Topiknyitó: pomperj 2018. 02. 27. 07:28

Financial Forecasts  

Azsia: mersekelt optimizmus
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
todi 2025. 08. 10. 20:54
Előzmény: #124818  komodoi
Az emberek nagy része alapvetően lusta és szereti a kényelmes dolgokat. Szereti ha más gondolkodik helyette (AI), szereti ha más vezet helyette (önvezető rendszerek) és 20 métert nem tesz meg feleslegesen.
Ezzel viszont az a gond, hogy az emberi test és szellem az aktivitásra van kitalálva. Mihelyst nem használod az izmaidat azok elkezdenek leépülni az idegsejtek éppúgy. Nagyon találó a németeknek az a közmondása, hogy "Wer rastet Der rostet." Azaz aki megpihen az berozsdásodik.
A chat gpt és társai pedig nagyon kényelmes dolgok. Könnyen hozzászokik az ember és jön a leépülés.
N0MAD 2025. 08. 10. 20:50
Előzmény: #124808  komodoi
Egy végtelenul okos intelligencia, amely nem tud más energiaforrást mint egy energiazabálo izet etetni?
Persze ezt csak azért írom mert már úgyis a mátrixban élünk :D
Meg aztán egy nem biológiai letforma amely bárhol élhet a galaxisban itt vergődne velünk? Pont az a kérdés mint a jónnek az idegenek és leigáznak témában: minek? Minden is van odakint, csak nekünk van kötődésünk ide, mert ehhez alkalmazkodott a biológiánk.
És még nem ugrottuk meg az űrbázis életterek szintjét ahol tartósan élni lehet, pedig mennyivel egyszerűbb mint a terraformálás….
komodoi 2025. 08. 10. 20:40
Előzmény: #124817  todi
Igyekszem magam rákeresni a dolgokra, Ezeket a nyelvi modelleket, ChatGPt, Coopilot csak tesztelni szoktam, hogy miket válaszolnak, de sok dologban elég suták. Amikor 5 keresztkérdés kell egy elfogadható válaszhoz, akkor azért annyira nem hatékonyak mindenben. Persze az is tény, hogy fórumokon egyre többször látom, hogy intelligensnek akar látszani és ezért mindenféle kritika nélkül bedobja az első választ, amit chatGPT kiad és észre sem veszi néha, hogy mekkora hülyeség. Szerintem gondolkodni jó, én legalábbis szeretek egy-egy probléma megoldásán lamentálni, de elfogadom, hogy mások nem vesződnek ilyesmivel. Talán egy részük idővel megtanulja, hogyan kell használni, de akinek erre nincs igénye, azt kényszeríteni nem lehet és nem is érdemes.
todi 2025. 08. 10. 20:29
Előzmény: #124816  komodoi
A kiváncsi ember is elbutul. Amit tapasztalok tömegesen, hogy az egyébként értelmes emberek leszoknak a gondolkodásról. Miért? Mert gondolkodni fárasztó, energiát használ fel. Egyszerűbb megkérdezni a chat gpt-t és azt elfogadni tényként amit válaszol. Vagy tényként kezelni a közösségi híreket.
Mondom, 1-2 éve még értelmes emberekről beszélek. Nem kevésről és a trend gyorsul.
komodoi 2025. 08. 10. 20:14
Előzmény: #124814  todi
Mondjuk azok eddig is voltak, csak most ezek szerint van nekik ürügy amire fogni lehet (közösségi média). Kíváncsi és széles látókörű ember meg semmilyen korban nem butul el. A többinek meg biztos az a kényelmes, ha ásvány szintem mozog, de akkor meg kell hagyni nekik ezt az örömöt.
Freszelés 2025. 08. 10. 20:08
Előzmény: #124813  stolz
Gondolom lesz alapjövedelem ilyen esetben, aztán abból el lehet valamennyire lenni. Na viszont az ember mohó, irígy meg minden ilyesmi és ha 24 órában ráér, akkor fura gondolatai lesznek, főleg ha egésznap ráér, jönni fognak a rosszcsont gondolatok...  és előbb-utóbb - az unalom miatt - a tettek mezejére is lép.
A munka eddig lefárasztotta a tömegeket, hazaértek és bambulták kisütött aggyal a tévét. Na most nem lesznek elfárasztva.
Semmi jóra nem számítok.
0.02
todi 2025. 08. 10. 20:02
Előzmény: #124813  stolz
Nagyon eufénisztikusan fogalmaztál.
Napi szinten találkozok rengeteg emberrel és egyre gyorsuló tempóban nő az elbutulás az okos eszközöknek és a közösségi appoknak köszönhetően.
1-2 éve normális emberek tömegei hülyülnek el.
stolz
stolz 2025. 08. 10. 19:47
Előzmény: #124812  szieszta
Engem az sokkal jobban foglalkoztat, hogy mihez kezdenek majd magukkal az emberek. Nem hiszem, hogy a nagy többség az egész világot tekintve rendelkezik azokkal a szellemi képességekkel, ami egy munkanélküli idealista társadalomhoz szükséges lenne...
szieszta 2025. 08. 10. 18:49
Előzmény: #124803  szarvasvadasz

"Az alfa generáció limbikus rendszere nem fog sipákolni, azt mondja, hogy jaj de jó, végre, lehet szórakozni, lehet játszani! "

Ez lehet, de mindig elhangzik a kérdés......miből?

A játékhoz, szórakozáshoz, fogyasztáshoz, pénz kell. Azt meg csak úgy nem osztanak. A semmiből elővarázsolt pénzből lehet jól élni, de csak egy darabig. Azután az infláció megmutatja, hogy mi a különbség az ár és érték között.
Ha belegondolok, hogy a tőzsdén mennyi most a nem realizált nyereség......  Ez csak virtuális. Ha nekiállnának ezt kiszedni, nagyon hamar összedőlne a kártyavár.
szieszta 2025. 08. 10. 18:33
Előzmény: #124809  komodoi

Munka mindig lesz, de mennyi fizetésért?
Az egyik ismerősöm ment ki Amerikába 20 évvel ezelőtt, ő mondta, 15 évig alkalmi munkából élt. Mindig talált valamit, az autómosástól a fűnyírásig. Most már kialakult a klientúrája és takarítani járnak a feleségével. Van rá igény, amíg a házigazda a munkában ül, ők kitakarítanak nála. Biztosan jól és olcsón csinálják, mert jól megélnek belőle, minden napra van elég munkájuk.
szieszta 2025. 08. 10. 18:18
Előzmény: #124806  N0MAD

Ugyan ezt gondolom és látom én is. Egyre több az emberek kényeztetésére épülő szolgáltatás, van is rá igény. Meglepve nézem, hogy kis városunkban már 6 darab taxi futkos és megélnek belőle. Az én időmben gyalog, vagy biciklivel jöttünk-mentünk suliba, most 3-4szer is fordul a taxi. Tegnap láttam, hogy a tescós árufeltöltő fiúcska is taxival érkezett a munkahelyére, de a  nyugdíjasok sem húzzák elő a kocsit a nagy bevásárláshoz. A barbert egy héttel korábban kell hívni időpontért, de a  fodrász is hasonlóan elfoglalt.
Itt már csak az lesz a kérdés, hogy ezek egymást fogják eltartani?
komodoi 2025. 08. 10. 18:12
Előzmény: #124807  szieszta
Ebből is látszik, hogy a régi társadalmi berendezkedés már nem működik, más kell helyette. Ők már bevették a mátrix piros tablettát, és nem akarnak egy életre rabszolgák lenni: -) Biztosan lesz munka a jövőben is csak talán az embertelen kapitalizmust felváltja valami emberközpontúbb végre.
komodoi 2025. 08. 10. 18:06
Előzmény: #124806  N0MAD
Vagy kis bioakkuk leszünk, mint a Mátrixban, virtuális élettel. :-)
szieszta 2025. 08. 10. 18:04
Előzmény: #124804  komodoi

Ha valaki nem dolgozik, miből tud megélni? Ha  a tőzsdén akar spekulálni, ahhoz is kell alaptőke. Ha jól belegondolok, ha abból is akar megélni, az is munka.
Nem azt mondom, hogy meg kell szakadni és minden áron óriási vagyont kell felhalmozni, de a megélhetéshez kell a pénz. Azt meg általában munkával lehet megkeresni.
A tőzsde nem termel, ott a pénz az egyik zsebből a másikba van rakva.
Környezetemben elég sok fiatal van, akik csak úgy tengődnek. Az elvégzett iskolájuk nem garantál munkahelyet, csak egy papírjuk van. Sokan a szülők támogatásával élik életüket. De mi lesz, ha már a szülők sem tudnak adni?
Mikor néztem a WALL-E mesét, az jutott az eszembe, hogy erre tart az emberiség? A robotok fognak szolgálni minket, nem a "migránsok"? Aztán mindent felélünk, tönkretéve  a Földet?
Sokszor említettem már Marx tanait, lehet végén neki lesz igaza. Eljön a kommunizmus, ahol mindenkit az állam fog eltartani? Hitelből építjük a jövőnket, amit soha nem kell visszafizetni, csak mindig meghosszabbítani, új hitelekkel fedezni a kamatokat?
Elmúltam 50 éves, de én sem tudom elképzelni, hogy mindenki a gombok nyomogatásából meg tud élni.
N0MAD 2025. 08. 10. 17:55
Nekem egyszerűnek tűnik a megoldás, a kózépkori nemtom 90%os földtúró réteg is lecsokkent, az ipari forradalom  megszúnt szakmái helyett is lett új.
Előbbiben x falura jutott egy kovács meg egy pap mint szolgáltatóipar, aztán némileg több.
Most meg végiggurulok egy lakótelepen és a garázsokban ilyen fodrász, olyan fodrász, szakállfodrász, intimfodrász, halpedikűr, ilyen masszázs olyan masszáz, smimk, tetova, pedikűr manikűr, kézműves súti, kávé, lelkisegély.
Mivel az emberi kontaktra szemmel láthatólag igény van majd körbe kinya…. Oppardon kórbe kényeztetjük egymast amíg a gépek termelnek.
És majd mindenki hasznosnak érezheti magát és elfoglaltnak. Mert a ráérős unatkozós tómegektől mentsen meg a sors.
/irony off, mondandó on
FeherTibi 2025. 08. 10. 17:46
Szerintetek jovo penteken Putyin es Trump fog eredmenyt elerni a haboru lezarasaval kapcsolatban ?
Lehet alapja a Bild cikknek, hogy Witkoff felre ertette Putyint ?
komodoi 2025. 08. 10. 16:45
De jó, hogy valaki végre leírta ugyanezeket, ami bennem is felmerült. A dolgozol, hogy aztán majd nyugdíjas korodban pihenhess a kelet-európai társadalmak egyik legnagyobb átverése. Többeket láttam előtte meghalni.
szarvasvadasz
szarvasvadasz 2025. 08. 10. 14:42
Előzmény: #123965  KrisztinaI

Leegyszerűsítve kétféle embertípus létezik: az egyik fókusza a "miért NEM"-en van, a másik csoport a "hogyan IGEN" szerint éli az életét. Az előbbi félelemből él és képtelen megugrani a korszakváltást, amivel ezzel magát ítéli lassú halálra, az utóbbi meg örömét leli a minden korábbinál könnyebb és emberhez méltóbb élet lehetőségében. Mindenki szabadon választ. 
Idézet Steigervald Krisztiántól, mintha magamat hallanám: 

"...Az átmenet időszakában vagyunk. Hát vannak ágazatok, amik ki fognak halni. Ez van. Tehát pontosan tudjuk azt, hogy húsz éven belül egy csomó szakma meg fog változni és a mesterséges intelligenciát nem azért fejlesztik mert ehhez van kedvük, hanem azért, mert a nyugati világban az emberek jelentős része nem fog olyan munkát elvégezni, amit az ipari forradalom óta elvégeztek. És a COVID óta mondjuk azt, hogy a munka alapú társadalom véget ért. És azt el nem tudja képzelni az agyunk, hogy az milyen. 

Rögtön megszólal a limbikus rendszer itt hátul
, hogy de akkor hogy leszünk hatékonyak, hogy fogunk termelni, hogy lesz profit? Hogy ha nem munka alapú a társadalom, miből fogunk élni? Hát ez a limbikus rendszered. Az alfa generáció limbikus rendszere nem fog sipákolni, azt mondja, hogy jaj de jó, végre, lehet szórakozni, lehet játszani! 

Nem tudjuk mi lesz, nem tudom, én sem tudom, nem vagyok jövőkutató. De az nagy valószínűséggel véget ért, hogy azért élünk, hogy beledögöljünk a munkánkba. 

Ez baj? Ha belegondolsz, az X generáció legnagyobb betegsége a perfekcionizmus. Minket erre neveltek, maximalizmusra. Ha beledöglesz, akkor is. És beledöglünk. Azt látják a gyerekeink, hogy a szülő 48-52 évesen már kórosan beteg, magas vérnyomás, pánikbetegség, koleszterinszint, stb. Van értelme? És még azt sem látja, hogy vagyonos lenne a szülő..."

"...Ha rájön az agyad, hogy mit csinálsz, attól már nem fél, hanem kreatívvá tesz. Ha a félelemre fókuszálsz, beszűkül az agyad, megöli a kreativitást. Ha kitágítod, akkor leszel kreatív. Legyél magabiztos, ehhez kell az önismeret, ehhez az kell, hogy a humán skilljeidbe fektessél bele, bárhány éves vagy. Kezdj el magaddal foglalkozni, mert ez a 21-ik század..."
ragarda
ragarda 2025. 08. 10. 14:04
Előzmény: #124751  kajli_man
Ha nem USA cég,akkor csak 15%-ot vonnak nem? Legalábbis utolsó infó ez volt 
naneee
naneee 2025. 08. 10. 13:25

Topik gazda

pomperj
pomperj
3 5 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek