Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Ahogy a többik is írják érdemes utána menni és beleállni a dolgokba, sőt egyenesen kötelességed! Nem magad miatt, hanem a gyerekeid miatt. Röviden amiért: én átéltem, hogy anyám az egyik örökségéből mai arányon számolva 40 millió helyett 4 millióval szált ki. Ezt a saját testvére csinálta vele, anyámmal amikor beszéltem vele, azt mondta nem akart veszekedést és Ő nem akar Önzőnek tűnni. Felsóhajtottam és csak annyit mondtam, hogy anyu tudod, hogy nem tesóddal tettél jót és magaddal szúrtál ki, hanem unokatesóim röhögnek a markukba, mi a gyerekeid meg megszívtuk - anya azzal vágott vissza, hogy mi jól keresünk :) Annyi példa és okuláson szopáson (máshogy is lehet csinálni) mentem végig 3X koromig, hogy egy éltere megfogadtam mi az amit megtanítok a gyerekeimnek és kis túlzással "kiverem" belőlük a testvér szeretetet és a másik megbecsülését, a vagyonhoz való viszonyt. Azt is tudom, slash mondta a kocsit.. és egyebeket a gyereknek. Azt kell mondjam adjuk meg a lehetőséget és a választás lehetőségét a gyereknek, de muszáj terelgetni őket és bizony 20+ mire az ember feje lágya benő, rohadt nagy a felelősség. Valamint ezen belül (ahogy nem egy példán láttam) van az a pont amikor felnőtt gyerek estén is beavatkoznak a szülők (élősködő, felcsinálós barátnők, barátok, álfeleségek, kurvák, hímringyók...).
Nem telhesen a képzelet szülötte, szerencsére csak ismerős révén. Annyi az eltérés hogy nem maga a vadász hanem be van készítve a vadásznak pálinka rejtekhelyre hogy néha járjon arra.
Én ha kibasznak a párommal megtámadom. Sajnos asszony nagyon rosszul viseli, így rá is vigyáznom kell. Egy 80+ M értékű házról van szó, a fénykorban ez 100 felett ért. Azért olyan sok milliót nem buknék. Én meg napi 20-30rongyért nyelem a melóban a szart. Borzalom az egész.. köszi a jókívánságokat.
Igen ez így van. Mi is nullával indultunk, 10 év hítel, kemény volt. Én megdolgoztam a szüleimet (anyám apámat) de egy anya mindig ad a fiának és az apák inkább leszarják a dolgot.
Esetedben erdemes megvizsgalni azt is, hogy a vagyon nem agi eredetu-e. Nezz ennek utanna es vesd fel az ugyvednek. Masik: a tenyleges elettarsi egutteles nem kerdejelezheto-e meg, az egyuttelesnek vannak kritriumai, ezek vajon teljesultek-e? Ha talaltok olyan jogi tenyeket, ami megingathatja az o orokleset, a kozjegyzoi vegzest erdemes megtamadni, ezzel pedig esetleg egyezsegre kenyszeritheto. Kitartast kivanok az ugyben.
Nem baj ha nem fizeti! Majd ráterhelik a házra kamatostúl, aztán meg végrehajtják :))) Amúgy a gyereknek van kötelesrésze....ami azt jelenti hogy ez esetben, egy gyerekrészt örökölhet az élettárs. Tehát a fél ház harmadát fogja max tulajdonolni. Új családjog alapján, nem tudom jár-e haszon élvezet élettársnak?! Úgy emlékszem nem.
Nem tudom ez az 40-60-as évek szülöttei (szüleimmel együtt) a pénzhez/örökséghez sokszor nagyon érdekesen állnak hozzá - van persze kivétel, de a tapasztalataim alapján nem tolonganak! Itt elhangzott, hogy a saját tulajdonnal apám, anyám azt kezd amit akar! Én úgy gondolom, hogy mint családi és örökölt vagyon ez nem igaz. Igen is felelősséggel tartoznak azért, hogy a következő generációk megkapják azokat a javakat amiket a korábbi generációk összelapátoltak. Valamint nagy a felelősség az idő tényezőben is. A szerencsésebbek megélhetik, hogy 50-60 éves koruk után vesztik el a szüleiket, addigra már unokák is felnőnek. Hozzám hasonlóan nagyon sokan kaptak mattot a kezdéskor. Azt kell mondjam, 2017-től a mattot kapott generációnak a lehetőségei ingatlan és befektetés szempontjából beszűkültek, mára kis túlzással elpárologtak.
Igen az ügyvéd már küldi neki a havi lakáshasználati díjat. persze nem fizeti. Após meghalt az élettársa meg úgy gondolta hogy akkor ő marad ott a kölkeivel mikor a ház fele (anyai rész) papíron a asszony/sógornőm nevén van. várjuk a hagyatékot. kivagyok már az egésztől.
Joga van nem eladni, neked meg jogod van piaci bérleti díjat a többlethasználatra felszámítani. Helyedben én el nem adnám! Majd a jogos bérleti díj megteszi a hatását ;) Meghalt a papa?
itt találsz néhány bekerülési költséget, telekárat, ha érdekel a régi pest :-) és a korabeli hasitasi: „Hadd lássa mindenki a gömbölyű testen / Hogy te legalábbis háziúr vagy Pesten, / Ki semmit sem téve, nagy boldogságban él, / Még csak nem is olvas egyebet a pénznél.” (Arany) Az anyag szerint évi 5-7 percent volt jövedelem. IFK-2015-A-budapesti-berhazepites-aranykora.pdf (bme.hu)
Dehogynem, már rég ügyvédnél van az ügy. 34 rugó az óradíja. Vigyázzatok a szüleitekre főleg a papára ha van értékes kecó a családban mert ez egy menő üzletág. Rengeteg a parazita.
Egy ilyen egész bérház értéke mennyi lehetett? S a másik oldalról nézve a pénzviszonyokat: a legnagyobb pesti bérházak évi 20-30 ezer forintos jövedelme felért egy jelentősebb uradalom hasznával!
Ebben azért sok minden más is van. A társadalmi változások (felvállalt nem-hetero szerepek), a környezeti szennyezettség, a női feminizmus (iskolázottság, függetlenség, a női szerepek elvesztése) és az a tévhit is a nőknél, hogy ráérnek még 45 évesen pasit keresni a gyerekhez, mert ráérnek. Valami félelmetes, hogy milyen kognitív disszonancia van a női termékenység tényszerű meredek esésének valóságtagadásában. Még tök értelmes, intelligens és olvasott nők körében is. Mindegy, a bolygónak jót tesz.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link