, elsősorban de volt több ausztrál is akik jó tanítók voltak
a geciséget amit csak jogos zsiványság éreztek cimű tantárgyat  a "ki a nagyfasz ha én nem" felirattal a homlokukon tömegesen érkező magyarok oktatták
.
az értelmes külföldi időt szán az ingatlanos kiválasztására, és a jóindulatának megnyerésére,aztán ha megvan ez a részfeladat, jöhet akár a lakásnézés is
.
eladóként külföldiek szóbeli + irott pályaztatásaikon is számtalanszor részt vettem és általában meg is nyertem
de ez nem szakmai fórum,  nem részletezem mélyebben
Andy01 2025. 01. 09. 11:12
Előzmény: #236213  infin
Amit ir Lacibacsi az ingatlanosokrol, sajnos, ez a MAI piaci realitas, a raffinalt ingatlankozvetitokkel van tele a palya. Nemcsak eladni nehez egy maganszemelynek, hanem venni is.  Ezt most Spanyolorszagban vagyok kenytelen tapasztalni, igen keseruen! Regen szerintem tisztabb volt az ingatlanpiac Magyarorszagon, a kozvetitok nem uraltak a lakaspiacot, jelen voltak a maganszemelyek eladokent, vevokent.
Andy01 2025. 01. 09. 11:08
Előzmény: #236217  sityaki
Igen, elsodlegesen az idealistat nezem, de a kozvetitok sajat honlapjat is. Sajnos, a tapasztalatom az, hogy amit Lacibacsi ir a kozvetitotkrol, az itt is igaz a legtobbre.  Nem mindre, de a jo vetelekre megvan a sajat jeloltjuk, sajat erdekuket kovetve. A tobbi megtekintes csak formalis, hogy a tulajdonos fele igazoljak magukat. Teljesen az o kezukben van a dontes.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek