Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
mr_bob
mr_bob vasárnap, 12:18
Előzmény: #242597  FatFIRE
"Most több szempontból még jobbak is a lehetőségek, mint 20-30 éve, például arra, hogy az interneten keresztül vevőket szerezz és akár külföldön is terjeszkedj."
ez előny is, és hátrány is, mivel ezáltal sokkal nagyobb a konkurencia is.
ORK
ORK vasárnap, 12:05
Előzmény: #242591  berlini
Vagy Magyar Péterhez…Ő profi lehallgatásban 😂
Andy01 vasárnap, 12:04
Előzmény: #242596  slash
Slash, kivanom, hogy sikeresen el tudd adni a rozoga oreghazat. De ugye, nem komolyan mondod, hogy luxusjarganyt akarsz venni? Nem ismerek rad! Nem inkabb valami kulfoldi ingatlanbefektetes? Valahol Horvatorszag ismet? Csak van olyan hely, ahol meg nem ugrottak fel annyira az arak, es a jovoben fellendules varhato? Ahogy fejlodik a kornyek, no a forgalom.
FatFIRE vasárnap, 12:04
Előzmény: #242575  Second Wave
"Nem olyan rég, még 2. Izom korában itt le lett vezetve, hogy havi két milla bér alatt koplalás van, nem hogy fire. (amit jómagam persze vitatnék)"
Ne legyen félreérthető: a "havi 2 millió alatt koplalás van" nem tőlem származik, ebben az ügyben én meg sem szólaltam. A 100 milliós budapesti új lakás ma kb. 60 négyzetméterre elég egy teljesen átlagos helyen. Ha be akarod rendezni és egy (de inkább két) garázsbeállót is szeretnél ugyanott, akkor vagy a lakás lesz kisebb, vagy a keretedet kell 10-20 millióval megnövelni. 
N0MAD 
Olvasd el az előzményt és érteni fogod. Placi82 írt azokról a családokról, akik a szocializmus alatt vezető szerepkörben voltak és ezáltal jutottak vagyonhoz.
J0hnnyEnglish
Most több szempontból még jobbak is a lehetőségek, mint 20-30 éve, például arra, hogy az interneten keresztül vevőket szerezz és akár külföldön is terjeszkedj. 
Franky 
A 4 százalékos szabály közismert, az elmúlt években az általában célzott amerikai ETF-ekkel mindenki többet ért el. De ha megint lesz 10 rossz tőzsdei év, akkor könnyű rájönni, miért érdemes hosszú távon mégiscsak azzal a bizonyos 4 százalékkal számolni.
2345678 
Köszönöm, küldj majd kérlek egy telefonszámot az rmiki9637 címre a gmailen, hívnálak előtte egy helyszínmódosítási javaslattal.
slash vasárnap, 11:46
Előzmény: #242595  slash
Ha kíváncsi vagyok egy új SUV modellre elég lemenni a lakcsira. Ma reggel megnéztem egy Ford Kuga-t -ez tetszett- és egy új Dustert. Új BYD, Tesla, minden van! :-) 
slash vasárnap, 11:44
Vótam bótba, most értem haza, minden házat visznek a környéken. Most pakolnak ki, egymást érik a költöztető autók. Itt az idő, most vagy soha. 
60 millás panel eladva+ PMAP meg ami kell  és kész is a százaska.  Melóskák sündörögnek, tartják a markukat, a lomisok gurulnak az utcában,  mindenki megtalálja magát a táplálékláncban.  
Freszelés vasárnap, 09:45
komon van fent kézzel rajzolt alaprajzos ingyenhirdetés 32... sorszámmal magánszemélytől, aminek a szövegében ott van a hivatkozás egy új sorszámra, hogy "képek ott vannak". Nyilván az ügynökös hirdetésben van sok kép meg kicsit magasabb ár.
Az ügynök nem csinál ebből problémát ezekszerint, nem kizárólagosként meg 5 perc alatt fel lehet tenni egy hirdetést, innentől meg vár max. De ha én lennék ügynök, akkor az ilyen ügyfelet szónélkül kibsznám.
200 milliós ingatlant hirdet de havi 15 ezer forinttal is ügyeskedik/élősködik. Hát tudjátok mit gondolok? Az ilyen nem kereste meg a rávalót, hanem csak az ölébe hullott.
Tanulság, hasznosság nincs, csak kis reggeli agymenés.
Freszelés vasárnap, 06:46
Előzmény: #242592  DavidCamp
Aze' 100M sajat lakas (mert az bizony lakas lesz "csak", abbol is max atlag egy ertelmes kornyeken) es 1M usd befektetes sem egyszeru mint az 1x1. :-D
DavidCamp vasárnap, 05:36
pontos levezetés. :) 1m simán elég ha vki nem szórja a pénzt és takarékos.
berlini
berlini szombat, 19:39
Előzmény: #242590  210-es
Miután soha sem foglalkoztam emberek megfigyelésével lehallgatásával, ezért nem tudok neked segiteni. Fordulj Rogán csapatához.
210-es szombat, 19:05
Előzmény: #242589  berlini

Érdeklődöm, hogy az egyházi vezető tevékenységéről van hiteles érdemi tudomásod ?
Az egy dolog, hogy a fiatalok esküvőjét celebrálta. 
berlini
berlini szombat, 15:34
Előzmény: #242578  FatFIRE
Veszélyes vizekre ebvezel.
Az MSZMP központi bizottsága társadalomkutató intézetének munkatársa melyik csoportba tartozik?
1980 után már igencsak nem szenvedett retorzióktól az aki friss diplomásként ezt a munkahelyet látta élete céljának.
Hogy után a rendszerváltás után komcsizzon 35 éven keresztül (veled együtt. Te is ott dolgoztál?)
(Aki nem ismerné Kövér Parlamenti elnök)
Vagy az aki a nyolcvanas években megházasodott, de valahogy nem tünt neki előnyösnek karrier szempontból ezt a kötést Isten előtt is megerősiteni.
Aki szenvedélyesen antiegyházas beszédeivel tünt ki a rendszerváltó parlamentben (hűen apja pártitkári és saját kiszes titkári múltjához)
Aztán megtért. Kiderült, hogy nála nagyobb keresztény legfeljebb haverja Kövér.
De azt a papot aki megtéritette azóta minden eszközzel igyekszik ellehettleniteni, reformátis egyházát eltaposni.
(Aki nem ismert volna rá: orbán viktorról van szó.)
Franky szombat, 15:32
Előzmény: #242587  Second Wave
Nézőpont kérdése. Az átlagembernek a reál 2-3% a reális. Én spec szomorú lennék a 4%-kal is, szerencsére ennél többet sikerül most már huzamosabb ideje. ;-)
Nem tudom 2M mirefel, szerintem havi 1 millából is jól el lehet már lenni.
Ha van 1M USD-d és tudod kezelni is, már nem nagyon kell tartani semmitől.
Second Wave szombat, 15:27
Előzmény: #242581  Franky
Nincs tudományos alapja (vagy legalábbis én nem tudok róla...) Egyféle átlagként lőttem be erre a százalékra (államkötvény, ingatlan, részvény).
Mi volna a javaslatod, mennyivel számoljunk?
Reálhozamban + jelenértéken persze, hogy az inflációval ne kelljen bíbelődni.
gyula1971
gyula1971 szombat, 13:53
Előzmény: #242561  Xis24
-Jó a cikk.- Emlékszek fiatalon 1995-ben Balatonlellén az akkor 5-éves Fortuna udvar bevásálóközpontnál- nyáron a hatalmas tömeget elnézve-egy üzlet előtt álló tulajtól kérdeztem, kb mennyibe kerül itt egy üzlethelység?
-Elmondta ezek 35-45 m2-üzletek,felette kis lakható szobával a tetőtérben,mert az üzemeltetők szállása is ez,nem helyi nagy részük!
Eladó nincs is--nézzem meg,néha van egy-két kiadó.
Azért mégis furdalt mennyi ennek az értéke.
-Elmondta volt egy eladás-5 millió ft-ért-de ennek egy szezonra -1 millió ft a bérleti díja!-1995 írunk.-
-Hoppá,gondoltam magamba! Persze venni nem lehetett.-
-Ma 2025-ben ugyanezen a helyen több üzlet is van eladó-és kiadó-a nagy tömeg megszűnt-májustól szeptemberig.
Működik az üzletek 70%-a a többi üres.-
Most egy ilyen üzlet a felső lakótérrel együtt kb -10 millió ft!  Csak! És nem is könnyű eladni.
Az 1995-ös 5 millió ft-ma reálértéken 50-millió ft lenne kb!
De ma elképzelhetetlen évi 10-millióért kiadni!
Ezért ezek az ingatlanok reálértékben leértékelődtek az elmúlt 30-évben!
-Hol van már az egymást taposó tömeg, meg a korlátlan árrés,amit akkor lehetett alkalmazni.
2345678 szombat, 13:23
Előzmény: #242572  FatFIRE
Hétfőn  12h-kor várni foglak a Király utca 13, Buja disznók( Bíró féle) étterem előtt a feleségemmel. Ez az étterem a Király utcáról nyílik ,ezért nem kell bemenni az udvarba.  Telefonszámot meg egyéb elérhetőséget nem szeretnék nyilvánosan megadni. Délután 14-kor kezdődik majd a közgyűlés, addig megebédelnénk és tudnánk beszélgetni.
N0MAD szombat, 13:14
Előzmény: #242583  tihamer
Jó hát minden zsebpénzt nem sorolhatunk fel…. :D
tihamer
tihamer szombat, 13:11
Előzmény: #242579  N0MAD
"jelenleg nagyságrendekkel nagyobb gazemberségek mennek enyhén szolva furi."
.
Eltűnt a jegybankból 407 milliárd forint a Matolcsy éra alatt.
.
Kínos.🤔
N0MAD szombat, 13:02
Előzmény: #242581  Franky
Infláció + 4%al szokás, hogy a tőke is megőrizze kózben a reálértékét.
Franky szombat, 12:59
Miért 4%-kal számolsz? 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek