Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
N0MAD 2024. 11. 09. 12:08
Előzmény: #231454  riskmanagementisnice
A mindenki nagyvárosban fog lakni az szerintem olyan gondolat mint a newyork utcáin méteres lőcitromrétegen fogunk közlekedni.
Vagy pedig a nagyváros hatalmas kiterjedésű parkos valami lesz.
Szerintem azért mert a sokmilliós várost toronyházakkal a munkahely és a közlekedés hanyadosa okozza, ha a távmunka és robotizáció kevésbé köt majd fizikailag helyhez akkor csökken a toronyház igény is. Meg egyáltalán a gazdaság s jobban szétterül majd országok és kontinensek közt.
Meg a lakosságszámban se vagyok biztos hogy hosszútávon merre megy majd.
De persze ez mind hosszútáv, nem pár év.
Second Wave 2024. 11. 09. 11:46
Előzmény: #231453  riskmanagementisnice
Ráadásul javul is a helyzet, kezd enyhülni a lakhatási válság (lakhatási válság = nem tudsz ott lakást venni, ahol szeretnél; ezt régen gyengéd nagymamai közhellyel (addig nyújtózkodj fiam, ameddig a takaród ér) és egy pár rövid, de annál hatásosabb, kötőszavakban gazdag apai szóval oldották meg, de ezek ma már nem pc módszerek):
Jobb helyzetben van egy lakásvásárló, mint egy évvel ezelőtt? (bankmonitor.hu)
Rincewind2 2024. 11. 09. 11:45
Előzmény: #231456  riskmanagementisnice
20-30 éves időtáv már nem érint, de igaz, hogy addigra több, mint 95%-a a népességnek a nagyobb városokban és közvetlen környékén fog lakni. És nagyon sok Budapesten és az agglóban, szerintem 20-30 éves távon nem biztos, hogy sokat fog romlani a közlekedés, mert szerintem a home office arány növekedni fog.
FeherTibi 2024. 11. 09. 11:31
Nem hiszem, hogy folyamatos ingatlan áremelkedés lesz. Pl. ha valaki nagy nyilvánosság előtt (pl. televízióban, youtube -on) felnyitna a meggazdagodasra vágyók szemét, hogy a magyar lakás kiadásnal van jobb befektetés, pl. holmi Nvidia, Apple , Magyar Telekom, stb. akkor elvethetik az ingatlan vásárlás ötletet. Azért megy annyira a lakás kiadás piaca, mert sokan csak ezt ismerik. De egy kormányvaltas is megallithatja az ingatlan ár emelkedést. Vagy az is, ha a bérlők erdekszovetseget alkotnanak. Mert jelenleg allamerdek az ingatlan árának emelkedése. Érdekszovetseggel ezt meg lehet állítani 
riskmanagementisnice 2024. 11. 09. 11:16
Előzmény: #231447  Rincewind2
Lásd a hsz-em, országosan igen, Budapesten teljesen más téma és nagyon félrevisz, ha így gondolsz rá.
N0MAD 2024. 11. 09. 11:03
Előzmény: #231451  Moka_Brikka
Gyanítom a klasszikus felállás a “fiatalok, senkinek semmilye, hajrá” nincs mit megisztani max a tartozást helyzetből indult. (Meg előtte minden a férfié, a nő is alapállásból.)
Akkor meg milyen osztozkodás?
riskmanagementisnice 2024. 11. 09. 11:01
Még talán annyi, hogy Mo. 30 év múlva úgy fog kinézni, hogy lesz 9 millió lakos, amiből 4 millió Budapesten és az agglóban fog élni. Az agglóból bejutni hacsak a Lázár féle szemlélet helyett nem fog a Vitézy féle dominálni a következő 20 évben, nem lesz kellemes sosem (aki azt mondja, hogy most kellemes, az vagy tényleg szerencsés helyen lakik, legyen ez megengedő módon 10%-a az agglós polgároknak, vagy hazudik magának enyhítve a kognitiv disszonanciát). Budapesten lakni lesz kényelmes, érsz el mindent 20-30p-en belül. 
Ha tippelnem kellene, a következő 20 évben és masszívan, trendszerűen felfelé fognak menni az árak Budapesten.
Országosan? Teljesen más téma, de Budapestet erről le kell választania annak, aki a realitásokban szeretne gondolkodni.
riskmanagementisnice 2024. 11. 09. 10:56
Előzmény: #231448  N0MAD
A budapesti ingatlanpiac nem tud másfelé menni, mint fel. Ezt el kell fogadni (ebben lehet 2-3 éves törés ha vmi gigantikus válság van, de még a mostani recessziós megélhetési válságos időszakot is kimozogta azzal, hogy éves 15% helyett csak 5%-kal emelkedett).
Annyira az a trend, hogy a nagyvárosokban koncentrálódnak a gazdasági, oktatási, kulturális lehetőségek - ha valaki akar valamit kezdeni magával, ott egy vidéki értelmiségi család gyermeke 50-70%-kal Budapesten fog kikötni. Az, hogy mennyire vonzó Budapest az EU-n kivüli országok polgárainak, tudjuk. A ny-Európai polgároknak meg vonzó, mert egy élhető, lüktető, kulturában gazdag, meseszép város, ami a ny-Európai árakhoz képest még mindig olcsó.
Teljesen mindegy, hogy mik a teljes ország szintű demokráfiai trendek, budapest iránt akkora lesz a kereslet külföldről és vidékről is, amit készer-háromször több új lakás építése sem nagyon tudna kielégíteni. És éppen ezért teljesen mindegy, hogy 3% a kiadási nettó hozam, ha közben évi 5-10%-ot megy fel tovább az ár.
Ebben csak akkor lesz változás, ha a szabályozás nagyon erősen belenyúl, de akkor is csak a befektetési célú ingatlan lesz megadóztatva (szerintem ez politikailag teljesen esélytelen Mo-n, öngyilkosság - SAJNOS, én szeretném, ha ilyen lenne) vagy írtózatos pénzek mennének bérlakásépítésre - az utóbbi mondjuk 10 év múlva hozhat enyhülést, ha mostantól nekiugrik állam, önkormányzat, mindenki.
El kell fogadni, hogy Budapesten lakni luxus és mindig is az lesz. És ennek az ára a folyamatosan emelkedő ingatlan lesz.
N0MAD 2024. 11. 09. 10:55
Előzmény: #231450  berlini
Ez nálunk is így van.
Aki például ráckeve és budapest között lakik szerencsés helyen az akár háromnegyed óra alatt bent tud lenni közvágóhíd központjában! Onnan pedig már villamos jár olyan helyre ahol metro jár amivel el lelhet jutni olyan helyre ahol munkahelyek vannak!
Pedig az van vagy húsz kilométer!
Moka_Brikka 2024. 11. 09. 10:53
Előzmény: #231442  N0MAD
- A házassági vagyonközösséget megosztó/szüntető szerződés szerintem hasznos dolog ott is, ahol nincs nagy vagyon. Ha jó az ügyvéd, akkor tényleg kioktatja a feleket, így legalább tisztán lát mindenki. 
- Én mindig mindent elszoktam olvasni. De sajnos a fogyasztói társadalom nem arról híres, hogy megfelelően tájékozódik. De azért meg is jegyzem, hogy nem is várható el széles tömegektől, hogy sok százoldalas ÁSZF + hirdetményi szabályzatokat elolvassák és meg is értsék. 
- Amiről lehet, arról írásos visszajelzést, megerősítést is szoktam kérni, hogy később lehetőleg ne legyen értelmezési vita. Hitelfelvételnél a banktól is írásban kértem, hogy a kamatkedvezmény hirdetményi szövegének értelmezését egy kicsit pontosítsa nekem. Megtette. 
- A házasság amúgy az élettársi kapcsolatnál pont a törvényi rendelkezések miatt egy tisztább dolog.
- Sokszor sajnos olyan emberek ugranak bele élettársi kapcsolatba, házasságba, családalapításba, akiknek nem kéne. Láttam már olyan igazságügyi szakvéleményt bontóperben, hogy egyik szülőt sem találta alkalmasnak a gyereknevelésre a szakértő. Amúgy két diplomás emberről volt szó. Na puff neki....
- Szerencsére én se váltam, és 18 év alatt ez fel sem merült,(le is kopogom gyorsan), pedig elég fiatalon jöttünk össze.
berlini
berlini 2024. 11. 09. 10:39
Ez a közkeletű, leegyszerűsitő feltételezés.
Másként lesz.
Százával lesznek kihalt falvak, kisvárosok, ahol kevés a munkalehetőség és csak a nyugdijasok maradnak.
Az ország GDP-jének közel felét Budapest és Pestmegye adja együttesen. Ez a jövőben erősödik. Hozzájön még pár centrum. Debrecen, Szeged (a meglévő győr és kecskemét mellé)
A többi marad a siralomvölgy.
Ilyen kis országban ez nem kellene hogy törvényszerűen ez legyen. Már évtizedek óta gyorsforgalmi utakkal kellene hogy összekötve legyen minden megye, minden nagyobb város,
Németországban találkoztam olyan kollégával aki Frankfurtba 100 kilométerről járt be. Köln és Frnakfurt között féluton lakott. 10 perc alatt beért a vasuthoz és ICE-vel fél őra volt Franfurt központja, ahol dolgozott. 
N0MAD 2024. 11. 09. 10:37
Mondjuk ez inkább a megszűnő falvakat jelenti, de persze igen.
Meg arra leszek kiváncsi ha az osztrákok valahogy kitalálják hogy ne határ menti ingázás legyen hanem tessek odaköltözni akkor mi lesz. De persze az se bp.
N0MAD 2024. 11. 09. 10:33
Előzmény: #231445  slash
Én mindig tágra nyílt szemmel csodálkozom hogy ami penz nem pmap az magyar, pesti ingatlan.
Akinek keves van az aligha vesz (ha meg van eszrevehető mennyiségű pmap akkor ingatlan már lehet megvan, de persze sose eleg mert gyerekeknek [kiveve ha azok meg lelépnek])
Akinek meg sok az vehet külföldön, tengerparton ugye…. wink-wink.
Amúgy meg deviza, külföld, privátbank, alapok, anyámtyükja. Pont azok ugranak ki allampapírből akiknek a 6% környeke már nem eleg, azok menmének ingatlanba 3%ra?
Hát, szóval meglátjuk.
Persze ha párévente ötszöröznek az ingatlanárak továbbra is akkor az mas. Akik ebben hisznek nyugodtan hagyják figyelmen kívül a fentieket.
Rincewind2 2024. 11. 09. 10:14
Előzmény: #231439  N0MAD
A lakhatás előbb-utóbb megoldja magát, évente 30-50 ezer népességfogyás és növekszik. 10-12 év alatt 500 ezerrel kevesebb lakos várható, sokkal kevesebb ingatlanra lesz szükség.
z0li23
z0li23 2024. 11. 09. 10:05
Előzmény: #231445  slash
2025 ismét a hirdetési portálok éve lesz. Szakítani fognak. 
slash 2024. 11. 09. 09:39
Előzmény: #231444  N0MAD
vicceltem. sajnálom amúgy szegény fiatalokat .  Itt azt mondják jövöre 1300Mrd Pmap kamat fogja keresni a helyét. .. plusz aki még kiveszi. .. azért az igen kemény. Kiszámoltam (ha rossz javítsátok ki)  1300 mrd ft ha egy átlagos 50M értékű lakással számolunk az 26.000 lakásra elegendő összeg. Azért az már megmozgat valamit, nem? 
https://www.youtube.com/watch?v=mXnQ-Fg3UCY
N0MAD 2024. 11. 09. 09:06
Előzmény: #231441  slash
:)
A “csóró” valamint a “hülye” és vagy vagy kapcsolatban van? :)
Amúgy nyilván én is hulye voltam fiatalon, de én inkább az olló szétnyílását látom. Az én(mi) időnkben nem voltak nagy különbségek köztünk gyerekek közt, ha az egyik ketttes a másik ötös tanuló volt is. Oroszul meg senki nem tanult meg.
Most meg egy részük funkci analfabéta és teljes homály, a masik meg három nyelven beszél és (ok nem gyerekként mar és kis tülzással) de olyan továbbbtanulást tervez hogy vissza kell kérdezzek az mi.
Szóval én nem értek egyet a fiatalok ostorozásával (nem csak a kommented kapcsán) nekem is későn nőtt be a fejem lágya. Majd kialakul.
(Asszem para-kovács mondta hogy a fiatalok nagyon rendes emberek lesznek, övék a jövő, biztos benne hogy minket is tisztességel el fognak temetni. Csak reméljuk megvárják amíg meghalunk)
slash 2024. 11. 09. 08:58
Előzmény: #231438  J0hnnyEnglish
Szeretem a budai hirdetésekben a "közel a buszmegálló" kifejezést.. minden házban 3-4 autó. 
Melyik projektre célzol? A MoL torony körül? 
N0MAD 2024. 11. 09. 08:57
Előzmény: #231440  Moka_Brikka
Lehet kicsit sarkos a nezetem a hazasságról, de valahogy nekem döbbenet hogy az emberek bianco szerződést írnak alá. Még a tudható részeket sem olvassák át a polgári törvénykönyvben.
Bakker, hitelszerződésnél kötelező volt megismerni a szerződést, közjegyző meg anyámtyúkja, ezt meg ott tessék aláíni.
Nem elég hogy érzelmi kötelezettségvállalás van keverve anyagival, de még csak azt se tudják mik a feltételek. Mindezt egy múlt idő felfogása szerinti jogi keretrendszerrel és felfogással, uniformizáltan.
Mondom ezt sose válva, több évtizede fix kapcsolatban, sose házasodva. Nem hazabeszélve.
Mert a gyerekek öröklése az egyértelmű dolog, de a párok viszonya, hát, mint látjuk nem állandó és stabil.
Szóval ja, kicsit fura.
slash 2024. 11. 09. 08:54
Előzmény: #231435  FR73
Kétféle fiatal van: 
1.csóró : nincs szülői segítség , nincs háttér: GO West! 
2. hűlye de a családnak legalább van háttere és az öregek intéznek neki egy lakást minumum. Meg nem érdemli de az anyai szív tudjuk, erős mint a szikla. :-)  Neki lesz Pesten lakása. 
Kit érdekel itt ki mennyit keres. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek