Topiknyitó: Portfolio 2012. 03. 13. 08:04

Nyugdíj: menjek vagy maradjak a pénztárban?   

Ugrás a cikkhez
Rohamosan fogy az idő a magánnyugdíjpénztárban maradt 100 ezer tag számára, mivel a kormány által meghatározott - az állami tb-rendszerbe történő - visszalépési határidő a hónap végén lejár. Számos bizonytalanság nyomja most is a tagok hátát, több...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=5&i=164186
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Dehogynincs
Dehogynincs 2026. 01. 15. 13:26
Mai kormányinfó.
Vita a nyugdíjrendszerről
https://www.portfolio.hu/percrol-percre/811197/vita-a-nyugdijrendszerrol-1012439
A kormányinfón napirendre került a magánnyugdíjpénztári rendszerből az állami rendszerbe visszalépőknek tett, az egyéni számlákra vonatkozó, 15 évvel ezelőtti miniszterelnöki ígéret sorsa.
Gulyás emlékeztetett, hogy 2011-ben a kormánynak arról kellett döntenie, hogy a magánnyugdíjpénztári vagyon jelentős részét az államadósság csökkentésére fordítja. Kifejtette, hogy Magyarországon jelenleg felosztó-kirovó rendszer működik, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi aktív dolgozók befizetéseiből finanszírozzák a jelenlegi nyugdíjasok ellátását.
Úgy fogalmazott, hogy "amíg a rendszer alapvető logikája nem változik – amire jelenleg sem kormányzati, sem ellenzéki oldalon nem lát szándékot –, addig az egyéni számlás rendszer bevezetése szinte lehetetlen."
_________ egyéni számla ??? _______
Emlékeztetem Gyulyást arra, hogy 2010-ben a fidesz ígérete az volt, hogy megvédi a nyugdíjpénztárakat.
Az egyéni számlát addig értem, hogy tényleg felosztó-kirovó rendszer működik, ami tényleg azt jelenti, hogy a jelenlegi aktív dolgozók befizetéseiből finanszírozzák a jelenlegi nyugdíjasok ellátását.
Azt nem értem, hogy ha az aktívak befizetéseit azon melegében átkönyvelik a nyugdíjasoknak, akkor mit könyvelnek a befizető számlájára.
A tőkefedezeti rendszerben a pénztártag befizetéseit valóban a pénztártag egyéni számlájára könyvelik, de olyat még nem hallottam, hogy ezeket a befizetéseket egyúttal a jelenlegi nyugdíjasok számlájára is könyveljék rá.
Mi a repedt répát jelent  felosztó-kirovó rendszerben az egyéni számla?
Rotel 2025. 08. 31. 20:59
Előzmény: #219  FR73
Jelenlegi formájában értelmetlen. Ha egyszer kormányváltás lesz, kezdeni kell vele vmit.
FR73 2025. 08. 31. 17:07
Előzmény: #218  Rotel
A Manyup egy életbiztosítás is, örökölhető.
Viszont közvetlenül a nyugdíjba vonulás előtt célszerű visszalépni, felvenni a reálhozamot.
Ugyanis a piaci járadékszolgáltatás matekja nem túl csábító.
Rotel 2025. 08. 31. 17:01
Előzmény: #216  Dehogynincs
Ne kelljen találgatnod:
Nekem államosításkor 2011-ben kb. 3,8 millió volt a számlámon. A jelenlegi egyenlegem 15,6 millió. Az ugye mindenkinek tiszta, hogy érdemi befizetés 2011 óta nem történt! A 2011-es tőkét herdálták el úgy ~14 év alatt, hogy ez most 15,6 milliót ér.
Rotel 2025. 08. 31. 16:47
Nincs új a nap alatt:
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20250831/az-egyeni-nyugdijszamlak-bevezetese-is-resze-lehetne-egy-hazai-nyugdijreformnak-782017
Próbálják elosztani az a kevéske ígérvénycetlit, ami 2037 után "jár" az öregeknek. Kuszaszem és szöszi 2011-ben megígérték a manyup államosításakor, hogy mindenkinek jut állami nyugdíj. Nem tudom miért paráznak egyesek, hogy összeomlik a rendszer. :)
Csak sajnos nem adja ki a matek! Matek a politikafüggetlen tudomány. 2011-ben mikor a birka nép hagyta, hogy államosítsák a jövőjüket akkor arról is döntöttek, hogy aki nem tud félretenni öregkorára az az ÉLETE VÉGÉIG DOLGOZNI fog.
~10 évvel az összeomlás előtt teljesen felesleges újragombolni egy 6 éveseknek való kabátot, amit egy felnőtt emberre kéne feltenni.
Nekem megvan a manyupom + van önkéntes nyugdíjpénztáram + folyamatosan veszem az ingatlanokat.
2011-ben számomra egyértelművé vált, hogy az állam nem fog eltartani, a gyerekeimre meg nem akarok támaszkodni.
Cserébe megnézem mire költök. Sose vettem/veszek új autót, meg nem megyek luxinyaralásokra stb.
Aki nem készül fel rá, az nagy pofont fog kapni mikor szembe jön a valóság.
Dehogynincs
Dehogynincs 2025. 01. 22. 14:20
Orbán jó híre: megkapják az emberek a pénzt, ami jár nekik
https://telex.hu/belfold/2025/01/22/orban-viktor-allampapirok-jo-hir-penz-repulorajt
"1700 milliárd forintot fizetnek ki kamatként több mint 800 ezer családnak az állampapírok után.
"Ez jó a családoknak, jó a magyar gazdaságnak, és jó Magyarországnak, hiszen így nem a külföldi befektetőkhöz kerül a pénz, nem őket hizlaljuk, hanem a magyar embereknek fizetünk kamatot, amit aztán arra költenek, amire akarnak”.
______ magánnyugdíjpénztárak ____________
Pontosan így működtek a magánnyugdíjpénztárak, amíg Orbán ki nem fosztotta óket.
A hárommillió magyar pénztártag számlájára került az a pénz, amit a tőkefedezeti rendszerben akartak fölhalmozni a nyugdíjas éveikre.
2011-ben ez 3000 milliárd (akkori) forint pénztárvagyon volt. Nem is merek az évenkénti inflációval kamatos kamatot (hozamos hozamot) számolni.
fpeter1982 2023. 05. 26. 19:16
Előzmény: #213  ujonc
Jó írás, köszönöm. Nem kenyérre kell. Nem is egy nagy összeg, csak gondoltam bek.rom PMAP-ba aztán cső. De alszok rá egyet.
ujonc 2023. 05. 26. 17:44
Előzmény: #212  fpeter1982
 Én megtartanám! A mostani munkahelyed nem fizet. És a következő? Akkor kezdenéd újra? Ebből nem nyugdíjad lesz, ebből a nyugdíjad egy hányada lesz. Ha nem lesz, ez a hányad sem lesz. Én az EP-ral kombinálva működtetem, most már szintén csak a minimumot fizetve (ide is, oda is) saját zsebből. A 150e-et az EP-i 24hónapos lekötéssel maxolom. EP-on 3 milliót elérve már folyamatosan tudod maxolni a lekötéssel az adójóváírást. A negyedéves hozamok innentől kezdve szabadon felhasználhatók. Én az adójóváírást mindig a nyugdíjpénztárra kérem átutalni. Tehát fix 150e növekmény évente, amiből  nincs semmilyen levonás (működési, fedezeti, likviditási tartalék). Az adójóváírást lehet esetleg az EP-ra utaltatni a 3 millió eléréséig.  A hozamot folyamatosan felveszem a 10 éves várakozási idő elérése után 3 évente. Így adómentes. A 20 évnél régebbi befizetés is az. Azt még nem vettem fel soha. A pénztárak már pedzegetik, hogy növelni kellene az adókedvezmény maximális összegét, mert az évek alatt túlhaladta a jövedelem és már nem annyira vonzó az embereknek. Ezért benne van egy ilyen lehetőség is. Persze negatív irányba is elmozdulhatnak a feltételek. Vagyis, ha nem kenyérre kell, érdemes még egyszer átgondolnod ezt a tényleg hosszú távú megtakarítást!
fpeter1982 2023. 05. 26. 16:30
Előzmény: #211  Lambda61
Van / lehet értelme megtartani sokaknak. Nekem nem hiszem, mert munkahelyet váltottam és ez a cég már nem fizet oda egy forintot sem. A saját 5, akarom mondani most már 8e Ft os befizetéseimből nem tudom mekkora nyugdíj lesz, de szerintem nem akarom tudni. Egyébként az adójóváírást kimaxolom EP-vel.
Lambda61 2023. 05. 26. 16:08

Én nem tervezem megszüntetni az önkéntes nyugdíjpénztári tagságomat.
1.A munkahelyem is és én is fizetek be.
2.Úgy tudom, hogy a nyugdíjkorhatár előtti kivétnek van adóvonzata.
3.Adójóváírás
4.Szerintem a hosszú hozamok csökkenésével jó nyugdíjpénztári hozamok várhatók.
5.Diverzifikáció a hosszú távra.
Törölt felhasználó 2023. 05. 26. 12:10
Előzmény: #209  Törölt felhasználó
Bocs az kimaradt, hogy a Honvéd önkéntes pénztárból léptem ki!
Törölt felhasználó 2023. 05. 26. 12:07
Előzmény: #208  fpeter1982
Én kb 2 hónapja léptem ki 22év tagság után, jelenleg PMÁPban van a pénz. A kilépés meglepően egyszerű volt, elküldtem a nyomtatványokat, a vállalt határidőre utalták a pénzt. 
fpeter1982 2023. 05. 26. 12:03
Bocs. Leporolom ezt a régi topikot. Jobbat nem találta.
Kilépnék önkéntes pénztárból (OTP). Van valakinek tapasztalata? Do's and don'ts?
pFmodi-1fsz-bsszakrvaanyjat1 2020. 12. 27. 05:25
Törölt hozzászólás
Peterbond 2019. 06. 12. 07:50
Előzmény: #205  Peterbond
Mondjuk az ASZ elnokenek otlete annyira altalanos hogy kb barmi belemagyarazhato igy ebbol lehet egy par honapos megtakaritast is csinalni es akkor tenyleg mas lesz a dolog. Bar akkor meg mi ertelme volt. Kb egy bonusz kifizetest csinal belole amit nem 1 evente kap meg hanem havonta de mondjuk 1 ev utan ferhet hozza.
Peterbond 2019. 06. 12. 07:45
Előzmény: #204  kockaveto1
Igazad van teljesen mas. Mondjuk en azon kivul hogy a jarulekok levonasa utan es nem kozbe vonnak egyenlore SEMMI kulonbseget nem latok. Marpedig attol hogy maskent nevezik a lenyegen nem valtozna. Most akkor tegyuk fel csokkentettek 5% pont jarulekot elmult 3 evbe, de a nettodbol kotelezoen felre kell tenned megtakaritasra 5 % ot a nyugdijas eveidre. Miben mas ez egy magannyugdijhoz kepest? Marmint persze atfesthetjuk a Mercedest Ferrariva de ha Merci vazon Merci Motorral Merci alkatreszekel szerelik ossze a Merci szereloi akkor az biza egy Merci lesz Ferrari szinekben.
kockaveto1 2019. 06. 11. 22:32
Előzmény: #203  _Macika_

most ez komoly? totál teljesen más a kettő. Az ÁSZ elnöke a dolgozók netto bérének részét utaltatná máshová. (Mi alapján, az rejtély, hisz a dolgozó jogosult annak elköltéséről dönteni. Esetleg ha valóban önként fizetné, egyéb kedvezményért...pl. munkáltató hozzátesz ugyanannyit, vagy a felét pl.) A MNYP pedig a bruttó bérből kötelezően levont TB járulékot csatornázta át az államtól a magánbiztosítók szférájába. Hány éves ez a szerző hogy ennyire nincs képben?
Dehogynincs
Dehogynincs 2018. 05. 25. 10:01
Megöltek egy piramisjátékost, mert ki akart szállni 2018. május 25. 09:32     
Halálra vertek egy 28 éves kínai piramisjátékost, amiért ki akart szállni a csaló pénzügyi hálózat építéséből- számol be a South China Morning Post.
https://www.portfolio.hu/short/megoltek-egy-piramisjatekost-mert-ki-akart-szallni.286696.html
.
http://www.scmp.com/news/china/society/article/2147413/chinese-man-beaten-death-after-he-tried-flee-pyramid-scheme
-
Mik meg nem történnek illiberális államokban.
Nálunk hálistennek éppen fordítva van. A tőkefedezeti rendszer pénztártagjait ütik, verik fenyegetik, zsarolják meg, hogy visszavágyjanak az állami felosztó-kirovó rendszer piramisjátékába.
Dehogynincs
Dehogynincs 2018. 03. 14. 09:46
Úgy fest, hogy egy darabig még megvolt a nyugdíjvagyon egy része. Legalábbis a közjegyzői irat erről tanúskodik.  Az a 1300 milliárdos vagyon, amit Kósa kezelgetett, a 3000 milliárdos pénztárvagyonnak az a része lehetett, ami állampapírban (kötvény, dkj) tartottak a pénztárak. Egyszerűen el nem tudom képzelni, honnan máshonnan kerülhetett volna elő ekkora összeg egy olyan országban, amit a szocik kifosztottak.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek