Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
zajec
zajec 2024. 11. 09. 22:23
Előzmény: #231437  Murdoch
korábban 8 évig "azok" kormányoztak. Csak vissza kellene emlékezni akkor mi volt. Mikor éltek jobban az emberek. Szerintem még ilyen jól soha nem éltek. Miért? mert széles társadalmi palettán tudnak jól keresni. Akár egy targoncás vagy egy burkoló, vizszerelö is milliókat kereshet.
Régi elméletem az árak mindig a jövedelmekkel nönek, és elveszik töled az adott arányban a pénzed. Legyen az rezsi vagy ingatlanárak. Az ingatlanárak plafonja ott van ahol az emberek még nem fásulnak be nem gondolják elérhetetlennek az árat. Sztem most lejjebb mennek ingatlanárak mert nagyon sokan vettek második harmadik ingatlant  egyrészt kiadásra másrészt amig a gyerek nagy nem lesz.., ezek egy része piacra fog kerülni a másik része pedig a gyerekekhez kerül akik már bontogatják a szárnyaikat. Csökkentve a vásárlói nyomást. A lejáró pmap-okkal 2025 első felében talán még lesz egy kör de nem fogják elherdálni a pénzt. 
Moka_Brikka 2024. 11. 09. 22:12
https://ingatlan.com/34450612
Ezekről az óbudai "panel" kertesházakkal kapcsolatban van valakinek személyes tapasztalta? A környéket jól ismerem, és mindig kíváncsi voltam, hogy ezek vajon milyenek lehetnek.
Placi82 2024. 11. 09. 21:14
Előzmény: #231476  slash
Majd fogod....Én is voltam Horvátban, nem csak ismerőseim.. Már látni low cost budget. Ki szúrom mert orrom van hozzá. 😉
Ja a Francia rivieran   nem látszik, bár de... Mégis.... Hiányolják a gazdag nagyvonalú  Ruszkikat. Hoppá! :)) 
Placi82 2024. 11. 09. 21:10
Előzmény: #231475  Placi82
Mert lassan mondom, hogy atjojjon a biznisz. Ami ritka, annak lehet a gazdasagi  fundamentumtol elrugaszkodott ára hosszútávon. . Errol meséltem tegnap itt hogy saját szememmel láttam anno egy 200 millióert vett családi hazat 2018!! ban lebontani valakinek. Azért mert egy 12 kerület svabhegyi panorámás telken feküdt. Ergo a telek neki durván 2018 ban 220 millióba került és elkezdwtt rajta egy új családi hazat. Megérte?? Meg hát!!! 
Miért érte meg? Mert kuriozum a panorámás úri helyen lévő telek. Mert az országban és annak fővárosban van mondjuk hasamra ütök összesen 200 db. A többi ikerhazak,. Sorhazak tarsashazak vannak azokat nem vásárolható fel 200 millioert oket a telekert. De a Gazdagreti és Kelenföldi  panelokbol van sok 10.000 darab. és 22ik kerületi 18 kerületi és aglos házából. Is sok-sok-sok  10.000 db. Nuku kuriozum. Nuku luxi muxi.:) Ergo nem lehet 200.000 euró egy Kelenföldi, gazdagreti, 3ik kerületi etc......... panel hirdetési ára. Átlag mérnöknek is megfizethetwtlen már szinte. És nem lehet hirdetni 22 kerületi házakat negyedmilliaedert. És a többi... Vagyis lehet hirdetni...... . Csak minek, ez hobbi? Vagy micsoda? Szerény véleményem szerint. 
slash 2024. 11. 09. 21:07
Előzmény: #231472  Placi82
Kétféle világ van: Amit a te ismerőseid "beszélnek"  meg amit én látok. 
Én azt látom ha kinyitom a kapum az utcában zümmögnek a Teslák és a szomszédok olyan X4M verdákkal nyomulnak hogy összefosom magam. Ha meg lemegyek az Adriára -évi két hónapról beszélünk amit lent töltök - akkor az éttermek 80-90%on vannak. A németek, csehek, szlovénok tele vannak lével.  Én csak pillogok a világon és ezt írom le ide. De még mindig jobb ez mint ha a Ctype tankolna mellettem öt rigóért a 30éves Astrába amit Miskolcon láttam a múltkor. Én ezt látom nem a telet.. 
Placi82 2024. 11. 09. 20:56
Eskü lenne még 1 utolsó  befektetesi 3 szobás Kelenföldi  panelom, feltennem 90 millioert ezekre a portalokra. HIRDETNI !!  szó szerint hirdetni. :) Nem eladni.! 🤣🤣
És 1 hónap múlva követne meg 30db kapzsi örökös, hirdetve a hirdetési portalokon. És lejonne az újság cikk hogy már 100 milliót is súrolja egy jó helyen lévő panel ára! 🤣
Placi82 2024. 11. 09. 20:50
Előzmény: #231473  gyula1971
"" "" A nyaralók átlagos hirdetési négyzetméterárai a zenga.huteljes aktív hirdetésállományát tekintve 2024 októberében 9 százalékkal emelkedtek a tavalyi év hasonló időszakához képest. Jelenleg átlagosan 718 000 forintos négyzetméterárral lehet számolnia annak, aki nyaralóvásárláson gondolkodik."" "
2 dologra hívnám fel a figyelmedet!!
Elso az a" "HIRDETÉSI NÉGYZETMÉTERÁRAI"  szó fontossági, ismétlem Hirdetési!! :))) 
A másik, hogy pont ezért nem gondolkoznak a vevők nyaraló vásárláson..... 
 Tranzakciós Balatoni  vizkozeli nyaralós adatok hol vannak? Dübörögnek? Ja nem..... 😉
gyula1971
gyula1971 2024. 11. 09. 20:23
-Hihetetlen, mi történik a nyaralóárakkal.-Azt gondolná az ember, hogy télen, a hideg időben olcsóbban lehet hozzájutni az üdülőingatlanokhoz.A nyári csúcsidőszak után, sokan gondolkodnak el a nyaralóvásárláson a hideg időszakhoz közeledve, hiszen az a vélekedés, hogy a szezon után általában csökkennek az árak. Ez azonban 2024-re nem igaz. Sőt, ahogy a lakóingatlanok esetében, úgy az üdülőházaknál is tovább gyorsult az áremelkedés. A nyaralók átlagos hirdetési négyzetméterárai a zenga.huteljes aktív hirdetésállományát tekintve 2024 októberében 9 százalékkal emelkedtek a tavalyi év hasonló időszakához képest. Jelenleg átlagosan 718 000 forintos négyzetméterárral lehet számolnia annak, aki nyaralóvásárláson gondolkodik.
https://mfor.hu/cikkek/ingatlan/hihetetlen-mi-tortenik-a-nyaraloarakkal.html?fbclid=IwY2xjawGclTZleHRuA2FlbQIxMQABHTYnqndenxPp-5-r2hLe7TmPnNf8tZE
Placi82 2024. 11. 09. 20:06
Előzmény: #231469  slash
Volt apukám.. Volt. 
2 ismerősöm is babavarobol pont 2019 elejem alapból megfogant baba, ha már hozzá asztal a kamatmentes banavarot akkor befigyelt egy használt.  Bömös 320 GT szip autó, a a másik meg Toyota pár éves suv. 
EU pénzek omlottek, duborgott az iparunk épültek a csarnokok, és 0% közeli kamaton kapott hitelt aKKV s ügyvezető úr, és pályázott minden szarrá. Az átlag Jóska meg 3.4%on vette fel akár a 100 milliós hitelt a Zöld hitel meg 2.5% volt.  A gazdaság nem egy autó, nem hirtelen fékez satura... Na mindegy. 
Várjál már most mi is van? Duplazodni fog a Pesti panel?? és előtte fog állni a sok Labo vírus és a La Ferrari.?? 🤣
Slash, én ismerőseim azt meséltek hogy Horvátországi olyan drága lett, hogy már a Németek is hutotaskabol zabálnak és vedelik a  német sört a parton. WTF? Na azért az már nekem nem azt mutatja hogy dübörög az   EU es/vagy Német  gazdasága.... 
Éttermek meg üresen konganak Horvátban is, hol volt ilyen 5 éve?? Vagy akár  2 éve is?? 
Közeleg a tél...... 
Moka_Brikka 2024. 11. 09. 20:01
Előzmény: #231466  hunball2
-Amúgy telek (vagy bontandó épület) + építkezésen nem gondolkoztatok? Lehet az is járható út lenne.  Mi anno gondolkoztunk a telek + kermazit készházon, mert azt mondták, hogy a kivitelezése akkor jóval olcsóbb volt a téglánál. Nem mélyültem el benne, mert elég hamar elvetettük ezt az irányt, és használtat vettünk, de lehet érdemes nektek ezen is elgondolkoznotok. 
-Nem tudom a mostani árakat. Mi anno csak előzetes ajánlatot kaptunk:
2022 júniusában Aranyhegyen lévő telekre a belső kulcsra kész kivitelezési ár 600.000 Ft + Áfa/nm volt, ismerős sík területű telekre a belső kulcsrakész kivitelezési ár 450.000 Ft + Áfa/nm-tól, külső kulcsrakész kivitelezési ár 350.000 Ft + Áfa/nm-től előzetes árat kapott.
-Mi csak a felszínt kezdtük el kapirgálni ebben a témában, így nem tudom ez milyen árnak számított anno, és azt sem, hogy most milyen árak lennének ugyanerre a technológiára. Biztos vannak nálam jártasabb emberek, akik tudnak erről írni.
Placi82 2024. 11. 09. 19:48
Azért mert nem mindenki egy poziciobol beszélő rosszindulatu önző  k...g.:)). Én legalábbis rendes fickó vagyok:)) Vannak  még rendes emberek ebben az országban, akik felhivjaka figyelmet az itt nem feltétlenül gazdasaggal foglalkozó embereknek, forumtarsaknak, más scenariora is, mint ami suggalnak itt páran a fórumon. Hogy gyorsan vedd meg Wekerle telepi Kispesti,, vagy Újpesti  70m2 Kádár rendszer közepén épült  sorhazat  120 millioert azaz 330.000 dollárért. Mert ha nem veszed akkor jövőre 500.000 dollárnak megfelelő magyar forint lesz. Meg hasonló hulyesegek.. .. Mert most aztán fellendülés a lakaspiac a 2 milliós nyugdijpenztarbol, és a200.000 Ft os szepkaratyabol🤣. (( Ja ugyvedre meg 1 tisztasági festesre elég is lesz., illetekre már nem nagyon🤣) Meg a 6-7 %os Pmap meg rohan 3%os megterulesu  Pesti befektetési lakást venni, vagy Debrecenit, Budaörsit, etc.. etc...((( Egy laza 400%os novekedes ftban és 330%os euróban történt emelkedés után 10 év alatt. 🤣😉🤪))) 
Ez amúgy az allamkincstarnak se lenne jó, mert ha elkurodik jövő honapban a külső globális nyugati  gazdasági  környezet akkor az erős devizaba kellene kibocsatani allamkotvenyeket magas fix  kamaton.(USA problémák , német kormány szeteses ,Kína bezarkozasa,.deglibalizacio, etc etc.. ) Na az lenne a full  szopás... . De ez se a fórum temaja. Ezért nem fejtem ki. Majd valaki csinál erre egy topikot majd esetleg ott:) .  Szóval ez se úgy van hogy pmapot a lakaspiac rá akarja terelni az állam. Be is baszna.. 
Azért az elmúlt hetekben olyan  panikoltazasokat olvastam a fórumon, ha egy átlag Józsi lennék akkor gyorsan rohannék venni valami 50 -60-70 milliós panelt 62m2 és panel t vagy lift nélküli téglát 90 millioert a Fehérvári uton🤣. Mire is alapozunk? 3%os megterulesu alberlwetwzesre?? Az egy vicc vazze!! .  További árraketat 330%koruli euróban történt aremelkedésre szamolni az elmúlt 10 évben,??? hogy innen még egy laza duplazas??? Vagy mi??? 
Azért térjünk már józan. szamitasok talajara.! Danke. Pisti is adja már el a házát valami pali madárnak, és utana nyugodjon le  mindenki a pics. ba. 😉.. 
Na hát ezért. Szivesen😀
slash 2024. 11. 09. 19:30
Járkálnom kellett ma:  Észak Buda -Dél Pest  aggló, M0, bevásárló központok. 
Elképesztő autóáradat. Mindenhol vattaúj kocsik, a boltok tele. Van pénz! Kurvára van pénz! Valahonnan van. 
mr_bob
mr_bob 2024. 11. 09. 19:20
Előzmény: #231464  berlini
azzal számol a cikk
Moka_Brikka 2024. 11. 09. 18:33
- Szerintem ez nem csak itt jellemző, hanem nagyon sok helyen és embernél. Ez sok mindenből fakadhat (kimaradás, lemaradás), de szerintem egyik alapvető oka lehet az is, hogy (a nem is exponenciális, de elég) éles árszintemelkedés viszonylag rövid időn belül következett be, és ezalatt egy viszonylag jelentős tényleges pénzromlás ment végbe, amit megspékelt egy szerintem extrém szintű tényleges infláció az elmúlt években. 
- Nekem még mindig hihetetlen, hogy 10 évvel ezelőtt 100 millió forint egy jó generációs vagyon volt. Most már nem az. 
- Emellett az emberekben élénken él a GFC ingatlanpiaci hatása szerintem, ami inkább kirívó eset volt a múltbeli adatok alapján, nem pedig egy sűrűn előforduló jelenség. Én évek óta hallgatom a környezetemben, hogy ahhoz hasonló korrekciót várnak. Erre kaptunk egy reálár korrekciót. Van ahol nagyobbat és hosszabbat, az én lokációmban már az is eltűnt 1 éve egy konkrét példa alapján. 
- Pozsonyt szerintem leginkább az EUR bevezetése húzta fel ilyen magas szintre. Ha nálunk is bevezették volna az EUR-t, akkor mindenféle támogatás mellett is meg tudott volna valósulni ez az áremelkedés szerintem.
- Nekem a 18 éves harrison-féle ciklus nagyon meggyőző. Ez alapján 1,5-2 év ereszd el a hajam (winner's curese) szakasz lehet még hátra. Majd kiderül.
hunball2 2024. 11. 09. 17:29
Itt miért az a kívánatos sokak számára, hogy csökkenjenek az ingatlanárak? Sok mindent értek, hogy a NER fújta lufi, meg stb stb. De pontosan mik azok az egyéni racionális vagy érzelmi okok, amik miatt egyes emberek valahogy annak drukkolnak, vagy azt tartják kívánatosnak, hogy pukkadjon a lufi? Ezt a mentalitást akkor tartom természetesnek, ha valaki épp most akar új lakást venni (mint pl. mi), de ha jól tudom, a fórumozók többsége nem itt tart. --- Plusz valaki végre kérem válaszoljon arra is, hogy hogyan állunk ugyebár Prágával, Pozsonnyal, Varsóval való összehasonlításban. Jó, a csehek és a lengyelek igazából gazdaságilag erősebbek, magasabb ingatlanár indokolt. De pl Pozsony? Én mindig azt mondom, addig nincs lufi, amíg nem magasak az árak régiós összehasonlításban. 
berlini
berlini 2024. 11. 09. 17:06
Előzmény: #231457  FeherTibi
A fészkes fenét lehet megállitani az áremelkedést érdekszövetséggel.
Kinálattak igen.
Olyan intézkedésekkel amelyek a kinálatot növelik elérhetőbb áron és nem a keresleti oldalt turbózzák végtelenül, igen.
Ne várjál a megtakaritóknál gyors felismerést, hogy érdemesebb sokszor részvényt venni lakás helyett.
Ma még olyanok is befektetési célul lakást vesznek akik nem akarnak fáradozni a kiadással. Várnak pár évet és eladják az ujszerű állapotban megmaradt lakást.
berlini
berlini 2024. 11. 09. 17:01
Előzmény: #231463  mr_bob
Ez mind igaz is lenne, ha nem nőttek volna a lakásárak tavaly óta.
És ezt meg ki gondolta volna?
(Azért voltunk páran.)
mr_bob
mr_bob 2024. 11. 09. 16:32
Előzmény: #231459  Second Wave
dehát pistike megmondta, hogy 2023-ban kellett vásárolni! most meg jössz egy olyan cikkel, hogy azóta nőttek a bérek és csökkentek a kamatok, tehát kevésbé kell túlfeszítenie magát valakinek egy ingatlan vásárláshoz? ki gondolta volna? ja várjál, mi egy páran ,))
Moka_Brikka 2024. 11. 09. 13:00
Előzmény: #231455  N0MAD
Sok mindenre jó lehet akkor is ha csak passzívák vannak Pl: egyszerűbb bizonyítani, hogy a házassági életközösség alatt keletkezett házastársi tartozás külön vagyon, így rövidre lehet zárni jogvitákat. De szerintem van erről is sok hasznos cikk a neten. Vagy chatgpt :)
Murdoch 2024. 11. 09. 12:10
Előzmény: #231458  Rincewind2
Nem feltétlenül. Egyrészt, ha ennyien beköltöznek a városokba, ahhoz munka is kell, vagy szépen lenyomják a béreket. Az agglók megteltek, sose fogják annyira fejleszteni, ahogy kellene, ez már évtizedek óta probléma. Víz, út, iskolák, rendelők stb. Sokfelé már most is vállalhatatlan. A home office felejtős, egyre kevésbe kedvelt, lesz ilyen, de majd pl. hetente 1-2 nap. Harmadrészt már volt erről itt szó, 2024-2050 között nagyon meg fog nőni a hőmérséklet Magyarországon, erre írtam mindig Lacikonyhának, hogy biztos könnybelábad a szeme egy szecessziós belvárosi erkélytelen csodán, csak mondjuk nekem nem kéne 40 fokban tartósan. Ja, és hogy Trumpról legyen vmi negatívum is, na őt pont nem fogja érdekelni a klíma szvsz, irány kimaxolni a kapitalizmust...

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek