Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Készültem, hogy rádobom valami új gyüttmentre a házat. Egy rakat doboz ki se lett pakolva. Nézegettem is a környéken de vagy felülárazták vagy nem vagyok előrébb. Most ott vagyok ahol a part szakad. Lehet lassan kipakolok..
egy ingatlan értéke (röviden utcai megfogalmazásban, mennyit ér) az egy elméleti kreálmény, aminek szakszerű megalkotásának vannak ugyan írott szabályai, szokványai, de azok az eljárások is tartalmaznak kényszerűen szubjektív elemeket, ezért mégha képzett, gyakorlott hivatásosok végzik akkor is nagyobb eséllyel különböző végeredményre jutnak, mint azonosra . hátmég ha képzetlenek értékelnek, az sokszorta gyikoribb eset . egy példázat: amikor egy irodaház vagy pl szálloda eladása véget ér, és olyan volumenű üzlet bekerül a hírekbe, az eladó és a vevő megnevezésén túl szerepelni szokott a feleket képviselő consulting cégek neve is mindkét fél el szokta végezteti azzal az értékbecslővel a becslést amelyikben megbízik a fenn említett okból . ezért nem helyes az ingatlan érték kifejezést olyan értelemben mondatba foglalni, mint ahogy az adott ingatlan csak egyetlen értéket felvenni képes fizikai paraméterét
A FŐVÁROSHOZ MÉRT ÁRKÜLÖNBSÉGEK MIATT A VEVŐK ISMÉT FELKAPTÁK AZ AGGLOMERÁCIÓS TELEPÜLÉSEKET Jaj ne ...még több pesti? Miért nem jó nekik a 100M panel?
"az "én" meg a "szerintem" hangsúlyú kifejtések értéke - Sulyok Tamásosan kifejezhető: egy szatyor fing" . "ennyit meg annyit "ér" szó és a mellétett összeg olyan konstansként való használata mint ahogy pl egy műszaki paramétert helyes mondatba foglalni, lehet pl sajnálatos butaság, vagy előre megfontolt szándékú gonoszság, de kiválthatja pillanatnyi vagy állandó pszichés probléma is, stb" . Tehát szubjektív véleményt mondani hülyeség, objektív értékelést adni hülyeség. . Akkor már csak egy lehetőség maradt, le kell borulni az előrehaladott demencia okán nyugalmazott exingatlanos lábai elé aki majd (jó pénzért, mint az aranyért szóló öregember a mesében) feltárja a valóság szövete mögött rejtőző holisztikus és rejtett nagybetűs igazságot. (Amit mondjuk nem szokott csak mindenki más véleményét fikázni.) Vagy ez vagy a hasraesés hiánya miatti morgás. .
Jó. Fizessék meg a wekerlei hangulatot. Nahát aztán amit a melóskák beszélnek :-) Az aztán mérvadó.:-) Azért nem költözne a Pasarétre mert nem is költözhet oda.. :-) Sajnos még én sem..:-(
a megvalósult üzletkötések áraira azoknak van csak befolyása, akiknek igénye és pénze is van rá akiknek egyik vagy másik, esetleg mindkettő hiányzik, azoknak is lehet véleménye, persze de a súlya leginkább a már említett Sulyok Tamásnyi: egy szatyor fing és ezen sem a határozottság, sem az indulati túltöltés sem javít, viszont nem is ront
Mi abban a meglepő, hogy vannak a városnak különleges hangulatú egyedi utcái, amiket vannak akik hajlandóak megfizetni? Wekerletelepet nem ismerem egyszer kétszer fordultam meg ott, de kétségtelen, hogy van egy hangulata. A budai oldalt viszont jól ismerem, ott van például az 1931-ben épült Napraforgó utcai kísérleti lakótelep. Egyszer vittem oda munkásokat és hallgattam miket beszélnek. Volt ott minden, Kádár-kocka, ő sose költözne ide stb. Nem is kell neki, nincs ott eladó sose és hát a 4-5 milliós négyzetméter ár is picit sok lehetne.
Metró közeli családi házas övezetek. Nagy Lajos - Bolgárkertész - Róna utca Gyöngyösinél a Göncöl utca Béke út között Tisztviselőtelep Wekerle Mindegyik közös jellemzője, hogy zárvány, beékelődve rosszabb környezetbe, kivétel talán a 13. Ker. Ha viszont elfogadod a hévet és villamost is, kinyílik a világ.
István, hagyjuk már azt a szaros hármas kék metrót! Ott az egész KÖKI-stül Határ úti metró megállóstul, mindenestül ugyanúgy néz ki mint 30 éve mikor ott lógtam. Akkor keresek Budafokon (ami ezerszer szebb) a fonódó villamos vonalán valamit vagy bárhol a kötött pályán. Hévvel is ugyanannyi idő alatt vagyok a körúton mint a hármas m,etróval. A wekerlai álomház nem új és nem újszerű egy öreg szar ház.
azon az árszinten természetes hogy kicsi a mozgás a vele arányos szinteken ez minden időben így van ha megnőne a pörgés, szépen feljebb csúszna az árszint az adott kategóriában ezt lehet bajnak beállítani sok ész sem kell hozzá, de a butaság vagy a rosszindulat kapóra jön esetleg a szomorú egyéni sors miatti lehangoltság jobb esetben csupán a meggondolatlanság
Szerintem kicsit véleményes bizonyos esetekben az a kérdés hogy "kinek mi a feladata/költsége". Mindenki úgy értelmezi a PTK-t ahogy akarja aztán mehet a küzdés meg a haragudás a másikra. pl: csöpögő csap: ha tömítéscserével megoldható akkor a bérlőé (kis javítás, karbantartás), de ha cserélni kell a csaptelepet, akkor az máris a bérbeadóé... A jó viszony megőrzése mindkét fél érdeke és már szerződéskötéskor érdemes kitérni és nevesíteni amit csak lehet (klíma évenkénti karbantartása/tisztítása pl). Meg meg lehet persze úgy is állapítani a bérleti díjat, hogy "ez kicsit alatta van a piacinak, de minden javítás a tiéd, átvételkor ellenőrzöm és kaucióból lesz levonva ha csöpögő csapok, leszakadt redőnyök meg hasonlók várnak". Vagy legalábbis én így csinálnám. Írtam alá 30 oldalas bérleti szeződést 20 oldalnyi fényképpel és dokumentációval... és semmi félreértés se volt a story végén.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link