Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
FatFIRE 2025. 06. 01. 15:46
Előzmény: #246948  Second Wave
"Mióta követem a topikot (pár éve) azóta itt az megy, hogy nem szabad itthon tartani a pénzt, menekíteni kell.
...
Most Fat felvillantott egy másik lehetőséget, hogy nemner vállalkozók  is elkezdtek kacsintgatni külföldi befektetésekre; kapja is az ívet rendesen."
Pontosan így van.
"Hangsúlyozom, hogy nem a NER bűnözőkről beszélek, kívánom, hogy MP minden követ mozgasson meg adó, btk vonalon, hogy az ebül szerzett jószágot visszaszerezze."
Ha lesz Tisza-kormány, akkor együtt fogjuk kívánni, hogy így legyen.
"Mind tudjuk, hogy a jéghegy csúcsán esetleg lebukik majd pár Schadl szerű figura, de a 10-100 millákért épült térkövezésekből semmi nem fog visszajönni."
Ebben is azonos véleményen vagyunk. 👍
cn 2025. 06. 01. 15:18
Kit érdemes megkérdezni hogy bontandó-e az épület vagy hogy ki lehet e hozni belőle valamit? Generál kivitelezőn kivül?
FR73 2025. 06. 01. 14:51
Előzmény: #246952  FatFIRE
Terelsz, terelsz, terelsz, terelsz és még terelsz is egy jó nagyot.
Kiragadsz szöveg részleteket egy kontextusból, ha úgy jobbnak gondolod, aztán azon lovagolsz.
Meg ugye itt mindenki irigy, ha épp érveket keresel, és ezzel meg is van, a kiképzésed szerint sikerül kommunikálnod.
FR73 2025. 06. 01. 14:37
Előzmény: #246946  berlini
Egy border collie is csak lesne, ahogy ő terel.
N0MAD 2025. 06. 01. 14:24
Akkor biztos csak én nem látom át hogy a “társaságom” (legyen ez az alacsony iqjú rossz vérvonalúak klubja vagy bármi megvetendő) mit gondol mert szentül meg voltam győzödve te nyomod végeérhetetlenül ami a fejedbem megszületett, legyen az rasszizmus vagy “csakrosszjöhet ha nem a fidesz” akár a sok hülye alávaló kisiqjú csóró a pénzemre pályázik. 
De persze ezzel nem a gyerekkorodtól meglévő klasszikus műveltsegedet és übermench státuszodat akartam kérsőte vonni, mindenkinek tiszta lehet mély műveltségre alapuló tiszta logikájú kritikád mely személyeskedéstől és önfénxezéstől mentes bölcselet. 
FR73 2025. 06. 01. 14:13
Előzmény: #246925  mr_bob
Vigye csak a pénzét Mato a zseni után, engem ugyan nem zavar.
kuruczr77 2025. 06. 01. 14:00
Ha a soronkövetkező kormány populista - és ezt feltételezed-  intezkedéseket hoz, akkor elveszi ill. megasóztatja. 
De ez teljesen mindegy a jelenben  hozott döntés értelmében. Ebben a kontextusban annak lenne inkább értelme, hogy a cégben hagyod vagy kiveszed és kiviszed. 
Zanza2 2025. 06. 01. 13:56
Előzmény: #246947  FatFIRE
Jó üzlet a szobáztatás - még szűken törvényen és etikán innen. 
Átlépve a határt jön a prostitúció, drog, fegyver - itt már sokkal nagyobb gyümölcsöket lehet szedegetni...
FatFIRE 2025. 06. 01. 13:48
Előzmény: #246949  N0MAD
Összefoglalom a helyzetet, mert egyedül nem látod át: kedves társaságotok egyik fele szerint hülyeségeket beszélek, mert Magyar Péter soha nem tenne ilyesmit. A másik fele szerint pedig azért beszélek hülyeségeket, mert igenis meg fogja szerezni a gazdagok külföldre menekített tízezer milliárdjait, hiszen neki egy tévéből ismert jogász volt a nagypapája, ezért nyilván ért hozzá. 😂
Ishar
Ishar 2025. 06. 01. 13:27
Előzmény: #246942  tihamer
"És akkor e sok elültetett gyümolcsfarol csak szedegetni kell a gyümölcsöket, mint pl ma is." --- Már pitymallatkor felcsatoltad a hasitasit a havi túrára? Szép vasárnapot!
N0MAD 2025. 06. 01. 13:22
Előzmény: #246948  Second Wave
énszerintem meg senki nem vitatta a kivitel-kiköltözés értelmes voltát, magam is ebben gondolkozom két felvetés volt:
- a sima kivitel semmivel nem véd jobban ha a kormány/nav akar utánanyúlni mintha itthon lenne.
- A "fideszkormány megvéd de ha le lesznek cserélve csak rossz jöhet padláslesöpréssel" 42432 alkalommal lett leírva és elég unalmas, ráadsául elég propagandagyanús.
N0MAD 2025. 06. 01. 13:19
Előzmény: #246947  FatFIRE
nem állítanám hogy megértetted amit írtam, de legalább vagdalkozol a sötétben, nem sündisznó volt a jeled az oviban véletlen?
Second Wave 2025. 06. 01. 13:15
Előzmény: #246936  mr_bob
Hetek óta?
Mióta követem a topikot (pár éve) azóta itt az megy, hogy nem szabad itthon tartani a pénzt, menekíteni kell.
Oldaltól függetlenül magam is szívesen láttam az erre hozott példákat a bankbetéttől a külföldi ingatlanig. Lásd csepeli panyel csere spanyol tengerparti medencés villára, aminek kb annyi a valóságtartalma, mint amikor azzal etetik a pórnépet, hogy mér' nem megy az Adriára, olcsóbb, mint a Balaton. Gyakorlatilag pajzsra emeltünk mindenkit, akinek volt bátorsága lehetősége meglépni ezt.
Most Fat felvillantott egy másik lehetőséget, hogy nemner vállalkozók  is elkezdtek kacsintgatni külföldi befektetésekre; kapja is az ívet rendesen.
Szerintem nincs ezzel gond; majd aki kivitte mert O1G-től félt, az hazahozza, ha MP kerül az élre, az egyenleg ugyanaz lesz. Hogy ki hozott jobb befektetési döntést, abban eredményt később fognak hirdetni.
Hangsúlyozom, hogy nem a NER bűnözőkről beszélek, kívánom, hogy MP minden követ mozgasson meg adó, btk vonalon, hogy az ebül szerzett jószágot visszaszerezze. Mind tudjuk, hogy a jéghegy csúcsán esetleg lebukik majd pár Schadl szerű figura, de a 10-100 millákért épült térkövezésekből semmi nem fog visszajönni.
FatFIRE 2025. 06. 01. 13:08
Előzmény: #246942  tihamer
"Szerencsének azt hívják az emberek mikor a felkészültség és a lehetőség találkozik."
Hogy ez mennyire igaz! 
"Persze cselekedni is kell. És akkor e sok elültetett gyümolcsfarol csak szedegetni kell a gyümölcsöket, mint pl ma is."
Sikeresem emeltem a stúdiólakásaink bérleti díját havi 10 ezerre négyzetméterenként, szóval csordogál szépen nálam is az a gyümölcslé. 🙂 Az újabb két éves hosszabbításokkal kapcsolatban egy kérdés volt mindössze, azt is a búvóhely céljára bérlőtől érkezett: felszerelhet-e egy tükröt a franciaágy mellé. 😂
N0MAD 
Rettegésről mindig csak ti beszéltek, igazán feltűnhetne végre... Szükséges óvatosság van, rengetegen gondoljuk ugyanazt: jobb helye van a pénznek külföldön. Ha másképp döntesz, a te dolgod, mi a saját pénzünket nyilván oda visszük, ahova szeretnénk, ha szerinted ez hülyeség, ugyan, kit érdekel?
berlini
berlini 2025. 06. 01. 12:48
Előzmény: #246944  FatFIRE
Jellemző módon megint nem a kérdésekre válaszoltál.
Orbán iskola.
N0MAD 2025. 06. 01. 12:46
Előzmény: #246944  FatFIRE
Két apró jelentéktelen észrevételem lenne:
Azért ebben a fórumban csodálkoznék ha a túlnyomó többség nem a “gazdag” felső 10% nem alsó centilise lenne. Pláne a sjövedelmi vagyoni eloszlási taisztukák ismeretében. 
Másik hasonlóság a közös forrásban ami kimaradt hogy a mondanivalót végtelenszer kell elmondani, legyen az párttéma, iq, lakáskiadás vagy vállalkozó-tusztesség, üldözöttségmánia. 
Amúgy azt gondoltam valamikor hogy a fidesz permanens kétharmaddal is elnyomott üldözött kisemmizett üzenete a keresztények vágyán alapszik az őskeresztény üldözöttekhez tartozás érzése miatt, de úgy látszik inkább a vagyonosak állandó rettegése lehet a többségi szegényektől. 
Megérne egy tanulmányt ez is. Én (a nertől eltekintve) sose éreztem a vagyonkámra pályáznának. Fura. 
FatFIRE 2025. 06. 01. 12:11
Előzmény: #246936  mr_bob
"nincs bennem rosszindulat"
Ha nem lenne benned rosszindulat, nem csúsztattál volna, de nyilván jóleső érzés volt a többiekkel összekacsintani. Így működik a hordaszellem. 🤷🏻‍♂️
Ismertettem a vállalkozó ismerőseim várakozásait. Még egyszer, a gyengébbek kedvéért: a pénz külföldre menekítése nem a pártszimpátiájukat mutatja, hanem az előrelátást, annak a vélelmét, hogy az országban uralkodó gazdagellenesség begyűrűzik majd a politikába is. Logikus következtetés, hiszen láthatod: ebben a topicban többen is hangot adtak ebbéli reményüknek. Ezt várják a Tiszától több millióan. A Telex cikke ezt csupán alátámasztotta néhány konkrét adattal: a magyar társadalom 77 százaléka biztos benne, hogy meggazdagodni csak tisztességtelen eszközökkel lehet, a gazdagokat a Tisza szavazói utálják a legjobban.
Miért ne csinálna ebből a széles körű társadalmi akaratból politikát a Tisza? Az ukrán EU-csatlakozáshoz hasonlóan megkérdezik a híveket, hamar összejön a szükséges "társadalmi felhatalmazás", pont úgy, ahogy Magyar Péter a NER-től tanulta. 😂
kuruczr77 
Duplán is rossznak látom a helyzetet: a NER-lovagok miatt egyre több gazdasági ügyekben tájékozatlan, kevésbé értelmes ember válik biztossá abban, hogy a vállalkozók alapvetően az állam lehúzásából élnek. A Telex és társai pedig szándékosan szítják a vagyoni egyenlőtlenségek miatti társadalmi feszültségeket, hiszen a kormányváltás a céljuk. A dühös prolik tömege természetesen vicsorogva ugrik erre, ők Magyar Pétert is Lúdas Matyinak, a gazdagokat pedig büntetésre érdemes Döbröginek látják. 
Ha marad a NER, ha megy, jó ebből biztosan nem fog kisülni... Minden abba az irányba mutat, hogy ki kell vinni a pénzt. 
Zanza2 2025. 06. 01. 11:52
Előzmény: #246940  tihamer
Ahogy Dr. Jekyll és Mr. Hyde stílusa is meglehetősen különbözött...
tihamer
tihamer 2025. 06. 01. 11:32
Előzmény: #246941  Törölt felhasználó
Így van 👍
Szerencsének azt hívják az emberek mikor a felkészültség és a lehetőség találkozik.
Persze cselekedni is kell. És akkor e sok elültetett gyümolcsfarol csak szedegetni kell a gyümölcsöket, mint pl ma is.
Dől a lé, a gyümölcslé.
☝️😃👆
Törölt felhasználó 2025. 06. 01. 11:26
Előzmény: #246940  tihamer

Sokan vagyunk srácok akik épp ésszel fektetnek be...! ;-)
Ezért visszük valamire a jelenlegi rendszer is aki élelmes viszi valamire.. ! ;)

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek