Evehid

Regisztráció: 2022-09-11 09:30:44

Hozzászólások száma: 126

Utolsó hozzászólás: 2023-03-28 16:29


Tapasztalat: 3
Aktivitás: 4
Népszerűség: 5


utolsó 20 hozzászólás

Lakás/Ingatlan árak topik kedd, 16:29
De ha már Balaton, meg nívós vendéglátás. Ebbe a gyöngyszembe lakber vonalon botlottam bele, a lakberendező páros munkáját évek óta nagyra tartom, nektek is már napok óta meg akartam mutatni. Tud a Balcsi ilyen alapanyagot is adni, ha van, aki képes és hajlandó. :)
Így kaphatsz egy kis francia életérzést egy csodás villában a Balaton-felvidéken - Roadster
Lakás/Ingatlan árak topik kedd, 16:14
Ez is igaz, mármint a plusz bevétel lehetősége. De tényleg sok előfeltétele van. Abból, amit Johnny írt, arra gyanakszom, hogy ez a konkrét ingatlan nincs azonnal bevételhozó-állapotban, esztétikai színvonalon. Különben a tulaj kevésbé igyekezne eladni. (Persze lehet magántermészetű oka is, egészségi állapot, akármi, ami miatt nem kíván ezzel melót vállalni.) Én az egyszerűbb nyaralópiacot azért érzem áresés-gyanúsabbnak, mert hónapok, inkább a Covid lecsengése óta úgy tapasztalom, a kereslet nagyobbat csökkent, mint a lakhatási, v. tisztán befektetési célú szegmensekben. (Sokat hosszabbodott a balatoni szezon a 30-40 évvel ezelőttihez képest, de a belvárosi rövidtávú kiadással + az egyetemi városok albi-bulijával azért szerintem most sem versenyképes bevételben.) A másik ok szvsz, hogy a nertelen, magánszemélyek által kínált nyaralók nem kis részének a tulajdonosa érintett lehet az általad írt rezsiproblémás lakhatásban, a kajatőkesúlyos inflációban stb. De nincs forrása arra, sőt egyre kevésbé van, hogy a lakhatási problémáját megoldja. Nem feltétlen (csak) azért árulja a nyaralót, mert ráunt a Balcsira (Velencei-Szelidi stb. tóra), hanem annyira romlik az általános helyzete, pl. közben egy rosszul puffant nyugdíjazással, h. nem tudja fenntartani a nyaralót. Gondolj csak a szolg. idő gondokra, a rendszerváltás(?) körül kezdők egy része most esik arcra, h. mennyi a valós jogosultsága.  Olyanná feljavítani se tudja, hogy pénzt csiholhatna belőle. (Tudom, mennyi egy éjszaka a Káli Art Innben, + a polányi Babérligetben, de a belföldi fizetővendéglátás azt a bányászbéka alól nézi erősen.)
Lakás/Ingatlan árak topik kedd, 12:12
English ügynök jelenleg nyaralót néz, szerintem ott még nagyobbat szól a reáljövedelem-csökkenés, mint az állandó lakhatásnál. Nem gyakran létezik most-muszáj-nyaralót-vennünk c. élethelyzet. ;) Ettől persze vannak olyan helyek, ahol igazad lesz, és nem lesz jelentősebb árcsökkenés, vagy komoly alkulehetőség.
Lakás/Ingatlan árak topik hétfő, 16:10
A szokásos délnyugat-balatoni terepemen a tavasz hozott magával egy kevés új hirdetést - egy újabb, befejezés közeli friss építést elkezdtek árulni, meg felkerült pár olyan, ami eddig nem volt eladó. Éééés, a tavaly már hirdetettek közt néhánynál elkezdett agyat növeszteni az eladó. Van olyan nyaraló (jelen állapotban állandó lakhatásra nem alkalmas, de akár azzá is tehető), amelyik a másfél évvel ezelőttihez képest már kb. 18 millióval ment le. Több is akad, amelyik 70M alatti sávban 5-10M-t ledobott. Meg vannak ... a többiek.
A pesti aglós városunkban 40M alatt továbbra is kevés van. És ami van, az nehezen értékelhető helyen/állapotban. Afölött a közepes méretűek közt lakásból és házból is van 5-10M-s árcsökkenés, ahol szintén lokáció/állapot erősen véleményes többnyire. És vannak a rezsiszörnyek idióta tulajjal ugyanannyiért, mint tavaly nyáron, meg vannak a "kialakuló realisták", és ott már 15-20M engedmény is előfordul a legelső elképzeléshez mérten. Ami teljesen új: az új építésűek közt is van, aki árat csökkentett kissé, de szerintem ez főleg azért lehet, mert olyan épületek, ahol lokál beruházó ügyködött/dik, és csak a környéken számít nagyhalnak, országosan nem tényező, szóval lehet, nagyon kellene neki az a bevétel.
Lakás/Ingatlan árak topik hétfő, 15:42
Az mennyire freudi, ha azt olvastam: Lesz idegösszeomlás...? :-D
Lakás/Ingatlan árak topik 2023. 03. 13. 15:45
Én is a minél nagyobb előrelátás, öngondoskodás, ill. legalább a következő generációk arra nevelése mellett vagyok. De vannak előre kivédhetetlen helyzetek... És vedd észre, ez is milyen fonák: 1. aki most feketén v. rokonként idős ápolásban dolgozik, az eleve kizáródik ezzel abból, hogy majd neki legyen ilyen! És azt nem teljesen szabadon választja a jelen keretek közt, hogy ebből nem lesz megtakarítása. Mert ha bejelentett bért követelne a magánszemélytől, akkor nem kapná meg a melót. Ha rokon, akkor a 60 ezerből... ? 2. A 40-50 évből legalább az első 10-ben kizárt, hogy Mo-i alsó 7 decilis jövedelmekkel a lakhatás megoldása mellé erre is elkezdjen rakni. Ha arra is próbál törekedni, hogy a bér mellé tőkejövedelme is legyen (ha nem hülye, akkor ezt fogja tenni), akkor ez még csúszhat. 3. A család ebben a pszichésen gázos országban egyrészt iszonyat képmutató tabu (Móricz pl.?), túlmisztifikálva. Másrészt rengeteg a fizikai és még több az egyéb bántalmazó, diszfunkcionális család. Meg lehet próbálni (ezt csinálják most) rákényszeríteni jogszabállyal az egész gyerekkorát végigkínlódott, összevert - durvábbra talán elég az az egy szó, hogy úszószövetség -, lelki sérült felnőttet, hogy a már fiatalon golyóérett biológiai felmenőjét tartsa el, pláne költözzön össze vele. Nem fog menni. Ez nem marginális db szám a lakosságon belül sajnos. :( Hajrá, találjuk ki itt a jó, részletes megoldást, de tartok tőle, napokig nyomhatjuk, és akkor sem leszünk a végén. És akkor az ingatlanpiaci részén - adózzon-e pl., aki idősápolásra ad bérbe?, akadálymentesítés vs. hőszigetelt otthonok? még nem is rugóztunk. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2023. 03. 13. 14:50
Az ország bevétele szempontjából a jó adózó nélkülözhetetlenül hasznos. De az kétségtelen, hogy van egy sor életműködtetés, ami nélkül semmi nem menne (htb is ilyen, ha azt valaki nem csinálja meg, akkor az, aki "keres", azonnal nem tudna annyit keresni, csak a harmadával, akár a felével kevesebbet). Az otthonápolás helyzete szégyen, rokonságban 2, ismerősöknél másik 2 érintettség volt/van. :-( Nagyon komoly időzített bomba, és nem történik semmi - pedig ez pl. olyan, aminek az ingatlanpiacot is keményen meg kéne változtatnia. Adózás/közteher szempontjából szerintem nagy a szakadék: a rokon kap egy vállalhatatlan összeget, legálisan. A szakszerű idegen kapna 400-500-600 nettót, vagy ennél is többet (javarészt adózatlanul), Bp-en és Ny-Mo-on. Utóbbi azért ennyi mert ha nem kapja meg, akkor átmegy inkább Au-ba.) Mivel ennyit csak a felső 2 decilis tud kifizetni, a többieknél van az erdélyi néni, vagy a kárpátaljai néni, v. az egyéb kettős állampolgár néni adott esetben csont ukrán névvel, de hát jó lesz még vmire, hogy az egyik dédi magyar volt. :-( 
Tömegközlek: mindenhol és heti többször. :) Európában városokon belül és kívül, itthon volán, MÁV, BKK, meg a helyi. Sok a nyugdíjas. Piacnapokon, bizonyos szakrendelések ideje körül rendszeres, hogy a buszsofőr le fog jelenteni 15-20 fizető/bérletes utast, és tele van a cucc. Délelőtti, reggeli órákban BKK-n is sok az idős (a ránézésre már ingyenes korosztály). Amúgy a jobb módú környékeken nehezebb megbecsülni, sokkal több a csinos, úgy-ahogy karbantartott, fiatalos idős hölgy, egészségesnek tűnő néni, meg a derékig vakolt vépé is. A Keleti környékén azért ordít a szegénység és valószínűleg sokaknak még fizetni kéne, de már úgy festenek, hogy nem kérnek tőlük okmányt. De ettől még eggyel kevesebb járműre nem férnének föl. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2023. 03. 13. 13:45
Ebben is igazad van. A saját élettapasztalatommal is bőven egybevág. De az is tipikus, hogy a nők azt az alacsonyabb nyugdíjat, és szar egészségügyet hosszabb időn át fogják igénybe venni. Erre szvsz az nem jó megoldás, hogy aki jól/jobban keres, attól nettó padlássöprésként leraboljuk, és egyszerűen ráborítjuk a másikra. Azt kéne előmozdítani, amennyire lehet, hogy aki pulyázik, az is tudjon gazdasági tényező lenni/maradni/visszakapaszkodni a saját jövője szempontjából is. Erre többnyire csak duma van, kis lokális jó példák, néhány nagyon fejlett tech- és kreatív-szektorban. De a központi felfogás kb. az, hogy kóla-automata-princípium. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2023. 03. 13. 13:35
Ez a "mire költjük-költsük", ami befolyt oldalon releváns kellene, hogy legyen! Ez igaz. (Az is, hogy ez a nép explicit hajlamos látványos, gusztustalanul kivagyi módon, rövidlátóan szórni a pénzt).  De nem csak a kimeneti ostobaságot, és a min. 150 éves távon sokadik rossz lépés után az önreflexió teljes hiányát kifogásolom súlyosan.  Hanem azt is, amit tamarisk az adózás módján kívül itt fölvetett: azt a fejekben lévő elvárást, hogy nem takarékos, felnőtt életében nem tesz semmit, de valaki fizesse ki, oldja meg helyette, mernekiazjár. Nemb+, nem jár. Ha alig fizetünk adót, meg veszünk disznózsíron kívül vmi normális kaját (olyat, aminek nem 5 % az áfája, az összes vörös hús is nettó mutyi okból annyi), meg mindenkiisminimálbéres 2 órára bejelentve, akkor nincs út, nincs tanár, nincs zsaru, és lehet szülni az útpadkán. Zsóti-szinten neki a feudális földesúri életérzés "jár" (meg még az is járna egy morálisan nem teljesen nyomorék társadalomban, ami a pacinak a lába között hömbölög...) Az egyháznak az" jár", hogy olyan ingatlanokat vágjanak hozzá, amihez soha köze nem volt. Sebaj, ezzel külön lehet generálni a gyerekesek elköltözését az adott környékről.  A fidesz/DK-Ratkó-gennek az ingyen tömegközlekedés"jár". Ettől kezdve egy közlek. cég nem tudja kimutatni a valós utaslétszámot, ergo járműállományt se tud tervezni, mert ő mindenféle dokument nélkül nem látszik az utasforgalomban? Ja, hát az legyen az országos cégek, vagy az adott önkormányzat problémája. Nem azt mondom, hogy a pocsék nyugdíjából teljes áron menjen, de a rendszer ilyen műszaki/szervezési okok miatt fenntarthatatlan. Tele vagyunk hasonló sémákkal. Lehet mondani, hogy én érzéketlen, antiszociális thatcheriánus vagyok (amúgy nem mindenben, és 10-15 éve nem voltam ilyen, nem a semmitől lett), de abban kétségtelenül igaza volt, hogy "előbb-utóbb elfogy a mások pénze". Nem csak a tényleges eltűnéskor fogy el, hanem már akkor is, ha sokan megelégelik, és kiviszik a rendszerből. Ha nagyon elegük lesz, akkor szinte bármilyen áron és módon. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2023. 03. 13. 12:33
Pontosan. Kurvára unom, hogy a családom (a férjemé is) 3. generáció óta (ez csak, amit biztosan tudok, lehet, régebb óta)  tesz a közösbe úgy, hogy értelmetlen fasságokra folyik el, egy csomó érték közben szétrohad, megsemmisül (itt nyilván főként az épített környezetre, műkincsekre gondolok) meg egy csomó élősködő hetrázik belőle. Félreértés ne essék, élősködők alatt jelentős részben a Horthy-rendszerig visszamenőleg a mutyi-dzsentri-káder, tehetség, érdem, szellemi v. gazdasági teljesítmény nélkül a felső jövedelmi rétegekbe került hulladékokat is értem. Nem csak a withe trasht. Mondjuk a komcsi kísérlet (és annak iparági bedőlése végén) nyilván az utóbbi létszámot növelte nagyobb mértékben, csakhogy én az előbbi típusú élősködőt kártékonyabbnak, nagyobb gazdasági pusztítónak és erkölcsileg elég gyakran sokkal hitványabbnak tartom. Ennek az országnak a gazdasági teljesítőképessége ennyi adófizetővel nem bír eltartani ennyit. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2023. 03. 11. 12:50
Fúb+. A retinám kiégett. Hogy drága volt, az nem kérdés, de ezt a szintű stricibarokk ízléstelenséget 100 év alatt se lehet kiirtani. Én ennyire nem érek már rá... :-(
Lakás/Ingatlan árak topik 2023. 03. 09. 13:23
Azzal egészítenélek ki, hogy "a nagyon olcsó szegmens" is lokációfüggő. Itt a fórumon úgy kb. mindig a 30, esetleg a 40 M alattit vesszük annak, de ez nem mindenhol ilyen. Az imént emlegetett Somogyot évek óta figyelem (élőben is, nem csak neten), meg valamelyest jobban is ismerem sok más területnél. A héten néztem, van a megyében  3727 találat házra. Ebből 15 M alatt van 339. Bár itt ugye ez lenne a "nagyon olcsó", de ez az alsó 10 % túlnyomórészt eladhatatlan, és jó sok van közte, ami évek óta szerepel, v. vissza-visszakerül. A számottevő mozgás is lokációs. Van az a nagyon olcsó, ami többet nem lesz lakva. Erről többször is volt már szó, ahol az egész (kis)térség összeomlott, valójában már évtized(ek)kel előbb, ott az ingatlanpiac már csak az egyik következmény. Ezért kamu szerintem a 4,1 M körüli szám, amit a Kp-i Sóhivatal is röptet, mint valós lakásállomány. Sőt, sok olyan, egy adott település hirdetési középmezőnyébe tartozót is látok, ami hosszabb ideje lakatlan, az is jellemzően kuka. És nem csak falvak, országosan több megyeszékhely is potyog. Az érdemi lakásállomány jó, ha 3M.
Lakás/Ingatlan árak topik 2023. 03. 09. 10:57
Ezt a gyöngyszemet pár napja találtam:
Eladó családi ház - Kapoly, Somogy megye #33378817 (ingatlan.com)
Igen-igen sokat elárul az országról szerintem, mondhatni kemény állatorvosi patás. 1. A hirdetést a kapolyi önkori rakta fel. 2. 2 db ingatlan összemixelt fotóival. Egy hirdetésbe. Igazi megógyuk okosba'. 3. Az egyik a volt ált. isk. 4. Lakássá minősítve. 5. A másik vele szemben, az ex orvosi rendelő. Ezek után azt hiszem, az ár már mindegy... Többieknek mondom, aki nem ismerős arrafelé, Kapoly Tab mellett van. Kicsi, de még Földvárra bejárni is kényelmes, ha van autód. Anélkül is lehetséges, körülményesebb. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2023. 03. 09. 10:46
Nálunk a 2 nagy ingatlancégnek a két fő utcán van 1-1 irodája. Random napközbeni időpontban arra járva db ügyfél nincs. (Padlóig ablak, jól belátható helyek.) A molinóik ugyanazokon az ingatlanokon hónapok óta. A .com-on a városban csak azon hirdetések egy része tűnik el gyorsan, ahol az ingatlan kicsi (a garzonlakás és a 2 szobás kicsi, jó tájolású és belső városrészen lévő ház k. nagy hiánycikk évek óta!). Vagy ami 40-45 M alatt van, és nem teljesen putri. A 30 M alatti szegmens db számra csökken, mondhatni elfogy, de a m2-ár inkább még nőtt is (új ennyiért nincs, itt minigarzon nem épül, a legkisebbek is 30-35 m2 fölött). A 130-150 m2 körül, fölött van a siralomvölgy. Ott már esnek az árak, csak az eladók nem annyit akarnak engedni, mint amennyiért be lehetne csomagolni normálisra az egységet. És persze a legtöbb ingatlanos műszaki analfabéta, ontja a süketelést a korszerűségről az 5 centis szigeteléssel meg a 25 éves lefittyedt kilincsű nyílászárókkal. Délkelet-pesti aglo, népszerű és jó hely ezen belül. A belső migráció 2 irányból is komoly jelenség. (Szerintem évtizedekig az is lesz errefelé, főleg ha a Hernádinak bejön ez a hángérien Jocky Ewing történet. ;-D)  
Lakás/Ingatlan árak topik 2023. 03. 06. 14:32
Nem, azt én már egy erősen kompromisszumos megoldásnak éreztem mindig is. De van, hogy működik, és sokszor tényleg jobb, mint a semmi. Az egész jelenségre gondoltam,hogy egyre több ember, és egyre hosszabb időn át megél olyan időszakot, amikor nem képes magáról gondoskodni. (Mellesleg, ahogy mondod, az ingatlanáról se!) Amire az államnak kb. az a válasza, hogy neki köze nincs, és dögöljön meg a szomszéd tehene is. Csak a szokásos, elmaradott, pökhendi, irigy és gonosz kreténség. A magánerejű megoldások meg a, kevés helyen és csak részben vannak, b, bizonyos esetekre egyáltalán nem léteznek, c, Mo-on még a városi, ún. középosztály jó része sem tudja legális és átlátható, vagy kifizethető módon igénybe venni. Mint ahogy pl. Voda is sokat írt a mamája esetéről, és ott egy tájékozott, modern családi közegről beszélünk. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2023. 03. 06. 14:19
Ez egy drága környék kifejezetten, és meglehetősen elegáns is (legalábbis most nem tudok rá jobb szót). Abszolút pazar az épület, de a lakás néhány ponton tényleg rémes állapotban van. Nagy szívem vágya lenne egyszer egy ilyen projektet végigvinni, de ha lenne rá kényelmesen felülkalkulált pénzem, a jelenlegi szaki. és nyersanyag-színvonal, és/v. az ide megfelelő anyagok ára/beszerezhetősége miatt akkor sem vágnék bele.
Lakás/Ingatlan árak topik 2023. 03. 06. 13:41
Az a gond ezzel, Laci bácsi, hogy a saját tulajdonban lakás önmagában nem véd meg a méltatlan időskori körülményektől, sőt, számos esetben maga az ingatlan állapota, kialakítása tovább is generálja ezt. :( Az otthonápolás komplett hiánya, a lezüllött egészségügy, (most már városokban is!), a rengeteg, mire idős lesz, már évtizedek óta krónikus beteg ember, a netet nem használó idősek végképp teljes magánya mind omlik a fejünkre. Egyszerre. Mondjuk úgy, hogy lesz egy kis égzengés. :(( Csak az én generációmnak úgy, hogy közben még megvan  a gyerekeinkkel fennálló valós kötelezettségeinktől az idióta véranya-ideológiai seggfejség-alapú elvárásdömpingig terjedő nyomás is. A saját ingatlan ehhez képest édeskevés, még frekvenciális helyen is az emberhez méltó öregséghez, pláne elmúláshoz. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2023. 02. 23. 19:48
Még annyi se. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2023. 02. 23. 19:16
Egyrészt Török, másrészt Gábor... totális semmitmondás tényleg. De rendkívül mértéktartóan és min. a spanyol lovasiskola szabályai szerint hámozza a lufit.