Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
sakal83 2020. 06. 11. 14:07
Előzmény: #75413  Törölt felhasználó
#75420
Mar bocsi de a babavarp 40 eves korig van. 28 felett az ember mar nem fiatal barmennyire hiszi. 32 felett meg B oldal minden velvet cikk ellenere:)
sakal83 2020. 06. 11. 14:05
Előzmény: #75416  Alexander_Greybeard
#75419
Na ezzel egyetertek. Az idosebb generacio szeret visszamutogatni a fiatalabbra hogy nagy az igenye. Mondja ezt ugy hogy kapott allami lakast ingyen gyakorlatilag. Sikerult akkora allamadossagot csinalni hogy na. Nem vallalt gyerekeket aki nyugdijat fizessen kimentettek a chf hitelbol felelte az mnyp vagyont ingyen tanult stb. Na ez az alszentseg. Ja es kapott tamogatott hitelt 2001-2003ig ami kb a babavaro szint volt feltetel nelkul... 
Alexander_Greybeard 2020. 06. 11. 14:03
Előzmény: #75415  Törölt felhasználó
#75418
Miért, szerinted ma hogy élnek az egyetemisták? Lelakott lakásokban többed magukkal, sokszor 1 szobában 2-3 ember. Szerencsésebbeknek jut koli.
Első lakásként sima ügy a külvárosi kicsi panel, ha meg tudják venni, igen. De ezt úgy mondod, hogy te birtokon belül éltél meg árrobbanásokat. Kívülről nézve azt látják, hogy megveszik a kicsit pár évre mert értelmesebb, mint albérletet fizetni. De az árakban már nincs nagy növekedési potenciál, cserébe csökkenési sem. Szóval megveszi, minimális nyereséggel pár év alatt eladja és megint felvesz egy csomó hitelt egy nagyobbra. Az államtól persze kaphat pénzt, de vagy erőn felül vállal gyereket cserébe vagy visszafizeti.
Úgy beszélsz, mint Matolcsy. Dolgozni dolgozni dolgozni, hitelt pedig mindig párosával felvenni, egyre többet. Ez tök jó, de csak akkor éri meg, ha nagyjából biztos benne a fiatal, hogy ettől jobb lesz az élete. A helyzet az, hogy inkább rosszabb lesz az élete még így is. Ez a csavar, ezt nem látja az, aki rendszerváltáskor már fiatal felnőtt volt.
Zsolt90 2020. 06. 11. 13:57
Előzmény: #75411  Alexander_Greybeard
#75417

Szerintem sose volt könnyű, most sem az. Anyámék is végtelen sztorikat mesélnek arról, hogy  mennyit dolgoztak a házért, apám háromkor kelt bement dolgozni, hazaért háromra délután, hogy utána húzza fel a házat, amibe utána én születtem...
Akik most fiatalok 20as 30as generáció, annak a gyerekkora jóval idillibben és magasabb életszínvonalon telt, mint a szülőké, nagyszülőké. Általánosságban elérhetővé vált a nyaralás, telefon, számítógép, autó a családokban, angol nyelvóra. A fent említett generáció szülei legtöbb esetben még angol WC nélküli házban életék le gyerkkorukat és azt látták az ő szüleiktől hogy spórolás van kőkeményen és munka.
Lássuk be elképzelhetetlennek tartjuk manapság azt, amit a nagyszülők csináltak: két-három műszakban dolgozni, napszámba járni- miért cserébe? angol WC építése már nagy szám volt, nem nyaraltak soha sehol, igazából két faluval arrébb  mentek kb..
Amire ki akarok lyukadni: az én generációm beleszületett a jobb körülményekbe, így természetes is nekik az, ennek fenntartása pedig sokba kerül. A verseny pedig nagy, a populáció egyre iskolázottabb, egyre több nyelvet beszél. Könnyű lemaradni, még csak nagyon tenni sem kell érte..
Alexander_Greybeard 2020. 06. 11. 13:49
Előzmény: #75414  johai
#75416
De az a generáció jobban él-e, mint az előző. Ez a kérdés. A válasz az, hogy voltak hullámvölgyek, de alapvetően igen. Végül sikerült elhelyezkedni, sőt, így jártak jobban. Akkor sokkal kisebb volt a konkurencia, meg is látszódik ez a mai vezetők tudásán. ;)
Ránézésre ma minden jobb, mint akkor volt, és pont ez a lényeg. Minden jobb lett de ezzel együtt megszűnt a fejlődési lehetőség. Aki most kezd, annak nem jut szinte semmi sem a kemény munkáért cserébe, kivéve, ha a tehetséges emberek között is feltűnően okos. Meg lehet venni az előző generációk kívül belül lelakott ingatlanait, sok pénzért felújítani, és 30 évig hiteleket fizetni. Lehet fizetni az előző generációk által felvett államadósságot. Lehet spórolni nyugdíjra mert az sem lesz. De közben pedig lehet hallgatni, hogy hülye, aki nem tesz félre, hogy még szarabbul érezzék magukat. 
Magyarországon nagyjából ennyi a maximum és ezt is csak rengeteg hitellel és állami támogatással lehet fenntartani.
Törölt felhasználó 2020. 06. 11. 13:48
Előzmény: #75411  Alexander_Greybeard
#75415
Kitolódott a munkába lépés kezdete, ma már nem 23 évesen fejezik be az egyetemet és kezdenek el dolgozni. Szerintem vissza kellene lépni egyet, főleg az igényeknél, és onnan nekifutni,.
Már az albérleti igények is magasabb szintre kerültek, az abszolút minimum a külön szoba, olyan albérletben, mint Tibor lakása. Én speciel 2 évet nyomtam még kollégiumi stílusban az elején, egy másik frissen végzettel egy szobában. Párok se költöznek össze másik párral egy lakásba.
Első lakásként pedig szerintem nyugodtan lehet venni külvárosi kis panelt, az meg van kb 20-22 M-ért is. Ha van egy 28-30 éves pár, akkor, ha előtte nem szórták el mindenüket, akkor abba már bele tudnak ugrani, van elegendő önerő, még Budapesten is, főleg, ha egyetemi végzettségük van, és mondjuk egy SSC-ben dolgoznak. És nem kellene szégyellni magát annak, aki ilyet vesz egy ilyen élethelyzetben, mert abszolút logikus döntést hoz.
Ha megszületik a gyerek, akkor babaváróval lehet eggyel nagyobba menni. És igen, egy 35 nm-es újpesti másfél szobás panelban ki lehet bírni néhány évet még egy pici gyerekkel is. Nem lesz kényelmes, de ki lehet bírni, és lehet haladni tovább. És el is lehet majd adni azt a lakást a következő kezdő párnak néhány év múltán. Ha így kezdi, és lassan halad előre, akkor 50 évesen talán ő is kvázi gazdag lesz.
johai 2020. 06. 11. 13:24
Előzmény: #75411  Alexander_Greybeard
#75414
Sok egyetemistanak remenye se volt elhelyezkedni a rendszervaltas idejen.
Taxistuntetes meg ilyenek voltak,es szidtak a vezetest
Munka ez unios csatlakozas utan lett,persze nem egybol,eloszor ki kellett menni sokaknak ahhoz hoyg a maradoknak legyen.
Törölt felhasználó 2020. 06. 11. 13:24
Előzmény: #75412  sakal83
#75413

Nem OV a hibás természetesen, ha a fiatalok felmarják a babavárót és elköltik de akárcsak lakást vesznek belőle és addig szép és jó minden, aztán jön a gyerek, a törlesztés és az anyagi problémák, esetlegesen a válás.
Abban viszont hibás és felelős, hogy egy ennyire pontosan előre látható eseményláncolat ellenére ezt a terméket mégis bevezeti és nem látja el mindenféle védelemmel.
Már az is sokat jelentene, ha mondjuk csak havonta folyosítanák és csak a gyerek születésekor adnának ki nagyobb összeget belőle vagy lakás vásárlásakor, esetleg kocsi vásárlásakor, mert az autó már nem luxus cikk.
Egy bali nyaralásra meg nem lehetne nagyobb összeget kivenni belőle.
Pénzt adni a tudatlanok kezébe felelősség, ezt nem kéne máshogy magyarázni.
Érdekes a gyerektámogatásnál tudnak keménykedni és mindenféle védelemmel körberakni. A legújabb, hogy ha erőszakos a gyerek akkor elveszik.
A babavárót meg csak úgy ráöntik, ha volt munkaviszonya.
sakal83 2020. 06. 11. 13:17
Előzmény: #75410  Törölt felhasználó
#75412
Mar bocsi de ez a rovidnyaku zsiraf esete:)  mindig is igy gondoltam es ezt is varom el az emberektol. A babavaro egy jo lehetoseg (nem kotelezettseg). Ha esetleg a valotarsak ezert anyagi hatranyt szenvednek a 0%hoz kepest azert biztos hogy nem OV a hibas. Csak maguk. Ez nem alszentseg hanem realitas. Tudod a jobbos tuntetokon is kacagtam magamban 2006 oszen. Le akartak valtani Fecot. Mindezt oly modon hogy homlokegyenest nekimentek az orak ota ott allo rendorsorfalnak es avekolas ment hogy megvertek a rendorok. Itt ket logikai bukfencet lattam:) 1. Feco nem volt a rendorsorfalban sem mogotte. 2. Mi kesztette oket hogy egyenesen nekimenjen a rendornek:) ( talan kikerulni nem tudta?:) ez nem cinizmus reszemrol hanem az ostobak kirohogese. Es a valas miatti szivas is ez. Az is szabalyozva van es alapesetben a vagyonosabb sziv. De feltalaltak ra a megoldast. Hazassagi szerzodes:) babavaronal is ez van: a kedvezmenyt vissza kell csengetni. Akar a upc kotbert:)
Alexander_Greybeard 2020. 06. 11. 13:15
#75411
Én láttam már testközelből sok-sok nagyon sikeres embert és munkahelyemen sokszor tanítok fiatal csikókat. Elmondanám röviden, hogyan is van ez az egész.
Aki rendszerváltás idején volt 20-30 éves, sokat dolgozott és tanult, vigyázott az egészségére, nem verte át senki, az most gazdag ember. Akinek még szerencséje is volt, az rohadtul gazdag.
Aki most 20-30 éves, az ráb@szott. Mehet albérletbe. De olyanba, amit az előző 2 generáció teljesen lelakott, a jobbakat a külföldiek és/vagy gazdagok viszik. Saját lakásra spórolnak keményen, de nem haladnak mert még az önerő sem jön össze úgy, hogy évente 10-20%-t emelkednek a lakásárak átlagosan. Ráadásul egyre kevesebb a lakás. Spórolásról még később...
És itt jön közbe a pszichológia. 
Ha nem is látja tudatosan, akkor is érzi, hogy keményen ráb@szott. Bevállal 3 gyereket és minden elérhető támogatást betol valami vidéki ingatlanba. Onnan élete végéig ingázásra van kárhoztatva (ami nem mellesleg havi szinten rengeteg pénz mert autó fog kelleni, vidéken 3 gyerek másként esélytelen). Mindezt a haldokló vidéken. Jómaga is azért ment el nagyvárosba mert vidéken megállt az élet. Esélytelen, hogy a háza őrizni fogja az értékét. Csak a gazdagok engedhetnek meg maguknak értelmes lokációt, a többi a perifériára szorul, ami rohamosan pusztul. De ennyi gyereket nem akar mert érzi, hogy az egymást követő generációk valahogy egyre szegényebbek.
Sokan mondják az öregek közül, hogy ha nem keres eleget a fiatal, akkor csináljon vállalkozást, nekik is bejött. Aha. Ha mérnök-pénzügy-számvitel-tanácsadás területen akar céget (ebben végez a legtöbb egyetemista), akkor ráb@szott. Olyan iskolákat kell megcsinálni egyetemen felül millió forintokért, amik egyenként olyan nehezek, mint az egyetem. Mindezt munkaidőben. Ha mázlija van, akkor a főnöke állja ezeket részben, ha vállal némi röghözkötést tanulmányi szerződéssel. Vagy nem csinálja meg ezeket az iskolákat és csinál valami mikrovállalkozást, ahol kis dolgokat fog megcsinálni kisembereknek és nem keres többet, mintha munkavállaló lenne, cserébe bizonytalanabb az élete.
Vissza a spórolásra. Tehát a lakás és lakhatás egyre nehezebb, ha az embert nem tolja meg a családja. Évről évre érezhetően egyre nehezebb, a bérek nem nőnek ezzel párhuzamosan, válalkozni egyre bonyolultabb. Az igényekből már rég leadtak mert egy lelakott f0st tudnak csak bérelni. A karrier egyre nehezebb mert az ország nem nő annyit, hogy mindenki, aki kemény és szorgalmas, az nagyot profitálhason. Azok az idők már elmúltak. De azért élni szeretne. Ez gondolom még azoknak is érthető, akik a magas lóról ordítanak, hogy tessék még kapálni. Mi marad? Vesz magának egy jó telefont 2 év áruhitelre. Évente egyszer fapadossal elmegy nyaralni a lehető legolcsóbb helyre. Ha pedig úgy érzi, hogy megérdemli, még pár nap fesztivál belefér. De csak pár nap mert a teljes sziget bérletet csak a külföldiek bírják pénzzel. Vagy amúgy is a pár nap fesztivál a nyaralás. 
A devizahiteles generáció az első az elmúlt 70-80 évben, akik nem élnek jobban, mint a szüleik. És a devizások is már csak úgy kapták meg az esélyt, hogy sok döntéshozó inkább nem nézett oda és reménykedett, hogy nem lesz gond. A reményt nem akarták elvenni. De gond lett. A devizahiteles gyerekek pedig most kezdenének felnőtt életet. Ők már többszörös hátrányból indulnak. Ráadásul hallgathatják a sok hülyét, hogy miért nem spórolnak többet. Azért, mert ha 10 év önmegtartóztatással spórolnak extra 4-5 millió forintot, azzal sincsenek sokkal beljebb mert mennek az árak az égbe és tovább. Vár rájuk ugyanúgy 20-30 év hitel, rengeteg munka és munka mellett tanulás ezerrel, ha komolyan gondolják a karrierjüket.
Persze mindenki tud olyat mondani, hogy személyi kölcsönnel ment a fiatal luxushelyre nyaralni. Hülyeség, de valahol érthető. Csalódottak és már nem érdekli őket a dolog, mert akkor is csórók lennének, ha nem mennének jó helyre nyaralni, cserébe nem élnének. A többség képes magát megtartóztatni és ilyen hülyeséget nem csinál.
Remélem feltűnt, hogy egyetemistákról beszélek. Ők még a szerencsésebbek. Egy gyári munkás sokkal rosszabbul járt.
Van egy olyan sanda gyanúm, hogy akik itt dumálnak, azok nem tudják, mi az a szegénység. Milyen az, ha az ebéd kimarad éveken keresztül mert spórolás van. Vagy milyen az, ha új ruha 2-3 évente jön (de a tartósabb darabokat 10 évig hordja), mert spórolás van. Mellette munka és tanulás ezerrel napi 12-15 órában. De a spórolás valahogy nem jön be mert a világ elhúzott és minden esélytelenül drága.
Törölt felhasználó 2020. 06. 11. 13:05
Előzmény: #75408  sakal83
#75410

Ez álszent duma, te is tudod. Mindenki ismeri a pénzügyi kultúra primitív szintjét az országban, de a világban is.
A pénzügyi fittneszen volt a jó történet, hogy a sok befektető megérkezett a tőzsdére és a járvány miatt meg a HO miatt a zoom népszerűsége nőtt és a részvény ár növekedésére számítottak.
A sok egysíkú idióta viszont nem a videó hívásos Zoom céget találta meg a tőzsden, mert a zoom ticker egy másik vállalathoz tartozott. Hatalmasat ment az a részvény, az igazi zoom meg alig.
A tőzsde felügyeletnek meg kellett változtatnia a cég nevét a sok ostoba "befektető" miatt.
A kormányban meg a minisztériumban is vannak szakértők, a látszat ellenére, tehát pontosan lemodellezték annak a hatását, ha ráöntenek 10 millió szabad felhasználásút a zemberekre.
Sőt lehet, pont azért lett szabad felhasználású, hogy a kiskereskedelmet meg a turisztikai szektort is megtámogassák, ne csak az építőipart.
sakal83 2020. 06. 11. 13:02
Előzmény: #75392  Törölt felhasználó
#75409
Az igenyek ugyanakkorak mint regen. Csak a kinalat es a lehetosegek nottek. A panel a putribol ( lavor es pottyantos es sparhelt) olyan mint a panelbol egy extra lakasba. A technologia es a kinalat csucsa volt akkor a panel. Ebben semmi nincs. Aki ugy latja; hogy az ihenyek nottek az valoszinu hogy korosabb igy tobb a tapasztalata es azt hiszi hogy az igeny nott. 50 eve is a JO ES CSINOS no volt az igeny csak akkor nem voltak fitneszladyk szolibarnan es csupaszon:) megse az igenye nott a ferfinak:) csak a kinalat:)
sakal83 2020. 06. 11. 12:54
Előzmény: #75400  Swixx
#75408
Boven nincs a falon nalam OV nagyvezír kepe; de szerintem nincs koze ahhoz ha valaki babavarot vesz fel es elvalik... ket felelos nagykoru irni olvasni tudo ember veszi fel a hitelt es kot polgari jogi szerzodes a hazassagnal. Tud merlegelni kepes is ra. Ha megszivja akkor igy jart. Ha feci bacsi lenne hatalmon akkor is ez lenne a velemenyem... a babavaro egy korrekt elheto igazsagosabb termek mint a CSOK es ennek valoban van tarsadalmi es nepessegi hatasa es gazdasagi racionalitasa is. Win-win szitu a feleknek. 
CyrusTheGreat 2020. 06. 11. 12:52
Előzmény: #75403  Zsolt90
#75407
Ez egyébként tényleg így van, minden egyes férfinek javasolnám, hogy tanulja meg ezeket legalább alapfokon - elvégre felnőtt, önálló emberekről beszélünk, nem csecsemőkről. Volt olyan kollégám, akinek válás után fel kellett írnia a naptárba, hogy mikor kell mosni, meg felírta, hogy el kell menni bevásárolni, de, hogy mi hiányzik, azt már nem... Döbbenetes, mik vannak egyébként, de ez itt elég OFF.
Zsolt90 2020. 06. 11. 12:51
Előzmény: #75402  Törölt felhasználó
#75406
ki mit szakít, azt szagol..
Törölt felhasználó 2020. 06. 11. 12:50
Előzmény: #75400  Swixx
#75405

Biztos, hogy a babaváró miatt volt ez a megnövekedett házassági kedv. Csak én tudok neked kb 6 olyan fiatalt mondani akik előre hozták a házasságot akár évekkel azért, hogy felmarják a pízt.
Normál esetben a házasságok 60%-a végződik válással, persze időben jól elosztva. Ezeknél az előrehozott házasságoknál ez felmegy még jobban.
Sőt a problémák még fokozottabban fognak jelentkezni olyanoknál, akik egyben még 500e forintot se láttak életükben és megszórják őket 10 millióval, ami felfoghatatlanul sok nekik és úgy tűnhet, hogy mindenre elég.
Rokon gyerek valamelyik ázsiai luxus szigetre vitte a kedvesét a pénzből, első dolga az volt, mert megérdemlik a normális nászutat. Az enyém meg Debrecen-Hajdúszoboszlón volt, mert au új kégli miatt nem sok pénzünk maradt. Jól éreztük magunkat és utána pár évvel bepótoltuk, nincs hiányérzetem.
CyrusTheGreat 2020. 06. 11. 12:49
Előzmény: #75402  Törölt felhasználó
#75404
Persze, én is hallom ezeket, hogy milyen elvárások vannak, de szerintem ezt két felnőtt ember azért megtudja beszélni egymás között. Ha ez sem megy, akkor teljesen felesleges adós-adóstárs szerepben közös lakáshitelbe beleugrani, de ez már más kérdés.
Zsolt90 2020. 06. 11. 12:48
Előzmény: #75399  Törölt felhasználó
#75403
Tanuljon meg a férfi főzni, felnőtt ember, tudja már ellátni magát jóég..
Törölt felhasználó 2020. 06. 11. 12:40
Előzmény: #75401  CyrusTheGreat
#75402

Ez rendben, mindaddig, amíg szabad választásod alapján teszed :) Próbálok ebben a kérdésben is liberális gondolkodású maradni.
A leírt példám egyáltalán nem ritka, feleségem mondja, hogy a legtöbb barátnője ilyen helyzetben, hogy elvárják tőle a finom vacsorát, de a másnapi ebédet is bekészítve, úgy, hogy ő is lehúzott ugyanúgy egy teljes munkanapot.
CyrusTheGreat 2020. 06. 11. 12:34
Előzmény: #75399  Törölt felhasználó
#75401
Nálunk az van, hogy én főzök minden egyes nap, mert nekem ez egy kikapcsolódás (semmi materiálisat nem állítok elő a munkám során), a bevásárlást meg ketten intézzük. Mivel évek óta ez megy, ezért a főzés nem vesz el többet 30 percnél, közben pedig beszélgetünk. Nem érzem se áldozatnak, se nyűgnek.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek