Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
A vevő szokta, de megállapodás tárgya. Azért szokta a vevő fizetni, mert az ügyvéd a megbízója érdekében jár el és a kifizetett pénzéért, nagyobb eséllyel meg is kapja az ingatlant. Nálam volt, hogy ragaszkodott a saját ügyvédjéhez az eladó, mert a válását is ő intézte. Belementem (azért átnézettem), azzal a kikötéssel, ha ő fizeti. Fizette. Szerintem a legbiztosabb és előnyössebb mindkét fél számára a közösen fizetett közjegyzővel készíttettni. Pártatlan és bármi van, bíróság nélkül is végre- vagy behajtható.
Igen, sajnos apóst behűlyítették. Várjuk a hagyatékot, mennyire basztak ki velünk. A gond az hogy a háza értékes. Nógrádban leszarnám. Budakalászon nem.
Hát ez egy érdekes kérdés. A mini garzon tekintve hogy 1 emberes (1 fizetésből) szerintem méret miatt, csak nyomott áron adható ki. A 1,5 szobásnál ha egy párról beszélünk ott jó eséllyel 2 fizetésből akár többet is tudnak fizetni, illetve talán stabilabbak mint a egyetemisták. 2 szobásnál ha mint szobát adod ki, közös konyhával , akkor lehet hogy nem lesz mindig az egész kiadva, csak az egyik szoba, és a fizetőképesség is kérdéses. Ez alapján az egy párnak kiadott szerintem a bérlő oldalából a legrentábilisebb --> talán jó miőség esetén ez a legjobb. De 2 szobást is adhatsz ki párnak, csak kérdés, hogy ott fizetnek e annyival többet mint amennyivel többe neked az kerül.
Biztos utána lehet számolni, de mi biztosít jobb és/vagy stabilabb befektetést Bp-en (most kerekített számokkal:) 1. minimál garzon 30 m2 30 M Ft 2. 1,5 szoba (akár a konyhából hálót csinálva) 40 m2 40 MFt 3. 2 teljes (külön bejáratú) szoba 50 m2 50 Mft Az ember magából indul ki, én utálnék garzonban lakni, ahol a háló = nappali. De sokaknak csak ez a minimum szint elérhető. 1,5 szobával egy pár elvan, akik együtt alszanak. 2 szobát kivehet 2 különálló ember (egyetemista) is, így 1 főre olcsóbb, mint a garzon. Igaz, nincs önállóság.
úgy néz ki , eladtam a nem frekvenciás telkemet , kérdés , hogy a vevö vagy az eladó fizeti e az ügyvédi költséget vagy megegyezés alapján megy , a vétel elött megegyeznek a felek ? Eddig mint vevö mindig én fizettem. Utána néztem a neten ,de nem volt egyételmü leirás , kösz a választ
Bizonyos életkor felett haszonélvezettel ajándékba érdemes adni, megelőzendő ezeket. Normális családi viszonyoknál ez rendben is van, na de ha valamiért el van mérgesedve a viszony, akkor megjelennek a külső próbálkozók.
Bizony nagy kár, nálunk mindkét nagyszülő öröksége el lett herdálva fillérekért. Pont emiatt már a szüleim háza + pesti lakás rám van íratva, anyámmal megbeszéltem apámat már nem tudják behűlyiteni román /c. kishölgyek. Asszony örökség házáért most küzdünk , apóst "lerománozták" sajnos.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link