Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
kornel1949 2025. 08. 31. 10:39
Előzmény: #255304  slash

Geolokáltam a fotók alapján (plusz némi saját helyismeret): Lukács György u. 7, 1039, liftből kilépve a baloldali lakás (ez erkély nélküli), kb. az utolsó házsor a lakótelep hegy felöli oldalán.
Belül tényleg szépen felújított (nyilászárók is cserélve), de a google fotók alapján a ház plusz hőszigetelést  még nem kapott és kérdés, hogy a gépészet (csövek) lettek-e már cserélve a házban.
Északra a kilátás valóban szép, a hegyoldalra néz, ahol régen a barackos volt (terv szerint ott fog menni az M0 alagútja majd a hegy alatt, ha valaha egyszer megépül).
Bele sem merek gondolni, hogy ha ez 80 millió, mibe kerülhet egy lakás a ház mögötti részen felépült újabb házakban (tégla+saját kertrész)...
FR73 2025. 08. 31. 10:35
Előzmény: #255326  Goldstein17
Amit te írsz, abba a módszerbe be van kódolva, hogy reszetelsz jogszerű vagyont is.
mr_bob
mr_bob 2025. 08. 31. 10:35
Előzmény: #255335  Freszelés
mit javasolsz ehelyett?
FR73 2025. 08. 31. 10:25
Előzmény: #255329  Goldstein17
Mató a zseni bizonyára másolta a sémát. Nehéz a feladat, hogy ő bukjon, de a többi hasonló eset (amiről pont Matónak talán részletes infói is vannak) makulátlan maradjon.
Freszelés 2025. 08. 31. 10:23
Előzmény: #255333  Törölt felhasználó
Attól, hogy valaki elmegy az állatkertbe még nem fogja szeretni az álltokat. Te is ezt tetted: elvitted az ügyvédnőt szórakozni.
Freszelés 2025. 08. 31. 10:21
Előzmény: #255334  Bolton01
Elkobozzák és 0 forint kikiáltási díj. El fog menni. Valamennyiért. Ha kell, akkor majd megcsinálják a jogszabályt. Az ösztönvezérelt sejtcsomóknak (úgynevezett emberek) ez már részben elég is lesz. UGyanúgy szarul élnek, de legalább az ellenséget megbüntették szerintük.
Bolton01 2025. 08. 31. 10:19
Előzmény: #255326  Goldstein17

Én azt nem értem, hogy attól hogy mondjuk elkoboznak X darab hodály nagy házat, hogyan lesz abból bevétele az államnak? Ugyanez bármire kivetítva ... Nem tudja felszívni ezeket a piac, mi változik ha az enyészeté lesz? 
És ha mégse volt esetleg az államnak igaza (utólag , egy következő váltásnál esetleg kiderül) kezdjük előlről majd a kárpótlásokat?
Törölt felhasználó 2025. 08. 31. 10:15
Előzmény: #255318  Freszelés

van egy világlátási különbség köztünk
megvilágítom, hogy értem
.
15 nyarán kinéztem egy kisebb pincét hogy megveszem irodának a 6. kerben, és végigjártam egy sereg hasonlót amiben működött valami, ihletet meríteni hogy miként újítsam fel, és mintának egy original olasz ember által működtetett olasz éttermet választottam a Mozsár utcában, maj d elmesélve az ügyvédnőnek akinél tanyáztam, megkérdezte hogy megmutatom e neki (imádott megnézni bármilyen ingatlant)
meghívtam hát vacsizni a Mozsárba, csak arra nem figyeltem, hogy  a sz olasz ember délutánra bezárta a boltot sziesztázni, és csak este nyitott újra
.
így kb 4-re mentünk és zárva volt, és ekkor javasoltam hogy menjünk át egy hasonló kialakítású pincébe addig, ami a közelben van a Paulaiban a Liszt Ferenc tértől párlépésre,, de figyelmeztettem hogy az egy igazi retro kocsma a maga közönségével, és azt mondta, nem baj, menjünk
.
volt benne vagy 10-15 közepesen elhivatott alkesz, és megállt a moraj és a levegővétel is, ahogy lesétált az ügyvédnő velem a lépcsőn a maga mindennapos címlapfotozáshoz szokásos megjelenésében
aztán rövidesen újraindult a morajlás, középen állva a helyi alfahím mesélte éppen, hogy amikor a Bobby Fischer Pesten bujkált, ő számtalanszor sakkozott vele, és az hogy is volt
aztán kötelességének érezte, hogy küldöttségként odajöjjön hozzánk mint idegen lényekhez és kapcsolatot teremtsen, szépen bemutatkozott, kezet csókolt az ügyvédnőnek, és állva maradt, beszélgettem vele pár percet, majd illedelmesen távozott vissza középre, és aztán még páran követték a tettét, velük is beszéltem pár mondatot
.
mikor eltelt elég idő, hogy visszamenjünk a Mozsárba, mert kinyitott az olasz, feljöttünk a járdaszintre, és az ügyvédnő megállt, teljes terjedelmében felém fordult és  elképedt arccal közölte: te szereted az embereket
csikano 2025. 08. 31. 10:15
Előzmény: #255321  slash
Értem a logikádat és elfogadom. De jelenleg 60 millió forint a 45-46 négyzetméteres felújított 1,5 szobás panel/tégla a 4. és 14. kerületekben. Lehet még keveset is mondtam.....
Hobbyproperty 2025. 08. 31. 10:10
A 3%-os hitel a puska amit betöltöttek, már csak egy vad kéne. Hiába kedvező a törlesztő ha csak szar lakást tudsz venni.
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 08. 31. 10:07
Előzmény: #255327  N0MAD
20-30-50% toketartozas noveles + 60-70%-os kmatszint novekedes + arfolyamres. Osszeadodnak ezek, foleg az annuitas miatt aki par evvel azeleott vette fel 20 evre az alig torlesztett toker. Foleg akkor voltak ezek a remek konstrukciok, hogy “kedvezmenyes” toreleszto es az elejen csak kamatot fizettel. 
-
Elbaszott termek + geed majd fear talakozasa lett ebbol sajnos. 
Goldstein17 2025. 08. 31. 10:03
Előzmény: #255324  Murdoch
Esetleg kiteszik majd a kirakatba ezt a valóban hstalmas ügyet,  nyilván lázasan dolgoznak a megoldáson. A probléma csak az,  hogy ez a polip egyik csápja, ha rangatják jön vele a tobbi. Kíváncsi vagyok milyen innovativ magyaráttal állnak majd elő. 
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 08. 31. 10:01
Előzmény: #255317  Tibi123
+ ugy emeltek kamatot, hogy 2008-tol a chf alapkamat csokkent. 
N0MAD 2025. 08. 31. 09:58
Előzmény: #255317  Tibi123
“ de akiknek nagy lakáshitelei voltak, azok is 200-220-ig is simán (kb 50%) bírták volna”“ “1-1,5-2% az ennyire durván emeli a havi törlesztőt is,”
Tehát azt mondod hogy a 20-30-50%-al emelkedő tőketartozás az bagatel, de 1-2% kamatemelés az kifizethetetlen és földhözvágja az adóst.
Aha.
Goldstein17 2025. 08. 31. 09:57
Előzmény: #255322  FR73
A vagyonelkobzás célja teljesen más,  mint amit a fidesz csinált az általad emlitett esetekben, az a maffia állam működési modelljének ékes példája. A vagyonelkobzás,  az én olvasatomban népnevelés, ébresztő egy rémálomból. Egy új kezdet nulladik pontja. Reset. Csak arra kellnagyon vigyázni,  hogy az emberek megértsék gazdagnak lenni nem bűn, szerencsére Magyarországon is lehet egy-két pozitív példával szolgálni.
riskmanagementisnice 2025. 08. 31. 09:56
Előzmény: #255306  DavidCamp
Illetve a két legjelentősebb kockázatot kihagytad - mindkettő akkor, ha kiadásra veszed és Tisza kormány lesz. Az egyik, hogy azt mondják, hogy 'szemben a Fidesszel nem akarjuk a 'gazdagokat' támogatni' és tényleg a saját lakáscélt szolgálja a program azt mondják, hogy marad a kamattámogatás, de csak akkor, ha ott élsz és kiadni tilos, egyébként átalakul piaci kamatozásúvá. Cserébe azt mondják, hogy ha akarod, eladhatod (nem kell megvárni az 5 évet). Nyilván ezzel elérnék azt a célt, hogy sok lakás piacra kerülne és megállítanák a lakásár emelkedést.
A másik, hogy bele fognak nyúlni a kiadást terhelő 15%-os adóba, lesz mondjuk 30% vagy 35%  - ugyanaz a társadalompolitikai cél: nem akarjuk a 'gazdagokat' támogatni, inkább a fiatalok lakáshoz jutását ösztönözzük, mégtöbb lakás piacra kerülne és megállítanák a lakásár emelkedést.
Szerintem aki kiadásra vesz most ebből a hitelből, ezekkel kell számolnia és ezek nagyobb kockázatok, mint amit leírtál.
Murdoch 2025. 08. 31. 09:55
Előzmény: #255316  Goldstein17
A lopás az egy dolog, de egy mnb-s történet már messze nem a lopás kategória, szvsz. Az már fideszes körökben is a hajmeresztő kategória. És szerintem a kormány a 3%-os történeteket a hajára kenheti, itt most expressz sebességgel kellene krajcerba dugni pár potentátot jövő tavaszig. 
És hogy a másik oldal mutatványát is lássuk, mint morális iránymutatást és ha már járatod a Politicot:
https://www.politico.eu/article/e36b-tax-fraud-scandal-returns-to-haunt-germany-olaf-scholz-hsh-nordbank/
36 milliárd eurós adócsalási botrány, szegény Scholz-nak sajnos folyamatos emlékezetkiesése van arra az időszakra. Nem fog itt semmiféle korszak lezárulni, ezt bocs, nem veszem be.
Bolton01 2025. 08. 31. 09:45
Előzmény: #255313  J0hnnyEnglish

Én nem reménykedem, főleg nem várok csodát egy esetleges váltástól. 
Sok mindent túltoltak, ez tény. Egy része azért is történhetett, mert erre volt igény szavazói oldalról.
Én lassú csordogálásra számítok (lefelé), a demográfiával tenni nem tudnak semmit, a nemzetközi környezettel szintén, szóval negatív forgatókönyv esetén lesz egy megszorítás és további uszítás, érdemi eredmény nélkül. Közel vagyunk az üvegplafonhoz ...
FR73 2025. 08. 31. 09:41
És hozzátenném itt Fatfire-nek, hogy a Fidesz nem válogatott, hogy kinek lép a tyúkszemére. Gondoljunk csak a gyönyörűséges trafik témára, ahol többezer valóban kisembert semmiztek ki, vagy szedtek tőlük sápot a jogokért.
slash
slash 2025. 08. 31. 09:39
Előzmény: #255315  FR73
OK. Te számokkal dolgozol én meg "érzetből" MI vagyunk a többen. Nem fogok 80 milláért egy 40-50 éves panelben állni a piros lift előtt. Őslakosokkal és egyéb népekkel de nem bántok meg senkit. Max 65öt fogcsikorgatva kifizetnék egy ilyenért. De inkább 60at. Akkor inkább tényleg átcsattogok Kőbányára az újba a lakóparkba. 70 m és új minden. picit kisebb. más közösség. Vagy veszek egy szar házat az agglóban. 
https://bayerproperty.com/projects/kincsem-by-bayer/

Topik gazda

Hathor
Hathor
1 1 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek