Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Murdoch kedd, 10:43
Előzmény: #231622  EURHUF_goes_to_haven
Ebbe tuti beleállna az usa, talán alig várják. De mellette megy a diplomácia, a nyakam rá, hogy Kína nem szeretne háborút, túl sok tapasztalatuk sincs benne, de lehet nem lesz más kimenet. A yenkiknél már gőzerővel építik a chipgyárakat, a drezdaival nem tudom mi van, de emlékeim szerint 2027-re lőtték be a gyártást. Kínával, meg amúgy az egész mostani helyzettel kapcsolatban a legfigyelemreméltőbb monológ amit láttam egy kiváló sorozatból:
https://www.youtube.com/watch?v=QqjA9iTd2i0&t=1s
Na eddig off, ellenben továbbra sem vágom az európai politikát. Lehet elvágni minden szálat az oroszokkal, Kínával, meg amúgy a globális déllel, de honnan lesz nyersanyag, hogy lesz fejlődés? Mondjuk 10 éves távlatban...
Moka_Brikka kedd, 10:33
Előzmény: #231626  opandup
Így kell ezt csinálni, mert az idő pénz :)  Valakinek meg kell fizetni az árát, hogy 4 hónapig nem tudta eladni. :D 
Én laikusként már csak azért sem értem ezt a taktikát a jelen környezetben, mert tegyük fel, hogyha fennhagyja 31 millióért, míg körülötte mindenki emel, attól neki még nem kell tényleg 31 millióért eladni. Jobb esetben nincs semmi kötöttsége. Megmondja, hogy sok az érdeklődő, és bevárja azoknak a tényleges vagy kitalált ajánlatát és kész. Aztán arra majd kap valami választ. 
Így csak fent lesz még tovább a hirdetése, és csak koptatja a lakás "imázsát", mert gondolom egy intenzíven emelkedő piacon ez még OK lenne, de akkor nem is lenne 4 hónapig hirdetve a lakás szerintem. 
Moka_Brikka kedd, 10:16
Előzmény: #231625  Freszelés
Külön hrsz-nél még lehet értelme illeték és adó szempontok miatt, de az is csak a szerződéskötésnél lesz lényeges. Ilyenkor lesz a 14 milliós hirdetési árból 3 millió szerződési ár, hogy a 4%-ot arra számolják. 
Moka_Brikka kedd, 10:05
Előzmény: #231624  HPPapa
Lol :))))
Biztos úgy gondolta, hogy aki ilyen árkategóriában keres, az maximum 400 millióra állítja a keresőben a max árat, így neki is meg fog jelenni a házikó :) 
Önálló hrsz nélkül amúgy is milyen vételárról beszél? 
Meg amúgy is az ilyen árszintű hirdetésnél, még ha külön hrsz-en lenne a garázs, ez külön hirdetési ár megjelölése szerintem nettó baromság. Nehogy már egy 400 milliós nagyságrendű kínálati árnál az szempont legyen, hogy külön legyen meghatározva a hirdetési ára egy garázsnak. Röhej :)
Castorp17 kedd, 09:59
Előzmény: #231632  Peti84
Ezeken az elárazásokon lehet rugózni ,de értelmetlen. Bárki aki érdeklődik az ingatlanpiac iránt látja nap mint nap. A szomszédunkban hirdetnek egy közel 2400 nm-es telket, 800 millió forintért.
Ami inkább érdekes az a fordítottja, amikor valamiért indokolatlanul alacsony az ár. 
slash kedd, 09:50
Előzmény: #231632  Peti84
Jövöre Wekerle +20%. 
slash kedd, 09:49
Előzmény: #231627  EURHUF_goes_to_haven
Én ezt megértem. Ma 450 bruttóból családot már nem tartasz el még hitel nélkül sem. 
Peti84
Peti84 kedd, 09:45
Tavaly ősszel amikor házat kerestem 99 milláért nem vitték el az egyiket amit néztem. Felnyomták 124 millára, 4 hónapot vártak és 120 millán elvitték. Itt art az ország.
Ishar
Ishar kedd, 09:43
"Ha nem kellett idáig 31 millióért, akkor 34.9- ért biztosan kelleni fog... értem..." --- Majd a PMÁP-osok, NYESZ-esek, SZÉP-esek rárabolnak...
Pistike12 kedd, 09:42
Ha majd egyszer nem partvonalrol beszelsz, akkor tudni fogod miert emel.
hunball2 kedd, 09:42
Bianco-nak üzenem, hogy az a véleményem, hogy nem tudom. 😀 Mindenesetre talán olvastad, mi is dilemmában vagyunk. Sokat agyaltam mindezeken. A végén arra jutottam, hogy el kell fogadni a kockázatokat, pár millió plusz mínusz sajnos lehetséges. Én így állok hozzá a mostani dillemmánkhoz is. Korábban pedig azt mondták itt a téma szakértői, hogy saját lakhatásra nem spekulálunk. Hát mi spekuláltunk, és egyelőre bejött, több millióval közelebb vagyunk, PMÁP miatt elsősorban. De.majd minden sztorit a végén kell értékelni, és jelenleg bizonytalanabb a szitu.  Már leírtam, laza áremelkedést várok, az évi átlagos 5% forintromlás biztos belekerül majd az árakba, de lehet, hogy több is.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish kedd, 09:40
Infla : na ki nyert én 3.35 öt mondtam 😂
EURHUF_goes_to_haven kedd, 09:40
Előzmény: #231561  slash
Kövezz meg, de én akkor is fizettem adót az autószerelőnél is és villanyszerelőt is hivatalossan hívtam. Talán az egy amire nem emlékszem az a kőműves, de ő katázott. (tőlem független az adózása). Nekem az a tapasztalatom, ha valami ügyeskedve van, akkor ha gond van vele, akkor "szarnak bajnak nincs gazdája" és akkor aztán hívhatod a szerelőt, ha nincs papír még azt is letagadja, hogy valaha látott. Ha van papír meg lehet menni feljelenteni... Ezért ez nagyon nemmindegy. abban az esetben ha a számla nélkül is ugyanolyan minőséget kapnál persze igaz lenne, de sok esetben villanyszerelőknél akkora tűzveszélyes okosba kötés van, hogy öröm nézni... (bent vagyok 1-2 villanyos csoportban amiket felraknak, és le is írják, hogy sok miért életveszélyes. Legegyszerűbb példa. Magyarországon a legtöbb helyen 1,5 ös tömör réz vezetés van C16 os kismegszakítóval... EU és MSZ törvény szerint már csak 13A engedhető meg a 1,5mm esen, illetve a C is túlzás.
Olyanról meg hogy sodort kábel érvéghüvely nélkül millió van... 
Amikor eljöttem volt 450 e bruttó a bérem.. Az 300 + volt valami 2-30e kafatéria (edenred, szépkártya stbstb). Én abból meg tudtam élni. Nem nagy lábon, de abból tudtam félretenni úgy hogy mikor kifezettem tesómat, kevesebb hitelt kellett felvenni. 
opandup kedd, 09:33
Én ma ezt láttam:
Kb 4 hónapig, egy 27nm földszintes, felújított lakás 31 millió forintért volt hirdetve.
Ma ugyanez 34.9 forintra változott.
Tehát...
Ha nem kellett idáig 31 millióért, akkor 34.9- ért biztosan kelleni fog... értem...
Freszelés kedd, 09:28
Sok helyen csinálják, hogy lakás X millió és kötelező hozzá vásárolni tárolót 5M meg garázst 15M -ért. A hirdetési árban meg mi van? Csak X, aztán az utolsó sorokban látom hogy még 20 gurigát odatolhatok.
Lift: nincs megadva
Erkély: nincs megadva
Mindenki tudja hogy mit jelent a nincs megadva, de szopatja a hirdető azokat, akik értelmesen használnák a keresőt.
HPPapa kedd, 09:21
Hirdetés: 400 milliós családi ház +17 millió a garázs a saját telkén, kötelezően megvásárolandó. Mi értelme így hirdetni? Egy helyrajzi számon szerepel minden.
berlini
berlini kedd, 09:07
Előzmény: #231622  EURHUF_goes_to_haven
Kina viszont tudja, hogyha az USA -nak választani kell egy blokád esetében , hogy térdre rogy vagy feltöri a blokádot, akkor az utóbbit választja.
EURHUF_goes_to_haven kedd, 08:25
Előzmény: #231553  Murdoch
Nem kell, hogy háború legyen. Még csak puskát se kell elsütni...
Egyszerűen kína mond egy olyat, hogy tengeri és légtér blokád alá veszi a helyett. 1 hónap alatt térdre rogyik a világ a chippekért... MINDEN fejlett termékben benne van az appletól, a Snapdragonon át (telefon soc) az AMD processzorokik ( Tesla ugyebár szintén), nVidia,  hogy csak a nagyokat említsem... Portfolio cikkben volt benne, hogy opció a blokád is... hát igen.
Ishar
Ishar kedd, 08:15
Előzmény: #231618  Xis24
Megjelent a várva várt MNB-rendelet: alacsonyabb önerővel vehetünk lakást januártól: Hétfőn este megjelent az MNB-rendelet, amely kimondja, hogy január 1-jétől a forgalmi érték 90%-áig lehet lakáshitelt felvenni energiahatékony lakásokra, a törlesztőrészlet pedig a jövedelem 60%-áig is felmehet, jövedelemtől függetlenül.” --- Nagyon jó irány, még kisebb önerő még nagyobb hitel és törlesztő. Ameddig törleszti addig sem máson jár az esze…

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók