Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
mage 2017. 11. 05. 14:35
Előzmény: #19197  Törölt felhasználó
#19200
Nyilván nem pakolnák ki a kirakatba bértáblát, ha lenne elég munkaerő, főleg Magyarországon ahol 7 pecsétes titokként őrzik a béreket. Probléma egyenlőre az a vendéglátásba, hogy munkabéreket emelni kellene, de az árakat meg nem tudják emelni, mert túlkínálat van. Mint írtam a megó mindig is a diákmunkások terepe volt, tehát felesleges azt számolgatni, hogy mi jön ki annyi bérből. Amúgy megóban éjszaka meg hétvégén kell minél többet dolgozni és akkor már éppen meg lehet élni belőle még Pesten is :D.
Építőiparban meg tipikusan az a helyzet áll fent, hogy a alvállalkozók nem adják tovább a bér növelés formájában az alkalmazottainak a megnövekedett bevételeiket. Hanem szépen zsebre teszik profit formájában az extra pénzt. Nyilván a szűk esztendők után próbálnak hirtelen minél többet keresni, de ez már nem úgy megy, mint a rendszerváltás után, most a munkások viszonylag könnyen tudnak külföldre menni. Ezért nincs munkaerő, remélhetőleg idővel azok a vállalkozók aki hajlandóak a megnövekedett bevételből az alkalmazottaknak is juttatni többségbe kerülnek. Nyilván azok a cégek szép lassan eltűnnek  majd akik nem hajlandóak bért emelni és ezt nem csak az építőipara értem. De sajnos ez lassú lesz, mert a magyar szeret húgyért-szarért dolgoztatni és nem hogy az inflációt nem érti, de a nominális GDP kifejezést még csak nem is ismeri.
10e tényleg kevés, mondjuk kérdés mennyit adóznak utána. Tudtommal a betegszabit a TB fizeti. Nyilván szabi nincs, ha jön kap pénzt, ha nem akkor nincs napidíj. Ismerek olyat aki napi 6e-t add 8 óra munkáért és ráadásul fát vágnak, ami azért nem egy könnyű meló. Nincs bejelentve senki, ha megy dolgozni akkor van pénz. Nyilván az emberek jó része elmegy inkább fele annyiért közfoglalkoztatottnak és inkább napi 8 órában üldögél, vagy sétálgat.
gyula1971
gyula1971 2017. 11. 05. 14:30
Előzmény: #19189  Vortex
#19199
Évek óta ez az első olyan elemzés, ami azt mondja, hogy a vidéki ingatlanok nagyobb ütemben drágulnak, mint a budapestiek, ami jó hír az országon belüli egyenlőtlenségek csökkenése szempontjából. Ez ugyanis azt jelenti, hogy ha a következő negyedévekben is folytatódik a trend, akkor sok év után a vidéki árak végre elkezdhetnek felzárkózni a budapestiekhez. Egy negyedév adataiból mindenesetre nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, így kíváncsian várjuk a folytatást.
13:10 | Fordulat a vidéki lakáspiacon - Indulhat a felzárkózás?
mage 2017. 11. 05. 14:14
Előzmény: #19196  Törölt felhasználó
#19198
Kapitalizmusba vagy támogatod a középosztályt, vagy szépen lassan lemorzsolódik, lásd USA. EU-ban erősen támogatva van középosztály, lásd ingyenes, vagy olcsó felsőoktatás, hosszú és magas munkanélküli segély, egyéb támogatások. A bölcsi hiány se általános, például Debrecenben van elég bölcsis hely, rengeteg pár ismerek akik 1 éves kor után adják be a gyereket és senkit nem utasítottak vissza. A CSOK a költségvetés 0,5-1% között lesz idén és a jövőben se fog tovább emelkedni a költsége, ha csak nem bővítik a feltételek, vagy az összeget. Szerintem ezernyi más hely van ahol tényleg teljesen feleslegesen költik az állami pénzt. Egyetértek, hogy munkába visszatérést támogatni kellene, mondjuk állami intézményeknél nagyon erősen védve vannak a gyereket vállalók. Azzal egyetértenél ha például a cégek adókedvezmény kapnának a gyereket nevelők dolgozók után?
Törölt felhasználó 2017. 11. 05. 08:01
Előzmény: #19195  mage
#19197
Ok, csak már ott is sírtak, hogy munkaerőhiány van, miközben tovabbra is éhbéren keresnek és láthatóan találnak is munkaerőt, mert mikor ott jártam, nem tűnt úgy, hogy ne ment volna jól a kiszolgálás. 
Azon a béren gyakorlatilag a jelenlegi budapesti lakás és albérleti árak mellett, még társbérlős vagy páros megoldásként sincs alternatívája a mamahotelnek Budapesten. De még a fiatal diplomások bérével sem igazán. Ezért mondom, hogy teljesen kamu a munkaerőhiány, az hogy éhbérért nincs munkaerő, az nem munkaerőhiány.
Úgy fél éve kiírta valaki itt a fórumon, hogy 10 ezres napidíjért nem találni építőiparba segédmunkást. Közben meg ha kiszámoljuk, a 10 ezres napibért alkalmazotti bérre váltanánk át (adózás, szabadság, betegszabadság, rugalmasság, készenlét figyelembevételével), akkor bőven minimálbér alatt van.
Törölt felhasználó 2017. 11. 05. 07:54
Előzmény: #19194  mage
#19196

Nem sok gyerek kell, hanem sok olyan gyerek kell, akiből magasan képzett, magas hozzáadott értéket teremtő munkaerő lesz. Én értem, hogy a kormány épp emiatt csinál olyan családtámogatást, amelyekkel a felső-középosztály tud legjobban élni. A gond ezzel az, hogy a középosztály szellemi értelemben elveszíti a középosztályiságát (nem egy-egy család, és nem feltétlenül, de a folyamat ebbe az irányba tart), ha rászokik az állami támogatásokra.
Mellesleg a középosztálynak általában nem közvetlenül anyagi jellegű segség kellene ahhoz, hogy több gyereke legyen. Hanem pl. megfelelő számú és minőségű bölcsöde (belengette a kormány, meglátjuk mi lesz belőle). Aztán nem annak kellene kedvezni, hogy 3 évet maradjon otthon az anyuka a szülés után, hanem annak, hogy könnyedén vissza tudjon térni a munkaerőpiacra, illetve az apuka is, ha kivette belőle a részét. De tudom, ezzel már szentséget török ebben az országban, pedig erre nagyon is lenne igény, és egyáltalán nem ördögtől való, sajnos nálunk a gyerekkel való törődést cdak mennyiségben szeretik kifejezni, a minőség sokadlagos.
Egyrészt nem konkrétan a szocpolt vették fel, hanem mást, de ez részletkérdés. Másrészt nem panaszkodtak, hanem a véleményüket nem közvetlen a zsebük határozta meg, ahogy egyébként nekem sem. Nagyon durva, hogy te mint amúgy értelmes ember (a kommentkeid, itteni tevélenységed alapján) is rengeteg komment óta csak értetlenkedsz ezen, holott normális esetben ennek kellene lennie a normálisnak, és akkor anno megyó sem tudta volna megvenni 2002-ben a szavazatokat, ahogy a Fideez sem a hülyenépszavazással anno, vagy lásd pl. 13. nyugdíj esete. Ehhez képest annyira mélyen benne maradtunk a Kádár rendszerben, hogy az emberek 99%-ának érthetetlen az az álláspont, hogy ha valakinek személyesen kedvez egy döntés, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy politikailag egyet is ért vele.
mage 2017. 11. 04. 21:49
Előzmény: #19178  Törölt felhasználó
#19195
Meki mindig is legszarabbul fizetett (kedvencem az volt, hogy 4 óránkét járt régen egy kis menü a dolgozóknak és ezért 7 órás volt a műszak, nehogy 2-t kelljen ingyen adni). Nem kérnek ők már szerintem érettségit, örülnek ha kapnak munkaerőt, az ott dolgozók fele amúgy is diák és szerintem már a középiskolások vannak többségben azok között is.
Azt én is tapasztalom, hogy kezdőket nagyon nem fizetik meg még Pesten se. Persze értem én, hogy sok pénz a betanítás, de pont azért fog egyből dobbantani, mert már az elején elégedetlen lesz.
mage 2017. 11. 04. 21:44
Előzmény: #19169  Törölt felhasználó
#19194
Bizonyos feltételekhez kötött támogatásnak az a lényege, hogy a haszonélvezői jobban járnak, még a többiek rosszabbul. Így próbálják elérni, hogy meg akarjanak felelni a feltételnek. Nyilván minél többen felelnek meg a feltételeknek annál értelmetlenebb a támogatás, de a CSOK-nál nem aggódok, hogy hirtelen mindenki 3 gyereket kezd el vállalni. Azt már leírtam, hogy mért kell szerintem a sok gyerek és a jogbiztonsággal és jóléti társadalommal nem jár együtt a gyerekvállalás, sőt inkább negatívan hat rá.
Szüleid panaszkodtak mikor felvették a szocpolt?
Törölt felhasználó 2017. 11. 04. 13:56
Előzmény: #19171  Törölt felhasználó
#19193
Eppen akar segithet is ezzel, ha csak nem arra gondolsz hogy hal adas helyett halaszni kell a gyereket megtanitani.
Anyagilag ha a fentit nem szamoljuk epp lehetne haszna, de nekem pl mar kontraproduktiv, mert tobbek kozott ezert is jovok inkabb "ures" kocsival, vagy jovunk ketten vissza, mert teljesen kiszamithatatlanna teszi az elindulasi idomet, hogy mint Columboban csak meg egy valamit berakok...
sakal83 2017. 11. 03. 22:55
Előzmény: #19191  MethYou
#19192
Most is-is
de a 220/nmert semmi teendom nincs gyakorlatilag.
MethYou 2017. 11. 03. 21:36
Előzmény: #19186  sakal83
#19191
Ezek most elég jó áraknak tűnnek, de gyakorlatilag te szervezed a munkát, ha jól értem.
Vortex 2017. 11. 03. 21:35
Előzmény: #19185  2345678
#19190
210 ezer Ft? Nagyon jól fog járni a bérlő :)
200 ezer környékén már sok szép lakásból lehet válogatni.
A befektetőnek megéri? Biztos, különben nem vette volna meg.
Épp a napokban halottam a tv-ben egy ingatlanost, hogy milyen jó befektetés a lakás. 
Ki lehet adni. Ha meg szükségünk van a pénzre, akár egy hónap múlva is el lehet drágábban adni. Úgy mennek fel az árak.
Majd eladja drágábban, ha kell neki a pénz.
Vortex 2017. 11. 03. 21:27
Előzmény: #19181  subzero444
#19189
A kínálat szűkülése nem az árcsökkenésnek kedvez.
De ez nem meglepő. Először az elindított projekteket be kéne fejezni :)
Ha lesz fizetőképes kereslet, akkor folytatódnak az építések.
kbb 2017. 11. 03. 18:58
#19188
Tovább javulnak a kelenföldi panelek közlekedési kapcsolatai:
http://magyarepitok.hu/aktualis/2017/11/igy-eri-el-jovo-ev-vegere-kelenfoldet-az-1-es-villamos
kbb 2017. 11. 03. 18:48
Előzmény: #19171  Törölt felhasználó
#19187
Én is inkább ezt látom... legdurvább eset egyik kollégiumi szobatársam volt, akivel 21 éves korában a kedves édesanyja ásványvizeket(!) cipeltetett fel az ország másik végéből, vonaton...
Aztán az sem kizárt, hogy ugyanez a tukmáló szülő a saját környezetében panaszkodik, hogy mennyi mindent elvisz a gyerek otthonról... vidéken a panaszkodás a small talk kötelező kelléke, elvárás, hogy legyen valami probléma... kinek a hiteltörlesztő, kinek a lumbágó, akinek meg egyik sincs, hát kitalál valamit, hogy legyen... néhai nagymamám egyszer a jelenlétemben panaszkodott a falubeli ismerősének, hogy milyen sokba kerül a taníttatásom ("kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond!'"), pedig akkor ösztöndíj+diákmunkából már akkora bevételem volt, hogy a szüleimnek kevesebbe kerültem, mint középiskola alatt...
sakal83 2017. 11. 03. 17:08
Előzmény: #19182  MethYou
#19186
A kerdes hogy hol es mire gondolsz kivitelezésben.Győrben 220k/nm egy alap haz. Ha módjuk kozepszintr akarod hozni akkor 250/nmert passzentos lesz nagyon. pesten 350k/nm jelenleg... Horror haszon.Egy melós 15-20k/nap.kisebb meló pl nekem most: Alapszikkaszto geotextiliaval. Munkadij 70k 60k anyag. Vakolás 1000/nm villanyszerelés komplett 600k. Gepesze viz stb kb 400-500k mindennel Fodemszigeteles 2000nm. Ajtó ablakberakas 10k/db. Burkolás 3000/nm. Parkanyozas anyaggal 3000/fm. Hazszinezes 600-800/nm. Dryvit es dorzsanyag 200-2500/nm. Kartonozas 1800-2000/nm.de minden alku kérdése. Epp ma allapodtam meg 7nm 30as porotherm fal belul vakolás glett 2x festés külső dryvit halo es dorzsanyag színnel 50k cakli pakli anyag nelkul. Anyag kb 70k.az a fontos hogy ha levonulnak az qva draga... Ha ott vannak akkor filléres aránylag.napidíj rafizeteses ha nem tudsz figyelni.
2345678 2017. 11. 03. 14:47
#19185
Az ingatlancom hirdetései között találtam ma egy Avenue Gardens lakást ami 47 négyzetméteres,és kiadó  októbertől 680 euróért,ami 210.909 Ft.A háznak számos szolgáltatása van,a lakás jó helyen van.Ez szerintem jó ár érték arány.Jól fog járni vele aki kiveszi. Ha most valaki akarna venni itt egy ilyen lakást nem hiszem,hogy 50 millió alatt sikerülne.Most az a kérdés,hogy egy befektető mennyire járna jól vele?
2345678 2017. 11. 03. 14:23
Előzmény: #19179  kbb
#19184
Általában döglünk bele a munkába és eszembe nem jutna,hogy menjek pereskedni  mert lelépett a dolgozó.Tudom,hogy nem jól csinálom.Mert bezzeg a dolgozóm nem lenne rest pereskedni,ha én küldeném el. Volt olyan dolgozóm,akit lopás miatt elbocsájtottam és ezért egy hét alatt számos helyre jelentett fel bosszúból mindenféle kitalált dolgokkal.A jogalkotó  nyilván azért találta ki ezt a felmondási időt,hogy mint a nevében is benne van, felmondás esetén a dolgozónak legyen ideje munkát találni,másik esetben pedig a munkáltatónak legyen ideje dolgozót találni.Értelemszerűen ezért nincs felmondási idő közös megegyezésnél.Én munkaviszony megszüntetés esetében mindig a közös megegyezést ajánlom fel.És minden egyes munkaviszony megszüntetésénél munkaügyi jogász segítségét veszem igénybe.Persze maximálisan egyetértek az általad leírtakkal.
kbb 2017. 11. 03. 10:05
Előzmény: #19181  subzero444
#19183
Szerintem a kínálat csökkenése azért nem lesz áremelő hatású, mert a vevők is tudták, hogy 2017 közepe után már nem nagyon hirdetnek meg új projektet, így aki tehette, leszerződött korábban, míg volt választék.
MethYou 2017. 11. 03. 10:04
Előzmény: #19173  sakal83
#19182
Tudsz mondani konkrét összegeket? Milyen árakon dolgoznak értelmes kivitelezők normális brigáddal, mennyi egy melós napi pénze, ilyenek érdekelnének.
subzero444 2017. 11. 03. 09:27
#19181

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek