Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
tihamer
tihamer 2025. 06. 01. 11:16
Előzmény: #246915  Zanza2
"Lehet, hogy Izom és Fat egy és ugyanaz?"
.
Nem ugyanazok.
Teljesen más a stílusuk is az irásaikban.
Bandita 2025. 06. 01. 11:15
Előzmény: #246938  N0MAD
Azért egy Tállai-Kósa-Halász csatársor mindig erős.
És még lehetne sorolni.
N0MAD 2025. 06. 01. 11:13
Előzmény: #246937  kuruczr77
ha már pártpolitika, akkor ide is:
ne mondjátok hogy kormánypárti lapból nem idézek:
"a Fidesz értelmezhetetlen, és elveszítené szavazóinak jelentős részét. Alig van olyan szavazó, aki úgy véli, «én szeretem a Fideszt, remek kis párt, jól szervezett, jól kormányoznak, és ha nem Orbán vezetné, rájuk is szavaznék.»"  
https://mandiner.hu/belfold/2025/06/orban-nelkul-a-fidesz-ertelmezhetetlen-es-elveszitene-szavazoinak-jelentos-reszet-megjegyzesek-torok-gabor-nagyszeru-felveteserol
:D
kuruczr77 2025. 06. 01. 10:22
Előzmény: #246934  FatFIRE
A baj és a legnagyobb problémának látom, ha mennek, ha maradnak, hogy milyen mentális, morális  állapotban van az országot. És ezt kár lenne M.P.-re rátolni, sajnos ez egy több éves folyamat eredménye. Ő csak a felszínre hozta és megmutatta ezt a társadalmi feszültséget. Ha úgy nézed még hasznos is lehet számukra, mert nem robbant, így folyamatos a gőz kierrsztése. Egy biztos nem lesz könnyű dolga senkinek sem, hog a bizalmat helyre állítása
mr_bob
mr_bob 2025. 06. 01. 10:20
Előzmény: #246934  FatFIRE
nincs bennem rosszindulat, viszont a rémhírkeltés, amit itt hetek óta művelsz az nem tetszik. tudod valami forrással alátámasztani, hogy a tisza a tisztességes, nem adóforintokat és eu pénzeket ellopó vállalkozásokra, vállalkozásokra rá fog szállni? a múltkori telexes cikket hagyjuk, mert az elmúlt 35 évben bármikor feltették volna a kérdést az alsó decilisben levőknek, hogy szerintük fizessenek-e több adót a felső decilisben levők, akkor arra igen lett volna a válasz, mert ilyen az emberi természet, ebben nincs semmi új.
FatFIRE 2025. 06. 01. 10:10
Előzmény: #246917  FR73
Hogyne, én is teljesen biztos vagyok benne, hogy "Erőss Pál unokája" megszerzi majd a külföldre kitalicskázott tízezer milliárdokat. 😂
FatFIRE 2025. 06. 01. 10:04
Előzmény: #246925  mr_bob

Annyira szánalmas, ahogy keveredik néhányatoknál a nyilvánvaló rosszindulat a gazdasági kérdésekben mutatott  fogalmatlansággal és még vitatkozni is csak tisztességtelen csúsztatások sorozatával tudtok…
kuruczr77
Nemrég írtam itt róla: idén a multiknak nyújtott támogatás átlagértéke 55+ millió forint munkavállalónként, jellemzően alacsony bérű gyártósori munkára. Hasonló fejpénzzel számolva én is 1 milliárd feletti támogatást kaphattam volna, mégsem azt sajnálom, hogy nem kaptam, hanem hogy ez a gyakorlat évtizedek óta. A magyar KKV-k brutális hátrányból indulnak mindent téren, a munkaerőpiacon is olyanokkal kell(ene) versenyezniük a munkaerőért, akik az államtól több évre előre megkapták az alkalmazottak teljes munkabérét annak közterheivel együtt.
Utólag visszatekintve nagyon örülök, hogy vállalkozóként alapvetően kereskedelmi vonalon mozogtam. Magyarországon termelni, gyártani valamit sokkal nagyobb szívás. Így mindig volt elég időm a gyerekeimre, beutaztam a világot, telente is nyaralhattam. Jól telt, bármikor aláírnám előre még egyszer... 😊
N0MAD 2025. 06. 01. 10:03
Előzmény: #246929  Bandita
jó, csak ilyen amatőr stílusgyakorlat volt a különbségek felvillantására, nem egy irodalmi esszé :D
Szolgáljon mentségemre hogy az elköszönést végülis tartja, ha túlzásba is vitte az udvariasságot elötte, de biztosra akart menni, inkább töbször mint valaki mellőzve érezze magát.
(amúgy a közgazdász végzettség és a százalékszámítás közt fennálló űrt se lett feszegetve) :D
Bandita 2025. 06. 01. 09:47
Előzmény: #246931  mr_bob
Azaz, 74x egy nap.
mr_bob
mr_bob 2025. 06. 01. 08:47
Előzmény: #246929  Bandita
elköszönés?
Goldstein17 2025. 06. 01. 08:36
Előzmény: #246926  Bandita
Bevallom én nem olyan régen követem a mester szellemi munkàssàgát, de eddig is meg voltam róla győződve,  hogy személyisége rendkívül gazdag és sokszínű. Csak reménykedni tudok, hogy ezen a területen is felnyitja végre a szemem.
Bandita 2025. 06. 01. 08:34
Előzmény: #246926  Bandita
Illetve most már nem írok többet van sok jobb dolgom.
kuruczr77 2025. 06. 01. 08:32
Előzmény: #246925  mr_bob
Azért vegyük már észre, hogy a kkv támogató gazdaságpolitika csak egy mese volt ebben az országban mindig is. A "gonosz" multit mindig is szidták, de a pad alatt tenyérbe csaptak - és ömlött a támogatas - és ezzel a kommunikációval jól érezte magát az átlag ember Na most már ezek a gonosz multik sem ruháznak be. De szerintem nem azért mert nincs profitjuk  ( biztos hogy kevesebb félre értés ne essen) inkább azért mert szegénység van és ad hoc a gazdasagpolitika. Nem a külön adóval van a gond, hanem azzal, hogy visszamenőleg is hoztak már ilyet és eddig még egyik időtartama sem stimmelt. Nem csoda, ha.mindenki tartalekol. De a döntéshozók nem értik, hogy saját maguk a gátjai a beruházas növekedésének.  Vagy lehet, hogy pont ez  a cél?
Freszelés 2025. 06. 01. 08:24
Előzmény: #246920  Sony123
30%. mondjuk.. Ja hat ha nem epul semmi csak a kereslet van tamasztva, akkor az a 30% nehezen osszeszedheto kivaltkepp ha alacsony hozzaadott erteku minkahelyekkel van tele az orszag.. de a dolgokat a jo helyen javitsuk.
Bandita 2025. 06. 01. 08:19
Előzmény: #246924  Goldstein17
A kedvenc részem sajnos kimaradt. 
Igaz régebben volt téma, de a nyer hús evés.
mr_bob
mr_bob 2025. 06. 01. 08:17
Előzmény: #246917  FR73
https://pcdn.hu/articles/images-o/b/e/r/beruh1-734593.png
ezen az ábrán elég jól látható, hogy évek óta elmaradnak a beruházások. vajon miért? csak nem azért, mert évek óta kiszámíthatatlan a gazdasági helyzet, mert bárki kaphat árstoppot, árrésstoppot, extra adót vagy ehhez hasonló finomságokat, amelyek 23 óra 55 perckor kerülnek kihirdetésre a közlönyben? ezeket ráadásul nehéz a tisza nyakába varrni, mert a párt csak 2024 tavaszán-nyarán indult be. furcsa olvasni a tapasztalt vállalkozó uraktól, hogy olvastak egy telex cikket, amelyben van egy FELTÉTELEZÉS arról, hogy majd jól elveszik a vagyonukat, és erre alapozva hoznak üzleti döntést, miközben a fentebb említett piacbefolyásoló TÉNYEKET nem nagyon említik meg, mint a vállalkozásukra leselkedő kockázatot. a tényeket ignorálják, viszont a feltételezéseket meg készpénznek veszik, ami számomra nem tűnik logikus viselkedésnek. kíváncsi vagyok, hogy ha az origo lehozna egy cikket ma délután arról, hogy nagyon meg lesznek adóztatva a rövidtávú lakáskiadók 2026-tól, akkor hasonló vehemenciával kezdené-e jövő héten árulni FatFIRE a belvárosi ingatlanjait, elvégre ha az interneten olvasta, akkor biztos igaz.
Goldstein17 2025. 06. 01. 08:10
Előzmény: #246923  N0MAD
Szép összefoglaló, ezután nincs mit írni. Sajnos a friss előzményeket nem volt időm elolvasni, de azt hiszem ezután nem is szükséges,  képben vagyok. 
N0MAD 2025. 06. 01. 05:46
Előzmény: #246916  Bandita
durva lenne, nem is hiszem, de a mondanivaló forrása egy közös vízbázisra támaszkodhat.
.
-jólmenő iqbajnok (ex?)vállalkozóként mondom országcsőd lesz mert mindenki kimenti a pénzét a kormányváltás elől mert az vagyonadót(elkobzást?) extramagas jövedelemadót és pusztulatot okozna.
.
-most jötem turkiból, ot is beszélik hogy mató egy zseni, előre láta hogy a kormánvátás százszá zalék felleti adókútsookatt jellentene ezé hejeztte a ranytartalékott dubályba
mintenki hülyékvagytok de írd le egy papírra hogy tiktak ötven felett lóg a tasak be a mellet ki a hasat, aztán nézd meg mire jutotál vagy hasznaálod vagy nem, az öreg matula magasan szarnyal  sashalmon, aki nem fogja érteni eddig se értette
.
-hatlakásbó hetett a há rom gyerekknek adók, egytt a szonybakigértem,megérdemli mellenként egy gyerek énmeg mottorrall fireernyáőzok (ej mi a dolármillióó onan szórom szanaszét a levegőbe) a driára firézni mer nagykanizsai cspelbáróként eladokk mindent mer a kormányad mindentis a másikak evennék még a tartozást iseladokmindent tájfődreazonnal a gyerekjobn tubmintén éjjena kormánycsokocsóhittel
-
N0MAD 2025. 06. 01. 05:29
Előzmény: #246913  Bandita
azt a hobbi lakásfelújítás részének vettem, az a tortán a tejszínhab(on a koktélcseresznyén a cukormázba ragadt csokireszelék)
Zanza2 2025. 05. 31. 23:47
Előzmény: #246916  Bandita
Finkelstein reinkarnációja

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek