Topiknyitó: pomperj 2018. 02. 27. 07:28

Financial Forecasts  

Azsia: mersekelt optimizmus
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
JohnAnthony vasárnap, 22:36
Előzmény: #139697  GrizzlyG
Jó talán ez jogos :)
De itt szerintem nem az árfolyamokat kell nézni hanem a cég profit és bevétel növekedését aminek a tükrözése a részvény ár valamint nyilván a várakozás is. 
Hozzá teszem még így is a forward Pe 27x
Boole vasárnap, 22:28
Előzmény: #139698  MrSomm
MrSomm vasárnap, 22:05
AI, Gamma squezze nagyon jol leirva. Nagyon szeretem az irasait, mar tobbszor linkeltem. Szerintem megeri feliratkozni is. 
https://realinvestmentadvice.com/resources/blog/parabolic-semiconductor-rally-what-breaks-the-trade/
GrizzlyG
GrizzlyG vasárnap, 22:00
Előzmény: #139693  JohnAnthony
Sandisk 40x egy év? :) 
MrSomm vasárnap, 21:42
Előzmény: #139693  JohnAnthony
En meg mindig nem veszek bele az AI sztory-ba. Nem latom, hogy valaha vissza fog-e jonni az elkoltott horribilis osszeg. 
Az USA mar recesszioban lenne, ha kivesszuk a CAPEX koltest a GDP-bol. A legnagyobb felelmem a munkanelkuliseg megindulasa. Amennyiben eljezdenek leepiteni es az USA 10% koruli munkanelkulisegbe szalad bele, akkor joval kevesebb lesz, aki megvegye a termekeket es szolgaltatasokat. Ha csokken a bevetel a cegeknel, akkor csokken az AI-ra koltheto osszeg. Raadasul mar most elkoltottek az eves keretuket a nagycegek, irta valamelyik cikk es korabban arrol is cikkeztek, hogy meg jobban meg kellene emelni a modellek hasznalati arat, mert igy nem jon ki a matek. 
Amint abbamarad az eszetlen novekedes az AI cegek beveteli soran, azonnal hatalmas korrekciok varhatoak, lathattuk az elozo par jelentesi szezonban, hogy egy apro botlas is 10-15% korrekciot hozott. Eleg, ha az EPS "csak" hozza az elvartat. 30-40 P/E ertekeltsegnel nem lehet ezt megengedni (tudom mar nem mindegyik ilyen durva, de szerintem az elvaras megmaradt). Akkor mi lenne, ha az Oracle mondjuk nem tudja novelni a bevetelet QoQ? Vagy az NVDA egy kicsivel kevesebbet ad el, mint varjak?
Sajnos ezt igy latom mar 2 eve. De nem szeretnek rosszkor beszallni, inkabb kihagyom. 
MrSomm vasárnap, 21:28
Előzmény: #139694  MrSomm
Nekem REB tickerrel van 0.15EUR atlaggal. Ha tovabb esik a higitas miatt szerintem en bovitek belole.
MrSomm vasárnap, 21:24
Előzmény: #139691  MrSomm
ARU – Arafura Rare Earths
A$0,265 árfolyam

Az Arafura Rare Earths az ASX-en ARU ticker alatt jegyzett ausztrál ritkaföldfém-fejlesztő, amelynek egyetlen meghatározó eszköze a Northern Territoryban található Nolans bánya- és finomítóprojekt. A részvény 2026. május 29-én A$0,265 árfolyamon zárt. 

A cég most hozta meg a pozitív FID-döntést. A 2026 májusában bejelentett és azóta lezárt A$350 milliós részvénykibocsátással a szükséges saját tőke nagy része rendelkezésre áll, és a vállalat kommunikációja szerint a Nolans projekt finanszírozási csomagja gyakorlatilag összeállt. Ugyanakkor a teljes finanszírozottság továbbra is függ a kapcsolódó hitelcsomagok végleges dokumentációjától, a fennmaradó feltételek teljesítésétől és egyes jóváhagyások lezárásától. A Nolans teljes fejlesztési capexe US$1,191 milliárd. A cég mögött ott áll Gina Rinehart Hancock Prospectingja, amely a legnagyobb részvényes, és további A$85 milliót vállalt a tőkeemelésből; részesedése a tranzakció után várhatóan kb. 17,5% lesz.

A projekt építését 2026 szeptemberében indítanák, az első termelés 2029 körül várható. A névleges kapacitás eléréséhez a cég kb. két éves ramp-up időszakkal számol. Teljes kapacitáson évente 4 440 tonna NdPr-oxidot, 573 tonna SEG/HRE-oxidot — ebben van a Dy/Tb-komponens is — és 144 393 tonna foszforsavat termelne. A 4 440 tonna NdPr nagyjából a világ jelenlegi NdPr-kínálatának/igényének néhány százaléka, a cég kommunikációjában kb. 4%.

A FID base case pénzügyileg elég erős: évi US$714 millió árbevétel, ebből US$637m ritkaföldfém és US$77m foszforsav; éves US$472 millió EBITDA, US$1,859 milliárd adózás utáni NPV₈ és 18,1% IRR. Az NdPr nettó működési költsége a foszforsav-jóváírás után kb. US$31,9/kg.

Az offtake-oldal erős. A Hyundai/Kia, a Siemens Gamesa és a Traxys megállapodásai összesen 2 820 tpa NdPr-re vonatkoznak. Az ausztrál Critical Minerals Strategic Reserve további 500 tpa támogatásáról nem kötelező erejű levél van, és további 250 tpa lekötése még cél. 
A tervezett 80%-os lekötés után 870 tpa, vagyis közel 20% maradna spot értékesítésre. A nehéz ritkaföldfém-termelés, így a Dy/Tb volumen nagy része jelenleg még nincs lekötve.A base case az első hét offtake évben US$117/kg NdPr realizált árral, életciklus átlagban US$136/kg árral számol. A Traxys-árazás globális seaborne referenciaindexhez kötött, az ausztrál stratégiai tartalék támogatásának árazása pedig még tárgyalás tárgya.

Összességében az ARU most már nem egy korai fejlesztési sztori, hanem egy FID-et elért, stratégiailag támogatott, nagyléptékű ex-Kína NdPr-projekt. A potenciál nagy, de a kockázatok is kézzelfoghatók: a finanszírozási feltételek lezárása, a hígítás, az építés és ramp-up végrehajtása, valamint az NdPr-ár alakulása továbbra is döntő lesz.

A FID base case éves EBITDA-ja US$472 millió. Erre 8× EBITDA szorzóval a vállalati érték US$3,78 milliárd, 10× EBITDA szorzóval US$4,72 milliárd. A konzervatív, kb. 6,17 milliárd FD részvényszámmal számolva ez nagyjából US$0,61/részvény (A$0,89) illetve US$0,77/részvény (A$1,12) értéket jelent. A jelenlegi árfolyam mellett a piaci kapitalizáció nagyjából A$1,6 milliárd, míg a jelentős készpénzállomány miatt a vállalati érték (EV) csak kb. A$650–700 millió körül alakul. 
Ez a FID-ben szereplő US$1,859 milliárdos NPV₈ értékhez és a várható US$472 milliós EBITDA-hoz képest továbbra is viszonylag alacsony értékeltséget jelent.
JohnAnthony vasárnap, 21:23
Előzmény: #139685  dniel

Szerintetek melyik top részvény ami nagyot ment lufi? 
Sk hynix? Samsung? Nvidia? Micron? AMD? NBIS? DOCN? 
Intel talán túlzás de azt se találom azért dot.com lufi vagy 2021 szinten. 
Az igaz hogy kicsit overbought állapotban vannak de itt kőkemény fundamentalis eredmények is vannak szvsz. 
Egyedül a space szektor rocket labs 140x price to sales amire már húzom a szemem. Meg unblock a space szektor. De az AI hardware na szerintem - sajnos - itt nem dot. com lufi van.
A Schiller PE az igen rekord magas de az earnings beat és raise mértéke a tech b2b cégekben eszméletlen szinteken van. 
Nyilván a space szektor meg a kis AI cégek esetén van lufi igen. 
DE: ha megnezzuk csak a full server commodity a DELL, HPE, SMCI, Lenovo earnings eredményeit akkor azt látjuk hogy ragyogó a business, hatalmas beat and raise event mind. 
Nvidia AMD MU Samsung SK hynix - dettó. 
Amazon Microsoft Meta Google ezeket a Googlet kivéve talán nem is nevezném drágának. 
Lényegében az összes tech b2b cég főleg a tech data center és robotics AI provider tarol. Nem hit meg remények miatt csak haem aktuális profit és bevétel rekord után rekord. 
Azt látom személy szerint hogy bármi ami customer facing az eléggé stagnál vagy szenved pl Sony ( Playstation, music, entertainment), Xiaomi, Uber, Meli, az autogyartok, Lulu, Nike stb hacsak fel nem kapják hogy AI fear resistant. 
LVMH eladásai se lenyűgözök egy kicsit sem. 
Ahogy az összes márkás étel gyártó cégé sem Pl Nomad foods és Cambells , Kraft Heinz stb. 
Lényegében szerintem rengeteg embernek erre már nincs pénze annyi mint anno volt lehet hogy már igénye se. 
Lényegében kezd teljesen ketté szakadni a tőzsde mint ahogy azt érzem a világ is. 
Az átlag ember inkább no brand vagy decathlon cipőt vesz mint Nike-t, vagy kínai jóga pantet mint Lulu-t. 
Lényegében a teóriam hogy a munkás osztály nagyon  szenved míg a közép osztály mindenhol kezd egyre vékonyabb lenni. 
És van egy szűk elit aki jól él. 
Míg a cégek arra költenek és nem sajnálják a pénzt hogy hatékonyabba váljanak arra viszont már sajnálják a pénzt hogy erős fizetéseket osszanak. 
Nem nagy a munkanélküliség de mire elegek az átlag bérek? 
Hat legyu nem őszinték sehol se sokra. 
Mondjuk ezt a teóriat annak kéne támogatnia hogy több ember vesz ill xiaomi telefont mint Samsung Applet amit meg nem látni, ezeknek a márkáknak mondjuk elég erős az environment lock in képessége és a brand loyalty is. 
Ti itt nagy korrekciót vártok a tech cégekben? 
Ezt csak akkor tudnám elképzelni ha a hyperscalers bejelentik hogy szignfikinsan levagjak vagy teljesen megszüntetik ezt a mértékű capexet. 
Na az aztán hozna nagy szakadást ha bejelenti a mag7 hogy nem elég jó az AI capex ROI illetve ha az openai és az anthropic public lesz és kiderul hogy gazdaságilag nem terül meg eléggé ez a mértékű költekezes. 
Addig amíg ez a mértékű infrastruktúra kiepites megy nem tudom elképzelni mi okozna teljes be szakadást
JohnRambo
JohnRambo vasárnap, 20:53
Előzmény: #139682  SPraga
Nekem pici pakkom van, de még tartom. Amilyen őrület van a piacon 40-50 szerintem simán benne lehet néhány hetes időtávon is. Meglátjuk, durván kockázatos papír, csak óvatosan.
MrSomm vasárnap, 20:25
Előzmény: #139682  SPraga
Nekem van egy kicsi adag. 13.92$ bekerulessel volt. A felet eladtam, igy mar kockazat mentes. En tartom tovabb. Ha innen meg duplazik, akkor megint eladom a felet. Bar ennek nem sok eselyet latom. 
Viszont nem lennek meglepve, ha maradna 30 felett a jovo heten. KIszamithatatlan, hogy mikor jon ki hir ezzel kapcsolatban es 100-200 m$ alalpjaban meg tudja valtoztatni a story-t. Ha nem 300k, hanem mondjuk 3 millio darabra kapnak megrendelest. 
Egyelore nagyobb eselyet latom, hogy egy darabig lecsorgas lesz.
pomperj
pomperj vasárnap, 19:34
Előzmény: #139667  Keffer
Olaj longterm tema.
Igen, lenyegeben ugyanugy latom.
,
Lehet egeszen egyszeru longterm modellel probalkozni. Mert abban eleg biztosak lehetunk, hogy a 
2020 Covid ideji melypont, Brent 20$  biztosan egy superciklus a melypont volt. 
Ennyire olcso csak a 70-es evek legelejen volt. A Brent superciklus 4$-->147$-->20$ volt. 
,
Akkor 2020-ban egy uj hosszutavu superciklus indult, es az olaj  chart Elliott szamozasa szerintem 
igy nezhet ki:
.
https://imgur.com/a/JOn1H8Q
sosehalunkmeg vasárnap, 19:19
Előzmény: törölt hozzászólás
Nem lehet megnyitni...de köszi
pomperj vasárnap, 19:13
Törölt hozzászólás
dniel
dniel vasárnap, 17:52
Előzmény: #139685  dniel
további kockázat hogy idén év végére jövö év elejére kb 4 ezer milliárdos bovli hitelt kel refinanszirozni magasab kamat lábakon... ha ez nem ad törést a piacnak akkor semmi se fog...
dniel
dniel vasárnap, 17:37
Előzmény: #139679  Boole
NEm figyelünk egy fontos dolgot ami pont a dot-com és a mostai AI korszakhoz érdekes párhuzam... 1995 ben fed soft landing 3 rol 6%-ra huzták az alapkamatot az infláció fékezésére... még se történt össze omlás... Nem az számit mekkora a infla és a kamathanem az hogy a piac elbirja e viselni... munka erö piac stabil nem mutatja a recesszio jeleit... persze késöbb változhat ez de egyenlőre nem ezt mutatja... az EPS várakozások hajtották a dot com buborékot ugyan ugy mint manapság--- az Earning várakozás a normális 6-9% növekedés 2-3 szorosa 20% körüli ebben az évben és jövö évre is a duplája kb... amig ebben nem jön törés addig lehet akármekkora az infla és az alapkamat mert ez nominálisan a bevételeket is emeli szoval amig nem esik vissza a fogyasztás és van munka eröre igény addig mehet fel ugyan ugy mint dot com elött.. nagyon magassak az elvárások ez valo igaz... de a rendszert egyenlöre nem hatja meg semmi... robog tovább a gépezet ebben a környezetben is... 
Boole vasárnap, 17:36
Előzmény: #139670  guantanamo
A mellékelt grafikon egy meglehetősen merész, Elliott-hullám alapú technikai előrejelzést mutat be a Nasdaq 100 indexre (NDX) vonatkozóan, amely a jelenlegi 30 333 pontos szintről 2027 végére/2028 elejére egy óriási emelkedést vizionál a 80 500 pont körüli magasságba (5-ös hullám csúcsa).
Nézzük meg ennek a matematikai és gazdasági realitását:
1. Várható piaci kapitalizáció az 5-ös hullám csúcsán
Jelenleg (2026 májusában) a Nasdaq 100 index cégeinek összesített piaci kapitalizációja kerekítve 40,4 billió dollár (40,4 \ 10^{12} USD) körül mozog, miközben az index értéke ~30 333 pont. Az index értékének változása egyenesen arányos a piaci kapitalizáció változásával. Ha a grafikon szerinti célárat nézzük:
  • Jelenlegi indexérték: ~30 333 pont
  • Célár (5-ös hullám csúcsa): ~80 500 pont
  • Növekedési faktor: 80 500 / 30 333 \ 2,65-szörös emelkedés.
Ugyanezt a szorzót alkalmazva a kapitalizációra: A grafikon szerinti forgatókönyv megvalósulása esetén a Nasdaq 100 vállalatainak együttes piaci értéke elérné a ~107 billió (trillió) dollárt.
2. Mit jelentene ez nagyságrendileg? Hogy kontextusba helyezzük ezt a brutális, 107 billió dolláros számot:
  • Globális GDP viszonylat: A teljes világ éves GDP-je jelenleg 105-110 billió dollár körül mozog. Ez azt jelentené, hogy a 100 legnagyobb (főként amerikai) technológiai vállalat többet érne, mint a Föld összes országának együttes éves gazdasági kibocsátása.
  • Vállalati méretek: Jelenleg a legnagyobb tech óriások (mint az Nvidia, az Apple vagy az Alphabet) egyenként 3,5–4 billió dollár közötti értéket képviselnek. Ha a teljes index a 2,65-szeresére nő, az azt jelentené, hogy a legnagyobb szereplők piaci kapitalizációja egyenként el kellene, hogy érje a 9–10 billió dollárt.
3. Mennyire valós ez a várakozás 2028-ban?
Röviden: Extrém módon valószínűtlen, szinte a sci-fi kategóriája másfél-két éves időtávon. Bár a technikai elemzés (Elliott-hullámok) tisztán geometriai alapon fel tud rajzolni egy ilyen ábrát, a fundamentális és makrogazdasági realitások teljesen ellentmondanak neki:
  • Időtáv és növekedési ütem: Az indexnek kevesebb mint két év alatt (2026 közepétől 2028 elejéig) kellene ~165%-ot emelkednie. Bár a tech szektor az AI-forradalom miatt hatalmas prémiummal forog, ekkora tőketömeg ilyen ütemű növekedéséhez olyan mértékű likviditásbővülésre (pénznyomtatásra) és hiperinflációra lenne szükség, ami teljesen felborítaná a globális pénzügyi rendszert.
  • Értékeltségi szorzók (P/E): Ahhoz, hogy a kapitalizáció a valós profitnövekedés mögött kullogva érjen el ide, a cégeknek exponenciális, eddig soha nem látott profitrobbanást kellene produkálniuk rövid idő alatt. Ha a profitok nem nőnek ilyen ütemben, a vállalatok P/E (ár/nyereség) rátái abszurd, a 2000-es dotkomlufit is lepipáló szintekre emelkednének, ami azonnali összeomláshoz vezetne.
  • A reálisabb alternatíva (piros nyíl): A grafikonon jelölt alternatív, piros szaggatott vonal (amely a trendvonal letörését és a 15 000–16 000-es szintek felé történő korrekciót mutatja) fundamentálisan sokkal közelebb áll egy egészséges piaci ciklushoz, különösen egy tartósan magasabb kamatkörnyezetben vagy egy esetleges ciklikus lassulás esetén.
Összegzésként: A 80 500 pontos indexérték és a 107 billió dolláros piaci kapitalizáció elméletileg nem lehetetlen a távoli jövőben (évtizedes távlatban, az infláció és a technológiai fejlődés hatására), de 2028-as céldátummal ez egy extrém spekulatív, a realitásoktól teljesen elrugaszkodott "bull case" forgatókönyv.
JokerWizard
JokerWizard vasárnap, 17:32
Egy ekkora méretű, 5000 MW-os (5 gigawattos) gigaprojekt teljes beruházási költsége 3 milliárd és 4,25 milliárd euró (jelenlegi árfolyamon körülbelül 1230–1740 milliárd forint) között alakulna.
Az 5000 MW-os erőmű teljes területigénye nagyjából 90 000 000 négyzetméter (9000 hektár). 
Ha pedig nem erőműben gondolkodnunk, hanem egyedi "magán" napelemek lakossági rendszere , mint Németországban ( Balkonkraftwerk) akkor még sokkal többe... 
A modern 500 wattos (W) napelem panelek átlagos fizikai mérete körülbelül 2,2 négyzetméter és ebből kellene 10 millió az 5GWhoz (minden lakosnak egy a balkonra). 
A még megvalósítható méret kb  5 kW-os lakossági napelemes rendszer (ami 10 darab 500 W-os panelből áll) teljes kivitelezési ára jelenleg bruttó 1,5 – 2,5 millió Forint. És ebből kéne 1 millió. Kb 2000 milliárd Forint. 
Az EU pénzből ez nem jönne ki...   
SPraga vasárnap, 17:27
Ki az, aki még kitart UMAC-ban? Mik az érzések a közeljövőre? Lassan én is eladáson gondolkodom, ha lesz idő rà fokozatosan. 30 fölött izgalmas már.
Zoltanovitsch
Zoltanovitsch vasárnap, 17:27
Előzmény: #139662  pomperj
NIKE
Köszönöm János az elemző gondolatokat.
Én sem láttam rózsásnak a helyzetet de így számokkal valóban nem az... nos úgy látom tovább fogok ülni benne mint gondoltam.. :D Ja és a legújabb elemzői célárak sem épp vidámak.
De a kövi jelentés meglepően közel: 
Jun 25, 2026 
Ott majd ismét figyelünk a speech -re jön e már az a "Win now" -nak nevezett fordulat ami már most is anniyt kérsett hogy felső hangon  "Win later" nevet ...khöm..  Ha előtte felhúzzák de még most is gatya lesz minden tuti a  30! :) S  akörül tuti hígítok majd! :))) 

Topik gazda

pomperj
pomperj
3 5 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek