Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
szieszta 2024. 09. 23. 07:58
Előzmény: #227237  szieszta

A barátom azt mondta, ő semmit nem fog ingyen adni a gyerekének, így fogja csak megtudni, mi az értéke. Nem tudom, ez mennyire jó, mivel ha megnézzük a régi családi birtokokat, ott is beleszülettek a jóba és tovább gyarapították. Nem hiszem, hogy mindenkinek mindent elölről kellene kezdenie.
Nemrég halt meg egy ismerősöm, aki gazdálkodott, a legnagyobb örömet az okozta neki, ha tudott földet venni. A fiát szépen befogta, tanuljon meg mindent, főleg a föld szeretetét.
Ezt a több év alatt nem nagyon tudta átadni, mert már el is adta  a birtokot. Azt mondta, traktoroztam én már eleget. Most egy cégnél dolgozik, nagyon meg van elégedve a kiszámítható munkaidejével. Nincs hajnali permetezés, meg vasárnapi meló.
slash 2024. 09. 23. 07:55
Előzmény: #227238  slash
A hitel halmozásra meg szavaim sincsennek. Hatalmas hiba. Bármikor becsaphat 2009-2014
slash 2024. 09. 23. 07:52
Előzmény: #227230  izommanujra
Jól gondold meg ezt a visszavonulást! Nemtom pontosan hány éves vagy (én 51) és úgy kell dolgoznom mint az állat a büdös szaros Pestben. Ha minden saját hitelmentes ingatlanunkat összeadom olyan 150-200 között van de ez kb semmi. egyévi minimum 5-6M elrakva PMAPba oszt jónapot. Asszonyt vonultattam vissza mert kikészült idegileg évi 2-3M kiesett az is hatalmas csapás volt.  Nekem kell tömnöm pénzzel az egész családot. Ha nem érkezik a havi fix a számládra az fájdalmas tud lenni. Az ingatlanokkal csak a baj van. Hoz pénzt az nem vitás de becsap egy szar már ugrott a haszon. 
eleve : havi ezer euro= létminimum, havi 1500= hát éppen elvagy, havi 2000 euro felett =élet. beülhetsz egy étterembe. 
Legalább 3 kiadott lakás kell havi 150ért egy min 450es havi fixhez ami legalább 120-130 millás kiadott vagyon. 38-45M közötti lakásokkal számolva.  Szóval én még inkább dolgozom.
szieszta 2024. 09. 23. 07:36

Én már mindhárom gyerkőcömnek vettem házat, ami ráadásul tehermentes. Nem Budapesten, csak egy kis városkában, ahol lakom. Ezek öregebb családi házak, nem valami modern épületek, de lakhatóak.
Ennek ellenére szinte biztos vagyok, hogy nem ezekben fognak lakni, de ha kell, tudnak velük valamit kezdeni. Legrosszabb esetben kertészkedni a telken.
Egy barátommal sokszor beszélgettünk erről, mit kell a gyerek feneke alá dugni és meg becsüli e.
Nem tudom, mi  a jó, mert van olyan példa is, amikor elkótyavetyélték, de sok olyan is, mikor megbecsülték és gyarapították. Embere válogatja.
Murdoch 2024. 09. 23. 07:23
Előzmény: #227235  Xis24
Már írtam, azok a cikkek, amiben robbanás, rakétázás van (hetente már), az a madárcsicsergős hirdetési szint. Óvoda, fű sem fog nőni. 
Xis24 2024. 09. 23. 06:46
Előzmény: #227234  Xis24
Remek előjelek a piacon. Már csak el kell dönteni, hogy ez most belépési pont vagy profitrealizálási lehetőség. 😃
Mammabear 2024. 09. 23. 06:13
Mennyi lakással tervezed a visszavonulást?
Placi82 2024. 09. 23. 00:45
Előzmény: #227228  szieszta
Dignitas Latin szó etruszkotol származik. Dicsőséget jelent. Nyomot hagyni a következő generációnak. Lásd cézár hoditasai. Vagy Római  császárok hódító teruletszerzo  háborui. 
Placi82 2024. 09. 23. 00:34
Nem rossz a stratégia, ha 3-4.5%koruli befixalt kamaton ketyegnek a hiteleid . Akkor jó. Nincs kockazat, azt kitermeli a bérlő +-1,2%differenciaval..mert ha eltrolik a kamatstopot akkor is oké a biznisz. Csak én nem feszitenem ki nagyon feszesre. En tartalekolnek egy kis laufot a "rendszerben". 
izommanujra 2024. 09. 22. 23:31
Pont ezért is nehéz a döntés , mert visszavonulásom előtt  vagyok még hitelképes. ha egysezr már visszavonultam és bukom a fő állásom már késő bánat nem tudok többet jó hiteleket felvenni  és nincs lehetőség később már arra, hogy a gyerekeimenk még és még vegyek lakásokat. Ismerem magam bánnám mint a kutya volt lehetéségem még párra és nem éltem vele. , de a hiteles játéknak mindenki tudja van rizikója a nagy rizikó főleg max full tőke áttételnek az , hogy jön egy kedves kormány 2026 ban és keményen az intékzedéseivel bele köp a levesembe . Ami álom volt hirtelen rémálommá tud válni és marad a hitelekkel  és a lakókkal való bűvészkedés ( hanem a csőd ) 20 évig.. Senki nem fog sajnálni ha pórul járok  van egy mondás rá  "nagyot akart a szarka nem bírja  faraka" :D
izommanujra 2024. 09. 22. 23:23
Előzmény: #227221  Placi82

Parom mondja a gyerekekre már ne gyüjts  ok van benne valami majd a gyerekekre meg az unikákra fogok gyűjteni, hogy legyen nekik is biztos lakásuk? Persze akkor sose török ki ebből.
Csak úgy vagyok vele én még megtehetem szerezhetek még hitelre is nekik most lakásokat miért ne tenném meg?  Ők már 20 év mulva lehet nem tudják ezt megtenni én meg tudom most tenni talán kötelességem beindítani nekik a lakásokat hogy 20 év múlva ki legyen fizetve ... Nem tudom. de ha önerőre valót oda adom nekik amikor kell se biztos hogy annyira rosszul járnak.
Minden esetre az önerős verzió azért tűnik szimpatikusabbnak, mert akkor bele kerül a mókus kerékbe dolgozik. Ha kapnak lakást ( nem a nevükre)  abból is baj lehet eldorbézolja a pénzét ( pénzem ) amit megspórol a hitel trölesztőn vagy az albérlet meg nem fizetése miatt. Ergó én szívtam kinlódtam a lakásokkal hogy legyen nekik de ők eldorbézolják. Na ekkor vonnám meg a támogatást és a saját gyerekemtől is bérletit kérnék ha ezt látnám. De az önerőt adok és majd fizesd fiam a többit jobb tervnek tűnik nevelési célzattal.
szieszta 2024. 09. 22. 23:00
Előzmény: #227224  Placi82

Laci, nézz magadba!! Szívesen olvastam a hozzászólásaidat, mert közel álltak a véleményemhez, de mikor  nekiálltál magadat fényezni, az ÉN megmondtammal, egy kicsit nárcisztikusnak jött le.Csak Te tudod a tutit! Már régen megmondtad! Semmi gond nincs, hogy valamibe beletalálsz, de nem kell ezzel kérkedni. 
Nem vagyok rabszolga, de súgom neked:" Nézz háta, ne feledd  hogy csak ember vagy. " Hogy ne szálljon a fejükbe a dignitas! Úgy jött át, hogy dicsekedve arcoskodsz,  és figyelmeztetni akartalak a múltra, voltak már előtted sokan hasonló cipőben. De most már  látom azért tudod te... :)
UI.: Mit jelent a dignitas?
https://www.google.com/search?client=firefox-b-e&q=dignitas+jelent%C3%A9se
szieszta 2024. 09. 22. 22:59

szieszta 2024. 09. 22. 22:58
Előzmény: #227222  izommanujra

Én ugyanígy vagyok. Talán a lottó fődíj tudna kizökkenteni, hogy tudjak igazán dorbézolni.
Ez nem arról szól, hogy semmi nem elég, hanem spájzolni kell, hátha jön egy recesszió, vagy egy nagyon jó lehetőség.
Annak ellenére, hogy nem vagyok templomba járó, úgy érzem, bűn a túlzott jólét, dorbézolás. Még ha meg is engedhetném magamnak, nem kell a méznyalás, költekezés. Majd.....egyszer.
Csodálkozva nézem nagyon jól kereső barátom, aki hónap végére kiüríti számláját, nemhogy megtakarítása lenne, hanem boldogan úszik a hitelekben. Kirándulás kirándulás hátán, mert megérdemlik.
szieszta 2024. 09. 22. 22:39

Placi82 2024. 09. 22. 21:54
Előzmény: #227223  izommanujra
Jól van na, én nem szekállak többet. Csak szólni akartam, hogy ésszel. Én jó indulatú ember vagyok. Adok tanácsot. És túl sok embert láttam pofára esni. Tudod hogy a Római császárok, vagy consulok mögött a győztes diadalmenet estén a győztes harci kocsiban volt egy rabszolga aki azt monsta" Nézz háta, ne feledd  hogy csak ember vagy. " Hogy ne szálljon a fejükbe a dignitas! 
Úgy jött át, hogy dicsekedve arcoskodsz,  és figyelmeztetni akartalak a múltra, voltak már előtted sokan hasonló cipőben. De most már  látom azért tudod te... :) 
Úgyhogy többet nem szólok. :) 
izommanujra 2024. 09. 22. 21:40
Előzmény: #227221  Placi82

Fixált lakáshitelemim vannak és nincs államilag fixálva én fixáltattam x évig.
Nem éltem sose kamat stoppal ennyi eszem nekem is van mindig úgy fixáltattam a hiteleket, hogy addig amig ki nem tudom egy összegben fizetni őket addig fix maradjon.  Pont nálam ez nem igaz amit most leírsz, de ez másnál még igaz lehet..
Hogy a bank később nem nézi, hogy munkabérem nincs már? Kit érdekel? A bankot tudod mit érdekli? Az hogy meglegyen a havi 500 vagy  még több utalás a számlára a  hogy a lakók teljesítik vagy a munkabérem az senkit nem érdekel.
Ha újra fel akarnál venni hitelt vagy átváltani a hiteleket na az már más kérdés újabb hitelt nem fogsz kapni és nem tudod kiváltani fő jövedelem ( legalább egy minimálbér) nélkül  Ezért kell jókor ütemeznem a nagy hitelfelvételt ha akarnék bármikor is ilyet tenni.  2026 választások után lehet célszerűbb lenne a tutiba bele ülni egy mostanihoz képest jelentősen alacsonyabb kamaton.  Elvégre nem aprópénzt vennék fel.
izommanujra 2024. 09. 22. 21:36
Előzmény: #227209  J0hnnyEnglish

""Nagy varázsló vagy te, hogy bérből csak így kapálod a lakásokat hitelre, mint más a csigát kertben."
Igen ez az előnye ha valaki legálisan adja ki a lakásokat.. Van egy bank aki 80 % ban fogadja el jövedelemként a lakás kiadás jövedelmet. Gyakorlatilag ez a játék nagyon nagyon sok lakásig el tudna menni évi 1-2 lakást simán lehetne hitelre venni ahogy állítod be csatasorba a lakásokat úgy leszel egyre hitelképesebb a kövekező évben és vehetek a  következőt az előző évben vett lakás terhére .
Természetesen munkabérre is  szükség van mellé sajnos Magyarországon csak kiadott lakásra nem adnak hitelt.
De a hitellel csak óvatosan visszanyalhat a fagyi könnyedén ha jön egy ingatlan ár csökkenés ezt én is tudom..  Igazándiból nem akarok milliárdos lenni nincsenek nagy igényeim pont ez is a baj talán annyira megszoktam már a pénz gyűjtést spórlást és lakásba való visszafektetést, hogy elfelejtettem élvezni az életet sok mindent sajnálok Önmagamtól is ,  hogy túl drága minek.   (Példa  Görög nyaralás fapados módon családdal kocsival  öneállátásba apartmanba vs luxus nyaralás a Maldive szigeteken vagy Phuket en. Megér az annyival többet ? nem hinném..
Placi82 2024. 09. 22. 21:25
Előzmény: #227220  mr_bob
Nem cssorrent rád, ha fizetsz. Nem követnek nyomon mint valami irokez nyomolvaso. :).
De ezért károsez a kamat stop, mert általában nem 20 évre fixálva hanem csak 5-10 évre fixaltan vettek fel kölcsönt és most a sok kis kapzsi lakáshalmozot meg védik az adofizetol pénzéből. Azért a nem oly régen 13%bubornal nem beszélnek a helyébe 4% os kamatrol. 🤣
Ez a gazdag papa szegény papás story hitelből. Lakást mert kotermeli a bérlő, egyszer már rabasztak olyan 2009 körül itthon is meg az USA ban is. Nincs ezzel baj, csak több szerénység elvtársak. :)) 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek