Hathor Hathor
4
4
1
2014. április 09. | 17:46
#1

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.link
Rendezés
Hozzászólások oldalanként
ma, 07:14
előzmény: #21564  R_Lacy
#21565
Hat ez kaprazatos!
Nem tudom ezt hogy raktatok ossze, de Enemy kb harom nagysagrenddel komolyabban ir ide, mint le se irom ki.
Azert mert benne van a bogyotokben meg nem kene vadaskodni.
Enemy messze az egyik legvitakepesebb ember itt a forumon, jo lenne ha beken hagynatok.
ma, 07:04
előzmény: #21559  Flatcash
#21564
Egyetértek Sette és Enemy egy és ugyanaz.
Provokatívak és kimonottan romboló célúak a hozzászólásai. A fenti kettő mellett még számtalan klónja van,  de mind ugyanaz a stílus. A taktikája a következő:  Enemy-ként társalog,  majd ha neki nemtetsző hozzászólás érkezik vagy kritizálják leugatja valamilyen másik nicken. De van,  hogy csak a tahó stílusával provokál,  amit nagyon eredetinek gondol. Pszihésen sincs rendben, mert normális ésszel nem tesz ilyet senki. Figyeljétek meg a reakcióit amit több néven fog ide zúdítani. 
ma, 06:18
előzmény: #21562  pickpepe
#21563
Sajnos egyes országrészekben van ilyen. Közvetlen környezetemben, diplomával és felsőfokú angollal, kezdő bér bruttó 200 eFt, ami nettó 133 eFt. Nevetséges! Én is továbbképzést javasoltam, hasonló, de azért kicsit más területen,  mint a diploma. Ebből a pénzből jövőt, családot tervezni elég nehéz...
péntek, 22:52
előzmény: #21548  shikoro
#21562
A 178e nettón kellene változtatni, ha tudsz. Ilyen bér mellett én biztos nem vállalnék be 70k havi adósságszolgálatot. Biztos megéri napi 4(!) órát ingáznod 178e Ft-ért? Szerintem ennyiért ott is lenne állás ahol most élsz. A felszabaduló napi 4 órában meg befektethetsz, magadba (továbbképzés), vagy egy vállalkozásba.
péntek, 21:53
előzmény: #21554  gyula1971
#21561
Nem is fognak amig ov dirigal,es mindenbe beleuti az orat.
Nekik jobban megeri a bagoert felvasarolt angyalfoldi ipartelepek,lepusztult lakohazak helyen epitkezni 100% profittal,mint csaladi hazakkal bajlodni.
Sot,ugyis mindenkinek kocsija.van,vigyuk meg kijjebb az uj projekteket,ott meg olcsobb a telek!
Ez nem polgari,kozossegert tenni akaro gondolkozas,sima haracsolas.
péntek, 21:39
előzmény: #21548  shikoro
#21560
ilyen árakon már nem érdemes panelt vásárolni, legelőször a panel fog lezuhanni, sok hátránya van. Kivárnék a helyedben, 1-2 év alatt változhat jelentősen a piac most.
péntek, 21:27
előzmény: #1  Hathor
#21559
Tisztelt Moderátor, és fórumtársak!
Én régebben rendszeres olvasója voltam ennek a fórumnak. Amiért elpártoltam innen, az egy tag volt, aki idegesítő stílusával szétoffolta ezt a topicot. Ez nem más volt, mint Settevoltesettee. Most egy hete visszanéztem ide, és látom, hogy még rosszabb a helyzet. 
Ncseed egy alapember (volt?) Korrekt, építő jellegű, tartalmas hozzászólásokkal. Sokat tett azért, hogy ez a topic ilyen sokáig fennmaradt. Még azt is bevállalta, hogy az ilyen romboló karaktert, aki MÁSNAK ADJA KI MAGÁT, és jól szórakozik azon, hogy tájszólást mímel, és felingerli azokat a fórumozókat, akik tartalmas eszmecserét szeretnének folytatni a topicnyitó a témában.
Gratulálok a moderátornak, hogy sikerült fordított döntést hoznia! Settet kellett volna kimoderálni, Enemyofthepeople klónjával együtt. 
péntek, 18:21
előzmény: #21548  shikoro
#21558
a budapesti lakásvásárlások 45% "befektetési" céllal történik...
a panelek esetében jóval magasabb lehet ez a szám...
panelt semmiképpen nem vennék a helyedben...
péntek, 18:20
előzmény: #21543  settevoltesette
#21557
a kamatemelés megindulása óta csökkent a hivatalos inflációval kiigazított reálkamat az USÁ-ban... 
péntek, 18:19
előzmény: #21544  Vortex
#21556
az árinfláció az ingatlan és a részvénypiacon hatalmas volt
a következő lazítás már csak a nyersanyagok és a fogyasztási cikkek árát robbanthatja föl...
péntek, 18:17
előzmény: #21546  mage
#21555
légy nyugodt ott is robbanni fog az alapkamat, csak ott lassabban fognak reagálni az inflációra...
péntek, 18:17
előzmény: #21530  Vortex
#21554
A családi házak még nem pörögnek ahogy kellene...
péntek, 18:16
előzmény: #21547  mage
#21553
"Price stability is defined as a year-on-year increase in the Harmonised Index of Consumer Prices (HICP) for the euro area of below 2%."""
https://www.ecb.europa.eu/mopo/strategy/pricestab/html/index.en.html
péntek, 18:15
előzmény: #21547  mage
#21552
tévedés
az EKB mandátuma az árstabilitás fenntartására szól, ami max 2% árinflációt feltételez...
az EKB-nak nincs gazdaságélénkítési mandátuma...
péntek, 15:53
előzmény: #21548  shikoro
#21551
2 db felsőfokú nyelvvizsgával ?
diplomával ? 180 ezer
ismörök egy tök idijóta vénasszonyt aki egy jellemtelen hazudozó is mellesleg és 3 milcsit keres egy multinál havonta ,kb. nyelvtudással diplomával és azt a munkát amit végez bki ölvégezné havi bruttó 400 ezerért
erre mondják ,hugy az élethö szerencse is köll
péntek, 15:06
előzmény: #21548  shikoro
#21550

"Természetesen jelzáloghitellel terhelten nem fogom tudni eladni a lakást (csak bőven ár alatt) egy esetleges csere érdekében."
Érdekes, hogy pont egy jogász állít ilyet.
Én adtam el jelzáloggal terhelt ingatlant, majd a pénzből(+hitel) olyat is vettem.
Nyilván valamekkora tér ez lehet az alkuban, de nem kirívóan sok, 2-3 hónap alatt mindegyik ügy szépen le lett zongorázva(eladásnál bár tényleges tartozásom már pont nem volt, akkoriban kezdődött el a jelzálog törlés, vételnél viszont volt tartozás a társasház felé, ez is megoldódott, a foglalóból kifizették a tartozást), illetve némi kockázatnövelő tényező a sikeres adásvételt illetően.
Ha a foglaló nem elég a fennmaradt tartozásra, akkor is lehet a bankkal egyeztetni, ennek a folyamatát nem ismerem, de nem gondolnám, hogy ettől nyomott lenne egy jó ingatlan ára.
péntek, 14:10
előzmény: #21548  shikoro
#21549
Varjal!
Ha beut a krach az ilyen lakasok esnek legtobbet,lasd 2009.
Ezenkivul azt is gondold meg hogy per pillanat ezek tul vannak arazva,ellenben kuteruleten,nem is olyan messze a centrumtol ennyi penzert hazreszt kapsz,amihez kert is tartozik.
Sot 40nm-es panel ar alatt kapsz 50-60nm lakassal hazreszt,igaz nem tipp topp,viszont nincs egy par tucat szomszedod akiknek minden neszezeset hallod a panelban,nem beszelve a szornyeteg szomszedokrol,azokbol is van dogivel.
Azert jobb a 60nm,3-om szomszeddel,mint a 40nm tucatnyival,nem beszelve a kozos koltsegrol,ami barmikor meglodulhat.
péntek, 11:50
#21548
Tisztelt Fórumozók! A tanácsotokat szeretném kérni lakásvásárlással kapcsolatban. Figyelemmel az emelkedő árakra elgondolkodtam, hogy bár egyelőre nem akartam, talán mégis vásárolnom kellene egy kis lakást (35 m2-es panel), mert félő, hogy később még ilyenre se telik (bár a téglát jobbnak tartom, de a nagy belmagasságot, a gázfűtést és a bojlert kifejezetten nem kedvelem, így már inkább panelokat nézek, és leginkább a 48 m2-es lakások elosztása tetszik, de sajnos ezek nálam az elérhetetlen árkategóriába esnek). A lakás megvásárlásához 15 évre 8.5 millió forint hitelt (végig fix kamattal) vennék fel (most vagyok 28 éves), ami havi 70 ezer forintos törlesztőrészlettel járna. 15 év múlva azt se tudom, mi lesz, de remélhetőleg nőni fog a bérem, ami most nettó 178 ezer forint (jogász végzettség + 2 felsőfokú nyelvvizsga), azonban az ingatlanpiac is változni fog (kérdés, hogy milyen irányba). Természetesen jelzáloghitellel terhelten nem fogom tudni eladni a lakást (csak bőven ár alatt) egy esetleges csere érdekében. Jelenleg vidékről utazok fel (napi 4 óra, ha a vonat nem késik), illetve elképzelhető, hogy szolgálati lakásban lakok 1 évig (ha sikerül onnan a molylepkéket kiírtani), ami havi 35-40 ezer forint kiadással járna (tehát valahol ott lenne, mint egy saját lakás rezsi költsége). Szerintetek érdemes lenne még most (fél-1 éven belül) egy kisebb lakást megvennem, vagy inkább várjak még pár évet, hátha addigra kedvezőbbek lesznek a körülmények? Előre is köszönöm a tanácsokat!
péntek, 11:15
előzmény: #21542  pitcairn2
#21547
Nem tudom miből gondolod, hogy az EKB-nak az-az EGY célja lenne, hogy 2% alatt maradjon az árinfláció. Alapból 2%-os infláció cél van, nem 2% alatti cél.
péntek, 11:13
előzmény: #21538  pitcairn2
#21546
Na végre egy céldátum. Évek óta itt károgsz a topikokban, Erre még majd visszatérünk 3 év múlva. Egyébként elég elképzelhetetlennek tartom, hogy USA-ban 0%-os kamat legyen még az Eu-ban 6-9%, Magyarországon 10%.
péntek, 11:11
előzmény: #21544  Vortex
#21545
nézd Magyarurszágut !
itt is picinek mondják az inflációt 2% alatt sőt vót 0 is
mégis nézd mög az árakat ami nem akciós ,szerintem jóval magosabb az infláció ,most mög úgy érzem indulóban van fálfálé
az eszközinfláció mög 100% vót (lakás stb. )
ezek most gyűrűznek majd bé
péntek, 11:08
előzmény: #21542  pitcairn2
#21544
Miért robbana be az infláció?
Az utóbbi években durva lazítás volt az USA-ban és Európában is, és mégsem szállt el az infláció.
péntek, 10:58
előzmény: #21542  pitcairn2
#21543
lazítás alatt a pénzgyártást érted ügye ?
a kamatyámelés a szigorítás és a kötvényvásárlás léállítása ,ez történik most az usaban
akko millen lazításrúl beszélsz ?
péntek, 10:47
előzmény: #21541  Vortex
#21542
szvsz
először részvénypiaci összeomlás lesz az USÁ-ban majd újabb - a korábbiaknál is nagyobb lazítás - ebben azonban már nem fog részt venni az EKB, hisz nincs mandátuma erre, az EKB-nak csak egy célja van:
2% alatt kell tartani az árinflációt
a FED lazítás miatt azonban fel fog robbanni az infláció az Eurozónában is és az EKB-nak -a mandátuma miatt - ezt követni kell...
ilyen szcenárió mellett jóval magasabbra fog menni az az alapkamat mint 3%....
az MNB-nek pedig - a forint konvertibilitása miatt- az EKB-t kell követni
minél később áll be az EKB mögé annál nagyobbat kell emelnie...
ez már csak azért is indokolt mivel a HUF az EUR-al szemben nem menekülővaluta...
én abszolút nem látom valószínűtlennek 3 éven belül a 10% fölötti MNB alapkamatot...
péntek, 10:33
előzmény: #21538  pitcairn2
#21541
Az USA-ban minden a kamatemelés mellett van. Az EKB még nem is kezdte el az emelést. Ha emelnek akkor is megállnak 3% környékén.
Ettől nem hiszem, hogy sokkal magasabb lesz a magyar kamatszint.
péntek, 10:20
előzmény: #21535  settevoltesette
#21540

Igen, egyelőre fölfelé csorognak az árak. Amíg nem lesz látható csökkenés, addig nincs megállás. 
Ha megindul lefelé, az viszont lehet, hogy gyors lesz.
péntek, 10:20
előzmény: #21535  settevoltesette
#21539
és egy ilyen forgatókönyv mellett kolosszális esés lesz az ingatlanpiacon
péntek, 10:19
előzmény: #21535  settevoltesette
#21538
szvsz
a FED újra lazítani fog, de az EKB nem fogja követni, az MNB alapkamat 3 éven belül 10% fölött lesz
péntek, 10:19
előzmény: #21536  settevoltesette
#21537
véglög tönkrevágta a piacot az ingyenpínz ami a világban van és az Olbán kormán rátett egy nagy kalapppal
péntek, 10:17
előzmény: #21535  settevoltesette
#21536
végleg élvették az esélyét annak hogy a erős jövedelműek alattiak önállú lakásho juthassanak
mán nem bírnak lakást venni csak bérölni vagy béigérnek 100 gyerököt és az állambácsi majd adja nékik a többi adófüzető ( akiknek szintén sömmi esélyük lakást venni ) pínzit
péntek, 10:14
előzmény: #21534  pitcairn2
#21535
mindönki ezt mondja de csak nem akarodzik élindulni a kamatyámálés és az eszközárcsökkenés
de mög a stagnálás sem
továbbra is mennek fő a lakásárak( mán nem duplázudnak de csurognak főfelé az árak) és nincs kamaty
a várusban alig látni eladó cetlit csak vennék vennék cetlik vannak kiragsztva
péntek, 10:01
előzmény: #21529  settevoltesette
#21534
ezen a ponton szokott kolosszális lejtmenet indulni...
péntek, 10:00
előzmény: #21530  Vortex
#21533
a "piac" túlértékeltebb mint 2002-ben, 2003-ban...  (az előző buborék csúcsán...)
péntek, 09:59
előzmény: #21528  settevoltesette
#21532
az általában nem sok jót jelent az ingatlanpiacnak...
péntek, 09:11
előzmény: #21530  Vortex
#21531
szinte nincs az a pínz !
de honnan teremtek ezek a tíz százmilliók...
aki manapság mán nem milliárdus az mán nem is mondható gazdagnak
péntek, 08:28
előzmény: #21529  settevoltesette
#21530
A DH elemzése alapján pörög a piac.
Úgy látszik még ezeket az árakat is ki tudják fizetni.
Épüljön csak sok szép lakás.
csütörtök, 18:47
előzmény: #21523  gyula1971
#21529
80 milla alatt man jobb helyokon nem kapsz semmit csak szart VEGE 
Itt man berbul nem tudunk lakast hazat venni
Meg egy par jobbmodu ingyenelu csalad CSOK kal vesz de kifujt
csütörtök, 18:39
előzmény: #21526  lohran
#21528
Mindonki kosse fo a gatyojat az ingatlanpiharcon mog csak must kezdodik a tanc
Az inflacio kezd mogindulni
csütörtök, 12:53
előzmény: #21525  Kodko
#21527
Szerintem teljesen jogos az ideiglenes kitiltása, azzel együtt, hogy elismerem, sok értelmeset ír. Még akkor is, ha szerintem sem volt inkorrekt, amikor felhozta előszöt ezt a hirdetést, hiszen s... ezt már kiprovokálta. Na de most ncseed volt az, aki provokációs célból ugyanezt felhozta. Az még mindig nem ignorálás, hogy nem ír neki direktben, de különben továbbra ia gúnyolódik rajta.
csütörtök, 12:44
előzmény: #21525  Kodko
#21526
hogy beszélsz másokkal ?
aki igy viselkedik azt kezelni kell !
csütörtök, 12:18
előzmény: #21523  gyula1971
#21524
kirúgták ! igy nem fog néked válaszolni egy darabig !
a lakni kell valahol klónjával együtt
itt az induklás
Moderáció:
Felfüggesztés a teljes fórumból - 2018-02-04 16:59-ig
A moderátor indoklása:
HÁZIREND
"Ne add ki magadat másnak, és ne fedd fel más fórumtársad valódi kilétét."
Nem kérünk magyarázkodást, hogy ki tette ki elsőnek és egyebeket.
Moderáció:
Felfüggesztés a teljes fórumból - 2018-03-30 14:22-ig
A moderátor indoklása:
"Ne add ki magadat másnak, és ne fedd fel más fórumtársad valódi kilétét."
Próbálhatod még finomabban, akkor ki is tiltunk végleg. Nem értjük, miért erőlteted ezt.
csütörtök, 12:14
előzmény: #21506  ncseed
#21523
Oké,értem és a házak átlagára Pesten? Ilyen adat nincs?
csütörtök, 11:41
előzmény: #21521  pitcairn2
#21522
mit lehet negyedmilliárdos lakásukon átvészelni
ennyi pinz csak úgy nem terem
csütörtök, 11:39
előzmény: #21520  Vortex
#21521
az a "megpróbálják átvészelni" izé szokott végül a legnagyobb összeomlásokhoz vezetni
csütörtök, 11:19
előzmény: #21518  pitcairn2
#21520
http://www.investor.hu/news/20180319-london-lakas-ingatlan-brexit-nagy-britannia.html
A cikk alapján Londonban is inkább visszatartják az ingatlanokat az eladástól. Ha nem lesz nagy árcsökkenés, sokan megpróbálják átvészelni az árcsökkenést és nem öntik piacra a lakást.
Persze minden a körülményeken múlik. Ki tudja mi lesz itt 2 év múlva.
csütörtök, 09:41
#21519
csütörtök, 09:36
előzmény: #19611  zodiac
#21518
ha senki sem számít az "armageddonra" akkor sokkal nagyobb sansz van rá mint hinnéd:)
kedd, 15:11
előzmény: #21516  lakni_kell_valahol
#21517
Moderáció:
Felfüggesztés a teljes fórumból - 2018-02-04 16:59-ig
A moderátor indoklása:
HÁZIREND
"Ne add ki magadat másnak, és ne fedd fel más fórumtársad valódi kilétét."
Nem kérünk magyarázkodást, hogy ki tette ki elsőnek és egyebeket.
Moderáció:
Felfüggesztés a teljes fórumból - 2018-03-30 14:22-ig
A moderátor indoklása:
"Ne add ki magadat másnak, és ne fedd fel más fórumtársad valódi kilétét."
Próbálhatod még finomabban, akkor ki is tiltunk végleg. Nem értjük, miért erőlteted ezt.
kedd, 15:04
előzmény: #21514  mage
#21516
Ott a pont! 👍👍👍👍👍
Vigyázz mert jelent téged is az ÁVH-nak! Meg a fórumvédelmi karhatalomnak! 😂😂😂
kedd, 14:02
előzmény: #21514  mage
#21515
tudathasadásod van ? rám gondolsz mint kiutált fórumtárs
válogasd meg a szavaidat kisbarátom
kedd, 13:53
előzmény: #21508  EnemyOfThePeople
#21514
Éppen a kiutált fórumtársnak válaszoltál. :)
Most szokás szerint adja a hülyét, aztán majd megvédi a másik nevét és aljas bűnöző lesz aki belinkelte a hirdetést.
Egyébként bárcsak ki lehetne utálni Dorcit...
kedd, 13:43
előzmény: #21512  impudent
#21513
Mit tudom én kié... Csak találtam a ingatlan.comon a több tízezer másik hirdetéssel együtt. 
Olyan linket raksz ide te is amilyet akarsz! 
kedd, 13:31
előzmény: #21509  ncseed
#21512
egyébként kié ?
kedd, 13:30
előzmény: #21509  ncseed
#21511
nem túlzás ,hogy felteszed a hírdetését ? mert nem szereted
kedd, 13:28
előzmény: #21508  EnemyOfThePeople
#21510
ilyet lehet ?
anonim a fórum tudomásom szerint, ha ez igy van akkor ez nem korrekt.
kedd, 13:27
előzmény: #21507  impudent
#21509
Lesz az még hirdetve 80M is, hogy ne aggódj! 😂😈
60-ról indult jó fél éve.... Nem ismered az előzményeket, de te is röhögnél ha tudnád mi volt. 
kedd, 13:13
előzmény: #21507  impudent
#21508
Egy általa kiutált fórumtárson gúnyolódik ncseed.
kedd, 13:09
előzmény: #21506  ncseed
#21507
ez nem meglepő !
az I kerületben 1 millió ft/m2-t kérnek hasonlókért akár lehetne 80 millió is
kedd, 12:45
előzmény: #21504  gyula1971
#21506

Pesten a ténylegesen eladott lakások átlagértéke valahol 25-35M között lehet szerintem, a hirdetések ennél nyilván magasabbak mert sok a drága ingatlan amit sosem adnak el csak hirdetik.
Tudjátok, mint pl itt ezt😂😂😂: 
https://ingatlan.com/i-ker/elado+lakas/tegla-epitesu-lakas/budapest+1+kerulet+zsolt+utca/20868146
Ne tudom kié lehet 🤪, de képre már nem futotta a budgetből...
kedd, 12:12
előzmény: #21504  gyula1971
#21505
életszerűtlen !
kinek van 230 millió forintja egy lakásra ?
kedd, 11:56
#21504
http://www.investor.hu/news/20180319-london-lakas-ingatlan-brexit-nagy-britannia.html
Ebben a hónapban a meghirdetett ingatlanok átlagára 631 651 fontot tett ki (közel 225 millió forint).
Budapesten mennyi az átlagár?
vasárnap, 21:00
előzmény: #21500  kbb
#21503
Az a baj, hogy a bíróság a vételár 10%-t szokta elfogadni foglalónak akkor is, ha a szerződésben más áll. Emiatt megérheti felmondani az építtetőnek a szerződés, ha 30-50% drágában el tudja adni a lakást. Nyilván egy ismert, régen a piacon lévő építtetőnek kevésbé éri meg így trükközni, mert romlik a hírneve.
kbb
vasárnap, 09:37
előzmény: #21501  ncseed
#21502
Kettőn áll a vásár... ha a szerződésajánlatban vis maior a munkaerőhiány, vagy költségnövekedésre hivatkozva lehet árat emelni, akkor aláírás előtt tárgyalni kell róla, hogy ezek ne kerüljenek bele. Még a nagyobb projekteknél is van némi rugalmasság, de ha ragaszkodik hozzá a beruházó, a vevő válasszon másik projektet. Ha mégis aláírta, így járt. :(
vasárnap, 09:10
előzmény: #21500  kbb
#21501
"ha nem nagyon balfék a vevő, alap a kétszeresen visszajáró foglaló..."
Attól tartok az építtetők jogászai írták a szerződéseket, ha volt eszük (miért ne lett volna) akkor hagytak benne olyan jogi kiskaput amivel legálisan el tudnak állni 😉 Egyáltalán nem biztos, hogy foglalóként vették át a pénzt, de még ha az is volt akkor is vannak lehetőségek. Persze lehet évekig pereskedni is, csak éppen lakás nincs addig amiben lakjon az ember...
kbb
vasárnap, 08:58
előzmény: #21499  ncseed
#21500
Eladottságtól függ, hogy több vagy kevesebb lakást érdemes hirdetni a valósnál:
1.) Az elején jobb, ha nem kerül be a listába minden szabad lakás (inkorrektebb módszer: eladottnak jelölve teszik fel), mert a vevők azt hihetik, valami gond van a projekttel
2.) A végén, mikor már bizonyos lakástípusok (átadási idő, méret stb.) teljesen elfogytak, fordított a helyzet: fent hagyják egy-két eladott lakás hirdetését, és az érdeklődőket megpróbálják rábeszélni nagyobbra, drágábbra, későbbi átadásúra. Ez a projektek saját honlapján viszont nem működik, mert azt sok, már leszerződött vevő is figyeli, és nyilván reklamál, ha meglátja a lakását eladóként. Ingatlancomon, pláne közvetítőknél (akik teljesen más projekteket is tudnak ajánlani helyette) viszont sajnos elterjedt megoldás.
3.) Ha előértékesítésben túl olcsón szórták ki az első lakásokat, a beruházónak megérheti szerződést bontani és másnak eladni drágábban, de ha nem nagyon balfék a vevő, alap a kétszeresen visszajáró foglaló...
vasárnap, 07:30
előzmény: #21497  bradbro
#21499

1. Nem kell mindent elhinni amit magukról állítanak a projektek (elkelt lakások aránya), sem most, sem korábban, sem a jövőben.
2. Talán hallottál a jelenségről ami ismét felütötte a fejét: az előértékesítésben korábban alacsonyabb áron eladott lakásokat is árulják most, hogy az új vevők hajlandóak +20-25%-ot is kifizetni a korábbi árhoz képest. Behívják a manuszt és megmondják vagy fizet többet vagy elállnak ilyen-olyan indokkal az értékesítéstől (és eladják másnak, de ezt neki már nem mondják).
kbb
vasárnap, 07:03
előzmény: #21497  bradbro
#21498
"Sajnos az már elkelt, de jöjjön be, tudunk még hasonlókat mutatni (2019 végi átadással, drágábban)"
vasárnap, 01:43
#21497
Naivan én még azt nem értem, hogy például konkrétan a XI. kerületi újépítésű projektek már tavaly év közepén 60-80-90%-os elkelt lakást jeleztek ezt pont három nagyobb projektre tudom is és még most is látok bőven ingatlancom-on meg mindenhol hírdetést úgyanazokra az ütemekre ez hogy lehetséges? Varázslat? 😉
szombat, 20:06
előzmény: #21495  Flatcash
#21496

Én sem fogok eladni semmit! Sőt, ha lesz jó beugró akkor veszek megint!
Igazából amit nyernék egy eséssel (jó vétel) azt elbuknám az albérleti díjakban pár év alatt.... szóval nekem mindegy mi lesz! Aki hipp-hopp eldob mindent mert esés van az nem befektető hanem spekuláns!
szombat, 19:37
előzmény: #21483  pitcairn2
#21495
Ez nem tőzsde. Nem fogják kiszórni a befektetési céllal vásárlók a lakásaikat. 
A lakáspiacon nem jellemző a külföldi vásárló. A hazai vevő pedig, pl. Buyendhold, vagy én, eszünk ágában sincs eladnunk! Inkább keressük a még elérhető, alkalmi vételeket. 
Négy éve még a hozzád hasonló pesszimisták a piacra kerülő árverezett lakások ezreit vizionálták. Ez a sztori még reálisabb volt, mint amiben most bízol. 
 
szombat, 19:35
előzmény: #21492  pitcairn2
#21494

Mint írtam, ketté kell bontani a lakáspiacot befektetőkre (kisebbség) és lakhatási vásárlókra (többség).
Ha szigorúan nézem akkor befektetői szempontból jöhet valamikor olyan időszak amikor más eszköz sokkal jobban hozhat, DE ettől még nem kell ki-be ugrálni.
Lakhatási szempontból a lakásáresés abszolút negatív dolog: hitelek megdrágulnak, munkanélküliség nő, még aki dolgozik az is óvatos! Nem véletlen esnek a tranzakció számok ilyenkor, holott a befektetők ekkor vesznek és mégis esik a forgalom! Összességében a TÖBBSÉG számára nem előnyös scenario!
szombat, 19:22
előzmény: #21485  gyula1971
#21493
a pénzügyi bűvészkedés helyett szembe kellett volna nézni a kiváltó okokkal...
szombat, 19:21
előzmény: #21488  ncseed
#21492
hát az hót ziher, hogy nem a családi házaknál a leginkább felülreprezentált a "befektetők" aránya...
egyébként igazad van csak tippeltem a panelszegmensre, de nem igazán tudok másra tippelni
a válság pedig nem hiszem, hogy jót fog tenni a lakáspiacnak, különösen ha végül jelentős kamatemelés indul meg
persze arra nincs arra garancia, hogy ez már a válság elején be fog következni, lehet hogy lesz még egy szép nagy inflációs robbanás előtte, de minél tovább halogatják annál nagyobb lesz végül a kamatemelés
ami telibe fogja találni a lakáspiacot
szombat, 19:16
előzmény: #21490  Flatcash
#21491
2016 októbere óta negatív a reálkamat
https://fred.stlouisfed.org/graph/?g=j6F1
szombat, 19:11
előzmény: #21484  pitcairn2
#21490
Pénzügyi stimulálásról nem beszélhetünk az ingatlanpiacunk magasabb szegmenseiben.  
Ingatlanos nagyágyúk vásárolnak fel komplett bevásárló központokat, irodaházakat. 
Hosszú távban gondolkodnak. Profik.
 Hisznek abban, -ahogy én is- hogy Pozsony, Prága, Varsó és Budapest felér egy Ljubljanával, egy Lisszabonnal, hogy a többiről ne is beszéljek. Konvergenciára spekulálnak, és gyanítom, hogy be fog jönni nekik. 
Válságra vártok? Pozsonyban nem is tudták hogy válság van, amikor nálunk százezrek bukták a lakásukat. 
Ez csengett le, és kezdődött egy új trend. Ma már egy kalapban vagyunk a szomszédokkal.
szombat, 19:05
előzmény: #21487  Flatcash
#21489

Nyilvánvaló, hogy sokan kiárazódtak a BP lakáspiacról, nekik marad a bérlés vagy mennek ki a világ végére és ingáznak. Nem azért mert így jobban megéri hanem mert még hitellel sem érik fel az árakat, azaz kényszerből. A bérléssel szerintem semmi gond, már most is 15% bérel Pesten és tovább fog emelkedni a számuk.
Itt a fórumon szinte mindenki befektetői szemszögből bizonygatja, hogy "most kell kiszállni", holott a vevők jelentős többsége lakhatási vásárló akkor is ha a média nem ezt zengi. Sőt, az ide írogatók nagy százaléka is magának venne, nem befektetésre, ők várják az áresést mint a messiást... benézték az irányt, hittek a huhogóknak mert hinni akartak. Nagy cumi shortolni a piacot mostanság, főleg ha közben bérelni kell! 😂 dupla szívás...
szombat, 18:55
előzmény: #21482  pitcairn2
#21488

Én magam erősen megkérdőjelezem ezeket a befektetői százalékokat, de lépjünk túl rajta.
Miből gondolod, hogy a paneloknál a legmagasabb a befektetői arány? Semmiből.. csak mert ez a feltevés fekszik a te teóriádnak...
Te írtad:. 9 lakásos tégla házban 3 eladó....  közben meg a 6.000lakásos Gazdagréten írd és mond 32 db lakást hirdetnek egyáltalán (0,5%), a 9.000-es Kelenföldön meg 81db-ot (0,9%)! 
De megismétlem magamat: nem kell eladni (realizálni) válságban, ki kell ülni. Ennyi a nagy titok.
szombat, 18:38
előzmény: #21480  ncseed
#21487
Ezek szerint csak megerősítettem ezirányú elemzésedet. Nem olvastam ezeket az írásaidat. Korábban sok kommenteddel egyetértettem, most is egyformán gondolkodunk. 
Azokat sajnálom, akik elfogadták azt a tanácsot, hogy érdemes kivárni, mert...
Nem hiszem, hogy szándékosan csapták be a lakásra gyűjtögető, átlagos életvitelű, pénzügyekben nem járatos családokat. De mégis ez történt. Tartok tőle, hogy sokan végleg elszakadnak a lehetőségtől, hogy kilépjenek a bérlés zsákutcájából.
Van-e még feljebb? Kis forgalom mellett, elszánt vevőkkel... persze, hogy van.
Válság? Olyan mély katarzis, mint a devizaválság után alakult ki, nehezen elképzelhető. Véleményem szerint a konvergencia hatása hosszú távon erősebb lesz, mint a következő válságoké.
Az ingatlanpiacnak üres zsebbel nekivágni Bp-en most már veszélyes mutatvány. Nem javaslom senkinek, akinek eddig nem volt hozzá bátorsága.
Nem lesz semmiféle visszaesés.
 Infláció következik. Gyorsuló. Ez a jegybank célja. Nem lesz forinterősödés, az inflációt preferálják. Ez pedig a lakásárakat is vinni fogja. Meg a béremelkedés, meg a lakásáfa emelés. 
Rövid távon ezért még gyors reálfelértékelődést várok. Hosszú távon pedig inflációkövető, nyugodtabb nominális felértékelődést. Fontos persze az urbanizáció is. 
Meg az is, hogy ez csak egy vélemény, egy spekulatív elmélet. 
szombat, 18:23
előzmény: #21481  ncseed
#21486
Ez így van, a válságot ki kell ülni,kivárni.
szombat, 18:23
előzmény: #21484  pitcairn2
#21485
a 2008 óta tartó "válságkezelés"-utólag,hogy kellett volna jól kezelni? Tényleg rosszul kezelték ezt.
szombat, 17:28
előzmény: #21479  Flatcash
#21484
a 2008 óta tartó "válságkezelés" nem csak ezeket a piacokat tette tönkre, hanem mindenütt hatalmas a pusztítás...
és a következményekkel végül szembe kell nézni...
mesterséges stimulálás = a piaci kereslet eltorzítása, ami "rossz befektetésekben" manifesztálódik
a semmire nem lehet valamit építeni, az efféle pénzügyi bűvészkedés mindig katasztrófával végződik
szombat, 17:25
előzmény: #21480  ncseed
#21483
ha a folyamatok megfordulnak (még nem fordultak meg...), akkor hatalmas esés lehet a panelpiacon
ott lesz a legnagyobb esés, ahol a legtöbb "befektető" van
a fentebb idézett 45%-os érték budapesti átlag, bizonyos szegmensekben, pl. a panelszegmensben ez sokkal magasabb lehet
szombat, 17:23
előzmény: #21481  ncseed
#21482
a legutóbbi DH barométer szerint a budapesti lakásvásárlók 45%-a un. "befektető"...
https://dh.hu/ckfinder/userfiles/files/DH-Barometer-80_HUN-201802-(1).pdf
hihetetlenül egészségtelen folyamatok ezek...
és még egy anekdotikus információ
a mi 9 lakásos társas-házunkban 3 gondolkodnak az eladáson (az egyik befektető/lakáskiadó és úgy érzi hogy ez a csúcs, a másik családi házat akar, a harmadik meg kijjebb menne...)
szombat, 17:07
előzmény: #21480  ncseed
#21481

Amúgy meg tök egyszerű kivédeni a válságban a lakásár esést: NEM KELL ELADNI! 😃
Millióknak bejött legutóbb is... 😉
szombat, 17:05
előzmény: #21479  Flatcash
#21480
Ha olvastad a korábbi kommentjeimet akkor biztos tudod, hogy a panel kínálat beszűkülésére én is felhívtam a figyelmet és már is és másoknak is szemet szúrt. Persze az "okosok" itt bizonygatják hogy a panel fog a legnagyobbat esni. Persze, tök logikus, hogy 20 milláért most nem adja el, de majd 15-ért odaadja.... 😂 Amit még fontos látni, hogy ha egyszer lesz árcsökkenés (mert majd lesz) akkor az nem azt jelenti, hogy bármelyik lakást meg lehet majd venni olcsóbban! Be fog szűkülni a kínálat és a kereslet is, csak az ad el/vesz akinek muszáj. Illetve a következő válságnál nem lesz devizahiteles kirázódás a poziból (kényszer értékesítés). Illetve nagyon fontos, hogy mekkora forgalom mellett történik az esés... Az, hogy majd eladnak pár panelt (vagy bármit) olcsón nem jelenti automatikusan azt, hogy mindegyiket meg lehetne annyiért venni.
A Ballát inkább hagyjuk.... jól írtad, két éve azzal hakniznak hogy áresés van/lesz. Nem értem, hogy nem ég le a pofájukról a bőr! A sok amatőr vevő azt hiszi az ingatlanosok srófolják felfelé az árakat holott az ő érdekük pont az eladó (eladási ár) földön tartása, hogy létre jöjjön az üzlet és leessen a jutalék.
szombat, 15:29
előzmény: #21472  ncseed
#21479
Helyesen értelmezted a piaci változásokat, és jó következtetéseket vontál le. Ahogy Buyandhold is, és még néhány fórumozó, akik kezdettől fogva próbálták meggyőzni a kétkedőket itt a fórumon. Zsiday alábecsülte a piacot, mégis lehurrogták, és próbálták lealázni a komoly ingatlanosok, és tőzsdecápák itt a topicban. 
Balláéktól két éve folyamatosan jön a hír, hogy vége az emelkedésnek, már nem kellenek ilyen áron a lakások. 
Szerintem még mindig tartogat meglepetést a piac. Egy saját statisztikát mutatok nektek, amiről nem beszélnek az ingatlanszakértők, pedig elég lényeges adatokról van szó.
Panellakás, tipikus másfél szobás, XIV. ker. 2017. aug-ban eladó: 220 db. Átlagár: 17,5m.
2018. márc.-ban 42db, 20,6m. 7 hónap alatt.
Alig van eladó panel. Panelprogramos, nem földszinti lakás szinte semmi. A kereslet pedig növekszik.
Mi következik ebből? Balláék szerint megállnak az árak. 
szombat, 08:13
előzmény: #21477  ncseed
#21478
Arrol ne beszeljunk, hogy a befektetesnek van egy tehetetlensege. Mi lassan 2 evet toltottunk el azzal, hogy felepitettuk az ingatlan portfoliot, tapasztalatot szerezzunk, megvartuk a jo lehetosegeket, atirassuk, kiadjuk..stb... most jutottunk el oda, hogy latjuk a veget, talan iden minden penzt attolunk ingatlanba (nem piaci aron vesszuk, hanem joval olcsobban, csak ennek is megvannak a modjai).
Lehet itt akar 10%-os banki kamat, biztos nem adok el egy ingatlant sem. Max a hozamot tartom majd (ideiglenesen) bankbetetben. De a portfoliom ezen resze igy marad eletem vegeig :)
szombat, 07:41
előzmény: #21476  bradbro
#21477

Nagyon rövid látásmóddal rendelkezik az, aki azt hiszi ha a bérleti hozam fölé megy a betéti kamat akkor már nem is lehet jó üzlet az ingatlan hasznosítás....
1. Eleve a korábban beszállóknak jóval magasabb a megtérülése (itt van a befektetők többsége) míg vége felé beszállók jellemzően lakhatási vásárlók sokszor állami támogatással ami egy részt megnehezíti a 10 éven belüli eladást, más részt az ő tényleges beker árukat csökkenteni kell a támogatás összegével.
2. A hosszú távú ingatlan befektetés hozama mindig két részből tevődik össze: bérleti díj + lakásár emelkedés! Akkor is megérte ingatlanba fektetni amikor anno bőven 10% feletti betéti kamatok voltak mert a lakásár többé-kevésbé lekövette ezt! A bérbeadás meg jellemzően az aktuális piaci érték ~6-7%-a szokott lenni, azaz a hosszú távú teljes hozam REÁL 6-7% szemben a betéti reál -1-0%-al.   
szombat, 01:41
előzmény: #21474  kbb
#21476
Én azért hiszek benne, hogy a motivációs előadásokon beizzított újdonsült ingatlan befektetők akik eddig a Questor-hoz tették\tették volna a pénzüket azok most nem realizálnak és majd amikor fájni fog nekik, hogy a betéti kamat is elhagyta a bérleti díj bevételeiket majd jól váltanak de egyszerre :D ennek a rétegnek valahogy mindig sírnia vagy bénáznia kell valamiért most sem lesz ez másképpen :D vagy hátrakell dölni és mozizni :) olyan sok szép tényezője van a dolgoknak én mindösszesen csak az államot nem engedném de ilyenekbe amúgy is elég csavar van a piacban :)
március 15. | 12:30
előzmény: #21473  glala
#21475
Ja értem kösz. A 2018 februári DH-eladási adatok összesítése már megjelent?
kbb
március 15. | 11:04
előzmény: #21473  glala
#21474
Lényeg, hogy még jóval kevesebb a befektetési eladó, mint a befektetési vevő, ami felfelé hajtja az árakat. Egyelőre.
március 13. | 13:11
előzmény: #21471  gyula1971
#21473
"Elemzésünk új elemeként került be az eladói profilvizsgálatba a korábban befektetésnek vásárolt ingat-lanok értékesítése. Ennek aránya Budapesten idén februárban 12% volt, és átlagosan 38 millió forint ér-tékű ingatlanokat érintett. Az arányszám hosszú távú elemzéséből a befektetői réteg attitűdjét kívánjuk vizsgálni, ami megmutathatja az ingatlanpiaci változások befektetésekre gyakorolt hatásait."
Korábbi évekre ez az adat bar nem all rendelkezesre, de ez a csoda enpenzem.hu azt irja mar 12%!
Hangulatkelteni akkor is muszaj.
március 13. | 13:08
előzmény: #21471  gyula1971
#21472

Ebben az országban mindenki azt hiszi magáról, hogy befektető. 😂😂😂
Amúgy meg bemondásra megy, hogy ki minek vallja magát 😉
Nem úgy a vételár ami mellett viszont szó nélkül elmentél....
1. Budai panel 436e/nm? 👍
2. Budai tégla 666e/nm
3. Budán 63%-a a tranzakcióknak 30M felett  (42% 40M felett!!!)
4. még mindig a panelt viszik el a leghamarabb
5. még mindig a panel emelkedik jobban mint a tégla (%)
6. legerősebb évkezdés 2008 óta (forgalom)
március 12. | 20:10
#21469

Akit érdekel... van benne pár érdekesség 😉
2018. február
https://dh.hu/ckfinder/userfiles/files/DH-Barometer-80_HUN-201802-(1).pdf
március 12. | 09:39
előzmény: #21467  EnemyOfThePeople
#21468

Egyetértek, de valamiért mégsem a 40 millás lakásokat vásárolják albérletnek 😀
Csak arra céloztam, ha magamnak kellene vennem a lakást LAKNI akkor megérhet 40Millát, de kiadásra sose venném meg ugyanezt!
március 12. | 09:24
előzmény: #21463  ncseed
#21467
Minél értékesebb egy lakás, annál alacsonyabb a bérleti díj/piaci ár ráta, ez teljesen természetes, mivel egyrészt a kockázat is egyre kisebb felfelé (tehetősebb bérlők), ráadásul a lakás karbantartása sem annyival drágább, mint az olcsóbbnál. Hely összevetésben is megállja ugyanez a helyét, olcsóbb környéken elvileg magasabb a rátád, csak éppen vagy zűrösebb a bérlő réteg, vagy kockázatosabb, hogy találsz-e bérlőt egyáltalán, emellett ugyanannyiba kerül a szerelő és az anyagköltség felújításnál, sőt ha az olcsóbb környék alatt vidéket értünk, akkor még drágább, neccesebb is lehet.
március 12. | 09:18
előzmény: #21461  subzero444
#21466
Energetikai szempontból nem azonos egy utólag szigetelt panel, mint egy újépítésű. Az épület várható élettartama is az újnak magasabb (az ok, hogy maga a szerkezet többszáz évig megmaradhat, de egy csomó dolog van az épületben és a lakásban is, amit ritkán, de pótolni kell, nem véletlenül szokás 100 évre becsülni, amiből a panelnál már 30 eltelt). Az új modernebb is. Nem vennék újat, az biztos, nem is akarom védeni, csak annyit mondok, hogy ez soktényezős. A panel mellett szól a jobb közlekedés is.
március 11. | 19:24
előzmény: #21464  kbb
#21465
a sasad liget talan kevesbe tulepitett mint az angyalfoldi monstrek.
A bolero meg nem olyan draga, kar h az ket oldalrol a 2x2 savos ut mellett van.
kbb
március 11. | 19:18
előzmény: #21461  subzero444
#21464
Jogos, de! A Sasadi Liget, sőt szinte az összes XI. kerületi projekt túl van árazva... Angyalföldön új kétszobásokra 30M körül lehet szerződni, míg az ugyanakkora panel állapottól függően 20-25M.
március 11. | 16:43
előzmény: #21461  subzero444
#21463
Arányaiban ér 60%-al többet, csak kérdés hogy van-e azon az áron TÖMEGES igény rá... vagy hasznosításnál találsz-e rá bérlőt 60%-al magasabb áron? Nem. 
március 11. | 16:31
előzmény: #21460  DAXHU
#21462

"elképzelhető, hogy egy évtizeden belül az emberek kiábrándulnak a nagyvárosokból."
Nézzél körül már, inkább most gyorsul be még jobban az urbanizáció... Falvak, községek folyamatosan épülnek le, boltok, szolgáltatások szűnnek meg, belső elvándorlás, természetes szaporulat csökkenése, stb. Most sem érnek sokat az ingatlanok arrafelé de majd nézd meg 20-30 év múlva! Kisvárosokban ugyanez csak lassabban.
Tényleges szaporodás, fogyás, ezer lakosra:  http://www.ksh.hu/thm/2/indi2_1_1.html
Közép-Magyarország 13 éve vastagon pluszos! SEHOL MÁSHOL NINCS ilyen...
március 11. | 16:11
előzmény: #21459  kbb
#21461
Egy leszigetelt 50m2es panel gazdagreten mondjuk 25millio. Egy uj epitesu mellette a sasad liget akarhanyadik utemeben 40millio. Nem ertem miert lenne jobb 15millioval. Max ha belul a hangszigeteles jobb. De pont ezt tudjak kisporolni. Igy szerintem van ter panel emelkedesre meg.
március 11. | 14:40
előzmény: #21459  kbb
#21460
Elég sok mindenki kiszorul a budapesti piacról.  Mondjuk szerintem elképzelhető, hogy egy évtizeden belül az emberek kiábrándulnak a nagyvárosokból. A technológia nagyban fogja ezt segíteni.
kbb
március 11. | 13:13
#21459
A panelárak meg csak nőnek és nőnek... Dél-Budai körkép a legalacsonyabb min. 1+1 szobás hirdetési árakról (nem vettem bele az árveréses és nyilvánvalóan kamu hirdetéseket):
Kelenföldi ltp. - 19,9M néhány 33 m2-es, ami a többi lakótelepen nincs, következő méret 45 m2 = 22,6M
Albertfalvai ltp. - 22M
Őrmezői ltp. - 23M
Gazdagréti ltp. - 23,49M
Budatétényi ltp. - 20M
március 10. | 16:38
előzmény: #21454  ncseed
#21458
Ez tetszik:
"a hitel a gazdagok gyógyszere és a szegények mérge."
március 10. | 14:13
előzmény: #21456  glala
#21457
Nem felháborodtam, hanem nem tartom részükről reálisnak az elképzeléseiket, de majd a piac megmondja kinek van igaza. Hogy jön ez a KHR listához meg ahhoz hogy ezerrel nő a lakosság vagyona? Nem vágom...
március 10. | 13:58
előzmény: #21454  ncseed
#21456
Te háborodtál fel azon, hogy valaki egy havi foglalót tud csak lerakni az asztalra, nem én, illetve azon, hogy hányan akarnak hány nm-en élni, ja és persze a kutyával... és mégis egy 20 misis(persze ugye vannak ennél olcsóbb ekkora) kéglibe akar költözni.
március 10. | 12:05
előzmény: #21453  ncseed
#21455
A KrH-lista nyílvános,mindenki meg tudja nézni magát,ha fent van.
március 10. | 11:38
előzmény: #21451  glala
#21454

http://ingatlanmuhely.reblog.hu/csendes-tobbseg
Azoknak akik csak a KHR listásokat akarják látni, meg a szegényeket...
március 10. | 10:08
előzmény: #21451  glala
#21453
KHR lista az a BAR és annyit látok mint mindenki. Van egy csomó nyomorult akik ingatlanpiaci szempontból szinte nincsenek is. És? Nem ők mozgatják a piacot....   Valamiért mégis az egekben van a lakossági NETTÓ pénzügyi vagyon! Hmmm... 🤔 Most akkor van pénz vagy nincs a népnél?
március 10. | 10:04
előzmény: #21451  glala
#21452
bocsánat, hogy pontosak legyünk KHR.
március 10. | 10:02
előzmény: #21447  EnemyOfThePeople
#21451
Lehet ncseed hozzáfér a BAR-hoz, ezért ilyen nyugodt.
Egyébként ma is jött hírlevélbe egy felújított csepeli nem is földszinti panel 16-ért, nem is a halásztelekhez közeli részen.
Még tart az általános konjunktúra ezek a kevésbé tehetős elemek se fognak koppanni, bár akár a saját családi példából is tudok olyat, aki ugyan nem keres jól, mindent pénzt el is ver, igazán végzettsége sincs, de két-három helyen dolgozott(egyszerre) az elmúlt 15-20 évben, így még válságállóbb is annál az "értelmiséginél", aki nem hajlandó elmenni majd 2 diplomával mosogatni, ha nincs más.
március 09. | 22:19
előzmény: #21443  traderbence
#21450
"A jövő év elejét még megéri a hazai ingatlanpiac" ?Konkrétan mit szeretnél tudni ?

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 4 1

aktív fórumozók

friss hírek

AZ OLDAL TETEJÉRE