mage

Regisztráció: 2014-01-20 20:58:28

Hozzászólások száma: 2 067

Utolsó hozzászólás: 2024-04-19 16:22


Tapasztalat: 3
Aktivitás: 5
Népszerűség: 4


utolsó 20 hozzászólás

Mennyit ér az OTP? péntek, 16:22
Mért lesz az egyszeri tételek eredője pozitív a román csoport eladása miatt? Nem saját tőke alatt került eladásra, tehát negatív leírást kell elkönyvelni miatta?
Azzal egyet értek, hogy az "internetes bankolás szinvonala nem méltó a régió vezető bankcsoportjához" annak ellenére, hogy nemrég újult meg. Nem pénzt kell többet költeni rá, hanem kis Csányit átrakni másik osztály élére, mert jól láthatóan nem tudd felnőni a feladathoz, mondjuk közgazdászt amúgy se rakunk programozók felé, mert nem fog működni. Volt Random capitalos embereket kellene összeszedni, mert kb század pénzből sokkal jobb rendszert csináltak, vagy vetek valahonnan és üzemeltettek. Gránit bank se rossz, bár ott vannak azért hibák amik évek óta visszatérnek.
OTP részvényesek ide! 2021. 06. 01. 13:06
Ezt a nettósítás nem tudom pontosan hogyan működik, csak azt láttam, hogy konszolidációnál minimális a bankban 90 napon túli késedelmes hitel (stage 3-as hitelek is). Az se derül ki számomra, hogy ezt a nettósítást még a socgen csinálta meg, vagy már az otp. 
Azért is mondtam, hogy a teljes részletek ismerete nélkül nem lehet pontosan beértékelni a szlovén bank megvételét, akkor se ha tudjuk a pontos összeget. Szerintem, ha 7-10 év alatt megtérül a befektetés akkor jelenlegi piaci értékeltségek mellett jó vétel volt. Jó lenne első körben, ha sikerülne 50%-ra levinni a kiadás/bevétel arányt.
OTP részvényesek ide! 2021. 05. 31. 22:35
Ha egy üzbég bank tudd 15-20-as ROE-t akkor könyv szerinti étréket simán érhet.
Másik topikban már írtam, hogy bennem már akkor felmerül az apolloval valamilyen egyesség létrejötte, mikor az otp meglepően korán kiszállt az Abanka licitből. 100 millió €-os tétel az is, hogy mennyi a nem teljesítő hitel, vagy mennyi tartalékot képeztek rájuk. Szóval szerintem nem igazán számít, hogy 900, vagy 1100 millió €-ért vették meg, amúgy is hosszútávon dől el, hogy mennyi pénzt tudd majd termelni az otp kezében és az alapján lehet majd értékelni az akvizíciókat.
Hát a rossz hitelek kitisztításáról nem lehetett sehol hallani, de én arra következtettem abból, hogy ahol már volt leánya az otpnek, azokban az országokban jelentősen csökkent a 90 napon túli hitelek aránya miután megtörtént egy socgen akvizíció. Ha jól emlékszem Albániában és Moldovában ahol nem volt korábban jelen az otp akkor az akvizíció után lényegében minimális volt a nem teljesítő hitelek aránya ami valószínűleg az adott negyedévben képződtek és nem gondolnám, hogy ezen országokban olyan jól menedzselte a socgen a bankjait, hogy nem képződtek 90 napi késedelmes hitelek.
OTP részvényesek ide! 2021. 05. 31. 20:54
Gondolom az állhat a hátérben, hogy az otp nem akarja rontani az alkupozícióját a többi akvizíciós tárgyaláson. Amúgy nem hiszem, hogy a piaci pletykák távol állnának az igazságtól, szóval valahol 1M € körül lehet a vételár. Kérdés, hogy itt is kitisztították-e a bankot a nem teljesítő hitelektől, mint a socgen leányainál? 
Mennyit ér az OTP? 2021. 05. 06. 23:52
Ingatlan hitelezés is csökkent a q1-ben 9M-dal.
Én a moratórium miatt nem céltartalékolást gondolok, hanem mivel nem lehet tőkésíteni a hiteleket amik benne vannak csak későbbre tolódik a kamatfizetés, ezért egyszeri leírásra utaltam. Tavaly is a q1-ben számolták el szerintem -10-15M lehet.
Mennyit ér az OTP? 2021. 05. 06. 22:23
Könyvértéken szerintem csak akkor éri meg, ha ugyan úgy, mint a socgen-től vásárolt bankoknál leválasztják a nem teljesítő hiteleket és az nem képezi az üzlet részét.
Ha jól emlékszem elégé könyv alatti értéken vette meg végük az Apollo az Abankát, szerintem emiatt volt egy nagyobb badwill elszámolás az akvizícióval párhuzamosan, ahogy az otp-vel is előfordult, ha könyv alatti értéken vásárolt.
Mikor az otp viszonylag hamar kiszállt az Abanka-ért folytatott licitháborúból, akkor bennem felmerült, hogy esetleg megegyeztek az Apollo-val, hogy később egyben veszik át a kettő apollo által birtokolt szlovén bankot, de elvetettem, mert nem gondoltam, hogy a szlovén hatóságoknak tetszene, hogy egy külső piaci szereplő 30% feletti részesedést szerez a bankpiacukon.
Lassan a bolgárok is bevezetik az €-t, én annyira nem félek az € piacoktól. Nem csak az alacsony kamatkörnyezet miatt szenvednek a nyugat-európai bankok. Szlovákiában például elég jól keresnek a bankok, de az erste Ausztriában is szépen muzsikál, ha jól emlékszem a kbc meg Írországban keresi hülyére magát.
Mennyit ér az OTP? 2021. 05. 06. 22:08
Szerintem nem a múlt hónapra gondolsz, hanem márciusra, ami rég nem látott hitelezést hozott. Viszont a január és február elég gyenge volt, tavaly q1-ben 628M forint hitelt helyeztek ki a pénzintézetek, idén 536M. Ráadásul a személyi és egyéb hitelezés csökkent jelentősebbet, ami biztos nem javítja a kamatmarzsot.
Szerintem az idei első féléves moratórium miatti leírást a q1-ben fogják elszámolni, azzal számoltál?
 Szinergiahatás érdekes kérdés, szerintem az hosszabb távon érvényesül igazán. Mert ami megjelenik összevonásnak köszönhetően az elején elviheti a plusz költségek, mint a szervezés, tanácsadás, végkielégítések, stb.
Value Investing 2021. 03. 07. 17:31
A Richter profitjának 80-90% az elmúlt 3 éveben a cariprazine és a gyenge forint adta, de már azt megelőző évben is esmya volt a fő profit forrás. Ezek meg nem generikus cuccok. Nem is erre fele fejleszt már a Richter, főleg portfoliókat, terjesztési jogokat vesz meg és biotechnológiai gyógyszerfejlesztés felé próbál elmozdulni. Viszont a krka még mindig sikeres a generikus versenyben.
Alteo Nyrt. 2021. 03. 07. 17:10
Hasonlítsuk pannergy-hez akkor. Ott mennyi is a p/e? Emlékeim szerint a pannergy elemzéseid nem a p/e-re építed, hanem a szabad cash flow-ra. Pedig a 2 cég nagyon hasonló iparágban tevékenykedik. Kezdetben nagyon magasak a beruházási költségek, ami magas eladósodottságot eredményez, majd a magas amortizáció a hitel kamatokkal együtt jelentősen csökkentik az adózott nyereséget. A 2 cég között annyi a különbség, hogy a pannergy már éret szakaszban van, még az alteo még növekedési szakaszban. Én utóbbira szavazok, a pannergy is 300Ft-nál volt jó vétel szerintem nem most.
GSPARK 2021. 02. 24. 21:58
Emlékezünk meg arról is, hogy február 8-9.-én valaki nagy tételben vett részvényt 3400-3500 között. Meg volt megint 2 héttel a a pozitív jelentés (extra osztalék) előtti bevásárlás. 10% hozzam 2 hétre nem rossz. 
Ha nem a cég vezetősége szivárogtat akkor el kéne kezdeni gondolkodni könyvvizsgáló váltáson.   
Zwack részvény 2020. 06. 07. 20:42
Ne is mond, tegnap sikerült annyit inni, hogy lesz vagy 2 hét mire kipihenem :(.
Zwack részvény 2020. 06. 05. 15:29
Van azért pozitív olvasata is a 300Ft-os osztaléknak. Azok akik nem TBSZ-en tartják kevesebb szja-t kell fizetniük, ráadásul csak 2022-ben kell azt a keveset is befizetni :).
GSPARK 2020. 05. 28. 10:02
Legalább tudunk majd kitől olcsón venni :). 
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 05. 20. 22:03
Én amúgy pont tudok egy projektet ahol van csökkenés tavalyhoz képest :). Nyilván nem is véletlenül, ha minden jól megy jövőhéten utána is járok, megnézetem a szerződést ügyvéddel, mert elég nagyot csúszott a projekt elvileg halálozás/öröklés miatt. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 05. 20. 21:58
Ahogy előbb írtam, idő oldalon veszteség/csökkenés/amortizáció (ami nem azt jelenti, hogy kárba ment, hanem, hogy csökkent a még szabadon "eltölthető/elkölthető" ideje), mert véges, pénz oldalon nyereség. Nem értem mért számítana, hogy élvezte vagy sem, pénzt kereset vele amiért az idejét adta, van aki imádja a munkáját, de attól még az ideje megy vele.
Valójában 3,333...% most rajta a viszonylag biztos hozamod, ha ugyan annyiért adod ki mint 5 éve. Persze ehhez még hozzáadódik a a jövőbeni érték növekedés, de azzal nem számoltam az előbbi példában, mert a hozzászóló se számolt vele és az éves szinte jelentősen kilenghet és nehezen számítható.
Persze, hogy nem kell szomorúnak lenned, sőt légy boldog, mert jól fektettél be. Lehet következő 5 évben is 3x fog, de attól még számoljunk jól. Az otp tavaly több osztalékot fizetett, mint amennyiért 1996-ban bevezették, de akik akkor jegyeztek és még tartják nem hiszem, hogy úgy számolnak vele, hogy évi 180%-os hozamuk van csak az osztalékból mert ezáltal nehezen összehasonlítható más bank részvényekkel. 
Visszakérdeznék: Ha mondjuk azt otp 9% osztalékot fizetne a mostani árához képest a következő 10 évben és évente ugyan annyival menne fel a részvény ára, mint amennyivel a példában szereplő lakásod ára akkor nem cserélnéd le a lakásodat otp-re, mert a 5 évvel ezelőtti tőkédre 10% hozamot kapsz? :D
Én a lakásaimat úgy adom bérbe, hogy szerepel a szerződésben az éves inflációs növekedés. Így nem kell alkudozni és az időm se megy vele, meg így mindenki számára egyértelmű, nincs kiszolgáltatottság a bérlőmnek se. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 05. 20. 21:33
Idő oldalon költség, mivel az véges, számszerűsíthető, behatárolható. 
Egyébként rosszul értelmezed amit írtam. 3 millióért vette, ráköltött 3.5 milliót, tehát 6.5 millió pénze ment el rá, ér 12-13 milliót a ház, tehát 5.5-6.5 millió értéket hozott létre a rá szánt idejével. Ha mondjuk 1000 órát ment el a kiválasztásra, megvételre, felújításra, bérbeadásra, stb, akkor óránként 5,5-6,5e-ért dolgozott ezen a befektetésen. Az lényegtelen, hogy ezt mennyire élvezte, az érték létrejött, adott időt elhasznált. 
Ha pénzt keres valaki azzal, hogy FB-ozik, vagy TV előtt ül akkor adjuk azt is hozzá a fizetéséhez.
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 05. 20. 19:56
Fogok vásárolni, ne aggódj. Én nem csak okoskodni szoktam, hanem cselekedni is :). 
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 05. 20. 18:06
Ügyes vagy, de te is a szokásos hibákat követed el. Amit beleraksz munkát nem számszerűsíted. Lényegtelen, hogy szívesen csinálod, kitelik az idődből, akkor is számolni kell vele, mert időt töltesz vele (szabadidőd terhére csinálod).
Hozamot az alapján számolunk, amennyit ér az ingatlan (nyilván ezt nem minden esetben lehet könnyen számszerűsíteni pontosan). Ha 1990-ben csinálod meg ugyan ezt akkor az egész móka lehet kijött volna 650e-ből, de akkor most meg éves 140% hozamod lenne a számításoddal.
Tehát mindig jelenértéken érdemes hozamot számolni.
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 05. 20. 17:42
Akkor hol keresem az esést? Amit jó áron raknak fel lakást 1-2 napon belül törölnek a hirdetési oldalról és ha vissza is rakják kicsit drágábban akkor is ismét törlik 2-3 nap múlva és nem kerül ki többet.
Egyébként meg 5-10% árat emeltek idén is, ha felment az alku 3-5%-ról 10-15%-ra akkor is a tavalyi árak vannak.
De szívesen veszem a te segítségedet is, kérlek linkelj lakásokat amiknél lehet 15-20%-ot alkudni. Ha megtetszik a lakás akkor lealkudhatsz nekem 20% és kapsz tőlem egy 100-t 10-100 perc munkáért.
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 05. 19. 21:28
Légyszíves mutass már nekem olyan lakásokat Debrecenben amiknek 20% esett az ára, mert én évek óta követtem az árakat és 10% esést nem látok a tavalyi árakhoz képest. Debrecenben komoly beáramlás van a környező településekről és egyre több a külföldi is. Nekem eddig 8 bérlőm volt ebből 1 volt debreceni a másik 7 nem is jelentkezett be Debrecenbe.
Belvárosban azért látsz sok kiadatlan üzlethelyiséget, mert a civisház adja őket bérbe ami városi tulajdon és kitartják az árakat, nekik nem gond ha nincs kiadva. Ráadásul vezető politikusok érdekeltek a fórum bevásárlóközpontban, tehát érdekük, hogy ne legyen olcsón kiadó üzlethelyiség a belvárosban.
Debrecen és Szeged az a 2 város ami se Bécshez, se Pesthez nem esik közel és van esélye a túlélésre, nem véletlen, hogy ebben a 2 városban magasak az ingatlan árak. Én amúgy Debrecenre fogadok.

friss hírek További hírek