Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
berlini
berlini 2025. 08. 24. 18:16
Előzmény: #254437  Zanza2
Pontosabban.
A bedőlt hiteleket is betették az addig biztonságosnak minősithető csomagba, ami igy már nem volt se kiváló se nagyon gyengén értékelt.
Aztán ezt a csomagot betették kiváló minősitésű hitelekkel együtt egy még nagyobb csomagba.
Igy  látszólag "eltüntek" a bedőltek és úgy gondolták, hogy a nagy csomagokra ezek hatása nem lesz jelentős.
Egészen addig mig a hitelbedőlések hirtelen exponenciális módon elkezdtek szaporodni és a kiváló minősitésű nagy csomagok kockázata orbitálisan megnőtt volna, ha azok minősitése prompt lekövette volna a tényleges helyzetet. Csakhát ezt azért nem tették meg. Igy szinte földcsuszamlásszerűen omlottak össze a csomagok.
DavidCamp 2025. 08. 24. 17:47
Előzmény: #254424  riskmanagementisnice
Ügyvédi letétbe tenni. Minden más kockázatosabb. De miért így? 1 hét és indul a buli.
Pistike12 2025. 08. 24. 17:44
Zanza2 2025. 08. 24. 17:41
Előzmény: #254434  Spiller
"A bankok csomagban eladják a bedőlt hiteles ingatlanokat"
Aztán a csomagokat is csomagba rakták, meg azokat is - ebből lett a 2008-as világválság.
Nem biztos, hogy ez ebben a formában egy követendő példa.
Zanza2 2025. 08. 24. 17:38
Előzmény: #254434  Spiller
"A bankok csomagban eladják a bedőlt hiteles ingatlanokat"
Aztán a csomag
Spiller 2025. 08. 24. 17:09
Előzmény: #254427  Moka_Brikka
erre lenne jó az az USA módszer amit anno egy TV sorozatban láttam. ingatlancápák vagy mi volt a címe. Ott a bank előre kiadott egy hitelbiztosítékot a házaspárnak, mennyi hitelt kaphatnak a delikvensek (gondolom ha az értékbecslés alátámasztja a vételárat) . Így tudták kb mekkora árkategóriában kotorászhatnak. Az is érdekes volt az ingatlanos előre elkért számlamásolatot vagy számlaelemzést és nem a vevő adta oda neki hanem ő kérte le. Érdekes volt mennyire preferálták a kp-s fizetést (mármint a hitel nélküli gyors pénzt, 20%okat is engedtek) 
Nálunk sajnos a sok töketlen, látens chf hitelfelvevő miatt nincs normális jelzálog rendszer. Az elsétálás jogával és nem a keresethez hanem a fedezethez van mérve a hite. Ha van 3 ingatlanom azokra vehetek fel jelzálogot, vagy egy megvásárlandó  ingatlan mellé kiegészítő fedezetet adhatok. 
A bankok csomagban eladják a bedőlt hiteles ingatlanokat vagy árvereztetik ( csak kívülről lehetett megnézni) vagy ingatlanosok adhatnak ajánlatot az ügyfelük számára. Mondanom sem kell volt meleg ingatlanos  több is és olyan aki elmondta zsidó és főleg zsidó ügyfelei voltak (ő is homo volt). Usában ez nem negatív és nem zsidózás.
 Million Dollar Listing LA: The Bad Boys of Real Estate Are Back | Bravo
InvJonny 2025. 08. 24. 17:08
Előzmény: #254432  Moka_Brikka
Értem.
De a bank nem az eladó számlájára folyósít? Vagy kérheti az ügyvédi letéti számlára is?
Ha a bejegyzési engedély be lesz nyújtva a szerződés napján, akkor az se gond, ha már az eladó ki van fizetve, a tulajdon át lett vezetve, tehát gyakorlatilag lezárult a tranzakció. Mire folyósít a bank?
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 08. 24. 17:00
Előzmény: #254429  InvJonny
Elsore nekem az jutott eszembe, hogy a tenyleges szerzodesben cash+hitel lenne irva (hiszen mashogy nem kaphatja meg a vevo a hitelt), de az elado kikoti, hogy a vevo tegye ugyvedi letetbe a teljes osszeget arra az estere, ha megsem kapna meg a hitelt (ezzel az indokkal kerulne szinten letetbe a vevo penze). 
-
Egy kulon (leteti) szezodesben viszont ugy allapodnanak meg, hogy a vevo hozzajarul ahhoz, hogy az elado elobb kapja meg a penzt a letetbol, nem kell megvarni a hitelfolyositast (a szinten letetbe helyezett tulajdonjog bejegyzesi engdelyt cserebe a vevo benyuthatja a foldhivatalba), es majd a vevo reszere nyerne kiutalast az 50m, amit kesobb a bank ugyvedi letetbe utal (hitel osszege). 
-
En ebbe maximum csak akkor mennek bele, ha jol ismernem a feleket. 
InvJonny 2025. 08. 24. 16:54
Előzmény: #254430  Törölt felhasználó
Na ez amit én se értek.
Törölt felhasználó 2025. 08. 24. 16:51

miért lenne előny egy olyan kp-s ajánlat amihez kapcsolódó fizetési ütemezés alapján pont akkorra válna felhasználható pénzzé az eladó számára a vételár, mint amennyii a hiteles megoldás átfutási ideje?
.
ez kb olyan kérdésfelvetés, mint az hogy miként lehetne megcsinálni, hogy bérlővel együtt eladom az üzlethelyisége, de mégis én kapjam továbbra is a bérleti díjat
InvJonny 2025. 08. 24. 16:48
Előzmény: #254427  Moka_Brikka
Látszik hogy tanulatlan vagyok. Nem értem mit írtok.
Nem all-cash ajánlatról van szó? Vagy az nem azt jelenti, hogy az eladónak azt mondja a vevő, hogy megvan a teljes pénz, nem kell hitel, azonnal fizetek (cserébe hogy neki adják el az ingatlant, illetve akár nagyobb áralkuval)? És közben meg mégse és majd hitelből kapja meg 2-3 hónap múlva az összeget az eladó?
FR73 2025. 08. 24. 16:35
Előzmény: #254425  Pistike12
Igen. Vadidegennel magánkólcsön szerződés viszont elég kockázatos. Mi van, ha nem fizeti vissza? Talán ha közjegyzőnél köti, de az még egy bonyodalom.
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 08. 24. 16:34
Nekem az elso gondoltam az lenne, hogy az adasvetelibe azt irnam, hogy a hiteles vetelarresz ugyvedi letetbe megy, es onnan venne fel/nyerne atutalast az eladonak a penz, es leszabalyoznam, hogy a vevo kulon ugyvedi letetbe helyezi a casht is, mint vegso biztosItekot, arra az esetre, ha nem kapna meg a vevo az 50m hitelt a banktol. Egy kulon leteti szerzodesbe leszabalyozzatok pontosan penzfelvetek menetet, minden esetet leszabalyozva pontosan, es ez az okirat csak a felek kozott maradna. Szvsz nem lenne teljesen aggalytalan es etikus a dolog. Kerdes az is, hogy az elado es ugyved is belemenne ilyen jogi csavarasokba.  
InvJonny 2025. 08. 24. 16:31
Ha cash-ben fizet akkor milyen hiteles sztori megy végbe utána? Végbement a tranzakció. Kit akar utána kifizetni hitelből?
Persze lehet csak én nem értem.
Pistike12 2025. 08. 24. 16:18
Nincs mod ra hivatalosan. Es nem hivatalosan biztos nem adnek oda ennyi penzt senkinek elore.
Max ugy lehet megoldani hogy kottetik egy kolcsonadasi fuggetlenul az adasveteltol, amit folyositaskor vissza kell adni vagy addig ugyvedi letetbe. 
De miert van relevanciaja? Egy het es indul a program
riskmanagementisnice 2025. 08. 24. 16:03
Családban merült fel a kérdés (nem saját) és itt biztos lesz rá gyors válasz.
Ha valaki az 50M-es 3%-os hitelt igénybe tudja venni és szeretné is, de úgy érzi, az ingatlanpiacon gyorsabb és hatásosabb, az all-cash offer (van annyi pénze, hogy ki tudja fizetni a kinézett lakást), akkor mi a módja, hogy ő cashben fizet gyorsan és aztán közben vagy utána 1-2 hónap alatt végigmenjen a hiteles sztori? 
berlini
berlini 2025. 08. 24. 13:03
egy nagyon jó cikk arról, hogy ki tudja felvenni a Starthitelt úgy, hogy a részleteket ki tudja fizetni.településenként, megyénként.
https://www.portfolio.hu/ingatlan/20250824/nesze-neked-otthon-start-a-fiatalok-tobbsege-csak-almodhat-egy-atlagos-lakasrol-781499
Atti 2025. 08. 24. 11:20
Nekem nincs házassági szerződésem, de az apámnak volt a 2. feleségével ( aki nem az anyám).
A szerződésben 50-50% volt meghatározva.
Ezzel szemben a válás 3 fordulós volt, 2 évig tartott, és nem volt szép.
Lelkileg is, anyagilag is én támogattam apám, ezért tudom, hogy zajlott a válás.
Mondom még 1-szer: volt ügyvéd által írt, házassági szerződés.
Törölt felhasználó 2025. 08. 24. 09:46

és tegnapdélután elővettem a Hatvany  Helga könyvét, és elolvastam újra a szülei "lebukásáról" szóló részt,nem 13 hanem 12 éves volt a leleplezéskor
.
külön külön meséltette el velük a történetet, voltak eltérések, és ítéletet alkotott: az anyja részéről volt inkább számító fondorlat az ügyben
ahogy a dolog kibukott, a szülei nem látták tovább értelmét az egykori megállapodásuk folytatásának,de sokkal később váltak csak el
az is kiderült számára, hogy a szüleinek az a viszonya amiből ő született, mindkettőjük részéről egy megcsalás volt, mindketten érzelmileg és szóbelileg is máshoz tartoztak akkor, és ezt mindkettőnek elnézte, mert voltak akadálya azok beteljesülésének
.
az anyjával ettől kezdve nem volt jó a viszonya,  egyetemistaként is vele élt kettesben, kifejezetten kínos módon
az apjáról meg kiderült, hogy már a születése előttől mindig viszonya volt fűvel fával amit a fél város tudott, pláne a tudományos élet szereplői akik között mozgott, na meg a munkahelyen a pincétől a padlásig
aztán hamarosan be is avatta ebbe az apja, máig sem tudja miért, de lett közöttük egy titkos szövetség, még falazott is az apjának ha erre volt szükség, kicsit furcsállta is a dolgot,de az hogy kislánykorától kezdve felnőttként kezelte az apja megosztott vele nagyon bizalmas dolgokat iz, az nagyon imponált neki
.
aztán elköltözött otthonról az apja, a Helgának előre elmondta, és akkor tette amikor az anyja nem volt otthon, csak hazaérve szembesült a visszafordíthatatlannal, aztán elváltak és feleségül vette azt akihez odaköltözött
a Helga gyűlölte, olyan undok volt vele amilyen csak tud lenni egy nő egy másik nővel, gyakran találkoztak már csak azért is mert leukémiás lett az apja, közösen látogatták, 28 éves volt amikor meghalt
az ok egyértelmű: az apja figyelmének egy részét elvesztette miatta
.
aztán talán kb 50 volt amikor megkereste, az özvegyet és elnézést kért az egykori undokoskodásokért, aki természetesen megbocsájtott
.
szóval vannak szokatlan családi viszonyok bőven, de egy gyerek akarva akaratlan visz magával sok mindent belőle
.
az apjának a szülei elrendezett házasság keretében keltek egybe, Németországból hozták az anyját, a születése után pár évvel el is váltak, az apja 38-ban még időben elvitte Angliába, 12 évesen beadta egy bentlakásos elitiskolába, ami elég kegyetlen hely
az apja Párizsban telepedett  le az anyja Pesten élte túl nem kis kínok közepette a háborút, aztán távozott, jókora vagyona volt külföldön, jobbára Rómában élt a legdrágább szállodában, a Helgát kislányként önállóan is küldték hozzá nyaralni, aki tejben-vajban fürösztötte, és próbálta rávenni, hogy éljen együtt vele, és akkor nem fog tudni olyan drága cuccra rámutatni amit ne venne meg neki
a Helga nem élt a lehetőséggel
az apja nyilvánosan megtagadta a szüleit, és vagy 20 évig nem találkozott egyikkel sem, 56-ig 4 évet volt börtönben, 56 után 1-t tiltott határátlépési kísérlet miatt

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek