Evehid

Regisztráció: 2022-09-11 09:30:44

Hozzászólások száma: 218

Utolsó hozzászólás: 2024-04-05 21:41


Tapasztalat: 3
Aktivitás: 1
Népszerűség: 5


utolsó 20 hozzászólás

Lakás/Ingatlan árak topik 2024. 04. 05. 21:41
Ebben tök igazad van, ez egy létező, baromi gyakori dolog, itt a tágabb környékünkön is van vagy 10 ilyen. De ezek mind úgy zajlottak, ahogy láttam, hogy egyszerre csak 1-2 ablakot csináltattak meg, aztán 2 év múlva mondjuk a bejárati ajtót. Nincs 1M önerő az egyben történő kivitelezésre, sőt, tudok olyat, ahol van ugyan jövedelem úgy-ahogy (nem itteni fórumszintű, de nem is minimálbér), viszont papíron totál hitelképtelen lenne a háztartás. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2024. 04. 05. 21:04
A mutyi alatt már a nagypolitikai gázmutyit értem főként. (El)fogy a lopható pénz, erőltetni kéne vissza a népnek azt a részét is a gázba, aki már kifelé rakja belőle a fél lábát. Úgy látom én is, hogy nem cél a ténylegesen támogatandók lakhatási körülményeinek javítása, v. a fűtési CO2 (+szállópor, + SOx + satöbbi)-kibocsátás minél szélesebb körű csökkentése.  Látszatmértékben lesz energetikai előrelépés. Hasonló rendezőelv, mint a CSOK mínusznál: olyan peremfeltételeket szabni, hogy minél kevesebb jogosult legyen. Melós, az en. tanúsítók is jól járnak, ha tényleg úgy lesz, hogy 2 felmérés leesik nekik per ingatlan. Nem a ti vagy az ő melótok itt a gáz szerintem, hanem a nagy ép. ipari kivitelező és bizonyos gyártó cégek nyomulása. Azt nem is látjuk, hogy a szig. és egyéb segédanyag-gyártók, vagy a kazános cégek mit nyomtak a háttérben, nyilván egymással szemben. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2024. 04. 05. 19:47
Hát a dögöljenek éhen a gulágon még a visszafogott énem ezzel a "felújítási", energetikai programmal kapcsolatban. Értem én, hogy ez még nem a részletes szöveg, csak a beetetős, de: 1. a full putri járásokban és ingatlanokon nincs gáz, vagy már ki van kötve szolgáltató által x ideje. Fő fűtőanyag a lyukas gumicsimma, + a ki tudja honnan jött vizes fa, 40 % salakmaradékú zs osztályos szénnel vegyesen. Vagyis a leginkább támogatásokra szorulók jó része kiiktatva ab start. :-(  2. Ugyanezen épületek jelentős részét nem lehet, nem szabadna addig hőszigetelni, amíg a vizesedő falaikban a régi, v. hiányzó vízszigetelés pótlása nem történik meg. Ennek a költsége alkalmazott eljárástól, terepviszonyoktól, falvastagságtól stb. függően önmagában is 15-30 000 Ft/fm. Államtitkárrr Urrr szakmai tájékozottsága úgy tűnik nem terjedt odáig, hogy a nagyérdemű erről is értesüljön. 3. Ahol ilyen gond nincs, ott is felmerül, hogy a nyílászáró cserével, padlás- és falszigeteléssel (lábazat!)ezt a 30 %-ot bőven meg lehet ugrani, hőhídmentes kivitelezés mellett. Szóval nem lenne létkérdés babrálni a gépészetet. Nagyon kilóg a lobby lóláb szvsz: szopóágra kerültek a gázszerelők, mert rengeteg az új kivitelezés csak klímaszerelőkkel v. hősziv-s cégekkel. Ráadásul egyre többen tűzhelyből is elektromosra cserélnek...Csökken a gáz aránya az ing. állományban. Nagyon lassan, meg egy csomó adat pontatlan, hiányos stb., de csökken. Bezuhant a gázfogyi, nem jön a mutyiból elég pénz. folyt.
Lakás/Ingatlan árak topik 2024. 03. 11. 11:54
Fenn vagyok egy többezres lakberendezési csoportban. A fejem fogom. Nem az ízlés miatt, az ott sokszorosan jobb a "köznél", hanem főképp azért, mert zömében 30-40-es fiatal párok építik az álomházaikat. 130-200 közti m2-ek, ami kizárólag abban a 10-15 évben indokolható legalább valamennyire, amíg 10 és 25 év közti gyerekeik vannak, és 0-24 velük is laknak. És utána? Hahó, ház nem addig fog állni!😱🙈 Középosztálybeliek, sokx 1-2 eladott másik ingatlan is megy bele, de szinte így sincs hitel nélkül, vagy épeszű törlesztővel. Gyerekgyárat nem is mondom. Olyan belső kialakítással, amit már 60 körül is képtelenek lesznek rendben tartani. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2024. 03. 01. 11:23
:D A csujogatós a tökéletes szakkifejezés, igazad van! :D Ilyen azért Lakitelek-Tőserdőben is van, amikor épp nem Bob Marley a fő irány. Meg a Tisza-tónál, meg mindenhol is. Ibiza vagy Las Pelenkas de Saros is gáz lehet ha vki pihenni szeretne. :) Ha az embernek van saját, az többek közt ezzel a nyugalommal jár együtt: az időpontokban sokkal nagyobb szabadsága van, mintha a bérelt szállás telítettségére, nyitva tartására és szezon szakaszonkénti árugrásaira lenne utalva. Ezt én pl. sokra értékelem. Ellentétben a szüleimmel, nagyszüleimmel, ill. az egykori építettő úrral (oké, az egy másik világ volt, a girardi-kalapos fehérnacis-sétapálcás urakkal és a napernyős hölgyekkel, a térdig érő fürdőcuccokkal :), fel sem merült a több évszakra alkalmas tartózkodás. A gazdasági ésszerűség szerintem valahol a 3 évszakosság környékén van. Az alkalomszerű fűthetőség nagy cucc, az általad is leírt tahóságkerülésben pozitívum. De az egész évben működő vezetékes víz és temperálás már bukó saját célra is, ha vkinek a nyaralója nem téli sportra alkalmas helyen van (pl. Eplényben). Épületrengetegből tényleg csak pár olyan van a Balcsinál, ami pazar, elegáns és hangulatos. Az egyik Jocóbácsi főhadiszállása (gyönyörű az a város, a kikötővel, a Balatoni legenda szobrával, a koros fákkal) :), a másik Földvár, a vízből is feltűnően szép, meg a magja szárazföldről is, harmadik szerintem a fonyód-bélatelepi villasor, csak ott vannak állagproblémák sajnos, bár néhány szépen rendben tartott kicsi mesekastély is. De Szemesnek is vannak patinás utcái, nem annyira a közvélemény szeme előtt. Tihany szerintem totálisan túlértékelt. Kapolcs és tsai is. A Badacsony meg szerencsére olyan nagy, hogy minden építészi és kivitelezési elmebajt képes elnyomni, ha elég messziről nézed. A kommer évek kalákáitól, felhagyott bányáitól a nercegi borászatok vízióiig mindent. :)
Lakás/Ingatlan árak topik 2024. 03. 01. 10:03
Ebben nagyon(-nagyon-nagyon :-)) elfogult vagyok. Ha nem lenne nyaralónk - ahol a 3.-4. generáció vagyunk, az adott település legpatinásabb "kerülete" -, eszembe sem jutna folyóparton venni. Csak tó, vagy nagyon civilizált tengerpart (mondjuk dán, rügeni, helgolandi, svéd - hehe :)) .Elgondolkodtam az okain, ha már ilyen jókat írtok. 4 irányt érzékelek: 1. Teljesen egyetértek, ami a kis (sőt, a nagy-) gyerekes veszélyességet illeti. Hozzáteszek pár ilyen életszakaszt: komolyabb műtétek után (nem amikor mindenféle fürdés tilos, hanem akár több évre rá). Aztán van az, amikor 65 évesen még azt hiszed magadról, hogy ugyanarra vagy képes, mint 42. És a Tiszában derül ki, hogy nem...  2.  A táj. Jártam gyönyörű folyópartokon. A Rhone völgye, a Rajna, a Duna Németo.-ban és Ausztriában is, az Elba a cseheknél is, vagy - amikor még van víz benne, a Guadalquivir - is nagyon szép. De nem nyílik ki úgy a láthatár, mint a nagy vizeknél, a Balaton pedig nagy, nem belföldi mércével is. Ahhoz nekem egy folyó túlpartján kb. egy Cordobának, egy Portofinónak kéne állnia, hogy látványban elég legyen évtizedekig nézegetni. Mo-on üdülőhely nagyságrendű településből ilyen nincs. Oké, ha a tájat nézem, akkor kb. mindenki veszít, a Ha-Long öböl nyer. :D Neten át legalábbis ez jön le. 3. A színek. A folyóvizek színe is változik, évszakosan óriásit, de az a hirtelen, rengetegféle szín tompa árnyalatainak félórák, vagy percek alatti változása, ami a Balatont többek közt festészetileg is híressé tette, nem sok helyre jellemző. A Balti-tengernél láttam inkább hasonlót eddig. A balatoni táj szerintem Mo-on kiugróan árnyalatgazdag, tone-in-tone jelleggel is, és a közepétől nyugat felé haladva a fényszennyezés csak annyi, hogy mellette még érvényesül eléggé a természet, de már ki tudod kerülni 3 koktél után a kátyút. :D 4. A hangok, zajok, zörejek terén a kevésbé zsúfolt helyek, talán még az RSD Pesttől távolabbi része is jobban áll. De a főszezont kivéve a Balaton környékén is van a természetnek számos jellegzetes hangja, ami városból, magyarok közül szabadult idegrendszernek maga a terápia. :-P
Lakás/Ingatlan árak topik 2024. 02. 26. 11:59
Hát felőlem b@szódjon meg az összes nerhotel. Előbb foglalunk külföldön valahol a közelben, mint hogy oda pénzt tegyek. És ezt nem (sem) veszik tudomásul: nem csak belföldi utazás létezik. Gyöpös, korlátolt, tehetségtelen tahók, pofátlanul túlárazott kelet-balkáni hozzáállással. Egyébként ebben nem teljesen értek egyet N0maddal: persze, van olyan fiz. vendéglátás-közönség, aki soha nem hotelezik. De sok olyan van, mint mi, aki évszaktól, utazás időtartamától, országtól függően kül. szállástípusokat választ. Még olyan is van, hogy egy úton belül kombinál többfélét.
Lakás/Ingatlan árak topik 2024. 02. 19. 11:58
És mindezek mellé ezek a jóképességű potenciális kaptárlakók (bár szerintem luxus lenne hosszan etetni őket) halmozzák a diplomáciai jóságokat napról napra. Azok mind nagyszerűen segítenek majd abban, hogy a külhoni befektetők több fantát lássanak a magyar ingatlanokba történő pénzpakolásban. Vagy nem. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2024. 02. 19. 11:53
👍🪱 Fincsi lesz... 
Lakás/Ingatlan árak topik 2024. 02. 19. 11:51
Nagyon röhögnék, ha közben nem lenne sírhatnékom. 😂🥺
Lakás/Ingatlan árak topik 2024. 02. 01. 15:29
Jellemzően úgy van valószínűleg, ahogy írod. A többségük nem fog ingatlankiadással piszmogni, eddig se tette, vagy ha ingatlanban utazik, az inkább a beruházási oldal. Teljesen csak a saját gondolataim szerint azért érdekes ez a nagyon kicsi kör, mert egy nem elhanyagolható létszámnak lehet akár jelentős pénze (már amennyire valóban az övé az a pénz egyáltalán...) állampapírban IS. Pl. mert nem volt abban a helyzetben, h. ne hallgasson egy jó tanácsra, miszerint venni kell. Neki is. (Az ogy. képviselők pártjaiknak lejattolása x %-ban már 10 éve is lerágott volt. A mechanizmus szerintem hasonló, és a rendszeren belül vagyonosodóknak bármilyen vagyonelemére kiterjesztik, ha úgy döntenek.) Itt nem érvényesülhet teljesen az a tisztán pénzügyi, megtérülési logika, ami a fórumon alapértelmezettnek számít.
 Nagyon kérdéses nekem az is, h. az állampapírban lévő pénzeknek mekkora hányada van ingatlan "méretű" darabban egyben. Pl. ez a 300E, esetleg 400E háztartás mennyi pénzt fog majd kimozdítani onnan a csökkenő hozamok láttán az év végétől. Mennyien lesznek, akik közülük is! legalább részben tovább nem halasztható állagmegóvási, v. kényelmi, esetleg energetikai cuccokra fognak ebből költeni, mert meglesz rá a pénz. Úgymond végre. (Itt azokra gondolok, akiknek kb. 10M alatt van ez. És közben kifúj a kazán, a PMÁP kezdetén még nem volt likas 3 helyen a tető stb.) És ami marad, az hol-mire lesz elég. ? Nagyon sokfelé ágazik ez szerintem, mert nálunk a nagymegtakarítók is kicsi arány a teljes létszámon belül, mint az említett privátbanki ügyfél. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2024. 02. 01. 13:09
Az is kérdés viszont, hogy mennyi kézben van, fog felszabadulni ingatlanhoz alkalmas összeg. És hogy az ilyen összegekhez tartozó társadalmi státusú meg tudatosságú vevőjelölt hol hajlandó ill. tud vásárolni. Szerintem ehhez kapcsolódó, érdekes nyilatkozat: "A privát vagyonkezelésben – amely egy szofisztikált szolgáltatás, egyedi igényekkel – nálunk 120 millió forint a belépési limit, ezzel az ország negyed százalékára tudunk „lőni”. " (Szabó Balázs, HOLD vezérig.) Basszus, az max. 24E ember, ennél is kevesebb háztartás, és erre nyilván nem csak ők "lőnek". Hanem a komoly aukcióházas Kieselbach, Virág Judittól, a Finnish Design shoptól a Gere Kopár birtok borain át a Lamboig minden hazai és nemzetközi luxustermék gyártó, forgalmazó is, mert itt csak ez a piacuk. 
Az egy dolog, hogy a hirdetések db-száma nő, meg a kattintás-számot élénkülésnek promózzák az ingatlanosok. De szerintem a nagyképet akkor látnánk, ha lemazsoláznánk és kiértékelnénk (csak ez hobbinak kissé munkaigényes :-D) a teljes hirdetési állományra, hogy ennek mekkora része van eladhatatlan lokációban és/vagy állapotban. Vagy a lokációjához képest olyan áron hirdetgetve, hogy ott nem lesz FOMO, hiába hiszi a tulaj. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2024. 01. 30. 11:17
Aglo: a belépő szegmens érdekel igazán, a többit átfutni szoktam. 30M alatt csak pejoratívan külterület, nem olyan szerencsés kinézetű és fekvésű, mint Ágneséknél. Vagy rom. Db szám 10 alatti ilyenekből, egy 200-as nagyságrendű hirdetéssel rendelkező helyen. 40M-ig csak vmilyen szempontból problémás: ha lakás, v. sorház, akkor v. nagyon rossz beosztás, v. rossz állapot, v. városon belül sz@r közlekedés. Esetleg túl nagy, túl gondozatlan kert, ami többségnek nyűg, nem lehetőséget lát. Ház, akkor 50M-ig lekattant és/v. rezsiszörny, korszerűtlen beosztás, "te intézd a lomtalanítást, mert az örökös lusta tróger" - típusú fotókkal. :-D A számokat összevetve ennyit a CSOK mínuszról. Bevállalandó pici gyerekekkel fiatal párnak belátható időn belül lakható ingatlan kell (1-2 év ott lakva szöszmötölve belefér, 10 év ganajozás nem!). Főleg úgy, h. anci jövedelme/fizikai terhelhetősége DIY-felújítgatásra jellemzően több évre kiesik. Vannak vagány csajok fúrógéppel a kezükben, de ez a menő kisebbség. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2024. 01. 30. 10:46
Körülnéztem a szokott lokációimban. (Balaton nyugati fertály + pesti aglo befektetési célú kis lakás, ill. ami egy fiatalnak induló lakás lehet, vagy kicsi iroda.) A Balcsin egyértelmű árcsökkenés, meg hosszú ideje eladatlanok, többnyire a víztől távolabbi, vasúton túli utcákban. Az értelmezhetetlen állapotúaknál és/v. fotóminőségűeknél agyhalott, tuskó a tulaj/örökös, és vagy nincs sürgős eladási kényszerben. Néhány hirdetést vélhetően átmenetileg(?) levettek. Van pár most fölkerült, ezek dec-jan. folyamán még nem voltak, lehet, már szezonális élénkülésre számít a hirdető. Az agyonhirdetett újépítésűek közül van, amelyiknek kevesebb irodával kevesebb hirdetése van a korábbinál, ÉS CSÖKKENT az eladási ár. Meg amit élőben is láttam tél elején: próbálnak kis pluszokat a vevők elé pakolni, ami az eredeti látványterveken nem, vagy kevesebb, vagy sokkal gyengébb minőségű volt. Minden apartmannak nagyon igényes postaláda, csitti-fitti épületvilágítás (nem csak a funkcionális, hanem a dekor is!), sokkal gazdagabb növényesítés az eredetileg tervezettnél, a fő utcafronton igényesebb, de nem nagyon sokkal drágább kerítés etc. Az összkép elegánsabb, befejezettebb, de továbbra sincs vevő, a már csökkentett, de még mindig 1M fölötti m2 áron. Folyt.
Lakás/Ingatlan árak topik 2024. 01. 04. 15:47
Nem ma jöttem rá. A bejegyzéseim egyike se a gravitáció feltalálásáról szól. A leglényegesebb mondat ez volt szerintem: Kuss, mi így vagyunk versenyképesek. Azok a kis képek, amikből te kifejezetten mazsoláztál, mind egy helyzet részei. Az ország+ a társadalom vonatkozásában is. Én nem az ingatlanosokon vagy az ingatlanokon gúnyolódom többnyire, hanem az emberi sötétségen, meg a totálisan el.ott gazdaságon, aminek a burgenlandi kis képek v.a külföldi piaccal versenyző, de ezt belátni képtelen kiemelt szolgáltatások mind csak tünetei. A Zingatlan - na ez az, ami szerintem legalább a covid és a rezsicirkusz óta nincs. Olyan van, h. kurrensrakétaislehet szegmenstől a dőljönráaseggfejre szegmensig. A gúny tárgya az utóbbi, akiből sokszoros van, és semmi nem történik. Nem tanul, nem változtat. Sokkal gyorsabban változó igényekre nem reagál, v. direkt dölyfös seggfejkedik tovább.
 Szélsőségek jellemzik sok, műszaki-szociológiai-természeti stb. szempont szerint az állományt, ezért a hangzatos cikkek fele szart se ér, mert szinte csak pontszerűen értelmezhető, v. nettó fizetett torzítás. De ezzel nem állítom, hogy sehol nem lehet emelkedés.
Lakás/Ingatlan árak topik 2024. 01. 04. 15:16
Részben arra válaszoltál, amiről írtam. Meg hozzágyártottál pár dolgot, amit viszont nem írtam. Férj nem burgenlandi, sőt az utóbbi pár évtizedben már nem Ausztriában dolgozik, csak alkalmanként átmegy, de ezt csak te raktad össze ilyenre. Nagyjából tisztában vagyunk a tartományi különbségekkel, szintén nem kevés éve. Elegánsan figyelmen kívül hagytad a termékpaletta többi részét. 🙂 A dolgok helyére tételét többnyire cégen belüli összmunkával is megoldjuk, köszi.
Lakás/Ingatlan árak topik 2024. 01. 04. 14:34
Folyt. Tavaszi szünetre pár napra szállást keresek. Lillafüred, nézzük meg a legszebb/leghíresebbet- tényleg csodás, szó se róla. 4 fő, 1 kiskorú, 3 éj. (Állítólagosan extra "csakmostmég") ajánlat, nem all incl., nem teljes ellátás: közel 490 e fillérekért. Szemünk visszaraktuk, állunk felspakliztuk... és vigyázva némi külföldre vetettük. Zittau, Szász Svájc, szintén 4*, szintén kastély, csak kb. 250 éves. Napra ugyanaz a 3éj, félellátás. Gesamstpreis €597. 😲😂 Kuss, mi így vagyunk versenyképesek. Ja, holnap kora estétől északnyugat felől ingatlanár-rakétát várok. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2024. 01. 04. 14:21
🤣🤣🤣 Az a gáz, h. sokan nem sírvaröhögős iróniából nyomják így. Két kis élményadalék ehhez. Férj tegnapelőtt hazaslattyogott a 2 táska kajával a burgenlandi Sparból. Mezei bolt, nem hiper.  1. Sajt, hibátlan! zöldség/gyümölcs, extra minőségi kenyér, spec kaja (vega, laktóz etc.) a.m. itthon/10-20%-kal olcsóbb. Választék 2-3X. Hús drágább, de sokkal jobb&2X választék, és nettó takarmányt nem árulnak(!). 2. Sör kb. Dreher ár+100Ftért az a minőség, amit itt kézműves tud néhány, 8-900 Ft/üveg fekvésben. 3. Boltban du. 70-80% magyar vevő. 4. Minden pénztáros magyar. 🫡🤭
Lakás/Ingatlan árak topik 2024. 01. 02. 13:49
Sokszor főzéshez is vettünk alapanyagokat turistaként is, haza is. Piaccal nem töltöttük az időt, de a szuperekben az Alditól a Rewéig a zöldség/gyümölcs/ tejtermék/tészta/szendvics/készétel sokkal többféle volt, hasonló, sőt sokszor 20-30%-kal alacsonyabb áron, mint itthon. És nem piaci szint az előkészítettsége. Azonos pénzből, vagy kevesebből, kényelmesebb, tisztább körülmények közt és rövidebb idő alatt!!! többet lehet kihozni. Csak a cseheknél volt feltűnően drágább a friss zöld.
Lakás/Ingatlan árak topik 2024. 01. 02. 13:35
Németországban több évnyi vásárlási tapasztalatunk volt tavalyig. Bécsben októberben voltunk utoljára családilag kifejezetten bevásárolni. Férj ma lép ki éppen, meló után, egyedül. A magyarnak az élelmiszer=kb. hús. Az drágább. És utcahosszal jobb minőségű jellemzően. Mindkét országban. A húskészítményeknél igazán ordító a különbség. A tojás se olcsó, ott meg belép, h. az itteniből az azonos tartási jellegűvel kell összevetni. Normálisan viszont nem ebből áll a kajalista. A sajt választékban és minőségben összehasonlíthatatlan, ha nem az óbudai Auchan-legjobb helyen lévő pesti Lidl/Aldi tengelyhez, hanem akár csak a Pest megyei átlagosan elérhetőhöz viszonyítjuk. (Az országost hagyjuk... 🤢🤬) Fűszer, kakaó, kávé, tea: választék talán a Lidlt kivéve többszörös, az olcsók itthon talán olcsóbbak kicsit, a középjók viszont kint, sokkal, és kiszerelés is oda billen. A nagyon jók pedig nálunk csak külön utánjárással, gourmet-sznobfeláras boltban vagyonért. Kint ennek a gourmet-nak egy része is elérhető egy nagyobb szuperben v. hiperben. Hbf. Interspar pl.