Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
infin 2024. 09. 17. 23:13
Előzmény: #226937  infin
Azt még hozzáteszem: amit nem "érzek", és nem tudok kiszámolni, az az, hogy az ingatlanpiacon mennyi infláció lett "elhalasztódva" a PMÁP miatt. Valamennyi biztosan, és a PMÁP-ból szerintem fokozatosan fognak kiszállni az emberek, de valószínű hogy egy kis roham is lesz átmenetileg. Úgyhogy egy darabig simán áremelkedésre számítok legalább nominálisan... de azt nem tudom, mennyire lesz csúnya.
2022-ben az osztogatás miatti emelkedés, annak már rég vége, meg az előrehozott vásárlásoknak is, amikor tudták az emberek, hogy fel fognak menni most már a lakáshitel kamatok. Azt az őrült végső áremelkedést már mind rég "visszaadta" a piac, lementek reálértéken az árak (ami várható volt). De a vágtató infláció, ami utána következett, abból valamennyi biztos ki fog jönni a későbbiekben az ingatlanpiacon, még ha késve és fokozatosan is. De mennyi vajon?
Az is benne van, hogy a kurmányon múlik, hogy szeretnék-e támogatni az ingatlanpiacot, és hogy mennyire bírják ki, ha kiveszik az emberek a pénzt az állampapírból. De majd 2025-ben az MNB új elnöke is biztos igyekszik beindítani a gazdaságot még akár magasabb infláció mellett is alacsonyabb kamatokkal.......(gratulálok nekik) És akkor a bankok is olcsóbban fogják adni a lakáshitelt....
Az emberek pedig ösztönösen meg akarják menteni az elértéktelenedő pénzüket. A bérjövedelmeket is még mindig folyamatosan emelgetik, olyan nincs, hogy ez ne jelenjen meg végül a lakások árában. Lassan már nem lesz 5 forintos érménk se. :)
De összességében jelenleg Budapesten kb. reális árakon vannak a lakások, nem annyira túlárazottak már, innen ha elindul megint az emelkedés, az a kurmányon fog múlni nagyrészt, hogy mennyire lesz emelkedés és mikor.
rocksztar 2024. 09. 17. 22:55
Előzmény: #226937  infin
hány nm2? mennyi volt?
berlini
berlini 2024. 09. 17. 22:50
Előzmény: #226934  zajec
miért pont 50% marad benn az állampapirban?
És a többi százalék milyen megfontolásból lesz úgy ahogyan várod?
infin 2024. 09. 17. 22:44
Sziasztok, egy ideje nem voltam itt... Most cseréltem az egyik garzonkát egy aranyos kis másfél szobásra Bp. 14. kerület. (Persze bele kellett tolni pénzt a cserébe.) Most azt kell felújítani. :) Ami további befektetést jelent, de utána már nem tervezek több befektetést az ingatlanpiacon. Legalábbis nem Magyarországon. Max. még egy 1 vagy 2 szobás lesz a 13. kerületben, de az későbbi terv. Azt leszámítva Magyarországon már biztos nem tolok bele ebbe pénzt. Lehet a 13. kerületi is inkább megy külföldre. Bár ha 2026-ban jó irányba mennek a dolgok politikailag és stb (ami 2 dologtól függ), akkor még meggondolhatom magam.......
Az airbnb engem nem igazán érint, max. közvetetten ha emiatt az albérleti díjak picit mérséklődnek reálértékben, bár szerintem a külsőbb kerületekben úgysem lesz hatása. Szerintem jól teszik ha betiltják, én örültem a szavazás eredményének. Ha a lakosság 10%-át zavarja annyira, hogy veszi a fáradságot és ellene szavaz, az már komolyan veendő probléma. Gondoljátok el, ha bármi más ügy van ami ennyi lakót zavar, azt tuti hogy komolyan veszitek! Az airbnb se kivétel ez alól. Max egy nagyon kis, jól körülírt területen tudnám elfogadni az airbnb-t, a belváros legbelsőbb szakaszán, 5. ker, 6. kerület körút, ilyesmi, az úgyis speciális régió:), azon túl sztem gáz ha kitúrják a normális lakókat.
Tehát nálam az elsődleges, hogy a lakókat kitúrják a rövidtávú kiadással, és minden más másodlagos. Ezért értek egyet a döntéssel. Bár finomítani lehetne úgy, mint az 5. kerületben. De ugye én úgy finomítanám, hogy csak a belsőbb körülírt területen engedném, nem a teljes 5., 6., 7., 8., 9. kerületben. (A kerületek maradék részén max. 5%-ban lehetne airbnb, ahogy az 5. kerület is szabályozza most)
Izomman nem értem mi bajod a döntéssel, én úgy emlékszem, hogy te a 19. kerületben kb. a havanna lakótelepen rendelkezel és adsz ki 3 db panelt. ? Úgyhogy téged még annyira se fog érinteni az airbnb betiltása, mint engem. Vagy most akartad megvenni azt az olcsó lakást airbnb-re ?? A 6. kerületben volt ?? Eltaláltam? :)
Más: szerintem idén már érzékelhetően mennek felfelé az árak! Legalábbis azokban a kerületekben ahol én nézem a piacot! 8., 9., 10., 13., 14. kerületek. (Na jó, a 8.-ban a rossz részeken nem, de az engem nem is érdekel.) Örültem, hogy sikerült megcsípni normális áron ezt a másfél szobásat. Direkt most akartam venni. Tavaly még minimális volt a mozgás, és én eleve erre számítottam, hogy a 2022-es nagy ugrás után "vissza fogja adni" reálértékben azt az őrült emelkedést az ingatlanpiac. De én is úgy gondolom, hogy 2025-től a PMÁP miatt megint jobban emelkedni fognak az árak, de hogy mennyire, azt egyelőre nem "érzem". Mindenesetre részben emiatt direkt most vettem/fektettem még be ingatlanba.
FR73 2024. 09. 17. 22:01
Előzmény: #226904  izommanujra
Rosszul nèzed. Az a kérdés, hogy a tiltás szavazatot hozna, vagy vinne. Csináltak egy éles felmérést, és a tiltás nyert. Majd megjogászkodják, de meg fogják védeni a szavazópolgárokat, az zicher.
Országos tiltás kb a nyilvános öntökönszúrás lenne a kormánynak. Majd ki lesz alakítva a feltételrendszer, pl társasház, üdülőövezet, stb esetében mit lehet és mit nem. Addig pedig képlékeny a dolog.
zajec
zajec 2024. 09. 17. 21:58
Előzmény: #226934  zajec
a lényeg a kapott kamat 50% elköltésre kerül az 50%  az a tökét növeli. 
zajec
zajec 2024. 09. 17. 21:47
Előzmény: #226920  Pistike12
Én úgy kalkulálom 
- fordulónapkor az állampapirokba befektetett pénzek 50%a bent marad hiszen infla felett kamatozik, megörzi az értékét. 
- A kivett befektetett pénzek 25%a megy ingatlanba 25% devizába 50% befalapok, etf,  és részvény 
-  a kamat 50%a fogyasztásba utazásba megy  
- a kamat másik 50% az visszaforog az állampapirokba.  
Kb 15-20% ingatlan áresés vagy/és az olcsóbb szakmunka mozgatná meg az ingatlanos fantáziát
FR73 2024. 09. 17. 21:43
Előzmény: #226921  Freszelés
Pontosan. Minél több van neki, annál nagyobb eséllyel nem fogyasztja el még a kamatot se, de a tőkét aztán végképp nem.
Ugyanakkor 2025-ben rá fog fordulni 19,1% után az 5% körüli kamatra, ember nincs aki megmondja, mi lesz ebből. Lehet ingatlan, de más is.
slash 2024. 09. 17. 21:25
Előzmény: #226910  HPPapa
"Aki meg ott dolgozik az ingázzon a városon kívülről 1-2 órát?"
A bulinegyedben dolgozom. Péntek kettőkor rohanok ki a városból a zöldbe haza vagy a kékbe a vízbe le. Egy kollégám se lakik BP belvárosban. Vagy Buda vagy egyéb kertváros. Legyen a turistáké minden magyar a Balatonon van hétvégén. 
N0MAD 2024. 09. 17. 20:30
Azon a gondolaton meg valahogy átugrottunk hogy az alapkezelők meg privátbank szolgáltatók már eddig nagyot nőttek, az állampapír mellett is. (Ok a nagy kamatúak kifutottak.) 
És náluk a sikerdíj úgy néz ki hogy mondjuk a dkj hozama feletti rész százaléka. De a pmap is verhető volt. Meg a pemap is. 
Ha azt lobogtatják hogy eddig is vertük, ezután is ezt tervezzük, akkor aki befektetést keres kap egy alternatívát. Tbsz ugyanúgy adómentes. (Még)
Szóval aki hozamokat akar nézegetni lakáskiadással bajlódás helyett kap alternatívát. Aki meg lakásban hitt eddig is oda tette. Szóval csodálkoznék ha nem náluk meg külföldön csapódna le a felszabadult pénzbtúlnyomó része. Legalábbis a lakásvásárlásra alkalmas, privátbank limit méretekről beszélek. 
Azért hogy a privátbanki szolgáltatók szájából azt hallottátok a leghangosabbnak hogy ingatlan, azon picit meglepődtem. (Mégha nem
Is lenne igazuk akkor is hazabeszélnek nyilván) miközben airbnb abajgatás van terítéken, meg erősen lejt a pálya a ner ingatlanosok érdekei felé. 
No mindegy, nem kell sokat várni hogy kiderüljön. Ha tévedek nem fog fájni. 
Stg 2024. 09. 17. 20:14
Előzmény: #226925  Pistike12
Még sok olyan van aki betette, vagy akivel betetették apukával, nagymamával a 3-5-9 millióját.
Nem mindenkinek van 2*50
Pistike12 2024. 09. 17. 20:11
Apamnak is van. Megse mondanam h lenne esze:) 
Xis24
Xis24 2024. 09. 17. 20:11
Előzmény: #226922  Freszelés
2022-ben nagyon sok olyan egymásra ható tényező volt ami öngerjesztővé tette az inflációs folyamatot. Én ezt azzal a félmondattal szoktam elintézni, hogy senki nem tudta azokban az időkben, mi mennyit ér és mindenki biztos ami biztos túlárazott. Ha ma ezt azzal kombináljuk, hogy elértünk egyfajta uniós átlagot az árazásokban vagy a mendemondák szerint már van olyan, amiben le is hagytuk azt, akkor nekem az jön ki, hogy amíg a Ft bizonyos tartományokon belül mozog addig korlátozott az új inflációs hullám magassága.. ha kilép a Ft a tartományból akkor már érdekesebb a történet.
Stg 2024. 09. 17. 20:10
Előzmény: #226924  Stg
Ami most itt van egy része előtte a fix 5százalékosban volt.
Vagy aki ingatlant eladott betette, de csak kockás alapon gondolkodik a 7 ét nem biztos hogy elengedi hogy vosszaszálljon közepes esetben ugyanúgy 7 ét hozó ingatlanba.
Sztem sok bent fog maradni.
+1 opció, ha nagyon akarják hogy maradjon, rádobnak picit, kitalálnak mondjuk egy 8,5 ös konstrukciót, ha nagyon fájna a kiáramlás .
Szvsz
Pistike12 2024. 09. 17. 20:10
De epp a cikkben tobb alapkezelo is emliti az ingatlanpiacot
Pistike12 2024. 09. 17. 20:09
Persze h sok, de ebbol 30-40% is brutal sok egy meglevo likviditasra
Stg 2024. 09. 17. 20:03
Ebből sok bent fog maradni.
A fix 7százalékon.
Xis24
Xis24 2024. 09. 17. 19:50
Előzmény: #226918  Xis24
Hogy még a kommentelő se értsen félre. Igen hatással volt, van a kiáramlás vagy a kiáramlástól való félelem. Épp ez a félelemindex hajtotta meg 10-15 vagy akár  20%-25%- al a tavalyi lefagyásos árakat. Hogy jönnek ki ezek  a magas százalékok. Hát amit tavaly 40-ért sem vittek azért ma már 50-et kérnek és esetenként még el is mehet. Mert ugye a csapból is az folyt, hogy drágulás lesz... pörög a hitelezés. Szóval volt itt egy titkos háborúcska, ahol csak az eladók és a vevők tudták mennyiért dobták el tavaly az ingatlanjaikat azok, akik nagyon szabadulni akartak. Lehet, hogy a felületes szemlélődő annyit lát hogy ami tavaly volt 45 az ma 50 és van  4% alkuval megy az 48 ért ..na az csak pár százalék fel... ennél azért szerintem több történt sok esetben. Bizonyára sok cáfolatot fogok kapni ...de elfogadom, mindenki úgy látja ezt a piacot...  ahogy látja.. vagy látni akarja. 
Freszelés 2024. 09. 17. 19:49
és akinek van pénze annak nem azért van mert észnélkül elkölti...
Freszelés 2024. 09. 17. 19:48
De ezeket olyanok kapják, akiknek van pénzük. Ők a kisebbség. Az SZJA visszatérítést megkapta mindenki és a többség észnélkül és azonnal elverte utazásra, ájfónra.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók