Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Firekiller
Firekiller péntek, 21:22
Előzmény: #265798  tothjoco
fórum gurukra gondoltam :)
Firekiller
Firekiller péntek, 21:21
Előzmény: #265798  tothjoco
én 2014-ben vettem Bpesten, büszke voltam magamra hogy 29 évesen hitel nélkül saját erőmből... utólagosan persze inkább 2-t kellett volna venni és hitelre..
tothjoco
tothjoco péntek, 21:06
Előzmény: #265790  Firekiller
Firekiller
Firekiller péntek, 17:54
Előzmény: #265796  Pistike12
Budapest viszont rakéta lesz forever
Pistike12 péntek, 16:14
Kicsit off, meg tavolba nezo, de itt hasznalt lakast venni nem jo biznisz hosszutavra, ha nem lesz migracio. Gyakorlatilag elfogyunk. Ezek a szamok 5m alatti nepesseget felteteleznek hosszabb tavon
https://24.hu/kozelet/2026/05/29/ksh-szuletesszam-statisztika-aprilis/
Ez brutalis. Lehuzhatjuk a rolot gyakorlatilag. Teljesen ki fog halni a videk
sh0rt0s_r0b0t_v0.42
sh0rt0s_r0b0t_v0.42 péntek, 14:49
A miniszterelnök azt is elmondta, hogy az uniós források felhasználása például a szociális lakhatás fejlesztésére egy multiplikátorhatással is rendelkezik, mert az állami és uniós fejlesztések magukkal hozzák a privát befektetéseket is.

Jaj mi lesz most szegeny panelprolikkal meg a hasitasis lakaskiadokkal, nem lehet a 100 millios panyelkaert 300 ezret kerni havonta :DDD
Firekiller
Firekiller péntek, 14:41
most akkor egyszer volt Budán kutyavásár?
Goldstein17 péntek, 14:29
Előzmény: #265792  Firekiller
Én annyit tettem, hogy nem adtam el semmit, pedig már egy jó ideje — a jövőbeli Airbnb-korlátozásoktól tartva — eladni akartam. A Covid idején kaptam ajánlatot nagyon nyomott áron,  lehet hogy épp Fatfiretől. Egyébként nagyon szerencsésnek éreztem magam, hogy az ingatlanjaim akkor is találtak bérlőt úgy, hogy még hirdetnem sem kellett őket: az Airbnb-n keresztül kerestek meg a tartós bérlők. Az egyik lakásban például egy ismert angol színésznő, a másikban pedig a NYT riporte lakott.
Firekiller
Firekiller péntek, 14:12
Előzmény: #265791  Goldstein17
es a covid idején miért tétlenkedtél? Fatfire bezzeg akkor IS micsoda bizniszeket csinált, most akkor Fatfire jobban ért a bpi ingatlanpiachoz mint te? 😸🙃
Goldstein17 péntek, 14:02
Előzmény: #265790  Firekiller
Persze, én akkor vittem el a tozsdéről az összes pénzem,  kellett az önerőhöz. Akkoriban sokat vitatkoztam penznyelovel a devizahitelekrol, DLPH-val a tozsdéről és persze meg sok más forumozobal. Ibiza is itt volt🙂
Firekiller
Firekiller péntek, 12:24
Előzmény: #265789  J0hnnyEnglish
akkor még nem fórumoztam, de kiváncsi lennék mi ment itt 2014-ben mondjuk, voltak-e guruk akik azt nyomták hogy mindenki aki okosabb mint egy mókus most vegyen kecót lehetőleg többet is hitelre Budapesten, mert a konvergencia jegyében itt 10 éven belül 4-5 szöröződés lesz...!
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish péntek, 12:17
Előzmény: #265788  Firekiller

Fatfire a tipikus példája a nagyot mondásnak. Figyelem az irományait, és amikor a sikeres vállalkozót összhangba hozza a harmonikus családi élettel, akkor felsikítottam a röhögéstől.
Persze tudom, mi egyszerű alkalmazottak ezt elképzelni sem tudjuk :)
Firekiller
Firekiller péntek, 11:59
Előzmény: #265786  J0hnnyEnglish
sajnos tévedsz , hiszen egy mókus is kellett hogy tudja hogy az ingatlan árak konvergálni fognak az uniós ingatlanarakhoz especially Budapesten, illetve a bérek is. És hogy 4-5 szöröződnek 10 év alatt.  Fatfire is megmondta. 🙃🤷 ( no persze nem 2008 és 2015 között, hiszen 2004 óta tagok vagyunk)
Firekiller
Firekiller péntek, 11:49
Előzmény: #265786  J0hnnyEnglish
ja meg amúgy is úgy van hogy 'sok pénz legyen és elég nő' ;) 
nem pedig úgy hogy sok ingatlan legyen.. 😸
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish péntek, 11:35
Előzmény: #265785  Firekiller
Jövőbe látó jósok a mesékben léteznek, mi a kamatstop előtt vég törlesztettük az akkor még nem a kamatstop hatálya alá tartozó lakáshitelünk (a bejelentést követő hónapban lett volna a kamatforduló)...
Firekiller
Firekiller péntek, 11:17
Előzmény: #265774  Goldstein17
en hitel nélkül vettem 2014-ben, utolag inkább 3-at kellett volna hitelre... 
de amúgy hogy most van az embernek akár több ku&@a nagy értékű ingatlana, a nap végén mire megy vele.. ha másikra kell akkor ugyanannyiba kerul masik is, az élet költségei se ugyanannyik mint anno
N0MAD péntek, 10:16
Előzmény: #265776  Freszelés
"de azért azt túlzásnak gondolom hogy ehhez a világ legfeljettebb IT piacain kelljen előtte karriert csinálni, több világnyelvet beszélni meg egyebek"
Hát pedig magyarként ez részben alap kellene legyen, mármint a nyelvtudás része legalábbis. Ahhoz azért nem kell nagy jövőbelátás hogy a nemzetközi kommunikáció munkában és jövedelemben előnyt fog jelenteni később is, és nem a világ fog megtanulni magyarul.
@firekiller: Azért akkoriban az angol német nyelvtudás nagyon nem volt annyira evidens mint ma, orosz volt a kötelező, azt se tudták sokan használható szinten, és az orosztanárok mentek gyorstalpalóra más nyelvre képződni, nyelvtanár se volt nemhogy nyelveket beszélő végzősség alap lett volna a műlt évezredben. (meg a technológiai lehetőségek se ott jártak mint ma, papírkönyv és keressünk nyelvtanárt, aki úgy ahogy. olyan akcentussal amilyennel valamit tud tanítani. A sváb néni kategória volt a jollyjoker.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish péntek, 10:08
Előzmény: #265770  DavidCamp

Tényleg azt gondoljátok, hogy korábban ez annyival jobb volt? Ne magatokból induljatok ki. Nem véletlenül ömlött tonnaszámra a sz@r a devizahitelezés idején. Ott a férgese már az elején elhullott. A mostani helyzet jobb?
400 éves megújulási ráta mellett lehet venni a korszerűtlent drágán. Akinek ez nem kell, vehet új panelt 2milliós nm áron.
Nem kell homokba dugni a fejünket, nem véletlen van lakhatási válság egész Európában.
Az teljesen más kérdés, hogy a lesajnált panel mint lakáskategória és belépőszint is elszakad a valóságtól. Támogatások, kedvezményes hitel és egyedülállóként ma mezei melósként nem fogsz labdába rúgni az ingatlanpiacon. Régen sem volt egyszerű, de valós cél volt a kis másfeles lakás 5-10 év kemény spórolás, meló és céltudatosság mellett. 
Firekiller
Firekiller péntek, 10:06
nem mindegy az ember hány éves amikor a nagy lehetőségek (külső okok) adódnak, pl. az ingatlanvalság ami 2015-ig tartott nem mindegy hogy akkor 18 éves vagy 25 vagy 35 vagy 45 stb . kell az érettség...
Freszelés péntek, 09:44
Előzmény: #265779  Firekiller
ők jól döntöttek amikor 1973-et választottak születési dátumnak. látod. ennyi :D

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek