Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Drága jómódú kerületekben egy koszos panel nyilván nem hoz ennyit tudom itt sokan azokban tudnak csak dolgozni ... Én a pórnéppel dolgozom nem a burzsujjal.... de azért a bőr színt megnézem ...;-)
Konkrét vásárlásom 2024.02.20 Vételár ( panel kicsi ) 26,3 mft (Tisztasági festést csináltam benne ennyi volt totál kész volt magam ) Bérleti díj 160 e ft havonta Pest egyik külvárosa nem omondom meg hol és azt sem hány szobás hány négyzetméteres. Ezt bruttó ó7,3 % os hozam adózva 6,5 de 6,8 ra önsegélyező péntárral feltornáztam. Ennyi most ugyanez a lakást inkább 32 mft kiadható 170-180 ért bár utóbbi nem valószínű 6,3 % os hozam csupán és ezt még le is kell adózni marad vagy 5,4 % ha egy lakást elhozol 30 ért még akkor szerencséd lehet és több lehet a hozamod . Nem mondtam most könnyü, de nekem télen sikerült ezt a hozamot most is elérni. Jó alku ügyes okos gyors döntéssel elhozható a megfelelő pillanatban most is ilyen deal.
"" A lesajnált panelek meg hoznak 7 % ot"" A lónak a f.szat azt. Meg feketén se. És azt mondtad adozol 2 szobás panel nem putris helyen mert ott olyan a bérlők is, és akkor csak szopsz vele. Szóval egy 13 ban 14 be, 11 ben. Na most akkor mondom kelenfold példát 2 szobás 49m2 és most olyan 50-52 ért hirdetett panelt az én lakótelepen maradt ismerosom. 200+rezsiert ad ki. 200.000*0.85=170.000 ft/ho 170 eft*12=2 millió ft 52millioban ben a 2 millió =0.38 Azaz 3.8%. Nekem ne teso! Kolis társam egy mérnök közgazdász Kispesten ad ki van egy olyan 5 panelja egyikben ő el. Hogy miért ne kérdezd mert megszokta. Nincs asszony aki basztassa. Na szóval azt mondja milyen jó hogy még 12eve vette szinte gombokert a paneljait volt amit 7 millioert vett. Mert ha mostani ingatlan.comos árakon kellene meg enni akkor meg a 3%is alig jönne ki. Szóval ott Kelenföldön vagy Kispesten vagy bárhol ha holnap veszel egy lakást és 3.8%nal nagyobb bevétel nincs És akkor apukám nem szaoltam 1)amortizacio 2 Tisztasági festés a bunkó bérlő utan 3) ÜRESJÁRAT. Mert aki állandóan utána emel mert kapzsi mint te ott bizony nagy a fluktuacio. És már nincs az a nagy albérlő dömping. Nem állnak sorba csak a sok "kétes figurák" és gyozzed kivalaszani azt a rendes magyar!!! albérlőt. Addig 2-3 hónap elmegy a kukába. Szóval 3. 8% jó lesz 3% is. Az aztán a hatalmas biznisz. Főleg a panelok esetén. Ahol ha nem ma de 10 év múlva kozmucsere, stangcsere, vagy (ha peched van akkor a elfelejtettek a betonvasat, kengyelt kihajtani 1985 ben a részeg Józsi bá.... Na de ez egy másik mese. Szovjetunioban végig, meg nálunk 70 és évekig odafigyeltek a mérnökök. Mert mentek büntibe, de 80 as években itthon csak a terv számított. Gyorsan gyorsan.... Lazult a fegyelem. De ezt csak úgy hallottam egy öreg hazgyári mernoktol, aki azóta már meghalt sajnos. .)) zárójeles részt tőle hallottam mert én akkoriban még pelenkás gyerek voltam szóval nem volt ott. De a zárójeles rész kivételével a többi a (matek) cafolatat azért várom. 😉
Amúgy állítólag vannak emberek akik jártak nyugati,országokban. A többieknek told azt hogy nyugaton már rosszabb mint iránban, talán vevők rá. De lehet csak legenda, senki nem lepte meg át a határt, és a lakódnak van igaza. Vagy-vagy.
Mikor 2014 ben a nagy bevándorlás hullám után ezzel figyelmeztették itthon a nyugatot ez lesz senki nem hitt nekik. Most kő kemény leckében van részük a nyugatiaknak ma 10 év után mindenütt realitássá válik és nincs megállás a katona korú legények jönnek papír nélkül továbbra is tömegével várják a szociális bérlakást a segélyt és a jólétet amit hirdetnek nekik az interneten. A nyugati államok most roppannak éppen össsze ha nem már össze roppant egy pár az őslakosság érzi nincs pénz nem olyan az egészségügy mint amilyen volt mi történt ? és fel van háborodva. Késő több millió embert nem tudnak már csak úgy kitenni és milliószámra jönnek évente most is. EU elesett és kint akár polgárháború is lehet a végóráját éli a nyugat Magyarország az utolsó bástya..
A roma kersztény közelebb áll hozzád , az arab iszlám. Nagy különbség én csak videokon láttam, hogy Német kalifátust követeletek meg vonultak Allah Ahbar harsongva. Nem szeretnék ilyet látni idehaza . Iszlám országokban a nőknek nincs joguk bent ülnek a lakásban az utcára a férjével jöhet ki és csadort kell hordania a legrosszabb nem nekünk férgiaknak lesz hanem a lányainknak és a feleségeinknek. Amikor a saria törvénye fog az úr lenni. Nem akarok itt senkit se megilyeszteni , de nyugat egyes helyein már ez van.
Csak azt nem tudom, hogy 5.-be vagy 6.ba megy a nagyobbik gyerek, ha már mindegyik iskolás :D ! Valóban a szülők máshogy látják a boldogulást és az értékeket :)
Baromságokat ne szedj össze, senki nem irigy én sem ezen ugráltam .. én mindet el hiszek neked :D! A 3 gyerekes CSOK (előre tudod vállalni) 2018-tól van, babaváró 2019-től van. 3-4 évente bérből ingatlanokat vásárolni menő dolog lehet.
Van egy rossz hírem, ez a folyamat már nálunk is rég begyűrűzött, idővel a magyar is kisebbség lesz a saját hazájában. Csak nálunk ezeket a migráncsokat úgy hívják, hogy cigányok, és ők sem a nagy munkabírásukról híresek.
Annyi szent ha én már csak arabnak fogom tudni kiadni a lakásaim akkor az lesz az utolsó pont, hogy kiszálljak és mindent eladok. Ausztriába ausztriai ingatlanostól tudom a legtöbb bérlakást már arabnak adod ki. Fehér Rokonomnak Németországba úgy örülnek ha bérelni akar mint majom a farkának hogy végre egy normális fehér ember. Huh ez is nagyon rasszistára sikerült bocsánat ez volt az utolsó hozzászólásom egy jó időre!
A jóléti államok összeomlóban vannak a migrancsok miatt amit elvétett a nyugat az az, hogy az iszlám nem fog dolgozni mint az előző bevándorlók ( török kelet europai , ázsiai ) Tisztelet a kivételnek és ez húzza le ( ezen tömegek ) az ország gazdaságát omlik össze az egészségügy omlik össze a szociális rendszer ( kevés a dolgozó sok az ingyenélő tudjátok ) Na ez biztos sokaknak kiveri a biztosítékot , de meg akartam osztani a lakóim tapasztalatát és lehet pár embert felkeltek a romantikus ábrándjaiból. Sajnos a nyugat az már nem az mint ami 10-20 éve volt ennek én sem örülök :( Ha nem hiszitek el tessék kimenni élni mozogni dolgozni mi folyik a nagyvárosokban kint . A lakóim akik haza menekültek azt mesélték az elején csak a nagyvárosokban voltak ezek a hordák de már annyian vannak hogy a kisvárosokba ( üdülő váárosokba ott laktak Franciába ) teszik ki őket és most kezdődött a kisvárosokban is a tartahatatlan állapot , de szerencséjük van elérték a nyugdíj korhatárt és felhúzták a nyulcipőt . Azt mondták sajnos lehet mi sem ússzuk meg a gyerekeim nem fogják.. Én még reménykedek igen .. meglátjuk.!
A gyereket te neveled tereled az életében. Ha arra neveled maradjon itthon jó sora lesz miért baj? Miért baj ha egy család aki a CSOK al élt és vállalt 3 gyereket és arra neveli , hogy itthon maradjanak itthon találják meg a boldogulásukat és ebben támogatja őket? Felőlem mehet tanulmány felfedező útra külföldre, de ehhez támogatást nem adok. Itthon viszont szebb élet fog várni rá de ha ő albérleteskedni szeretne kint tegye. Tudjátok a nem így nevelitek a gyerekeiteket lassan kihalunk ebből a medencéből és tényleg nem lesz adófizető aki kiterleli majd a nyugdíjatokat. Azt gondoltam az itt a forumozónak imponálni fog , mert a multkor megkaptam, hogy az én gyerekeim is majd biztos külföldre mennek és kidobott pénz volt a CSOK . Nálunk nem hiszem, de majd a jövő eldönti ezt is.. Rengeteg youtuber videozik egyébként arról mekkora baj van nyugaton Irország , Anglia Németország Francia ország. Iszlám terror van kint váró listák vannak az orvosi ellátásokra mikor egy embernek azért haza utaznia , hogy a magyar orvosok megcsinálják a fogát ! , mert kint ninsc ellátás vagy olyan sor áll ( migráns ) hogy nem kerül sorra a magán meg méreg drága és ennek következtében ÍR munkáját elveszíti és persze kint albérletben él akkor nins miről beszélni. Másik közvetlen példa. Házam vidéken még egyenlőre bérbe adom ki.. ( Balaton alatt Dunántúl ) Szóval 2 öreg magyar vette ki tisztes pénzért , mert nyugdíjba vonultak kint éltek Svájcba és Francia országba. Miért jöttek vissza? Nem csak azért mert itthon könnyebb megélni nem! Szó szerint haza menekültek akkora a baj kint és ezt nem kitalálom. ! Azt mondták napi szinten szúrják le az embert a nyilt utcán napi amit ti láttok a TV be a jéghegy csúcsa! A bantu negró ott sz @rik az utra fényes nappal mert olyanja van. amikor a nők nem mernek csak csadorba vagy ugy se kimenni az utcára... Nem akartam elhinni és szörnyűlködtem, hogy mi van kint én se akartam ezt elhinni , de tényleg ez van kint a lakóim politikai menekültek szó szerint haza menekültek a nagy nyugatról és számtalan angol holland német jelentkező volt a házra TUCATJÁVAL jönnek nyugat Magyarországra mert nincs biztonság kint. a Pénz túrót nem ér, ha azon kell rettegned , hogy mikor szúrnak le az utcán fényes nappal vagy ha a nőknek gúnyát kell a táskájukba hordani, mert muszáj a tömeközlekedésre eltakarniuk magukat teljesen , különben instant molesztálásban lesz részük ! Ezeket nem én találom ki sőt még nem is youtube videokból tudom hanem a mostani lakóim mesélék nekem. Nyugat elesett bármennyire is fájó ezt belátni most Németország következik Francia Angol már rég elesett Írek és a Németek vannak most soron!
Ott a másik magyar csillag OTP 3 % ot hoz és 5 éve is ha jól emlékszem 18 ezer ft körül volt? Másik Osztalékból Szabadon könyvből tudom vigyázni kell a sok osztalékot fizető cégekkel is ezt tudod? Ha 6-7-8 % os osztalékot hoz az már gyanús lehet nem fenntartható. A reális osztalék portfólióval USA részvényekkel az inkább 3-4 vagy 4,5 % Ez mit jelent? hogy ugyanazon havi pénzáromhoz majd dupla tőke kell , hogy megélj belőle . Erről van itt szó kérem szépen az ingatlan többet hoz ( magyar ) mint a külföldi osztalék portfóliós részvények . OK külföldön az ingatlan sem hoz többet mint 3-4 % vagy még annyit sem ( Ausztria vagy USA egyes helyei ) Itthon is van pocsék ingatlan bektetés igazándiból a luxus új építés körül kell ilyen pocsék deal eket keresni ahol a hozam csak 2,5 - 3 % ! A lesajnált panelek meg hoznak 7 % ot pont annyit mint egy költségek utáni AIRBNB bruhahaha. És szegény AIRBNB seket teszik tönkre ezért a jól megdolgozott kis pénzért vicc.
Németországban is megtalálhatja a boldogságot segítségem nélkül. Ide fog adót fizetni itt fog élni itt lesz boldog boldog körülményt teremtek meg neki. MOL. Igen az a magyar részvény szépen hozott de 3000 ről most csúnya lecsorgásban van... . Nekem a tavaszi vételem bruttó 7,3 % os hozamot hozott leadózva értékcsökkenéssel korrigálva 6,5 % . De önsegélyező pontár trükkökkel valahol 6,8 körül van nem rossz ( értékcsökkenést figyelembe véve költség alapú elszámolást használva ) , de vannak költségek is illeték ügyvédi díj és közjegyző is a kiadásra. Megérte akkor is busásan most is lehet hasonló üzleteket de külvárosban kötni. Hogy volt 25 % adó is? Szocik alatt azt hiszem 29 % volt echo val de lehet rosszul emlékszem. Akkor még nagyon ment a feketézés.. Most is megy , de nincs értelme 15 % adót elkerülni többet buksz a feketézéssel mint nyersz és oda a jogbiztonság . Még mindig jó üzlet az ingatlan csak tudni kell mit kell és hol venni. TBSZ számlán én úgy tudtam amerikai osztalék részvényekre az osztalék utáni adó mértéke 15+13 % vagy azt is megúszod? Osztalék részvény portfólió 80-90 % a amerikai részvényekből áll ott vannak a "jó osztalék részvények" de én annyi chartot láttam már ilyen papírokból amik jó esetben 10-20 évig csak stagnálnak vagy inkább csorognak lefele kíméletlenül... Bottal sem piszkálnám őket akkor már egy index S&P ETF el is jobban jár az ember.. de ott nincs tőke áttétel ami az ingatlan vételnél adott
Atya ég! Hogy lehetsz olyan önző, hogy a gyerekeid támogatását ahhoz kötöd, hogy neked tettszik-mit csinál, hol él? Szülőként nem az a legnagyobb öröm, ha a gyereked BOLDOG??? És ha ezt Németországban találja meg???
Én meg azt mondom, hogy ha a 6 % nak leveszed a 15%-át az már majdnem csak 5. ( tudom lehet optimalizálni, de akkor is) Aztán TBSz-en hol az adó az osztalék után? Aztán melyik törvény mondja ki hogy az osztalék csak 3-4-5% lehet? Mondjuk a Mol mos 8-at adott 3000/ rv árnál. Szóval kicsit elfogult vagy. Úgy érzem. Az ingatlan kiadást meg 2005-ben kezdtem, még az akkori 25% adó mellett. Ezzel véletlen sem farok méregetést szeretnék kezdeni, csak annyit mondanék, hogy azért láttam már karón varjút és ellentétben másokkal ( a többséggel) velem azért történtek negatív élmények is az elmúlt 19 évben.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link