Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
N0MAD 2024. 10. 21. 08:33
Amúgy birom hogy a monomániások fút fát kiabálnak. Hathornak allampapírellenes vagyok mert diverzifikációt emlegettem, hogy ne mindent oda.  Pistikének állompapírhívő, mert nem mindent ingatlanba. Zajecnudlinak nemtommi, idegenszivű mert nem csak a forint.
Össze kellene ültetni titeket pénzugyi stratégiát alkotni.
szieszta 2024. 10. 21. 08:31
Előzmény: #229993  Pistike12

A házastárs csak szerencse kérdése. Nekem szerencsém van, mert 23 éves házasság után is ugyanezt választanám. Lehet az 5 év együttélésnél sikerült jól összekovácsolódnunk.
Persze nagyon sok esetet ismerek, mikor ennél sokkal hosszabb együttlét után mentek szét a párok.
Ehhez viszont mindkét félnek engednie kell, mert egy kapcsolat széteséséért mind két fél felelős.
Nagyon érdekes, hogy a baráti körömben a férfiak egy komolyabb kapcsolat után találták meg az igazit, többször az eljegyzés után szétválva.
Én is úgy látom, hogy a vagyonunkat én gereblyéztem össze, a feleségem keresete nem jelenik meg benne, de a hátteret mégiscsak ő biztosította.
N0MAD 2024. 10. 21. 08:28
Előzmény: #229988  Pistike12
“ nagy alapkezeloi hozamoddal is vigyazz”
Nos, 2008as nagy beomlasnál csináltak éves kerek nulla hozamot. Tetmészetesen van kockázat, de ezzel nem tudok mit tenni.
Amúgy nem én vigyázok hanem ők, pont azért velük kezeltetem mert opciökkal, kötvényaránnyal, ezzelazzal fedezgetik, annál azért komplexebb ügy mint hogy etfet veszek és szurkolok. 
Nem értek hizzá ilyen szinten, nem is akarok, infós vagyok abból élek, abból lett a tőke. (Ok ingatlanból is de az nem ügyesség volt hanem szerencse, evvan)
De azt is írtam(bár lehet nudli/zajecnek az eurhufban) hogy nem műtök meg a vakbelem, nek húzom a fogam és nem képzelem magam tőzsdegurunak. Szoktam vele játszani, de kb ennyi.
Szőval ja, van kockázat, de legalább nem képzelem azt hogy örök garantált rakéta mint szerinted az ingatlanban.
Atti 2024. 10. 21. 08:20
Előzmény: #229991  Pistike12
Nem vagyok jogász.
Ha kétséged, kérdésed van menj ügyvédhez.
Mi együtt mentünk ügyvédhez a feleségemmel, megkérdezni mi- hogy van.
Mind2-en, együtt hallottuk mit mond a jog.
Mondjuk nálam becsület és nem jog kérdése, hogy a férfi gondoskodik a nőről és a gyerekekről.
Az én hitem szerint a férj nem uralkodik a családján, hanem szolgálja azt.
Nem akarok ebbe bele menni jobban.
Nálunk a feleségem 19 közös évből kb 1 évet dolgozott. 18 év gyes és tsai, illetve munka nélküliség (vagyis háztartás, gyerekek rendezése).
Házassági szerződés nincs, és minden közös természetesen.
N0MAD 2024. 10. 21. 08:18
Előzmény: #229987  Pistike12
“ Kis mellekes: eurhuf +4.9% - adok-eladas veteli marzs... Bpi ingatlan 9+5%=14% ”
1: Jól értem hogy azt mondod ha eurót váltottam és gyengült a forint sétáljak be a navhoz hogy le szeretném adózni?
2: jól értem hogy eurót nem lehet befektetni és ab ovo 0% a hozama? (Holmi tbsz, államkincstár adómentessege meg ilyen bomyolult dolgokat nem emlegetnék.)
3: jól értem hogy az ingatlanvásárlasnak  nincs illetéke, és a kiadásnak nincs adóvonzata?4: egészen tutibiztos hogy 9% ingatlanáremelkedés és 5% kiadási hozam az adottság? (Akár átlagosan is)5: egészen biztos hogy ingatlannal nincs egyéb költség, és nem kell foglalkozni a kiadásával időt és pént ráfodítva? Biztos hogy ezt smán össze kell vetni egy saccperkb nulla tevékenységgel járó hozammal?
Én csüsztatk, persze.
“ Dobd mar melle a csudakotvenyed hozamat es koltseget 23 osze es 24 osze kozott😀”Szerintem ki tudod számolni, ősz és január20 között havi 16%/12, január20 és ősz között havi 19%/12. Illetve a januari kamat hozama.így szemre is több mint a minden egyéb költség levonása nélküli általad állított kérdéss 14%. “ Mit javasoltal te a lakast vasarolni kivanoknak tavaly osszel? “Azt mondtam tavaly hogy nem lesz pisti féle árrakéta, nem kell rohanni venni amikor az alternatív befektetések hozamát nézzük. Szégyeljem a mondást?Ha alternatív befektetésekből ki-be lehet lépegetni és megteszem akkor miért kiabálsz egy kevéssé mobilis ingatlanbefektetés védelmében hogy hé nem fair hogy te váltottál? ha forintromlás mértékéhez nézem az ingatlanárat az nem fair, mert csak. Ha állampapírhoz nézem nem fair mert kiléptem. (Ok itt túloztam, “csüsztattam ha tetszik, csak egyrészét számoltam fel, a többit novenberben tervezem. Illetve a játék kedvéért ha elkapok hármas kezdetű árfolyamot. De ezt is mondtam)
“ onfenyezes reszvenyen alapulo befektetes hozamaval egy ingatlantopikban.. “
szerinted befektetés kapcsán nem szabad összevetni alternatív hozamokkal?
Szerinted önfényezés ha kamatot fizet az állampapír és ha hozamot ér el a privátbanki szolgaltató?
Azt hiszem minden részmondatot megválaszoltak Kiváncsi vagyok te konkrét kérdésekre valaszolsz e.
szieszta 2024. 10. 21. 08:12

Azt tudni kell, hogy a részvényes míg nem realizál, csak virtuális vagyona van.
A részvényesek mostanra megszokták, hogy itt csak nyerni lehet, csak ki kell ülni. Persze van 1-2, ahol ebben reménykedtek, aztán még most is 90%-os bukóban várják a megmentőt.
Ez valamilyen szinten igaz az ingatlanra is, ha összedől a tőzsde, az mindennek az árát lerántja majd.
Az a legegészségesebb, hogy az ember több lábon áll.
Én például picit irigyeltem, hogy ha valaki több ingatlannal rendelkezett. Azzal annyi mindent lehet kezdeni és nagyon sok vállalkozáshoz elengedhetetlen.
Három gyerkőcöm van, abból kettő már nagyon a nagybetűs élet kapujában, egyetem padjait koptatva.
Én, a kicsi fürdővárosunkban az öregebb családi házakra összpontosítottam, ahol bármilyen vállalkozást be lehet indítani, ha nem jönne be a most kitanult szakma.
Tudom, hogy nehéz új klientúrát kialakítani, de ha műkörmösként lehet uramul megélni, akkor nem bánom, hogy félre teszik a diplomájukat. A fodrásznak is csak egy okj-s vizsga kell. Ha pedig teljesen elmenne az eszük, a nagy telken akár állattartásba, zöldségtermelésbe is belevághatnak, de ha az kell, pénzzé is tehetik, ha megszorulnának. Meg persze oda is költözhetnek, saját lábra állva.
Nálam főleg az értéknövekedés volt a fontos, csak azután jöttek a bérlők. Mindig azt kutattam, hogy a piaci ár alatt vegyek, bármilyen okból kifolyólag. Így kaparintottam meg két házat a veszekedő örökösöktől, egyet meg egy megszorult családtól, árverésen. A rokonságtól is vannak ingatlanjaink, amit örököltünk, vagy kifizettük a  leendő  örökösöket. Így vettük meg a feleségem szülőházát, meg nyugdíjas apósom ingatlanját.
Mindent csak jó áron.
Még mielőtt gazembernek kiáltanátok ki az elárverezett ház miatt, a család még mindig ott lakik, bent a házban nem is voltam, csak az árverés kiírásán láttam a benti fotókat. Szépen fizetik az elég alacsony lakbért és ígéretet kaptak, hogy  ameddig fizetik, nyugodtan maradhatnak (egy betegség miatt fél év kimaradt, de azt sem hajtottam be rajtuk) . Az 1500 négyzetméteres kertben és a gazdasági épületekben szépen kitermel(het)ik a rávalót.
Vodafonelive
Vodafonelive 2024. 10. 21. 08:01
https://ibb.co/0hvpDsv Ezt csak úgy itt hagyom 5 napra random utca sétálás után. (Nem lehetett elforgatni a képet, ha máshogy töltöttem fel akkor sem volt jobb) Lényeg, hogy gazdaságunk már drágább, mint egy oszakai minigarzon albérleti díja(ugye ezt linkeltem pár napja), itt 14-16 négyzetméteres bútorozatlan használt lakásokról beszélünk és egy sokkal stabilabb gazdaságról a miénkhez képest.
Pistike12 2024. 10. 21. 07:52
Előzmény: #229992  Törölt felhasználó
"Ha szeretsz Valakit meg kell bíznod benne, másképp nem megy. kulcsot kell neki adnod mindenhez ami a Tied. különben mi értelme... és egy ideig, én is hittem az ilyen szerelemben"
Vagy az elso fele igaz Rad vagy a masodik.
Jobb a masodik, ha, nem tapasztalaton alapul😀
Egyébként parom is kimondottan akarta a kulon kassza stb. Munkatarsai hulyeztek miatta, majd idovel egyre tobben nem, sot bevallottak, hogy elbasztak... 
Es van olyan felfogas, nezopont is, hogy epp ezen alapul a bizalom. 
Erdekesse tudnak sztem valni az emberek, ha egyik vagy, masik fele eldol a merleg. Jo sok paraszt ferfit de not is ismerek aki tobbletjogot erez, mert tobbet tesz be, mint a masik, es sokszor folyamatos kontroll van a szamlan... Bizalom ide vagy oda... 
Törölt felhasználó 2024. 10. 21. 07:26
Előzmény: #229953  Andy01
És egyáltalán miért házasodjanak össze a "felek"? Nem értem mi ertelme van így az egésznek. Pont a teljes és őszinte bizalomról szólna a történet. Ráadásul nem kötelező. 
Pistike12 2024. 10. 21. 07:21
Előzmény: #229989  Atti
Teljesen osztom a topikrol amit irtal. 
De kerdezhetek, bar nem aktualis, de nekem is van vagyonmegosztom (kukin vagyon minden koltseg kulon) hazassag elotti idobol. 
Ha ugyanugy dolgozik es penzt keres a parom (nalunk nincs otthon marad stb, a kieso berenek felet is fizettem gyerek alatt) , es a leeso vagyont is osztjuk betett toke/kockazat aranyaban, akkor lehet baj? 
Pistike12 2024. 10. 21. 07:17
Ja, es egy kis adalek a következő idoszakra:
Az a pletyka jarja, hogy a penzugyi szektor koltsegeket fog, jovore akar leepitesel, illetve a kamatvagas sem esik jol az uzemi eredmenyeknek, ezert a kimutatasra es kozlesre kerulo szamok ovatossagi motivumai inkabb felfele olvadnak, mint lefele😀
Atti 2024. 10. 21. 07:13
Előzmény: #229984  Andy01
Rendben.
De azért hadd tudjam jobban, mi történt a családommal házassági szerződés témában.
Az itt a baj, hogy mindenkinek markáns véleménye van arról is, amit nem csinált, hanem csak gondol valamit a témáról.
Aki meg csinálta, az meg le van oltva, hogy az nem úgy van.
Bármilyen témában.
Pistike12 2024. 10. 21. 07:10
Egyebkent a topik temajat felreteve a nagy alapkezeloi hozamoddal is vigyazz, mert ugy ahogy az ingatlanban a reszvenyekben is lufika van mar es fujodhat, ha a berek nem erik utol, az pedig egy kockazat. 
Gondolom a lentiek is tolnak felfele az arakon:) 
https://www.vg.hu/nemzetkozi-gazdasag/2024/10/kina-japan-gazdasagpolitika
De vhogy a pozidbol mindig a mas eszkozosztaly a negativ es kevesbe kockazatos😀
De azert kimondottan vicces hogy egy stagnalo es recesszios idoszak esetleges határan a kb tortenelmien szar P/E aranyoknal nem latsz hasonlo kockazatokat, mint az ingatlannal😀 bar az igaz, hogy a napon beluli esesre egy gyors kenyszerlikvidalas gyorssa teheti a fajdalmas szakaszt😀
Pistike12 2024. 10. 21. 06:44
Előzmény: #229983  N0MAD
Egy egyszeri kerdesem van, mert mem irom le 100adszor, amikor szokasos ferditesed van, es onfenyezes reszvenyen alapulo befektetes hozamaval egy ingatlantopikban.. 
Mit javasoltal te a lakast vasarolni kivanoknak tavaly osszel? 
Kis mellekes: eurhuf +4.9% - adok-eladas veteli marzs... Bpi ingatlan 9+5%=14% 
Dobd mar melle a csudakotvenyed hozamat es koltseget 23 osze es 24 osze kozott😀
Bandita 2024. 10. 21. 06:22
Előzmény: #229985  Gaboracing
-Figyelj, én lépek, nem bírom már veled, 3 gyereket is egyedül tolom, kezdek bekattani, nem veszed ki a részed. Szüleimhez költözök, segítenek a gyerekekben is.
-Ok, de majdnem minden az én nevemen van, emlékszel van házassági szerződés is.
-Akkor viszont szeretlek és maradok, igen Apa, azt csinálom amit parancsolsz.
:DDD
Gaboracing 2024. 10. 21. 01:32
Előzmény: #229949  izommanujra
Lehet hogy nem véletlenül próbált meg egyszer elmenni, csak épp nem volt akaratereje végigcsinálni. Konkrétan hányok az ilyen emberektől, akik szerint attól, hogy egzisztenciát tekintve előrébb jár másoknál, az többet is ér. Alkalmazod a Lázár mantrát? Mindenki annyit ér amennyije van. Volt egy kollégám, okádtam tőle amikor elmesélte hogy ő kezeli a felesége fizetését is, de gondoskodó férfi, mert kéthavonta választhat a feleség egy cipőt a Kínaiban..
Andy01 2024. 10. 21. 00:31
Előzmény: #229981  Atti
Atti, maradj az ingatlan mellett. 
N0MAD 2024. 10. 20. 23:51
Előzmény: #229982  Pistike12
Te amúgy tudsz szöveget értelmezni?
Tavaly ősszel azt mondtad akkora árrakéta jön ingatlanban hogy mindenki kiárazódik, az államkötvényes pláne. Nem hittek neked, felszívtad magad.
Nos eltelt egy év. Ezidáig mondjuk ingatlanok forintromlással emelkedtek. Állampapír meg többet hozott. Pont.
Jö eséllyel forduló jön, pmap lejárat közel. Sokan azt gondolják ingatlanba megy, beárazzák. Nem tudom milyen mértékben lesz így, meglátjuk. Ha te tudod mondd bátran.
A pmap kmatfizetés és a jó eséllyel tőkekivétel valami nagyot fog okozni, ez azért sejthető. Vagy nem engedik a tőkét (nincs is a szerződési fektételekben csak szokásjog a bármikor veheted és egy százalék) vagy a visszaváltás kamatát piszkálják meg, vagy forint roskad meg, vagy dobnak valami jobb kamatú állampapírt hogy maradjanak a népek. Mást nem nagyon látok. Meg forinterőt se.
Személy szerint én, ha már személyeskedsz: már egy éve is írtam hogy se venni se eladni nem akarok. Mert ingoványosnak látom a jövőt az gazdaságban, meg huxit, meg anyámtyükja. Meg elegem is lett a lakáskiadásból.
Azt is írtam hogy kb 20% tőke van állampapírban, a többi jórészt privátbank, azt is hogy hol. (Annyiszor leírtam hogy már ciki volt, azt hiszitek reklámozom.) aztbis hogy kevéssé forintban. De elmondhatom, a hozamok szerintem publikusak, de ha nem azt is.
Azt is hogy milyen szakma, milyen jövedelmi szint.
Namármost, nem gondolom ebből bármelyik is bukta lett volna. Ingatlan sem amúgy, de abban nem vagyok.
Szólj miben nem értesz egyet és miért. Nem én tagadom le amiket mondtam. Már bemásoltam az ingatlanárrakétás kommentjeidet amiket sose mondtál, szűkült a kör, csak saját részre, csak hitelre, csak anyámtyükja. Na persze pistike, ez olyan hogy a neten nem marad meg amit ír az ember. Ja és nem hasonlítunk hírdetési árakat eladási árakhoz, tervasztalos árakat kulcsrakészhez.
Szőval hol a vita? Gondolom az elmult egy év adatain nem, az tiszta. 
Azon se hogy nem azt csináltad amit ajánlgattál. Akkor mit szeretnél?  Hogy azt mondjam, tényleg nominális áremelkedés volt? Tényleg az volt.
Pistike12 2024. 10. 20. 23:10
Előzmény: #229970  N0MAD
Mar megint a csusztatas, majd sikamlossag. Hihhhhhetetlen. 😀
Mar a csudakotveny sem jo..., de egyebkent is a lakasarak nem nottek egy evig😀. Hat ja, latszik😀 
A kulonben is nem erdekel az ingatlan egy ingatlantopikban fenomenalis. 
De mar az orszag sem erdekel, a forint sem, csak hat a franya fizetes... 😀
Osszegezve: egy evig rossz tanacsot adtal, csudakotvenyre buzditottal, majd a vegen kinyogod, hogy ja nincs is mar kotvenyem. 
De azert a fricska csak nem maradt benned a vegen, mikozbennazberedmeny ismert lett😀
Hat meg kellene volna fogadnod, hogy nem szakemberezel cinikusan es mondasz hulyeseget mast felrevezetve. De ere nincs remeny, hisz kb az eget nezed es nem latod elotted az utat. 
De orulok hogy most mashova raktad a penzed, de nem ertem miert nem Nvidiaba mar 2 eve😀
Atti 2024. 10. 20. 22:58
Előzmény: #229977  Andy01
Akkor már meg is beszéltük mennyit ér a házassági szerződés. Pont annyit, amennyit betartanak belőle, a többiért lehet pereskedni.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek