Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
HPPapa péntek, 19:31
Előzmény: #231392  Placi82
Budapesten most zajlottak le azok a folyamatok, amik korábban nyugaton a nagyvárosokban már végebementek. Itt is az lesz, hogy a belváros a befektetőké, a külső kerületek a vagyonosabb rétegé és a középréteg az agglóból ingázik be dolgozni.
Nagy szám lesz a városhatáron belül ingatlanhoz jutni, egyre vagyonosabb réteg veszi át a szegényebbek helyét.
Slash példája egész jó képet mutat, ő még ott elvan a suzuki swiftjével meg az öreg foltozott házával, körülötte meg már csak 200 milliós házakból szállingóznak a teslák.
Xis24 péntek, 19:30
Előzmény: #231396  Placi82
Fel akartam tenni itt a kérdést pár hete, hogy tegyük át magunkat gondolatban egy párhuzanos valóságba. Egy olyanba ahol minden ugyanígy zajlott. . csak nem voltak támogatások. Ebben az univerzumban milyen ára lenne egy gazdagréti panelnek? Végül nem tettem fel, mert úgyis mindenki valamilyen poziban van. De ha valakinek van kedve az válaszolhat. 😃
Placi82 péntek, 19:26
Előzmény: #231394  dexter
1-2evig?? Egy ciklus 7-8ev. Most az MMT és a covid okozta helikoper pénz miatt az extra bull ciklus 12 éve tart. 😉És te 1-2evet vizionalsz Bear ciklusra? .hmmm. Te egy optimista ember vagy.
Te pedig értesz a gazdasaghoz nem úgy mint a további "áremelkedést varók" . 😀
Xis24 péntek, 19:20
Valami igazsága mindenkinek van. Hiába számolok én is így. . a régióban hasonlatos folyamatok voltak.. így nem lógunk ki a deviza túlértékeltéggel. Márpedig fura a világ.. ha kilógnánk valóban nem 400-as lenne az Eur.. Ahogy írtam valamelyik nap Hunballnak.. ha béreket árakat - lakásárakat az Eur árfolyamra rakjuk.. akkor ott van valami olyan csoda, amit nehéz megérteni. De ez van. De ugyanez a csoda ott van a lengyeleknél is. A megfejtés szerintem hogy szét lett hígítva az Euro is meg a dollár is meg minden is.
Placi82 péntek, 19:15
Előzmény: #231391  Xis24
Mert vágyvezérelt poziciibol beszélnek.. Azért. Pisti még ért is hozzá, de nagyon el akar adni. Ezért vakeral. Ezt megertem. A többi meg nem ért hozzá. Ennyi. Nem értik a fundamentumot és a gazdasagi  ciklikussagot, úgy enbloc az egész gazdaságot, es összefüggéseket. És az elmúlt 100 év legnagyobb ingatlanpiaci buumjat vegtelenitik almodozasaikban. Bár hozzateszem az a covid 1 évvel meghosszabitotta. Az MMT meg tovabbi 2 évvel meghosszabitotta ezt. De ezek egyedi esetek voltak. Tudod hogy hulyeztek Hollandiában aki azt mondta hogy nem ér meg egy ház 2000 arany gulden árát egy tulipán hagyma és 1 év múlva már 3000 gulden volt 1 tulipán hagyma és röhögtek hogy lám lám Te milyen buta vagy. Aztán összeomlott a lufi és 1 gulden se ért 1 ritka tulipán hagyma. Ehh, sok a kapzsi h.lye:)
Lesz pmapbol haz vásárlás. Mikor Bozse neni a fiának és menyenek Kisvárdan kipotolja a Marika néni házat két utcával arrébb 22 millioert. És abból. Marika néni a fia közelében Nyíregyháza mellet Nyirtelken vesz szintén a spórolt Pmapbol 25 millioert  egy házat ahol csak a veteményes kert 700m2, etc... Ilyenek lesznek... 
De az hogy Pesten, Debrecenben, etc befektetésre alberletezesre 3%ra. Muhahha. Főleg nem a nagyfiúk. Azok vettek lakásokat 15 millioert 8 éve  és most árulják ezeket  70 milliós iranyaron  ért ők is🤣🤣😉😉😉😉
macisajt péntek, 19:09
Előzmény: #231390  hubi2
A lakók fizetik a közös költségeket ami fedezi azokat a szolgáltatásokat amikről írtál.
dexter péntek, 19:08

Normál helyen (nem II., XII. kerület újgazdag részén) épülő új építésű lakásokat már nem tudják eladni 1,5M/nm-ért, mert nem kell senkinek.
Pont tegnap került ki a Csorbáéknak az új vieója a Kalmárok csatornán, amiben pont azt mondják hogy megkeresik őket az építtetők az eladás miatt, de kénytelenek az építők levinni 1,2-1,3M-ra az árat, mert 1,5M-ért nem kell az embereknek.
Jövőre szerintem rosszabb lesz a helyzet, mint idén, PMAP ide-vagy oda. Az EU, az amcsik, a kínaiak gazdaságilag bajban vannak, és ebben mi fokozottan szívni fogunk. Nem lesz jó világ itt 1-2 évig, hiába vizionálnak orbánék 3,5%-os növekedést jövőre.
dexter péntek, 18:54
Előzmény: #231381  slash

Náluk csak gyakorlatilag a falak és a födém maradt meg, minden más kuka volt.
Nem tudom mi lett a vége, nem kérdeztem.
Placi82 péntek, 18:53
Előzmény: #231374  Xis24
Szerintem nem így képzelik további lakás ár emelkedés raketazast varók.
Altalad emlegetett 2040 ben ingatlan apró hirdetés. 
" Szigetelt Kelenföldi 3 szobás közepes állapotú 4 ik emeleti lakásom, Loire völgyi kastélyra cserélném" :) 
A Pesti átlag lakaspiac olyan mint 19 századi falusi tanító nők. Akik egyedül álló venkisasszonyok voltak. Miért volt ez akkoriban országos jelenség?? 
Mert úrnak (báró úrnak, szolgabironak, foispanak) paraszt volt! A parasztnak meg Úr!!!  170-200 ezer eurós panel lakások? 300 ezer eurós 65m2 új építésű 65 m2 es lakások. (Parasztnak) azaz átlag normális  embernek mar megfizethetetlen. 
Úrnak meg paraszt hely a kelenfoldi  panel a sokadikon, vagy a 13 ik kerületi új építés vagy a 200 milliós 22 ik kerület házak. Nekik elit hely kell leszarja hogy 2.5mft is m2  árat fizet is érte. De úr az kevés van. Ez a baj a magyar ingatlanpiacal hogy már kőbanyán is, vagy Havannan  is egy panel, vagy egy kis tégla lakás arany árban, azaz úri árban van. Olyan m2 áron adják mint 4 éve Sasadon. Azért az euró még mindig 400 euró nem. 1000 ft/euró.  Halkan jegyzem. Meg hogy 2020 ban is 360 ft/euró volt az árfolyam. Magyarán 11%al drágult csak az euró. 4 év és 10 hónap alatt. 
Nem jön ki a matek akárhogy csűrik és csavarjak is itt sokan. 😀
Xis24 péntek, 18:51
Előzmény: #231386  Placi82
Valóban egy nagyon jó kérdés még, hogy az ország nagyrésze kb 2-öt kattintott a Pmáp vásárláshoz, Most meg hirtelenjében mindenki azt hiszi, hogy ennek a 10% ingatlant  akar. úgy hogy vévig nézte, hogy elméletben miattuk is szabadult el az árhisztériés irreális kínálati árazás.  Miért is gondolja még mindenki, hogy majd nekiállnak egy 10 éves 4-5-6x-os szorzós  árrakéta után ATH panel kiadásos hübelebancnak? Az igazi ingatlanos Pmáposok már marha rég bevásároltak.
hubi2 péntek, 18:47
Előzmény: #231389  macisajt
Jártál már valaha társasházi lakógyűlésen?
Képzelheted, mi lenne, amikor a közösségi teret takarítani, karbantartani, felújítani kell. Mindenkinek nagyon jó lenne, de idő, pénz, és hajlandóság senkitől sem lesz.
macisajt péntek, 18:05
Placi82 péntek, 17:58
Előzmény: #231387  Placi82
Kiirva=k.rva, *jav
Placi82 péntek, 17:57
Előzmény: #231385  Xis24
Ne aprozzatok el fiúk 300 millió lesz 1 panel, de akkor a 1 kg is kenyer is 7200 Ft lesz. A kézműves meg 10.000 Ft.
Ezt nem értik sokan, itten. De akkor én már full frqankban leszek most is abban is vagyok meg 310 rol. De ezt nem teheti meg a kormány, és elmondtam miért nem?? Mert akkor az Euró bevezetni önmagát. A forintos ár kis apró betűvel lesz kurva, vagy még úgy se, és nagy hatalmas betűvel az Euró ár. És az emberek is euróban kérik a cégtől a fizetést. De akkor teljesen élveztük a monetáris politika feletti ellenőrzést. És miért vesztenek el a monetáris politika feletti ellenőrzést na miért???? 
Azért mert az MNB csak forintot tud nyomtatni de Eurót nem azt csak az EKB tud nyomtatni. Na de hát a" sok okos raketazo" ezt nem tudja, mert h.lye hozzá. Kivéve Pisti12 t. De ő érdekelt volt a felbeszelesben,feltételezem és  gondolom hogy pozícióban ült mint elado:))). 
Placi82 péntek, 17:43
Előzmény: #231385  Xis24
Igen elég sok PMAPom van. (Kinek mi a sok szóval ez relatív). :))
De hogy én befektetési lakást csak akkor vennék belőle azaz átlag Budapesti lakást kiadásra, alberletwztetesre, ha pisztolyt tartanának a fejemhez és hallanám hogy az eladó kibiztositja, és az elsuto billentyű re tette az útját. 🤣🤣
Viccet félre téve hogy én a jelen BP arszinten  nettó adózás utáni  3% os hozamon szórakozzak bérlővel, azt meghagyom a " sok okos felbeszelonek". 😉
Ha a Pmap hoz 5-6-7%ot és ezért szart se kell csinálnom. És az EUR is 420alatt marad 2025 ben akkor marad a pmap. En nem szenvedek minden id....ta bérlőkkel. Évente fizessek ingatlanos ak 1 hónapot évente 1 hónap üresen áll, és még a közjegyzői díjat is, hogy ki tudjam tenni ha beut a gebasz. Na nem, ezt meghagyom a sok itteni raketazast és áremelkedés vároknak. Ha nem akkor majd Euró Pmap. Biztos kijonnek  valami fasza konstrukció al mert akkor kell majd a deviza nekik. Pmap elmúlt 2 éve hozott annyit hogy nincs okom panaszra. Nekem isten bocsássa meg nem jon ki a matek Pesti lakások rá és kiadhato ára kozott. Kelenföldön közel  70 milliooert hirdetik a 3 szobás 65m2 panelt. Ismerősöm 300 ezerért próbálta kiadni pint most . Végül 240. 000 ért adta ki és még ebből adózni fog. Akkor ez egy fos hozam. És most imadkozzon hogy szepen fizessenek is, ne problémásat legyenek. Ja és előtte festetett valami több mint  500.000 ért. De szerintem ez azért drága volt, bár lehet 65m2 es lakás már ennyieet festenek ki 2 rétegben?  Hol jön ki a matek?? Max izommanmak, de hát ő egy varázsló, vagy egy Munchausen báró. :) 
Xis24 péntek, 17:17
Előzmény: #231382  Placi82
Pmáposok megvesznek mindent tavasszal ... még hozzá dalolva mert 2 év múlva minimum 200M 😃 Na meg a minimálbér is nő ..úgyhogy lehet az még 220-is. 
N0MAD péntek, 16:11
Az Eurostat által közzétett lista végén Bulgária áll (13 500 euró), míga második leggyengébb helyezést Magyarország (16 900 euró) szerezte meg.Ezzel hazánk lemaradt kelet-közép-európai régiós versenytársaihoz képest: Horvátországban 21 503 eurós, Szlovákiában 19 001 eurós, Lengyelországban 18 504 eurós, míg Romániában 17 739 eurós éves átlagfizetést mértek.”
https://24.hu/fn/gazdasag/2024/11/08/atlagber-atlagfizetes-eurostat-ber-kereset-teljes-munkaido-statisztika-felmeres/
Siker!!!!! Árrakéta!
EURHUF_goes_to_haven péntek, 15:52
Egyébként viccet félretéve 2019-2020 ban akartuk eladni mi a házat.
Akkor 180m2 részben felújjítva, Sopron, lővérek, 2 szint családiház + pince + garázs, új ablak és villany, új burkolatok, de nem szigetelt és a tetőre is lassan kell költeni. Akkor 65 ért nem ment el, 60 ért odaadtuk volna. 
Mikor édeapám elhunyt 2019 ben akkor 60 ra becsülték ha jól emlékszem. 
Nagyon kíváncsi lennék, hogy most mai áron mennyit adnának érte... Tippemre már nem aza  60 ami akkor volt. megtippelni sem merem.
Placi82 péntek, 15:40
Meg hát ugye mit ért a 10+10millios  forintos babavaros, plusz  Előre bevallalhato 3  gyerek=20millio ft . 20.millio Ft ajándék pénz ígérete a 40-50 milliós Pesti  tipikus 85-100m2 es ikerhazfelre. A maradék 25 millió meg ment 3.5%os kamatra. Tiszta Amerika volt itt kérem szépen. Idáig... 
Most meg mi is van kedves uraim?? Ugyanazt a 100 m2 és Pesti uj-epitesu ikerhazat 149 ért árulja a kivitelező. 31 éves feleség már nem jogosult a babavarora, és vehet fel 50 milliós 3%os hitelt ha bevállal 3db gyereket előre.? És mar csak az előző 6 évvel ezelőtti szerencsés családhoz képest (akiknek 0 Ft spórolt pénzük volt szinte), azokhoz képest csak kerek 100 millió azaz a 100.000.000 Ft kell megsporolva a mellenyusebbol kivagni??!!!!! 🤣🤣🤣
Mi az a 100 millió Ft,??? :) simán össze sporolható 2 felnőttnek a 3 gyerek megszűlése  elott:)) . És akkor további rakétazast még real arnovekedest vár itt a fórumon sok "okoska", meg raketazast.  🤣😀🤣
Rohojesek ! Vágyvezérelt hulyitok. De ők azért eladnak már szerintem..... Khmm...... 😉
Ami nem sz. rja össze magat a mai lakás piacon az egyedül a luxus 12 kerületi  hegyvidéki és továbbá rezmali, zoldmali, új építésű lakások, ikerhazat.  De az 1 más világ ott csak a belső építészre. 30-50-100 miskat költenek a külföldiek (oroszok, vietnami, Kínai, arab,) meg a magyar ujgazdagok. De a többi ingatlan szegmens 
 kuka egész Budapesten!! Meg a magasabb arfekvesu  vidéken is. Miskolcon meg lehet venni házat 50 millioert ott és hasonló helyeken nem all be a piac, és a tranzakcioszam. Szerintem. Én elhiszem hogy a kínálati. Azaz ing....... .comos árak nőnek..... Ja de hát a hirdető felületű cégnek az a jó ha a lefingott 50-60 - 70 milliós alomáron hirdetett paneleket, 5 evig hirdeti a hirdető álmodozó sok százezret befizetve.:)) Azért területileg lebontva érdekelnének a 2023 - 2024as tranzakciok itt Budapesten a valós kötési ad-vét árak... :) 
slash péntek, 15:17
Előzmény: #231379  dexter
" Úgy számoltak, hogy akkor kb. 35-40M-t rá kellett volna locsolni a házra."
Ugyanezt az utat jártam végig: 2013-2018. öreg ház teljes belső felújítás , új fűtés, új ablak, ajtók,  körbe 10cm szigetelés , új tető, és tetőtér beépítés. Sztem 10-15ből jött ki. Nyilván sok mindent én csináltam és a melósok napi 10et kértek és nem napi 30-50et mint most. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek