Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Nem ez volt az összehasonlítás célja! A környék és a komfortosság miatt szeretem a lakásunk ne amiatt, hogy panel vagy nem panel. Nyáron mi sokat vagyunk vidéken, vagy kiruccanáson. A hétköznapokra pedig teljesen ok egy lakás.
Nem fogtok szeretni de ez van. Megy itt az vita késhegyre’ hogy a 100+millás ingatlannak milyen lokációban és milyen belsőépítésszel terveztetve illik léteznie, ezt azért árnyalnám egy kis statisztikával. (Magam se akartam elhinni, úgyhogy értőnél rákérdeztem) A háztartások 5% bír 150milla vagyonnal és valami 0,3% bír ekkora befektethető tőkével. Esetleg, az elméleti felvetésem szerint nem a takarója (vagy a hitelképessége) széléig nyújtózkodna mindenki akkor nem nullát közelítő tizedszázaléknak lenne befektetése és hozama. (Tudom, 3-4*ezés ingatlanban, benne voltam, ki is szálltam. Na az nem lesz egyhamar újra. ) És pártízmilliós autóktól lépni nem lehet bp-n. Mondjuk befektetésekkel dicsekedni sokkal snasszabb mint a lakással és környékével, ez igaz. Fel se vetettem volna az ötletet ha nem a lakóhelysznobizmzs ment volna, miközben ez mind bp-n, magyarországon található, annak minden előnyével és hátrányával.
A tegnapi áramszünetek is mutatták, hogy meg van a hátránya a rezsicsökkentésnek. Ha nincsenek a fák karbantartva a nagyfeszültségű vezetékek nyomvonalán, akkor ennek megfelelő időjárási helyzet esetén meg van az eredménye. Az utak szintén ugyanilyen állapotúak. Erdőben vezető utakon kilométerenként kidőlt fa vagy leszakadt hatalmas ágak.
A tegnapi hóhelyzet elég sok nagyszájú kiköltözőnek elverte a száját. A legújabb hogy cs9mó helyen durranak el a transzformátorok, gondolom ez sem véletlen.
Szlömösödés: Nagyon egyszerű: Nálunk Békáson is a lakcsin a téren gyűlik az aljanép. Ezek megteremnek mindenhol az ország összes hajléktalanját BP tartja el. Egész Belsó Óbuda is szenved tőlük. Hiába laksz egy szuper lakásban ha nincs kedved kimenni a kapun. Ezért nem lakunk a Ferencvárosban meg mindenféle fiszemfaszom helyen, hiába újépítésű. Amikor elhagyod ezeket a "közösségi" tereket és érzed az emelkedőt a lábad alatt felfelé a hegyre akkor kezdődik a szűrő. Egy 80-100-150 millás minimum ház/utca ár megszűri a népet. Ide már nem törnek be. Venni nem tudnak a mi utcánkban nincs önkormányzati bohóckodás. Gyerekem elkezdett wolt futárkodni modtam neki: Fiam csak akkor csináld ha a pesti oldalra át se mész. Csak fel a hegyre. Ott a della.
Meg egy erv, hogy felfutnak az arak. A 2. legjobbunktól: "Magyarország további nyugati politikai és gazdasági menekültekre számíthat, mert stabil, kiszámítható és biztonságos környezetben érjük majd el 2024-ben Európa egyik legnagyobb gazdasági növekedését, míg Németországra sajnos stagnálás várhat." Forras: https://magyarnemzet.hu/velemeny/2023/12/nemet-gazdasagpolitikai-thriller#google_vignette :)
n is budai voltam. Ma aglós. Babakocsival elég kihívás a kicsit dombos is, van élethelyzet, amikor kényelmetlen lehet hegyen élni. Az Alföldtől lábrázást kapok. A Tisza szép. Készséggel leborulok Petőfi előtt, de a lapály-rajongásában akkor tudnék osztozni, ha az Alföld olyan lenne, mint a dán falvak és kisvárosok hálózata, és nem a szuper-gyönyörű Szeged állna szigetüzemben, hanem lenne belőle még 10 másik. Jó volt ez a disputa (egy darabig), szerintem egyszerűen több, kedves lokálpatrióta van a fórumon. Meg pár kötekedő... A saját koordináta-rendszere alapján többeknek jó az, ahol van. A felsorolt budai és pesti lokációk csodás helyek a maguk módján Mo. legnagyobb részéhez képest. Sok tó-patak-vízesés-láp látnivalós helyszínek, ha ez téma, hogy hol jó lenni. Van pár, szvsz verhetetlen ilyen: Tata, Bokod, Felsőtárkány, Fenékpuszta. Nem nézzük meg az ingatlanpiacukat? :) Ja, az utóbbi jelenleg a comon üres, esetleg a szomszédban lehet nézelődni. https://ingatlan.com/lista/elado+haz+sarmellek Van eladó 50-60-75M-s ház is a faluban. Van bölcsi, ovi, áltsuli és busz Keszthelyre. Kb. a Tüskevár forgatása után 10 évvel volt utoljára vasúti személyszállítás, de a tulajok az itt szerepelt XI., XIII., XIV. kerületi lakásokhoz képest árazták. Vagy nem tudom, mihez, mert a telkeik ugyan feleslegesen óriásiak, de annyira nem, hogy abból meg is lehetne élni. Nem véletlen írja időnként Johnny, hogy a Balaton tágabb környékén is sok az agyament tulaj. A 10 km az eléggé tág. :)
Azért lehet, hogy vicces volt csak nem fejezte be!:-) "Rénézett és úgy látta, hogy neki nagyobb szüksége van erre":-) Ezen nehogy megsértődjön bárki! Nekem különben van egy kedvenc nyugdíjasom, amikor ott áll Spar előtt mindig adok neki. Csupán csak az a gond, hogy már egy éve nem látom!:-(
Ha már meguntátok, akkor egy fantasztikus lehetőség. -- https://licit.info/ingatlan/796749 -- Király utca 47. Műemlék, Pekáry-ház, 101 nm, emeleti lakás, 1/1 -- Kikiáltási ár 85,5 millió. 70%-on (60 millió) remek beszálló. Mindenképpen figyelni fogom. Istenem! Mit megadnék érte.......
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link