Topiknyitó: pomperj 2018. 02. 27. 07:28

Financial Forecasts  

Azsia: mersekelt optimizmus
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Padre47 2025. 12. 26. 11:03
Előzmény: #131869  Bodegue
Mivel nem vagyok szakértő csak amatőrben kereskedek kriptókkal 12 éve minden pénzügyi végzettség és szaktudás nélkül több kripto tözsde chartján rajzolok. Gyerekrajz szinten kezeld.
A Coinbase hosszútáv közeptáv az jelenleg itt tart nálam. Kellene a havi záró es a januári első heti mozgás még. Szerintem a piac még nem döntött. A citrom közepű legyező 2015 kezdetű azota vezet. 1 legyezőnyi esést latok benne ha hónapos testével alá zár dec vagy januárban. Ez esetben végleg kiesik ebből a trendből ami az etf bevezetések és intézményi belépés legelső szakaszától tart. Wickre nem építek csak havi test érdekel. Ha onnan leesne a pénz átáramolhat Eth és Sol kriptokba részben 2026 évben a tokenizácio miatt én így érzem. Ha nem akarják a zászlós hajót véresre verni mint negativ reklámként a tokenizácio bevezetése elején akkor eloldalazzák vagy emelhetik is. Btc trezor Eth munka eszköz lesz, de hogy melyik lesz jobban teljesítő azt tippelni sem tudom.
https://www.tradingview.com/x/UBZg9qJP
Ezt csak magamnak rajzolgatom meg gondolom nem tanács! mert amatőr szinten játszok vele.
mereszZenesz 2025. 12. 26. 10:41
Előzmény: #131878  Freeshark
Szimpla üzletről van szó... Elkezdődött a cicaharc az ügyfelek/felhasználók pénzéért..
Amelyik crypto váltó jobban lobbyzik marad a víz felszínén..
Kis országunkban , akár megjelenhet egy " Nemzeti Kripóváltó " is... Nem lepődnék meg 
Freeshark 2025. 12. 26. 10:12
Előzmény: #131873  zoltanov
Mi az oka ennek az állami szabályozásnak, talán az h ne áramoljon pénz a kriptoba mert az nem segíti a gazdaságot?
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 12. 26. 10:11
5 millio feletti ertekre lehet elkovetni a buncselekmenyt, igy a spot poziciokkal 5 millioig nincs gond, tokeattettelnel kell jobban figyelni.  Szabalysertesi alakzata nincsen.  Folytatolagos elkovetes szerintem kizart (azonos sertett hianya miatt), igy az alacsonyabb osszegek nem adodnak ossze szerintem.
-
Mnb honalpjan ra kell keresni, hogy az adott szolgaltato jogosult-e ilyen tevekenyseg vegzesere. Azt hiszem a coinbase-nek mar van engedelye amugy. 
Bodegue 2025. 12. 26. 04:03
Igen.
Boole 2025. 12. 26. 00:36
Előzmény: #131841  kajli_man
NVO
2026 évi várható bevétel 47,91 mrd USD
Becsült PS ratio 4,5-5,5 (legyünk nagyvonalúak a becsült maximális árazásnál 5,5-el számoljunk) 
4,44 mrd részvény
Becsült árazás: minimum 48,55-től - maximum 59,34-ig USD. Ezért mondtam, hogy 60 USD. 
Mindent egybevéve egyetértek Jánossal a vétel ügyében, mert 52 USD vétel és 63 USD eladási ára megfelelő kereskedési elgondolás lehet. 
mereszZenesz 2025. 12. 25. 21:07
ETF, ETP, ETN formában továbbra is zavartalan lesz a kereskedés ha éppen cryptot szeretnél adni venni   ;  )
zoltanov
zoltanov 2025. 12. 25. 21:00
Előzmény: #131869  Bodegue
Az megvan hogy legálisan nem kereskedhetsz kriptoval  Magyarországon januártól. Ki kockáztatna ezèrt ? te igen?
matatakakiba 2025. 12. 25. 20:57
Előzmény: #131867  pomperj
Ertem azokat a velemenyeket, miszerint a jelenlegi AI beruhazasi szint es ennek tovabbvitele gazdasagilag lehetetlen. Nem tudom megitelni, hogy ez a (szerintem valamennyire) lufi meddig fujhato. A jelenlegi LLM bazisu AI imho ugyan zsakutca, es szamos, nem elsosorban technikai problemaja (is) van, de ezzel egyutt egy atkozottul jol hasznalhato es termelekeny eszkoz amennyiben ertjuk a korlatait es mukodeset. Tippelni sem tudom h mikor, milyen kozvetlen kivalto ok indithat el egy gyokeres reviziot, kiveve 1 scenariot, ami nem tegnap ota es igen komolyan foglalkoztat: mi van ha egyik nap arra ebredunk, hogy Kina meglatogatta Tajvant, es nem turistavizummal? Lehet, hogy Kina kijelenti, nincs itt semmi latnivalo, Tajvan egy uj megye es a dolgok ugyanugy fognak tovabmenni mint eddig (Hong Kong2). Ezt a vilag (USA) vagy lenyeli, tobbe kevesbe mint Ukrajna eseten, vagy globalis embargot hirdet meg minden kinai arura es kapcsolatra. Ez elemzok szerint 10% vilag GDP visszaesest okozna, nagyobbat mint a covid. Magyarorszagnak, mint aki a chip ipartol autoipari atteten keresztul az egyik legjobban fuggo, ez 18% korul alakulhat sacc/kb. De ez egy masik thread. Mi lesz az AI-al? A nagy felbontasu technologiak (4nm alatt) 95% -a tajvanon keszul, TSMC. Ugyan az ev vegen elindult a TSMC arizonai gyara, es itt sikerrel gyartanak apple es nvidia processorokat, de ezeket 100%-ban kulfoldon (90%-ban Tajvanon) „taknyoljak” ossze (taknyolas=a CoWoS process amikor egyseg lesz a processor core, memoria es a koritesek).  Ezt meg a jelenlegi tervek szerint sem lehet USA-ba telepiteni 2028 elott, de realistabb 2030-rol beszelni. A valos helyzet ennel is rosszabb, mert az USA gyar tajvanrol vezerelt, ott vannak szerverek es a tudas nagy resze. Valamint ott van a technologiai alap- es nyersanyagellatas, aminek egyszeruen nincs 2nd source-a. Vagyis ha Tajvan elesik, az AI is elesett. Ha holnap elkezdenek onteni az USA felvezetoiparba vegtelen penzt (egy nagysagrenddel tobbel kezdve mint a Chips Act), akkor is 3ev koruli ido kellene a konszolidacio elindulasaig. Es itt jon az Intel ujra – neki van technologiaja, szakembere, sajat CoWoS egysege, igaz nem csak USA foldon, de fejlesztheto, mert megvannak az alapok, ami ugyan jelenleg meg nem rentabilis, valamint alacsony a kapacitas, de hadi celra eleg. Na szerintem ezert van meg Intel...
maxhell 2025. 12. 25. 20:41
Előzmény: #131870  pomperj
Itthon is kb. ennyi most egy havi Weg., bár az ugye injekciós készítmény. A Monj., sokkal drágább/hó itthon, ugye szintén injekció. A tablettás forma sokkal népszerűbb lesz. Kint szerintem ezek az árak nem számítanak extrának. Kérdés mennyi ideig kell alkalmazni a 16%-os csökkenés eléréséhez, ami feltételezem inkább átlagos, és nem kőbe vésett. De ha egy évet veszünk, akkor ez brutális változás, ha belegondolunk, hogy pl. egy 100 kg-os ember az adott idő után már "csak" 84kg, ami már ffi esetén nagyon jó, persze életkortól magasságtól függően. Bár további, még jobb eredményt elvileg biztosító készítmények is csőben vannak mind a Nvo, mind a Lilly részéről, de ha belegondolunk már ez is brutál jó és igazából nem is lenne már muszáj jobbaknak jönniük, de jönni fognak mindkét gyártótól folyamatosan. Úgy vélem nagyon jó esélye lesz a Nvo-nak visszazárkóznia az árfolyamot tekintve, feltételezem, hogy a mostani szintek körül aljat talált, és közép hosszabb távon benne lehet a korábbi csúcsok elérése, majd meghaladása is. Ez a terv. :) Szintén nagy nvo pozit építettem már, de még további vételeket is tervezek.
pomperj
pomperj 2025. 12. 25. 19:25
Előzmény: #131868  TozsdeMagus
Nagy NVO poziciom van.
Arra szamitok, legalabb 6 honap kell LLY-nak, es/vagy mas fogyi-tablettas ambiciojunak elojonni
ugyanilyen FDA engedellyel. De addig egyedul lesznek a palyan.  Oriasi remlamkampany kell.
Az EU, Japan es Kinai engedely is meg fog jonni  nehany honapon belul. 
Nagyon gyors felfutasra szamitok annak ellenere, hogy egy honapnyi tabletta 150$ lesz, es egy ev 
alatt 1800$. Ez nem keves, de szinte biztos 16% fogyas tuszuras nelkul nagyon vonzo kilatas, es nos,
sok millio uj embert fog bevonzani es az eletminoseget, elettartamat is  jelentosen javitani.
Bodegue 2025. 12. 25. 15:51
Tisztelt Mesterek!
BTC az elmúlt évek során elmúlt szitokszó lenni, ezért kérlek arra is jósoljatok valamit a jövő évre.
Köszönönettel előre is
TozsdeMagus
TozsdeMagus 2025. 12. 25. 09:00
Előzmény: #131867  pomperj
Novo Nordisk mehet tovabb szerinted Janos?
pomperj
pomperj 2025. 12. 25. 08:53
Előzmény: #131860  matatakakiba
A Gelsinger-fele csapdahelyzet
(elvileg meg lehetne csinalni az Intel teljes megujitasat, ki is van talalva hogyan, csak eppen  nincs ra
 eleg penz,  es az egesz projekt par ev hatalmas tokekiadas utan vegul penzhianyban osszeomlik)
szerintem mar az egesz AI temat is veszelyezeteti.
GOOG, MSFT es AMZN net eves profitja 120, 100, 75 Mrd$ nagysagrend. 
Ebbol gazdalkodva versenyeznek AI datacenterek letrehozasban. 
.
Nem kis tokekiadasi penzekrol van szo, sorban  60,  55,  100(!)  Mrd$  az eves CapitalSpending most,
tehat a megtermelt profitnak 50-60% resze eleve elmegy el toke kiadasokra. Sot, hitelt vesznek fel ra.
Igy aztan ugyan felmutatnak 100Mrd$ profitot es 3Trill$ kapitalizaciot, tehat P/E=30 de csak latszolag,
de valojaban ennek joval tobb mint duplaja az ertekeltseguk, PE=60, mert a toke kiadas elviszi a 
profitot, kenytelenek a profitot visszaforgatni orulten draga es hamar el-ertektelenedo chipekbe,  hogy
 versenyben maradjanak.
.
A Datacenter koltsegenek 80% resze a legmodernebb  chipek tomege,  (20% epulet es hutes),
viszont a chip  3-4 ev alatt elavul, es mar mehetnek is ujakat venni.
Es aki versenyben akar maradni ezeket 3 evente kell lecserelnie; egyedul az epulet maradhat.
Futnak egy olyan palyan, ahol a tokekiadasok sokkal gyorsabban nonek, mint a profitjuk.
.
Az AI-t talan lehetne a fontos dontesek elokeszitesere hasznalni, de a legvegen mindig ocska
politikai, hatalmi megfontolasok alapjan dontenek. Nagyszeruen lehet hasznalni hamis dokumentumok
eloallitasara, csalasok vegrehajtasara, valasztas befolyasolasra,  erdekes kiserletekre es szorakozasra. 
Nagy rizikot latok abban, hogy a Gelsinger csapdaba esnek az AI versenyzok:
olyan draga es hatalmas folytonosan egyre nagyobb kiadasu projektekbe verik magukat, 
amibol nem lehet nyertesen kijonni. 
Padre47 2025. 12. 25. 01:37
Előzmény: #131865  hellforceone
Eth Sol gondolom a tokenizálás miatt. 
Nagyon kíváncsi leszek milyen lesz ez nagyban jövöre mert alapvetően sok területen hoz változást. A tokenizálás lényege, hogy hagyományos pénzügyi eszközöket mint részvény, kötvény, alap, árupiaci termék blokkláncon kibocsátott tokenekké alakítanak, amelyek 0–24-ben, azonnali elszámolással kereskedhetők.Ezt már nagy szereplők csinálják: BlackRock, Franklin Templeton, JPMorgan, Fidelity, nem kriptós startupok. 
A kriptooldalon főleg Ethereum, valamint intézményi láncok Polygon, Avalanche, Base érintettek, mert ezek alkalmasak jogilag kezelhető tokenekre.A tokenizált tőzsde nem külön piac, hanem egy blokkláncon futó elszámolási és nyilvántartási réteg, ahol az eszköz mögött valódi részvény vagy kötvény áll. Előnye, hogy nincs T+2 elszámolás, kevesebb közvetítő kell, és kisebb egységekben lehet befektetni.Az első hullám 2024–2025-ben már elindult, de 2026-ra válik tömegesen használhatóvá intézményi szinten.
A JPMorgan úgy hiszem nem a semmibe tesz bele 100 millió dollárt. Ez nem váltja le a tőzsdéket, hanem gyorsabbá, olcsóbbá és globálissá teszi őket.A befektetőknek azért fontos, mert tőke áramlik a blokklánc-infrastruktúrába, nem spekulációból, hanem működés miatt.Ez az a pont, ahol a kripto nem narratíva, hanem pénzügyi infrastruktúra lehet és ETH és Solana láncokon fog működni. 
Érdekes és a fiatalos lendülethez illő 0-24 lehetőségek tárháza.
hellforceone 2025. 12. 24. 22:50
Ahogy látom a bemásolt hozzászólásból mindenki csak intelre figyelt, holott a lényeg ebben a mondatban volt és előrejelzésben volt:
.
"Multheten a  semicond index, SOXX amugy is bezuhant -25%, a legnagyobb EU Bigtech ASML -35%.
Szoval, TA nyelven a felvezoto csodakorszaknak vege, most mar wave(3 of 3) van lefele."

Ismétlem, nem kötekedés akar lenni, csupán arra akartam rámutatni, hogy nem csak a semi szektor tetejét, de az egész piacot is kb. ennyire nehéz megjósolni... wave 3 of 3nak nyoma sem volt lefelé. 
Ha csak azt nézzük most, hogy a techet mennyire elpáholták az elmúlt 4-6 hónapban - a nagyon híres neveket meg mondjuk az elmúlt 1-2 hónapban - és, hogy sok papír,  még a nagyok is simán estek közel 20%-ot vagy többet, nos, ahogy rotáció volt techből ki, ugyanúgy lehet hamarosan techbe vissza. Ha más nem, simán jöhet egy erős fel korrekció. Félreértés ne essék, a minap leírtam, hogy én milyen "menetrenddel" számolok, nem mondom, hogy innen brutális bika jön, de én az elmúlt napokban vettem Astera Labs-ot (150 es 170 arakon), Oracle-t (195), BYD (10,2 EUR) ETH-t, SOL-t és még pár apróságot. EPAM-ot eladtam 204en, közel 30% nyerő, ugyanakkor SUS pozíciót cca 70% bukóval zártam (szerencsére egy kis méretű pozíció volt), miután egyetlen nap esett cca 60%-ot, mivel az Intuitive Surgical egy együttműködési nyilatkozatot visszavont... hát, ilyen is van. Mindenkinek kellemes ünnepet! ;)
pomperj
pomperj 2025. 12. 24. 22:01
Előzmény: #131861  sahara
Ezt az ELBM-et betyar nehez daytradelni,
a decemberi csucs ota talan egy ED van alakuloban, vagy valami mas komplika szerkezetu korrekcio,
eleg oreg daytrader motoroskent megse, ezt nem mernem megprobalni.
.
Nem lenne sokkal egyszerubb mondjuk az aluminium temaval csinalni, mint AA vagy CENX,
(ahol a Trump tarifak hatasa mar kemenyen meglatszik),  vagy FCX es RIO a copper temaban,
ha mar a femek tradelese a kedvenced?
matatakakiba 2025. 12. 24. 19:48
Előzmény: #131862  MrSomm
Igen ez egeszen friss hir. 1. Ez a 18a technologia yield-jet celozza, vagyis a kihozatal nem eleg jo {meg} a nyeresegesseghez az nvidianak. Ugyanezzel az intel processorok gyarthatok, jobb a kihozatal valamivel, mondjuk nullszaldo. Az nvidia jelenleg a tmsc-vel olcsobban gyart.
2. Nem erinti a high NA technologiat.
3. Tovabbra is szempont, donto, hogy nvidia nem akar technologiai adatokat megosztani az intellel, mint konkurens fejlesztovel (Gaudi), pedig mint gyartopartnerrel muszaly. Tudathasadasos szitu.
sahara
sahara 2025. 12. 24. 13:19
Előzmény: #131823  sahara
ELBM- még egy utolsó pár soros, aztán pihi. Rosszul néz ki és bármennyire is “szükséges lenne” az érdekeltek részéről a magasabb árfolyam fel elmozdulás, semmi nem történik, így valószínű mivel ők jobban tudják, jól van ez így és mégis engedik a mélybe.Utolsó utáni ami fordíthatja ezen a szinten: dupla vagy tripla alj illetve USA- Kína esetleges újabb csörtéje.
https://www.portfolio.hu/global/20251224/peking-kemenyen-uzent-washingtonnak-807826
Sokszor írtam, talán túlságosan is erről a részvényről, de sajnos kevés sikerrel elemeztem, jó ideje egy az irány, minden kapaszkodó, technikai bizbasz haszontalan volt. 
Kellemes Karácsonyt és sikerekben gazdag előttünk álló időszakot kívánok mindenkinek!🙂 

Topik gazda

pomperj
pomperj
3 5 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek