Topiknyitó: pomperj 2018. 02. 27. 07:28

Financial Forecasts  

Azsia: mersekelt optimizmus
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
JohnAnthony 2026. 05. 22. 13:13
$SONY mint érdekesség :
https://m.youtube.com/watch?v=DUXimcBMte0&pp=ygUPQ2hpcCBzdG9jayBzb255
Elkezdtem a $SONY kapcsán olvasni főleg hogy a TSMC-vel együtt közös foundry csinálnak Japánban. 
Na most a $SONY piacvezeto a CMOS image sensor szektorban 46% piaci részedes. 
Sony jelenleg nagy erőkkel tervez rámenni a AI sensor ahol a robot szemében történik a kalkuláció. 
Szerintem egy hidden alpha lehet a cégnek és lehet egy hyundai 2.0 pár éven belül egy 200%.
Nem meglepő módon Waymo, Tesla, Meta és Google AI glasses mind 
 Sony CMOS sensorst használ. Legtöbb AI robotba is ez lesz. 
Lényegében a robotok szeme és a szembe futó kalkuláció chip lesz a Sony moatja. Ugye így kisebb latency meg nem kell a cpu/gpu minden kalkulációhoz hanem stacked CMOS a szembe végez csomó kalkulációt. 
Na most ha elkezdene a piac a Sonyt AI cégkent értékelni a piac nem zene és játék cégkent valószínűleg nem 14 pe - vel fog forogni hanem minimum dupla. Persze ez nem garantált. 
Persze sajnos túl nagy konglomeratus a Sony de szerintem érdekes lehetőség egy elég drága piacon. 
A legjobb lehet az lenne ha kitennek a Sony semiconductors egy külön cégbe de azért a music meg gaming division nyújt egy stabil cash flowt és nem olyan ciklikus mint a memória pl. 
Ez a Sony platform :
https://www.aitrios.sony-semicon.com/
Nagyon érdekes fejlesztések vannak Sony-nal és kb szerintem ez az egyetlen cég még aki AI és Robotics témában szignifkans játékos és egyáltalán nincs úgy árazva. 
JohnAnthony 2026. 05. 22. 12:59
Amúgy sokan mondjátok a $NOW.
Nézitek hogy mekkora SBC-vel működik a cég? 
Mennyire ismeritek használjátok a terméket? 
Szerintem egy hulladék legacy termék nyilván sticky meg enterprise lock-in de egy SAP moat közelébe nincsen. 
Ez egy irreálisan drága részvény volt eddig ahogy az SAP is de ha sbc/rsu hozzá adjuk akkor $NOW p/fcf =37x
SAP sbc /rsu adjusted p/fcf = 25x
Nem irreálisan drága de nem is nevezném olcsónak egyáltalán főleg azért amit a termék nyújt. 
SAP .
Szerintem semelyik se rossz vétel jelenleg. 
$NOW leginkább 70 felé venném. 
$SAP 120-130 EUR
SAP sajnos kilőtt 135-rol pedig nagyon vártam 130 alá benezni de az alapok felvasaroltak. 
Kérdésem igazából azokhoz akik a $NOW-t veszik nézik hogy mitől jobb vétel mint 400$-on egy Microsoft? 
JohnAnthony 2026. 05. 22. 12:40
Szia János!
$FLUT véleményed? 
27,5% - át már cégnek már a Candle Lake ltd birtokolja azaz Kenneth Dart. 
Érdekesség hogy a Fox-nak van egy opciója 18,5%-át megvenni a Fanduel-nek (Flutter amerikai brandje) idei áron 4,5B dollárért majd ez évente 5%-al több lesz és ezt az opciót meg is tervezik venni 2030-ig, mert szerintük több milliárd (2B-t mondott legtöbbször a Fox ceo) de legalább 1 B-el többet ér csak a Fanduel ami a Flutter amerikai cége. Ezáltal kb a fanduel piaci értéke kb önmagában 25-30B dollár. 
Ezenfelül még rengeteg országban ott vannak( Brazil, Italy & southern Europe & North Africa , UK&IE, AU, CEE) több céggel és elég komoly ebitda termel a cég. 
16-17B market cap jelenleg 26B EV. 
Konkrétan SOTP private equity áron nézve is szignifikansan alul van árazva a papír már most. 
Jelenleg a legolcsobb large cap, szektorában no1 piac vezető cég. 
Nem olyan izgalmas mint az AI meg a Robotics de cash flow meg earnings power alapján ez kalkulhato szerintem és gambling hasonló mint a dohányzás azaz elég recesszió ellenálló. 
Várakozásaim 2030-ra:
Base case 250-300$ látok benne.  
Bull 400-600$
Bear 120-160$.
Flutter analysts 2030 eps estimates : 15-26$, avg 21$
Idén rövid távon még lehet 70-90 között ha esetleg valami újabb rossz eredmények jönnek, rossz hírek, tőzsdei nagy krach lenne, de az már kb instant private equity buyout price amit kétlem hogy a management akarna. 
Főleg hogy egy 5B buyback ongoing amiből jelenleg az ötödik 250m részlet megy éppen. 
Hogy ennél olcsóbb legyen annál lényegében hatalmas szektor specifikus tragédianak kéne történnie amit nehéz elképzelni hogy 10%+ cagr várnak a szektortol. 
Kétlem hogy egy milliárdos a wsj hírek meg excel what if alapján fektet csak be összesen 5-6 milliárd dollárt két igaming cégbe. 
Kétlem hogy ilyen pénzzel rendelkező ember csak az alapján indul el mint én, hogy p/e, ev/ebitda, p/s stb és hogy látni hány amerikai államnak van budget deficitje. 
Nyilván a family office is csinálja ugyanazt mint mi de itt már ilyen pénzeknél biztos van komolyabb intel infó.  
Jelenleg USA 7 államban legális az igaming 50-bol. Ezt 12-15-re lehet várni 2030-ra. Hosszabb távon szerintem még többre. 
Az igamingben van az operátoroknak is a nagy pénz fix margin és az államoknak is a jó kis adóbevetel. 
Morningstar.com fair value jelenleg : 245$
Boole 2026. 05. 22. 12:01
Előzmény: #139296  Boole
Az S&P 500 index minden félidős választási évben májustól októberig zuhan: 
1962: -22,16%
1966: -21,22%
1970: -0,15%
1974: -33,11%
1978: -7,91%
1982: +16,86%
1986: -8,14%
1990: -19,57%
1994: -2,05%
1998: -17,66%
2002: -31,34%
2006: -4,64%
2010: -6,03%
2014: -4,89%
2018: -5,15%
2022: -18,9%
2026 sem lesz másképp?
Boole 2026. 05. 22. 11:56
Előzmény: #139293  Moka_Brikka
Az SP 500 index ebben az időszakban az esetek 93%-ában esik. 1962 óta minden félidős választási év (májustól októberig) = piaci dömping. Nem néha. 16-ból 15 alkalommal. 
A legrosszabbak:
- 1962: -22,16%
- 1966: -21,22%
- 1974: -33,1%
- 2002: -30,54%
- 2022: -18,9%
Recessziók, buborékok, kamatciklusok – egyik sem szakította meg a mintát
Szóval mi is mozgatja ezt valójában? Három dolog. És egyszerre csaptak be. Minden egyes ciklusban.
1. AZ ELNÖKI CIKLUS
Az új elnökök mindig előre hozzák a nehéz döntéseket: adóreform, kiadáscsökkentések,  politikai változások. Senki sem akarja ezt megtenni az újraválasztás közeledtével. Szóval az egészet az ELSŐ KÉT ÉVBE tolják bele. A piac elnyeli az összes fájdalmat a középtávú időszakban. 
A 3. és 4. év megfordítja a forgatókönyvet: ösztönző intézkedések, kamatcsökkentések, likviditás vissza a rendszerbe. A piacok helyreállnak. Az elnök magához veszi az érdemet. Senki sem említi, hogy ki okozta a fájdalmat két évvel korábban. 
2. POLITIKAI BIZONYTALANSÁG
A legtöbb ember csak az elnökre koncentrál. Elmulasztják a nagyobb történetet. A félidős választások egyik napról a másikra megdönthetik a Kongresszust. Amikor ez megtörténik: változnak az adók, változnak a kiadások, minden szabályozás az asztalon van. A nagy pénz nem vár arra, hogy megtudja, merre tart. Csökkenti a nyilvánosságra hozatalt a szavazás előtt, és visszatér, amint leülepszik a por. A bizonytalanság nemcsak lelassítja a piacokat, hanem kiüríti is őket. Pontosan ezért mozognak a smart money-k májusban. És miért létezik az „Add el májusban, és tűnj el” elv?
3. A FED IDŐZÍTÉSI PROBLÉMÁJA
Van ok arra, hogy a Fed mindig rosszul időzít. Nem teszik. Ez szándékos. Az árak az első és második évben emelkednek. Ez az a fájdalom, amiről senki sem beszél a kamerák előtt. Aztán a 3. és 4. évben csökkennek az arányok – pont akkor, amikor az elnöknek jó hírekre van szüksége az újraválasztása előtt. A féléves év mindig a kamatciklus csúcsán van. A legdrágább pillanat a kölcsönfelvételhez. A legnehezebb pillanat a növekedéshez. A Fed nem számolt rosszul. A naptár csak leleplezte őket. 
És akkor ott van 2026. Új elnök a második évben. A Fed továbbra is restriktív. A Kongresszus sorsa kockán dől el. Minden feltétel adott. Mindhárom erő egyszerre hat. A célom: 6200 októberre. Ez 17%-os csökkenést jelent a jelenlegi szinthez képest. A történelem azt mutatja, hogy ez a lépés valószínűbb, mint a nem. Kérdés, hogy a 7700-8k SP500 december végére elérhetővé válik-e?
Normál esetben, ha az index emelkedik, a volatilitás csökkenni szokott. A piac nyugodtabb lesz, kevesebb félelem, olcsóbb opciók. Most viszont nem ez történik. A Nasdaq megy felfelé, és közben a call opciók implied volatilitása is emelkedik. Magyarul: nem csak veszik a piacot, hanem agresszíven veszik az upside opciókat is. Ez ritka. Az elmúlt 10 évben mindössze negyedszer fordult elő, hogy a Nasdaq spot és a Nasdaq call IV kapcsolata pozitívba fordult. Ez általában azt jelenti, hogy a piac nem nyugodtan emelkedik, hanem egyre többen kezdenek ráugrani a további emelkedésre. FOMO, chase, call buying, gyorsuló momentum. És ilyenkor a call opció már nem olcsó részvételi jegy a rallyban, hanem egyre drágább belépő. De azt is jelenti, hogy a piac kezd egyre zsúfoltabb lenni ugyanazon az oldalon.
hellforceone 2026. 05. 22. 11:30
Előzmény: #139293  Moka_Brikka
Vetnél majd egy pillantást kérlek Ousterre? Kíváncsi vagyok a véleményedre. Szerintem most egyelőre egy újabb top benne van, de bizonyos jelek számomra azt mutatják, hogy akár jóval magasabbra is mehet. Heti chart nagyon érdekes, főleg ha log chartot is megnézed. Benne vagyok, aktuálisan 23,5 átlaggal, de volt már benne pár köröm. Köszönöm, ha megnézed!
matatakakiba 2026. 05. 22. 10:48
Előzmény: #139289  Rray
Re xpev. A szamos kinai autogyarto kozul 6honapon belul csak a li auto nagyobb riziko. A morgan stanley jol megemelte a celarat, ami az en olvasatomban azt jelenti el akarja adni. A robotizalt gyartas problemai, rendelesi szamok csokkenese, ausztral disztributorral per, szoval nem 1problema
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2026. 05. 22. 10:14
Előzmény: #139291  Boole
Nálam nem változott a nagy kép. Szerintem időben, és pontban is van tér felfelé. A 7500-ös minimum célárat elérte a piac. Ez tény. Ettől viszont nem váltok még medvébe. Szerintem sanszosabb, hogy ez csak az első szakasza egy nagyobb, felfelé tartó hullámnak. Hiszen még egy nagy TF diagonálnak a befejező hullámába is belefér, hogy 9000-ig elmenjen, mert ott lesz A=C. Ezen kívül, lehet ezt sima impulzusnak is tekinteni. Bullish szignál az is, hogy a midterm election day után a piac a következő 7 hónapban mindig erősen szokott emelkedni, és a pre-election year általában bullish. 
-
Mindezek miatt szerintem valószínűbb, hogy 2027-ig folytatódni fog az emelkedés, és a korrekciókat meg fogják venni. Arra számítok, hogy a dotcom utolsó mániás időszakához hasonlóan az SPX most is jóval csapkodósabb lesz, mint az NDX. Utóbbi szerintem egy igazi blow-off topot is csinálhat akár.
-
Az AI részvények valószínűleg 3. hullámban vannak, jön a space hype is majd, és Trump hozzá adta ehhez a quantomokat is most. Mindez egy jó kis commodity szuperciklussal lesz megfűszerezve. 
-
https://x.com/Brikka_trading/status/2042479808882286873?s=20
-
NOW nálam teljesen nyitott, ahogy ezt korábban is írtam neked. Nagy TF-en benne lehet, hogy készen van egy II-es hullám, de lehet, hogy az alja csak a 3 of A hullám volt. Ezért a legjobb számomra, ha a közös utat próbálom meglőni alacsonyabb tf-en, és zárni a célszinteken. Úgy gondolom, ha 110 fölé sikerül mennie a piacnak, akkor akár ez egy inv h&s alja építése is lehet ez, de ez még csak képzelgés. 
-
Rövid távon arra számítok, hogy folytatódni fog az emelkedés 120 környékére. Amíg a lefelé tartó csatornát nem töri, nagy TF fordulatban nem gondolkodom. 
chart-trader
chart-trader 2026. 05. 22. 09:53
Előzmény: #139290  Moka_Brikka
Én egyes olajosokban nagy emelkedést várok. Van tavalyról pbr és omv, a héten oxy-t vettem. Utóbbiba 130 dolláros árat is belelátok TA alapján. 
Boole 2026. 05. 22. 09:33
Előzmény: #139290  Moka_Brikka
Hogy látod az SP500-at? Nagyon kétesélyesnek tűnik. NOW szerinted lejön még 94 USD környékére? Nem tudom pontosan megállapítani, hogy az esésben a nagy A-B-C korrekcióban az 5. pont megvolt-e? Vagy még most csináljuk a 4. pontot és lesz még egy 5. pont 70-82 USD között.
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2026. 05. 22. 09:24
Előzmény: #139287  pomperj
Szerintem az olaj chart mind elliotti értelemben, mint klasszikus TA alapján teljesen nyitott. 
Ez a beszűkülés egy diamond alakzat, ami lehet folytatólagos vagy top is. A háromszög lehet B hullámban is (akár bearish, akár bullish B hullámban is). 
Jobb megvárni, amíg elmozdul a piac valamerre szvsz. 
Rray 2026. 05. 22. 08:23

Sziasztok, 
Stolcz Úrnak volt igaza, talán a lemaradók fognak most felzárkózni az indexben, chippesekből átmegy a forgalom szépen a többi kis papírba...
LAC, OPEN, XPEV szépet mentek tegnap, utóbbiban szerintem 14,5 USD-nél megvolt az alj, felépítettem a pozim, októberre remélem elérjük a 40 USD-t....  NIO nagyon szépet jelentett tegnap, be volt épülve már az árfolyamba a jó jelentés...  
ui:  Ma van Warsh beiktatása, kíváncsi leszek...
Rray
Cinderella74 2026. 05. 22. 08:05
Ki mit gondol az europai IQM-ről? Érdemes belecsipni a RAAQ-n futó részvénybe? -> nasdaqon várható megjelenése 3-4 hét múlva IQMX néven (1-1 ben van árazva RAAQ-IQMX) IQM valós bevétele 2026ban 50-60 millió dollár. Árazása mélyen alatti a hasonló quantumos cégeknek amik "érték" nélkül futnak usa-ban. IQMnek van futó projektje NVDA-val ill. nyílik a franciaországi chip gyára, finn gyára évi 30 quantumos gép előállítására alkalmas lassan minden földrészre betette már a lábát és a gépeit stb. stb.
pomperj
pomperj 2026. 05. 22. 07:19
Előzmény: #139276  pomperj
SPX daytrade
A 2 utolso nap emelkedese  mar kezdi ketsegbe vonni az eddigi szamozast.
Ket okbol is. Egyreszt, mert a felkorrekcio nagyobb mint fibo62, nem  is kevessel;  eddig elfogadhato
wave(ii)-nak, mert nem emelkedett a kritikusnak szamito  fibo78 fole, de megkozelitette.
(az NDX meg is szurta. DOW is  nagyon kozel van, hogy uj ATH-t csinaljon)
,
Masreszt, mert szerkezete csak WXYXZ alakzatnak szamozhato, ami meglehetosen ritka formacio.
DE, egyelore eletben van. Viszont ha ez a helyes, akkor nagyon itt az ideje a lefordulasnak, es ma
at kellene fedje lefele menetben legalabb a felso (X) szintet.
Ha nem? Akkor (i-ii) hullamok felfele meno sorozata van, es (iii) kovetkezik, uj ATH.
.
A piac tele van pozitiv divergenciaval. Peldaul a smallcaps sokkal jobban megy fel, mint BigCaps,
ami pozitiv fordulatra utal.
,
https://imgur.com/a/jx9WGGE
.
2) Azsia szettoredezett regionalis piacokra. Pedig mindnek ugyanaz a problemaja: az olaj.
Japan, Korea Taiwan megprobal uj ATH-ra menni. 
Kinaban HangSeng es SSEC is esik, gyenge.
India es Australia valahol a ketto kozott ingadozik.
.
3)Olaj
Lehet igy latni; Es ha ez jo, akkor nagyobb problemaknak nezunk elebe.
.
https://imgur.com/a/dAQrxco
Keffer 2026. 05. 22. 07:13
Előzmény: #139280  Boole
Ha így nézzük, és inflációhoz, aranyhoz, ingatlanhoz, bármihez viszonyítjuk, akkor az olaj 100 usd környékén ingyen van. Továbbá jónéhány olaj és gáztermelő/szervizes cég is. Ebben is lehet még elmozdulás.
terelemel 2026. 05. 22. 06:56
Előzmény: #139284  terelemel
Wed: Iran wants a deal. They called us 
Thu: We are looking at proposals
Fri: We might be close. Very close
Sat: Iran knows what to do
Sun: OBLITERATION. TOTAL. COMPLETE. They have 24 hrs. 
Mon: The storm is coming 
Tue: I'm giving it more time
Thu: We might be close. Very close
terelemel 2026. 05. 22. 06:22

Felpattanas tegnap megint csakis Trump hazudozása miatt volt, hátha TACO lesz újra. (közel lehet (!) a megállapodás Iránnal) 
Csak azt nem értem, ha a kb már elkerülhetetlen világméretű olajvalsag ignorálva van, akkor mit számít ha valóban lesz megállapodás? Hisz most is minden úgy van árazva 
Boole 2026. 05. 21. 22:44
Előzmény: #139282  Boole
Boole 2026. 05. 21. 22:43
Előzmény: #139281  drexler76
Szerintem lesz néhány papír, amit az AI fejlődés nem tud kikerülni és egyike lesz a NOW. A nagyvállalati szegmensben megkerülhetetlen lesz még 5 évig. Rövid célár 130 USD, utána 160 USD. Két negyedévet még várni kell az elméletem igazolására. A kérdés az összpiaci helyzet alakulása, hogy ha beesik, akkor mennyire. Lesz-e 94 USD áron alul még. 
drexler76
drexler76 2026. 05. 21. 22:16
Előzmény: #139280  Boole
Miért pont a NOW-t szemezted ki ebből az egész AI sztoriból? Mi a tézised? 

Topik gazda

pomperj
pomperj
3 5 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek