Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
izommanujra 2024. 09. 23. 09:28
Előzmény: #227256  rocksztar
Versenyszféra  logisztika - fuvarszervezés.  (de közgazdász is vagyok )
izommanujra 2024. 09. 23. 09:27
Előzmény: #227254  izommanujra

Ottani ház féle annyit termelne mint a jelenlegi Sorházam mindig mondtam páromnak ha már nem dolgozunk itt Pesten át kell adni annak a lehegőséget aki akar és tud dolgozni Pesten nincs értelme itt maradni. OK  350 e ft ért kiadom pestet Kanizsát meg garázzsal 190 ért most , de ott a fűtés is több sőt még a kaja is kocsival hordhatom a gyerekeket suliba mert busz ritkábban jön ( külváros nagyon )  feljárhatok Pestre is havi 1 szer biztos ha nagyobb gáz van a lakásokkal elmegy felújítani kell apa a szerszámokat be a kocsiba és a földön matracon él 1 hétig a lakásba míg megcsinálja.  Vagy Pesten maradok és innen minden este az ágyamban alhatok  akkor is ha csinálnom kell a lakások valamelyikét.
Nekem már ilyen problémáim gondjaim vannak keresem a választ rá.
Annyit tudok olyan kényelmes melóm van a home office al ,  és annyit keresek, hogy csak akkor tudnám otthagyni ha a főnök az asztalra csapna és azt mondtaná mostantól nincs  1 nap home office sem  és tartsd be a munkaidőt rendesen. Gyakorlatilag rész munkaidőt dolgozunk akkora a lazaság a cégnél és kapok 1500 eurot  ok streszes gond van vele  de nincs tökéletes munkahely. tudom ha ezt egyszer ott hagyom és ne adj isten dolgozni kellene újra  ilyen melóm tuti nem lesz még egy ...JÖvőre új fönököt kapunk a régi nyugdíjba megy talán a fia veszi át a stafétát talán nem lesz szigorú.. meglátjuk ... ÉN minden esetre függővé tettem magamba ha nincs home office felállok :D Semmit nem tudnak a melóba rólam mennyi pénzem van. Azt hiszik kiszolgáltatott 3 gyerekes apuka vagyok aki hónapról hónapra él ez a szép az egészben.
zepi
zepi 2024. 09. 23. 09:26
Előzmény: #227250  izommanujra
"Ha tavaszig sem lesz semmi lehet már nem is lesz semmi , de a vételi pont szerintem jövő tavasszal nem lesz ideális , mert boldog boldogtalan ingatlant fog venni a PMAP ból ingatlan licitekbe meg elvi okokból nem megyek bele."
Eljön majd a kánaán, mindenkinek lesz 2-3 vagy több lakása és egymásnak fogjuk kiadni :-)
slash 2024. 09. 23. 09:26
Előzmény: #227246  izommanujra
Ami közös bennünk hogy az én páromhoz hasonlóan nálad is asszony villámgyorsan megszokta az otthonlétet.. ezt figyelmeztetésül szánom minden férfi társamnak!  De nekünk (nekem)  hajtani kell mit az állat. Látom  nálad is van mit tervezni. Gyere fel vonattal pestre a pénzért .:-)  
rocksztar 2024. 09. 23. 09:26
Előzmény: #227254  izommanujra
lehet, hogy már említetted, de áruld már el légyszi, milyen szektorban dolgozol? állami/versenyszféra?
mr_bob
mr_bob 2024. 09. 23. 09:21
Előzmény: #227239  slash
soha többet nem lesz hitelválság. de ha mégis lenne, akkor majd a te pénzedből ki lesz mindenki mentve akár adó, akár egyéb banki költségek vagy éppen infláció formájában. felelőtlenség nem maximum hitelben ülni és a biztosra menni!
izommanujra 2024. 09. 23. 09:20

Ráadásul ok Kanizsán tudnak a gyerekek tanulni vagy 10 évet.. és utána? Jönniük kell fel Pestre fősulira meg dolgozni..
A mostani sorházból tudnak tanulni dolgozni... Biztos hogy 10 év múlva messze a gyerekektől távol akarok lent élni ?Nem tudom.  Igaz akkor még vissza költözhetek ide fel Pestre.. Ok tudok adni lakást is nekik ha más nem 1  db ot 3 szobást , de akkor is. nagy dilemák ezek. a jövő a gyerekeimenk is itt lesz Pesten Kanizsa is olyan mint ahonnan érkeztem Borsod.. nem sok semmi van munkaerő piaci lehetőségként.
Covidba vettük meg a szép családi házat aztóa is albérlő bérli  mert kicsit korán vettem. gondoltam jó lesz lehet  sok pró és kontra érvem van miért menjek le és miért ne.
csakegynick
csakegynick 2024. 09. 23. 09:17
Elég volt átolvasni a hétvége termését, izomember pörgeti a fórumot keményen. Én tényleg elhiszek neki mindent, csak nem értem, hogy csak ennyit rakott össze az 1500 eurós jövedelméböl egyedüli családfenntartóként három gyerekkel :D  Már rég komplett paneltömböket kellet volna venni, ez így csak átlagos... Más meg a hanyatló késes és csadoros nyugaton háromszor akkora bérböl összerak egy magyarországi megyeszékhelyi sorházra valót, és elégedett, mert kifizette. Hiába, csak az orbáni gazdasági csoda az egyetlen igaz út, nem is értem, hogy nem terjed el az egész világon eme minden rendszerek legjobbika.
izommanujra 2024. 09. 23. 09:13

izommanujra 2024. 09. 23. 09:11
Előzmény: #227248  J0hnnyEnglish

Pontosan majdnem minden évben. Nekem ez az egy hobbim van valaki a kocsikat gyűjti (rokonnak van 3 kocsi egy motor  mondom neki ennek semmmi értelme a gyereknek vegyen már lakást hitelre ) én a lakásokat semmi mást... Portfólióm kicsit panel  túlsúlyos .
izommanujra 2024. 09. 23. 09:09
Előzmény: #227239  slash

Igen  kicsit ódzkodok  a sok hiteltől én is biztos kellene e..
A piaci hitelekhez képest a magas jövedelmem miatt én kapom majdnem a piacon a legjobb hitelt.
De igazándiból ezt a nagy hitel játékot nem nullszaldós beindításnál kellene megtennem   mert most csak így jön ki a matek  (20 % önrészre ) hanem akkor ha majd ez az érték jóval kedvezőbb ( 3-4 % hitel kamat ami lehet 1 év múlva  és kiadási hozam mondjuk 7 %  bruttóba ) na az már döfi lenne.
Hogy lesz e ilyen világ nem tudom régen 2025 ben volt hogy vettem a panelt 10 % ot hozott a hitel kamat meg 4 % volt.. bomba üzlet volt..  De most a támogatások és egyébb nyalánkságok már  úgy felfújták a dolgokat hogy  ilyen üzlet már nem létezik...
2026 utánra terveznék bármit is ha jön a kormány váltás kivezetik az ösztönzőket várok még +1 évet és a visszaesett ingatlan árakon jó nagyot markolok.. Még ez is lehet ki tudja .
Igen lehet egy 2009-2014 es lassú lecsorgásos időszak is amikor a hatalmas hitel pokol lehet jó drágán megvásárolt lakások  lakókkal való küszködés és avégén évről évre 5 % okkal kevesebbet ér a lakás vagy 5 évig..  Na akkor mondanám azt még Kanizsára se  tudtam lemenni a családi házba a lakásokkal is kinlódok pesten ( mert nagyon sok van ) újíthatok egy évben 1-2 lakást  ak is kezemmel és akkor a jó helyzetből varázsoltam egy pokoli körülményt maganak.. Meglátjuk jövő tavaszig  is okosabb leszek ha addig nem jón valami csúnya recesszió tényleg soft landing lesz de kicsit kételkedem benne. Ha tavaszig sem lesz semmi lehet már nem is lesz semmi , de a vételi pont szerintem jövő tavasszal nem lesz ideális , mert boldog boldogtalan ingatlant fog venni a PMAP ból ingatlan licitekbe meg elvi okokból nem megyek bele.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2024. 09. 23. 09:06
Előzmény: #227247  izommanujra
Nekem szombaton volt igazi FIRE - elégettem a gazt a telken!
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2024. 09. 23. 09:04
Tényleg csak kapkodom a fejem 2016-tól majdnem minden évben vettél egy lakást? Mennyi illeték ez? Mondtam én, hogy nagy varázsló vagy te :)
izommanujra 2024. 09. 23. 09:03

Vannak tudom FIRE esek akik nem ingatlannal csinálják a FIRE-t  hanem mondjuk S&P részvény indexxel.. TBSZ re megveszik aztán tartják eddig jól jött ki a matek hozott vagy 10% ot minden évben ...
De ha jön egy válság vissza esik a portfoliod 30-40-50 % ot akkkor mi van és lehet 2-3-4 évig ki se tudsz venni belőle? úgy hogy lehet valaki FIRE?
Ingatlant biztosabbnak gondolom ha vissza is esik az ingatlan értéke a bérleti ritkán esik vissza mert a fizetésekhez kötött az értékük.
Ok ha nagy a munkanélküliség a te lakásod se fizetik lehet kissé meg kell vágnod a béreltiket , de Pesten még nagy 2009 as válságban is volt lakóm mikor 1 lakást adtam ki
izommanujra 2024. 09. 23. 08:54
Előzmény: #227238  slash
200 M megvan tisztán havi 2000-2200 euro.  kiadásból .. kevés? Nem tudom én régen azt gondoltam ennyinek elég kell lennie . ... (41 éves vagyok most 40 évesen már igazán nem akartam dolgozni) De még dolgozom. Ismerős a szitu  ..fizetésem 1500 euro ami fájna ha otthagynám fél home office kicsit olyan részmunkaidős jelleg ráadásul.  Csak akkor akarom otthagyni a melóm ha a főnök beszigorít és elvenné a heti 2 home office addig dolgozok amig nem.
Mútkor elvette megmondtam akkor keresek mást  végül visszaadta mondom akkor ok.Szóval az anyagi biztonság egyfajta Önbizalmat is ad asztalra tudsz csapni.
Hogy meddig akarok még dolgozni nem tudom .
(Nálunk is ez a helyzet asszony már nagyon kényelmes a jólétbe itthon van kap pici GYET et az államtól de az semmi ( 25 e ft )  Ok 3 gyerekkel gond van iskola főzés takarítás hurcolásuk de  sokszor akkor sem érzem pariban azt , hogy én melózok is és még 5 kiadó lakással bűvészkedek. A sorházat kiadom 2 év múlva a terv vidéken vettem egy házat ( Pesten nem tudok 100 mft felett van egy és rossz a levegő minek ) szóval vettem egy házat vidéken Balatontól nem túl messze Balaton alatt ( 180 km ) Nagykanizsán ... A terv az lenne oda leköltözünk ahogy lejár a CSOK 2 év múlva, mert már csak annyi van a Sorházat is kiadom kb. 2 panel áráért lesz 6 panelnyi bevétel 2500 euró vagy a feletti bevétel és akkor éljünk lent az életünket boldogan. Kirándulunk a környéken Balaton Horvát  , Szlovén Olasz könnyen elérhető pár óra alatt.
Jónak is tűnt a terv, de kicsit félek tőle biztos fel kéne e mondanom 2 év múlva is.
Ha gyerekeknek veszek még 2-3 lakást akkor meg  8-9 lakással mit kezdek Kanizsáról?
Néztem 2,5 óra alatt felérek pestre pályán ha intézni kell a lakásokat  olcsón kíméletesen feljárva dízellel nem akartam elhinni 4 liter fogyasztással megjárom ( 100 al )  10 e ft üzemanyag költséggel. ( csak ugye idő ) veszek két megyei matricát és jövök. Csak az a gáz egyre több a gond a lakásokkal hol ide hol oda kell ugrani persze lehet okosan jó kiválasztással menedzselni őket de most is van egy problémás ( beletrafáltatok pont az utolsó vételbe) kicsit kellett fegyelmeznem 3. hónap után nem akart fizetni végül az anyukájával beszéltem aki fizetett, hogy közjegyzői papír van kérem a végrehajtás a lányára ha nem fizet.. na elkezdett fizetni ki tudja meddig.
Szóval a kiadás sem fenékig tejfel Kanizsáról az ideg megölne ha most ehhez a kiscsajhoz onnan kéne szaladozni mert annyi a gond vele helyete itt van mellettem csak átsétálok 500 m re.
De ha jól választom a lakókat akkor nincs gond a többivel zéró gond van ezt is jól választottam majdnem csak azt nem néztem mi a képesítése a hiba az volt , hogy bolti eladó egyedül ezt nem tudja kitermelni csak informatikus mondjuk ( másikba az van nincs gond vele egyedül bérli )
Szóval ha még 3 lakást beindítok hitelre a gyerekeknek na csináljuk ( nekem 20 évig sokkal több pénzem nem lesz belőle mert csak a hitelt törlesztik le a lakók kb nullszaldóba tudom beinditani ) szal ha beinditok még több intézni való lesz amit már Kanizsáról se biztos tudok intézni ( ott egy panel árát éri egy szép ház azért mennénk majd oda le)
Szóval már most sem kéne Pesten sem dolgoznom igazán de teszem mert válságot érzékelek és lesz még itt lehetőség ha felmondok nincs elég puskapor hitel képesség hogy tudjak lépni ha kell legyen az ingatlan vagy részvény piac.. bár az utóbbitól a hideg kiráz 20 évesen sokat buktam a részvényekkel  a sikert az ingatlan hozta és hozza a mai napig is a részvény csak kaszinó játék.
szieszta 2024. 09. 23. 08:53
Előzmény: #227242  Xis24

Annak ellenére, hogy már több éve vannak bérlőink, nincs nagy tapasztalatom velük. Aki most nem jó fizető, már 6 éve kerülgetjük egymás. Az a szerencsém, hogy nem igényesek, így nem követelik, hogy festessek ki, nyírjam a füvet. Fizetnek és ennyi. Minden más az ő gondjuk. Úgy is költöztek be, hogy semmit nem kellett csinálnom az 5 éve üresen álló 3 apartmanos turistaházzal, odahurcolkodtak és a munkaadójuk fizette a bérletet. Aztán a pasi eljött a munkahelyéről, pontosabban kidobták őt, igy 6 hónapig csak vegetáltak, majd nekiállt rendesen fizetni. Aztán jött egy betegség és már csak a segélyből élnek. Én csodálkozom, hogy még ennyit is tudnak fizetni. Ha új bérlőt szeretnék, biztosan nagyobb felújítást kell elvégezni, ami nem fog gyorsan megtérülni. Így amíg fizetik a megegyezett ár legalább a 80%-át, addig maradjanak.
A másik házban viszont percre pontosan utalnak, de megtudtam, hogy vettek egy kisebb házat és költözni fognak. Igaz, még nem jelentették be, de várható.
Van egy kisebb raktárunk, amit egy vállalkozó bérel, 2 évig semmi gond nem volt, de 3 havi elmaradás után jelentkezett, hogy döglődik, keresi a kiutat, időt kér. Nem nagyon kapkodnak azért az ingatlanért sem, mivel egy kisebb településen van. Így várjuk a sültgalambot.
Ezeket az ingatlanokat nagyon jó áron szereztem, nem a bérbeadás volt a fő cél.
izommanujra 2024. 09. 23. 08:39
Előzmény: #227233  Mammabear

Hát ha gyerekeknek is kell 1-1-1 akkor 8-9 db
Ha csak magunknak kell akkor elég 5-6 db  ami már megvan. ( 1 lakás 2 őt ér két panel ára azért van 6 panelba számolva jelenleg  )
Már most is visszavonulhatnék.
Kőházi Csaba mondta , kb egy ember 8 db lakást tud elnavigálni attől több már sok.
Max drágábbakra tudnám cserélni utána amit ő is csinál, hogy ne mindig a prolival foglalkozzak.
De akkor örökre dolgozni fogok annyit kell a panelokra rádobni ;-)
Benzedrine
Benzedrine 2024. 09. 23. 08:29
Előzmény: #227240  szieszta
Az én szüleimet bántotta, hogy csak néhány hónapot laktam a lakásban amire sok éven át spóroltak, én már nem veszek a gyerekeknek ingatlant mert nem akarom őket röghöz kötni.
Xis24 2024. 09. 23. 08:28
Előzmény: #227241  szieszta
Nem tűnik mostanság  főnyereménynek  a lakáskiadás ha a nemfizető bérlőt is meg kell becsülni 😃
szieszta 2024. 09. 23. 08:12
Előzmény: #227238  slash

Én most 52 éve vagyok és már egyszer visszavonultam a kovid után.Nem is volt gond, mert eddig is szerényen éltünk, inkább gyűjtögettük a pénzt és a vagyont. Aztán, mikor elkezdett fogyni az összerakott pénz, picit megijedtem. Jöhet bármilyen nagyobb kiadás és már nem is működik a matek, mire és meddig lesz ez elég. Most még van lehetőségem pénzt keresni, de később már nem biztos. Így újra nekiálltam dolgozni, igaz nem szakadok meg, de újra hízik a számlám.
Az ingatlan kiadás sem működik gondmentesen,  nekem már egy csomó pénzzel tartoznak a bérlőim. Itt csak az a gond, hogy nem vagyok biztos, találnák-e helyettük hasonló lakókat. Azzal már nem is számolok, hogy az elmaradásukat valaha is kifizetik.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek