Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Moka_Brikka 2024. 11. 09. 08:47
Előzmény: #231431  bronz
Válások száma felfelé tendál szerintem elég régóta. Szerintem a covid volt legutóbb a nagy kiugró időszak, amikor kénytelenek voltak az emberek a párjukkal együtt lenni, és nem tudtak kiszakadni otthonról.
Tihamér fórumtárs mindig be is vágja az egyedülálló háztartások számát, ha jól emlékszem. 
A válás hatalmas szívás minden szempontból, és sajnos nagyon kevesen tudják normálisan rendezni a dolgaikat. Tisztelet a kivételek! A bontóperek, főleg ha gyerek is van, sokszor nagy mocskolódásba torkollik, és lényegében nemcsak magukat, hanem a saját gyerekeiket teszik ezzel tönkre. Majd ha meg van a bontás, akkor utána jön a vagyonmegosztás. Ez senkinek nem jó, csak az ügyvédnek, meg max. az igazságügyi szakértőknek és az államnak. 
Az ilyen helyezetekben egyből megmutatkozik, hogy valójában ki milyen ember. Az ilyen nehéz helyzetek mindig megmutatják az adott ember természetének valós képét. 
N0MAD 2024. 11. 09. 08:45
Előzmény: #231437  Murdoch
Percig ne aggódj, ahogy az euro bevezeti magát úgy a lakhatás is megoldja magát.
Például még néhányszázezer lelép. Illetve az egészségügy is hathatósan együttműködik a nyugdíjkassza és a lakhatás terheinek enyhítésében.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2024. 11. 09. 08:34
Előzmény: #231418  slash
Ettől függetlenül, a Madárhegyi hirdetésekbe a közel a buszmegálló kifejezés is belecsúszik. Egyébként ez már sokszor annyi pénz, hogy nem feltétlen a társadalom legmegbízhatóbb rétegei kerülnek ilyen helyre... lövöldözés,drog kúrvák. Most nem elsősorban Madárhegyröl beszélek, Dél Buda... dunapart biztos tudjátok a projekt nevét..
Murdoch 2024. 11. 09. 08:24
Előzmény: #231426  FeherTibi
Te viszont hófehér, patyolattiszta lelkiismerettel szavaznál a nemlétező igazi ellenzékre, igazságot és világbékét szeretnél. Aha. Ha itt megjelenne egy mondjuk a lakhatást valósan rendbe tenni kívánó brigád, nagy sivalkodás lenne a kisgömböcözők körében.
Freszelés 2024. 11. 09. 08:07
Az elmúlt 1-2 hónapban nyilakat alig kaptam, viszont 1 hete csak pirosak jönnek. Gondolom a pár százalékos forintesést rögtön lekövetik egy 10-15%-os emeléssel.
FR73 2024. 11. 09. 06:48
Előzmény: #231432  slash
Pár hónapja villamoson elhallott történet két 60 körüli asszonyság beszélgetéséből.
Megörököltem a lakás felét, abból kifizettem a gyerek tartozását (hm?), és ma megyünk aláírni a szerződést a 40 milliós panellakásra.
hellforceone 2024. 11. 09. 06:46
Előzmény: #231422  Placi82
Részben egyetértek veled, mert igen, bevállalták, de nem teljesítették, DE, szerintem a problémát azon a szemüvegen keresztül is vizsgálni kellene, hogy egyáltalán mennyire volt értelme, mennyire kellett nekünk a CSOK és vajon milyen más érdek is állhatott mögötte (nagy valószínűséggel volt más érdek), valamint miért is nem teljesítették sokan a vállalást. A CSOK 2015-ös bevezetése óta olyan sok bizonytalansági tényező jött a képbe (korona, háború, infláció), amelyek igenis vezethettek oda, hogy értelmes ember esetleg azt mondta, lehet, hogy nem most kéne. Nem azt, hogy egyáltalán nem, csak talán nem most. Ettől függetlenül én inkább abban látom a problémát, hogy a CSOK egyáltalán bevezetésre került. Sokkal jobb és eredményesebb, valamint társadalmilag igazságosabb eszközök is lettek volna...
bronz 2024. 11. 09. 06:10
Előzmény: #231415  FR73
Mindent be fognak dobni.
Egészségpénztár, TBSZ is sorra kerül még a választásig szerintem.
Éljük fel a jövőt, ez a szlogen most a Fideszben és a havi 6,3 millió Ft-ot kereső idióta Marcinál, akinek már feltűnési viszketegsége, szereplési kényszere van, mert alig telik el nap, hogy ne mondana valami nagy ostobaságot.
Orbán hülyékkel vette körbe magát, illetve már csak azok maradtak, akik várják a koncot a főnitől.
slash 2024. 11. 09. 06:04
Előzmény: #231425  FR73
A fiatalok két világkörüli út között megkapják az öregektől a foglalót aztán majd az öregek fizetik a hitelt is. :-)  Egy mai fiatal 40 rugó alatt nem vesz cipőt. Beleértve a gyerekem is. 
bronz 2024. 11. 09. 06:03
Az egyik nagy banknál dolgozó ismerős tegnap  mondta, hogy rengeteg pár válik el mostanában. Vegyes a kép. Van, ahol már van gyerek, van, ahol még nincs, de jelentősen megugrott a váló fiatal párok száma az utóbbi hónapokban,akik most sikeresen közel lenullázzák magukat a támogatások felvétele miatt, miután megtörténik az elszámolás.
bronz 2024. 11. 09. 05:58
Előzmény: #231428  zajec
Köszönjük az újabb értékes gondolatot. :)
slash 2024. 11. 09. 05:58
Testvérem: szép felsorolás. Kihagytad a Nyugatra távozott folyton hazafelé köpködő és sok nyomort és bajt kivánó drága jó emigránsainkat. Tudjuk: Jöjjön vissza a Fletó és keressük nettó 150et. 
Ja hogy már nem kapsz itthon lakást kéthavi kinti nettódból? Hát, nem.. :-) 
zajec
zajec 2024. 11. 09. 00:29
Az emberek 80%a magasabb kasztba kepzeli magat a felso 20%ba. Tény, most széles palettan jol keresnek emberek.. 
FeherTibi 2024. 11. 09. 00:09
Magyarországon a csőcselék uralkodik. A fiatal pár, aki behazudja, hogy 3 gyereke lesz és kéri a támogatást, a vállalkozó aki borítékba fizet, a külhoni magyar, aki tartja a markát, a magyar aki ujjong mert Trump nyert aki Orbán barátja és ezért majd neki jobb lesz, a lusta aki fröcsog mert a szorgalmaznak jobbán megy - ez a csőcselék, ez uralja Magyarországot
FR73 2024. 11. 08. 22:05
Előzmény: #231421  slash
Ez volt a mesterterv.
A valóságban a tehetős réteg - ha van neki - meg fog szabadulni az illikvid önyp-jétöl.
dexter 2024. 11. 08. 22:00
Előzmény: #231417  mr_bob

Ja köszi, látom. Én összeadtam az alul lévő számokat, nem néztem meg jobban.
Szerintem nem lesz már magasabb csúcs ebben a ciklusban, főleg nem 2026-ban, de majd meglátjuk.
Freszelés 2024. 11. 08. 21:58
A következményeket ebben az országban nem azok viselik, akiknek kellene. 
Placi82 2024. 11. 08. 21:55
Előzmény: #231420  FR73
Értem. mert a két 55 éves szülőt az akadalyozta meg idaig hogy adoba a be kellett volna fejenként fizetni 450. 000 Ft ot. Ha akartak volna osszegrindoljaknezt már hamarabb.40 millio-6=36 millió Ft hitel oda azért combos legális fizu kell. +1.6 mft illwtek+0.3 millió ügyvéd díj. 
Ja és a nagyítól megorokolt Békásmegyer lumpenproli ha kinyitja az internetes mediumokat mást se olvass. Minthogy nyigdijpenztarban feltoresi propaganda  miatt lesz ingatlan  rakéta. Rögtön emel is gyorsan 4 milliot az eladási áron🤣. Hú mekkora buli lesz 900 ezer adó meguszasa.:) Nyugdijkiegeszites ami havonta lett volna 30.000 Ft annak meg konyec. Huss. 
Hát azért az előre behazudott 3 gyerekre a 10+10+10milliio azért többet ért évekken át. Jut eszembe a reprodukciis ráta alapján a kedves hazudós családok basztak teljesíteni a 3 gyereket. Pedig tényleg azért kaptak ezt a talicska adofizetoi pénzt. Nagyon remélem hogy infláció követő kamattal behajtak majd azokon akik beigertek a 3 gyereket de nem teljesítettek. Jó sokan lehetnek. Merrt szörnyű a reprodukcios ráta. És erről csak is a felelőtlenül ígérgeto hazasparok tehetnek.  Szóval büntető kamattal be kell hajtani ezeken a családokon. Mert ha nem, az MORÁL HAZÁRD a társadalom felelosegtudatos része felé. Vagy gyorsan szüljek le a hiányzó gyereket, mert ezt vállalták. 
slash 2024. 11. 08. 21:32
Előzmény: #231420  FR73
Ez mondjuk egy járható út. Foglalónak pont jó. Wekerlén 40 M csak a foglaló. :-) 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek