Topiknyitó: pomperj 2018. 02. 27. 07:28

Financial Forecasts  

Azsia: mersekelt optimizmus
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
komodoi 2025. 04. 08. 12:22
Előzmény: #119576  KrisztinaI
Gyerekkorunk másról sem szólt, mint csodálatos orosz innovációról (ide egy olyan fogatlan emoji kéne). Ásványkincs, amit nyugati technológia nélkül nem tudnak kitermelni. Ugyanazon a bolygón élünk, lassan megfőlünk, mint a homár, egyesek meg 19. századi módon azon agyalnak kinek van nagyobb rozsdás furkósbotja. Szerintem Európa ezen már túllépett.
komodoi 2025. 04. 08. 12:22
Előzmény: #119577  stolz
A (chipgyártás) kiszervezést nem Európa kezdte, hanem az Usa. Először Japán Toshiba, Matsushita, NEC aztán Hong-Kong, Szinagpur, Malajzia, Taiwan. Innen piaci kényszer volt ha pl. a Siemens, Philips, ST ha nem teszi ugyanezt, akkor kiszorult volna a piacról, már korábban.
vaczak 2025. 04. 08. 12:16
Előzmény: #119576  KrisztinaI
2025-ben azért az ásványkincseket be lehet szerezni máshonnan is, van köztük az EU-val kifejezetten baráti, vagy semleges ország is. Az oroszoktól való függetlenítés projektjét is sokan lehetelennek mondták 2022-ben, de nagyrészt megoldották. Az EU hadiipara néhány év alatt a szükséges feladatra (területvédelem) felfejleszthető, igaz sok pénzbe fog kerülni. Grönland megvédésére nem alkalmas, de ha ez konkrétan felmerül, akkor már úgyis cseszhetjük. 
stolz
stolz 2025. 04. 08. 12:12
Előzmény: #119574  komodoi
Sztem csak a stratégiai ágazatok(chip, stb) kiszervezése volt hiba. A globalizációnak óriási dezinfláció hatása volt. Meg lehet nézni hosszabb idősorokat és látni lehet, hogy ca a '80-as évektől a covidig, vagyis a globális világgazdaság idején mekkora árstabilitást ért el a világ. 
KrisztinaI 2025. 04. 08. 12:00
Előzmény: #119574  komodoi
Igen,és  Kínának, USA-nak, Oroszo-nak (igaz, ott egy kicsit döcögősebben) ez mind megvan, plusz hadsereg, plusz ásványkincsek.
Peti84
Peti84 2025. 04. 08. 11:59
Előzmény: #119568  MrSomm
Milyen időtávban cserél egy kínai autót (ev-knél)? Van-e használt autó piacuk? Ha ezeket megválaszolod rájössz hogy 3-4 éves távlatban (amíg a BYD csak 5,5 millió kocsit gyárt 2025év) ki is veszi meg ezeket.....(GDP meg egyebeket tegyük félre). 
komodoi 2025. 04. 08. 11:58
Előzmény: #119571  terelemel
Minmeghalunk, nincs mese, pestisjárványokat túléltük, de ezt már nem fogjuk :-) EU ugyanazokat a hibákat követte el, mint Usa, vagy Japán hogy kiszervezte a gyártást a Távol-Keletre, mert ez volt a nagyobb növekedés ára, de majd alkalmazkodnak az új helyzethez. Annyira talán nem szar a helyzet, mert franciáknak (De Gaulle berágott) köszönhetően van azért űripar és nukleáris ipar is, amire lehet építeni. Sokkal rosszabb is lehetne, ha ez nem lenne. Műtrágyát BASF, Bayer meg sok más is tud gyártani nagy mennyiségben, csak olcsóbb megvenni. Gépek:
https://www.agrarszektor.hu/gepek/20190615/itt-a-lista-ok-most-europa-legnagyobb-mezogazdasagi-gepgyartoi-14799
KrisztinaI 2025. 04. 08. 11:57
Előzmény: #119572  vaczak
Pontosan leírtál mindent, ami gond az EU-val, beleértve azt is, hogy széttöredezett a hadiipar is, és minden más is, bocs, hogy 50 milliót tévedtem a lakosságot illetően. Kérdezd meg a lengyeleket, hogy kell-e erődemonstrációhoz szükséges hadiipar,  olvasd el a lengyel PM utolsó néhány nyilatkoztaát, de nincsen kedvem ezt folytatni, mert feleleges, és  úgysem itt oldjuk meg a világ problémáit.
vaczak 2025. 04. 08. 11:52
Előzmény: #119565  KrisztinaI
Szerintem a legrosszabb forgatókönyvet veszed alapul. Az EU össze tudja szedni magát, pláne ha van külső kényszerítő erő (Putyin, vagy mostanában Trump). Természetesen lehet és kell is szapulni a döntéshozatal lassúságát, óvatosságát, de ez be van árazva, így működik egy olyan blokk, amelyben demokratikus országok vannak (mínusz egy hibrid kakukktojással) saját politikai érdekekkel. A te általad felvázolt képben az EU egy múzeum, ami fogyaszt, de nem innovál, nem gyárt nagyon luxustermékeken túl és telente tűzre dobja a nagyszülőktől örökölt fabútorokat, hogy ne fagyjon meg. A valóság azért ennél árnyaltabb. Továbbra is 450 (nem 400, ahogy mindig mondod) milliós gazdag piac, ami lehet lassan és bürokratikusan szüli meg a saját standardjait és regulációit, de egy sor területen világszerte azokat használják, vagy alkalmazkodnak hozzá prüszkölve. A mostani amerikai kormányzat mellett nagyon felértékelődhet az az EU, amely lehet idegesítően papol neked az emberi jogokról, de megbízható és kiszámítható partner, lehet vele üzletelni, nem kezel mindent zéró összegű játszmaként. Elég sok országgal és regionális szervezettel tárgyalt ki, vagy tárgyal az EU kereskedelmi megállapodást, ezek most begyorsulhatnak. Trump az uniós innovációt is belökheti, ha lerohasztja a saját elitegyetemjeit és elüldözi a kutatók egy részét. Az uniós fegyveripart meg nem csak a RHM jelenti, a legtöbb területen mennyiségben és minőségben is nagyjából okés ami elérhető, csak borszasztóan szétaprózódott, de ezen lehet még dolgozni, pláne mert nincs szüksége az uniónak olyan power projection képességekre, mint az USA-nak, vagy Kínának. Szóval én az EU-t sem írnám eleve le, előbb-utóbb talán azzal a bottal is tud majd kezdeni valamit, ami büszkén beékelődik a küllők közé. 
terelemel 2025. 04. 08. 11:39
Előzmény: #119556  komodoi
Azert nezzuk mar meg, sok igazsag van: euban nincs nyersanyag, nincs szamottevo ipar (autogyartas volt, most vertek/verik szet a "green agenda" neveben), IT sw nincs (minden lenyeges szolgaltatas sw usabol jon), hadsereg sem igazan. Mezogazdasag van, de ehhez is nagyfoku importra szorulunk (pl mutragya, gepek).
KrisztinaI 2025. 04. 08. 11:39
Előzmény: #119568  MrSomm
Kína egyelőre nem veszett össze az EU-val, erről szó sem volt sehol, de ha mégis így lenne, akkor a saját emberkéinek lesz olcsó autója, ami az EU-ban nem igaz, itt nem lehet olcsó autót venni.
Az EU-t viszont már ütik, ott nagyobb lesz a baj, mert ilyen drága autókat amerikai vagy kínai vevő fog megvenni, de Kínában is inkább a top kategóriásakat (tegnap a Mercedes-Benz is 2x említette a G-Class-t a Q1 resultok kapcsán, mert az a menő gyerekek játékszere, lsd a Ferrari esete). Ha US nem hajlandó megvenni többé az EU autókat, akkor a németeket is ki fogják tenni (a Mercedes már csilliárdokat ajánlott az office staff-nak, hogy felmondjanak), meg a német autógyártást kiszolgáló ipar is megnézheti magát (lsd Mo), és akkor it sem lesz kedvük az embereknek túlárazott autókat venni. 
vaczak 2025. 04. 08. 11:37
Egy cikk a tegnapi kamu felhúzásról, tanulságos történet. És ez még jó eséllyel véletlen volt, de lesz bőven irányított is az adminisztráció részéről
https://hvg.hu/gazdasag/20250408_donald-trump-vam-new-york-i-tozsde-nasdaq-sp-dow-jones-ebx
MrSomm 2025. 04. 08. 11:29
Előzmény: #119557  Peti84
Akkor nézd meg azt, hogy emlyik országban mennyi az egy főre jutó GDP és hány új autót vesznek/fő.
Egyben nézve igen, sokkal nagyobbnak tűnik. Csak azt is figyelembe kell venni, hogy mennyi ember vesz új autót. És mennyi fog venni, ha még jobban "összevesznek"
Az USA-tól majdnem 3x több ember él Kínában, az EU-nak több,mint duplája. Mit csinál majd a 25 millió autójával és a gyárakkal, ha nem viheti se az USA-ba, se az EU-ba?
komodoi 2025. 04. 08. 11:22
Előzmény: #119566  komodoi

na még1x TTF Télen megnő a gázigény, már ha valóban téli időjárás köszönt Európára, meg volt benne jócskán spekulatív pozíció a közel-keleti konfliktus és ukrán gáztranzit bizonytalanság miatt is. Volt földgáz pozícióm, ezért napi szintem figyeltem. De már jócskán visszaesett és idén sem fagytunk éhen.
https://www.barchart.com/futures/quotes/TG*1
komodoi 2025. 04. 08. 11:19
Előzmény: #119562  KrisztinaI

KrisztinaI 2025. 04. 08. 11:15
Előzmény: #119563  komodoi
Tudod mit, én nagyon tartok attól, hogy beletraflálok és egyszer újra lesz majd a sok ijedt nyugati vezető miatt 1997-es határ, egy német vagy francia nem fog értünk meghalni, az ukránokért sem mennek el meghalni. Ha mindaz meglenne, ami a fejetekben van, akkor nem kellene emiatt aggódni.
KrisztinaI 2025. 04. 08. 11:12
Előzmény: #119563  komodoi
Nekem ez a keményfejűség megmosolyogtató. A keményfejűség nem nagyképűség?
komodoi 2025. 04. 08. 11:11
Előzmény: #119562  KrisztinaI
Igen, de ettől még nem lettem nagyképű. Csak amit írsz, az megosolyogató sok esetben, valszeg ezért nem tetszik sokaknak, mert eléggé 2 diemnziós vélemény.
KrisztinaI 2025. 04. 08. 11:08
Előzmény: #119560  komodoi
Mi köze a gazdasági beszélgetéseknek az  "utálathoz"? Aki itt utálat alapján gondolkozik, azok pont a hozzátok hasonló emberek, akik mindent, de mindent de leszavaznak, mert egy nő írta.
Kérdésem:  te jártál már, éltél már a Magyarország táblán kívül?
Én már igen: Afrikában 2 évig , UK-ban 4.5 évig, jártam Indiában, és emberkéket tanítottam, és 2 évig heti commuter voltam Düsseldorfba, bocsesz, ha másképpen látom a világot. Még hogy én hallgatom a moszkvai rádiót, szerintem ti életek valamiféle álomvilágban. Te olvasod a híreket a portfolio.hu-n kívül, láttad a TTF emelkedését? Az szerinted mit jelképez? A Rheinmetall-ból szerinted mikor lesz értelmes hadsereg 400 millió emberre, ami effektíven erőt tud demonstrálni, és megvédeni akár Grönlandot?
KrisztinaI 2025. 04. 08. 11:03
Előzmény: #119560  komodoi
????? 

Topik gazda

pomperj
pomperj
3 5 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek