Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Freszelés 2025. 04. 04. 13:20
Előzmény: #243376  Placi82
Ismerek sok-sok nagyon nagyon rátermett IT-s, tudok szerezni bármennyi embert, a gond nem ezzel van.
A gond ott van, hogy a cégek az én munkaóráimat akarják megvenni, nem szolgáltatást, terméket, projektet akarnak a cégemtől venni. És csak a munkaóráimat, és majd reggel 9-kor mindig elmondják hogy mi a feladat.
Egy embert se tudok magamon kívül futtatni, pedig ismerek olyanokat akik még nálam is ügyesebbek. :) De nincs igény erre, a döntéshozókat nem az érdekli hogy jó ember legyen, hanem a megszokott helyekről megszokott konstrukcióban átlag akárkiket vegyenek fel. Így is kakukktojás vagyok, legutóbb kérdezték is (mindenféle jogi változások miatt), hogy egyébként "az a Magyarország az EU-ban van, ugye?" Akkor is közel lehetetlen lenne, ha ugyanabban az országban lennék, így viszont még nehezebb...
Szóval hiába szeretnék strici lenni - nem fog menni. Túl kicsi vagyok. Az is csoda, hogy magamat be tudtam oda fúrni, ahol vagyok...
sztanil 2025. 04. 04. 13:18
Előzmény: #243377  Placi82
Még szerencse, hogy nem vetted el. Ugye, nem?!?
N0MAD 2025. 04. 04. 13:15
Előzmény: #243377  Placi82
Lehet hogy az a gond te nem vagy az apád :D
Placi82 2025. 04. 04. 13:05
Előzmény: #243375  N0MAD
Nem igaz, hogy "nézd meg az anyját vedd el a lányát" mondás 
Mert akkor az én kedves nővérkém lenne a világon az egyik legjobb szakacsno, legdolgosabbb asszony  és a legturelmesebb feleség, etc... ...  De, nem az:)) 
60% ban jön be csak.. Ez a mondás.....
Placi82 2025. 04. 04. 13:01
Előzmény: #243362  Freszelés
Hát, akkor itt tényleg, a FIRE a megoldás.... Fajta függő ki meddig bírja.... 
Slash típus  húzni fogja az igát, csak hoborog közben, de. Neked valami más úton kell gondolkozni. Érzékeny, szép lélekü vagy... 
Csaladfennntartas  biztosítás mellett.. 
Agyalj rajta, ott ahol dolgozol, van e lehetőség egy kiszervezeses  laza vállalkozóként ahol 3 infós embert "futtatsz", beszallítasz, mittudomen én. etc... vagy ilyesmi... Nem növeled a cég méretet, mert az megint risk és stressz..... Azt ne tedd.. Látom másokon, , ergo kapzsisagot kerüld el... Mert a pokolba visz, akkor ott leszel még nagyobb nyomás alatt.... 
Adok én tanácsot. Csak nem itt..... 
N0MAD 2025. 04. 04. 12:47
Előzmény: #243371  slash
Akkor árva lányt kell elvenni :D
hunball2 2025. 04. 04. 12:21
Előzmény: #243352  FR73
A mélypontot nem lehet eltalálni, nyilván..De én például vettem OTP-t és légitársaság részvényt a felfelé menetben, az onnan még bőven hozott. Csak akkor még kis tétellel játszottam, akkoriban tőzsdéztem először. Azt nem.volt annyira nehéz kitalálni, hogy az egy jó beszálló a felfele menet közepén valahol.
Xis24
Xis24 2025. 04. 04. 12:09
Uraim árazzák még az évi 20%-os áremelkedést a 100M-os panelokra vagy már nem? 
Freszelés 2025. 04. 04. 11:12
Előzmény: #243365  slash
én tűrésben látszólag elég jó vagyok.
Meglepő, de minden projekten-csapatban imádnak: mindig mosolygok, mindig a pozitív dolgot emelem ki: "ez nem probléma, ez egy kihívás, amiből tanulhatunk!", gyakran van hogy már a másik szabadkozik hogy kellemetlen hogy újabb hülyeséggel és aprósággal talál meg meg hogy "lehet már nem kéne ebbe is belekötnöm, de nem bírok magammal". És mosolyogva mondom, hogy "csak mondjad, legyen olyan ami mindenkinek tetszik, legyen a legjobb!". És ilyenkor olyanok hangzanak el, hogy Ő (a másik) hova ütne entert (fejlesztő vagyok). Valóban, ezek a fontos dolgok.... És mosolyogva benyelem ezeket. Lehet csak szptnak? Nem érdekel. Kiválóan megfizetnek és 100% remote. És 'mindenki' velem akar dolgozni.
Dolgozok akár középszrért is, de akkor nincs prompt válasz mindenre, nem figyelek arra, hogy jó optikám legyen, lesöprök mindent ami kicsit is nem az én feladatom, nem leszek rugalmas, jófej, kedves és megmutatom hogy "ide ez van leírva, hogy így működjön, szóval így fogom megcsinálni".
slash 2025. 04. 04. 11:07
Előzmény: #243367  N0MAD
Előbb utóbb minden nőből a saját anyja lesz. Sokkal próbálkoztam így is a "legjobbat" vettem el. Ez ilyen. 
Vodafonelive
Vodafonelive 2025. 04. 04. 11:06
Előzmény: #243348  bpwjk
Nem értem miért szidod ennyire, ennyi az annyi, 3,5 éve is ezt a környéket sasoltad, gondolom nem véletlen.
Freszelés 2025. 04. 04. 11:01
Kifizetett lakás és 1M USD/EUR/CHF befektetett vagyon. Erre lövök. Ebből ki kell jönnie mindennek "végtelenségig".
DavidCamp 2025. 04. 04. 10:43
Előzmény: #243366  slash
Ez egy N-es motorkodú. Én kerüllném.
N0MAD 2025. 04. 04. 09:56
Valahogy űgy érzem neked nem a munkáddal van a baj. Néztél más paramétereket az esztétikumon kívül párválasztásnál? :)
slash 2025. 04. 04. 09:46
Azért ezek elég súlyos szavak.. te még fiatal is vagy sztem max 40 körül. 
Egy valamiről biztosíthatlak:  10-15 év múlva kurva szar lesz! :-) Asszonynak beállít a klimax , neki is tűrni kell, a szülők vének lesznek a gyerekek meg nagyok. pl egy  jogsi 5-600e . igények. És mindenkit ki kell elégíteni vagy repülsz haza anyádhoz.  Na, abbahagyom. :-) 
slash 2025. 04. 04. 09:42
Előzmény: #243363  FR73
"Illetve hamarabb elfáradok, mint 30-35 évesen" 
Így van, Mesterem! 50 felett már borzalom az egész, a melóban vki hűlye le sem állok vele vitatkozni. Ráhagyom vagy otthagyom. Senki igazsága (fiz emelés hiánya, höbörgés stb) nem érdekel már.  Bent egy hippi vagyok.  
FR73 2025. 04. 04. 09:29
A munkában egyre nehezebben bírom, hogy nyomás alá helyeznek. Pakolják rád, és minden azonnalra.
Nálam ez annyira kontraproduktív, hogy ettől nemhogy nőne, de egyenesen csökken a teljesítményem. Ha túl nagy halom van előttem, egyszerűen nincs kedvem nekiállni.
Illetve hamarabb elfáradok, mint 30-35 évesen, szóba se jöhet túlóra, nem lenne értelme.
Ad valamennyi ritmust az életnek, meg mindig szerettem logikai feladatokat megoldani, de nem mindegy, hogy mennyi a külső kényszer a napi dolgokban.
Látom az amerikaiakat vagy indiaiakat, azok nem normálisak, egyik hajnali 4-kor másik este 9-kor dolgozik mint a güzü. Magamról olyat már el se tudnék képzelni.
Freszelés 2025. 04. 04. 09:18
Előzmény: #243357  slash
Van feleség és egy icipici gyerek. A feleség ~10 éve nem dolgozik, ezután se hiszem hogy fog - cserébe biztosítja a hátországot. Család miatt nem tudom olyan szintre levinni a kiadásokat, színvonalat, mint szeretném, mert nekik az már nem lenne komfortos. Nekem kikapcsolódásnak tökéletes egy futás a környéken vagy az, ha kiülök a nagy melegben valami fa alá könyvetolvasni miközben esetleg megiszok egy alsó polcos dobozos sört vagy kávét valami helyen mittudomén 700 forintért. Nem vágyok ennél többre, csak arra hogy ne KELLjen dolgokat csinálnom. Márpedig 9-16 között elég sokmindent KELL. Mint egy jó prosti felteszem a mosolyot és csinálom. De belül okádok. Folyamatosan.
Stiv
Stiv 2025. 04. 04. 09:18
A BYD miatt sok szegedi ingatlantulajdonosnak egyszerűen elgurult a gyógyszere
.
A szakma igyekszik hűteni a helyi piacot, mert sok ingatlantulajdonos irreális elvárasokat támaszt, gerjesztve ezzel a többi eladót. Volt olyan, aki a BYD-tól nem messze található ingatlanát 2 millió forintos négyzetméteráron kívánta értékesíteni.
https://index.hu/belfold/2025/04/04/byd-szeged-mester-zsuzsanna-bozso-bence-ingatlan-panellakasok-kertes-hazak-csok-duna-house-ingatlan.com-ipari-ingatlan/

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek