Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
tihamer
tihamer vasárnap, 15:35
Előzmény: #235279  slash
'Tihamér felbátorított,  írtam egy udvarias üzit a panelbérlőnek hogy egy 10% emelés lesz jövöre."
Ennyi, jól csináltad.
Udvarias és érvelő hozzáállással kell tájékoztatni a kedves bérlőt. A többség megérti hisz mind a termékeknél, mind a szolgáltatásoknál ugyanez van. Plusz kialakul szépen a szokás hatalma és már csak legyintenek rá, mondván ez van. A kevesek, az a pár bérlő aki ezért felmond, ott mehet a bérlő csere.
Valójában csak reál érték körüli tartást kell alkalmazni.
👍
slash vasárnap, 15:33
Előzmény: #235290  szieszta
Neked amúgy hogy van ez? Az egyik házadban ingyen lakik egy család. Úgy emlékszem. Ez ok. Van egy másik hacienda is ahol fizetnek csak 5 éve nem emeltél? Vagy ez egy és ugyanaz?  
slash vasárnap, 15:31
Előzmény: #235297  szieszta
Ok. Én is azért emelek mert más is emelt.. két hét múlva autószerviz ingre-gatyára vetkőztetnek.. már előre félek.. á, szar az egész. :-) 
szieszta vasárnap, 15:14
Előzmény: #235292  slash

Láttad a mondókám végén a :-)-t  Ez egy szmájli.
De ha jól belegondolsz, nincs igazam? Sokan azért emelnek, mert más is emel. Drágább lett az élet címszó alatt.
A kislányom járt lovagolni, ott félévente emelt a lótulajdonos. Kérdeztem tőle, hogy ennyire drága  a lótartás? mivel nagyon nagy legelőjük van.  Dehogy, csak elkezdett építkezni, arra kell a több pénz.
Könnyedén meg tudnám fizetni, de az árhoz képest nagyon esett a szolgáltatás minősége.
szieszta vasárnap, 15:04
Előzmény: #235291  Pistike12
Valahol szidom én a fiatalokat?
Ha gyerekkoromban léteztek volna ezek a kütyük, több mint valószínű és sem fociztam volna a haverjaimmal a parkban. Meg ha dugig  lettek volna az üzletek, nem kellett volna   a kertben megtermelni a zöldséget, meg állatokat tartani.
Ilyen világot élünk. Nem tudom ez mennyire jó, vagy rossz, de az a mondás járja: 
"a rossz idők erős embereket teremtenek, az erős emberek időket hoznak, a jó idők gyenge embereket teremtenek, a gyenge emberek rossz időket hoznak"
Nálunk csak nagyon ritkán kell szakember, 20 éve egyszer volt a gázkazán szerelő, a többi meghibásodást megoldom magam.
A fiatal sógorom villanyszerelőt hív, ha elmegy az áram. Mentségére legyen mondva, még a klasszikus olvadós biztosítékaik  vannak. Még egy rendes csavarhúzója sincs otthon.
opandup vasárnap, 14:19
Előzmény: #235294  Xis24
Jól látod... nagyon kevés a tudatos vevő, aki nemcsak a 4 falban gondolkodik. De hát ezért is tartunk ott ahol.
.
Idevágóan...
.
Van egy barátom, aki társasházkezelő cégnél méri fel a társasházak állapotát. Na ő szokott mesélni vad dolgokat.
.
Xis24 vasárnap, 14:13
Előzmény: #235293  opandup
Úgy álltalában a vevők érdeklődése a társasház iránt kb annyi, hogy mennyi a közös költség. Ha sok az baj, ha kevés az jó. Pedig nem biztos, hogy ez így is van.  Érdekes, hogy nincs igény arra, hogy vevőként jobban képbe kerüljenek. Jól hangzik, hogy az adott lakást veszi meg az ember.. viszont gyakorlatban ezzel együtt a társasházat is megveszi a vevő.
opandup vasárnap, 14:02
Előzmény: #235289  Xis24
Ez benne van a pakliban, de az a helyzet, hogy ez eddig is így ment. Nagyon sok ingatlan most is úgy kelt el és van piacon, hogy a gépészet még eredeti állapotú. A társasházak többsége a tódozunk és foltozunk szindrómán fog végigmenni, ha nem lesz egy kiterjesztett állami segítség hozzá.
slash vasárnap, 13:53
Előzmény: #235282  szieszta
Ülj be Hévízen a meleg vízbe jót fog tenni. Ennyi hülyeséget..
Pistike12 vasárnap, 13:41
Előzmény: #235281  szieszta
Huh. Eleg sok helyen olvasom mostanaban, hogy a fiatalok ilyenek-olyanok rosszul vannak nevelve, ok a hibasok. Azert lenne par kerdesem
1. Ha annyia jol voltunk nevelve, akkor miert tartunk ott ahol?
2. Ha annyira jol voltunk nevelve, akkor miert is nevelnenk rosszul a fiatalokat?
Erdemes feltenni ezeket a kerdeseket magunknak, es azt is, hogy esetleg nem a mi neveltetesunk miatt van ez? 
Es tenyleg nem ertem h mi a francert kell szidni a fiatalokat, ahelyett, hogy elfogadnank h begyoposodott ven kokadt fxszauak lettunk szottyadt golyoval😀
szieszta vasárnap, 13:41
Előzmény: #235284  Xis24

Én már 5 éve nem emeltem, örülök, hogy fizetnek, de nem is invesztáltam egy fillért sem az ingatlanba. Ha valami nem működik, oldják meg. Igaz, az ingatlant nem a bérbeadásért vettem, hanem befektetésnek, a gyerkőceimnek. Ha üresen állna, csak tönkre menne, így meg legalább fűtve van, nem romlik az állaga.
A bérbeadást akkor kezdtem, mikor egy ismerős megszólított, hogy a munkásának kellene lakhely, mert elárverezték házukat. Az egyezség úgy szólt, hogy ő fogja fizetni a bérletet. 
Csak becsúszott egy gond, hogy 1 év után a munkás megbetegedett és kidobta őt. Én meg nem tudtam kidobni a nem fizető "bérlőt", mert 1. nem volt szíven hozzá, 2. nem akartak elmenni. Így közel fél évig csak hitegetett. Amikor érdeklődtem, hogyan tudnám kilakoltatni, azt a választ kaptam, hogy sehogy. Van egy iskolás gyerekük, a család "szociális eset", pasi leszázalékolt, asszonyka őt ápolja.
Így minden hónapban úgy megyek a bérleti díjért, hogy lepjenek meg. Mostanában nem nagyon tudnak, mert mindig elmaradnak a megegyezett összeg 1/4-ével. Már csak mosolygok, mikor mondják, ennyi van. Közben látom a kukászsáknyi coca colás visszaváltásra váró palackot. Biztosan nem úgy kukázták össze.
Xis24 vasárnap, 13:36
Előzmény: #235285  opandup
A lakáspiacon én ott látok buktatót, hogy a túlfújt árú lakásoknál egyre többen lesznek a szokásos állásponton, mi szerint a közös költségeken meg a felújítási alapokon kell spórolni az embereknek, mert túl sok a lakhatással járó kiadás. Viszont a gépészeteknek nem lehet parancsolni, hogy ne öregedjenek le. Egy idő után marha drága és az mellé marha rossz állapotú  ingatlanokkal kell szembesülniük az embereknek.
Xis24 vasárnap, 13:24
Előzmény: #235286  Freszelés
Így van. 
Freszelés vasárnap, 13:19
Előzmény: #235286  Freszelés
mondjuk par napon belul, mindenfele hercehurca nelkul (+komoly bunti ha volt karokozas. A komoly bunti alatt nem azt ertem amit sokan komolynak gondolhatnak..)
Freszelés vasárnap, 13:17
Előzmény: #235284  Xis24
meg ki lehessen baszni a nem fizeto vagy rendetlenkedo berlot a lakasbol is...
opandup vasárnap, 13:15
Előzmény: #235272  opandup
Én így látom az ingatlanpiac jövőjét közép és hosszútávon:
.
Amit fontos figyelembe venni, hogy a lakáspiac, általában más utat jár be, mint a házak vagy telkek piaca.
.
Ehhez mérten a következőket feltételezem...
.
Lakáspiac:
.
Középtávon egy stagnáló lakáspiacot látok, mert...
.
- akinek valóban szüksége lenne rá, annak esélye nincs, hogy vegyen
.
aki megtérülő befektetésbe gondolkodik, annak nem megfelelő az árszint
.
aki bármennyiért hajlandó venni, az viszonylag kevés emberből áll ( itt persze lehetnek meglepetések, mert egy új típusú világban, ahol örökös bérlésre kárhoztatják az emberiséget, ott más szabályok szerint néznek mindent)
.
Ha az új világrendet és azok következményeit kiveszem a képletből, akkor hosszútávon sem látok emelkedést, mert a demográfiai helyzet alakulása, semmi jóval nem kecsegtet.
Kertesház piac:
.
A kertesházak piaca nincsen túlértékelve, és ez nem is fog változni a közép és hosszútávú időszakra vonatkozóan. Valószínűleg a kereslet is egyre kevesebb lesz irántuk.
.
Okai...
.
 - fajlagosan drágább a bekerülési ára
.
- sok esetben a használt házak drágábbak, mint az új építésűek
.
- kevés a szakember és magasak az építési, javítási költségek
.
- demográfiai problémák
.
Telkek piaca:
.
A frekvenciális építési telkek jó befektetésnek bizonyulhatnak, de csak időszakosan van/lesz rájuk komolyabb kereslet.
.
Viszonylag magas áron vannak, ezért a kertesházaknál jelentkező problémák miatt, nem igazán számitok további emelkedésre a közeljövőben sem.
Xis24 vasárnap, 13:13
Az ilyenekből látszik, hogy mennyire szükségessé vált egy normális szabályozás a bérleti piacon ahol egyrészről nem a bérbeadó kedve kénye szerint történik az emelés. A másik részről meg a bérbeadónak se kelljen lejátszaniuk a maguk csatáit azért, hogy meg tudják tartani a pénzük értékét. 
berlini
berlini vasárnap, 12:22
Előzmény: #235282  szieszta
higgadj le, nagyon belepörögtél.....
szieszta vasárnap, 12:03
Ez nem rasszizmus? Mi köze van  a bérlőnek az inflához, meg a gyenge forinthoz? Mert te külföldön akarod elkölteni a bérleti díját, arról ő nem tehet. Az inflációt meg éppen te magad gerjeszted a folyamatos indokolatlan áremeléssel. :-)
szieszta vasárnap, 11:54
Előzmény: #235280  szieszta

Én egyáltalán nem vagyok az erőszak híve, de ha máshogy nem megy, a fájdalom nagyon jó tanítómester. Nem hiába van fájdalom, ha valami betegség gyötör. A szervezet ezzel figyelmeztet, hogy valamit nem jól csináltál. A kisebb fájdalom, ami hamar múlik, csak az első figyelmeztetés. Ezért élünk túl, mert ha nem vigyázunk magunkra, sokkal nagyobb kárt is okozhatunk magunknak.
Azt olvastam, hogy a leprásoknál nem a betegségtől esnek le  a végtagok, hanem érzéketlenné válnak, ezért nem fáj a sérülés. Emiatt nem is tudnak rá vigyázni, így a sok sérülés és fertőzés miatt csonkulnak.
Szociban elég volt a legrosszabb gyerkőcöt felpofozni  az osztály előtt, az okosabbja ezután meg sem próbált rosszalkodni.
Nemrég éppen erről beszélgettünk egy tanító nénivel, hogy teljesen kezelhetetlenek a gyerekek. Hát persze, mert a suliban nem nevelhetik őket, otthon meg nem nevelik. Nincs jó példa mutatva, mert a szülő és gyerek már szinte nem is találkoznak. Egyik az egyik szobában, a másik a másikban böngészi  a telefonját.
Én apámmal nagyon sokat dolgoztam együtt, nem kellett engem nevelni. Csak példát mutatni. Ellestem minden tudományát, mert megkönnyítette az életem. Soha nem tudatosan tanított, hanem csak megmutatta, segített és mivel csak  a legjobbat akarta nekem, ezért a legjobbat adta át, amit ő már megtapasztalt.
Gyerkőceimet hasonlóan (nem) nevelem. Próbálkozzanak, aztán segítek, ha nem jól csinálja. Ha sikerül, akkor sem dicsérem orrba szájba, mert akkor nagyon alacsonyra kerülne  a léc. Van egy szint, amiért jár a dicséret, a többi az alap.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek