Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Stg 2023. 05. 09. 08:23
Előzmény: #197538  tihamer
Igaz.Pongyolán fogalmaztam.
Szóval akár magasabb havi törlesztőrészletet a kölcsönre, mint bérleti díjat, mégha az kissebb összeg is.
Törölt felhasználó 2023. 05. 09. 08:09
Előzmény: #197537  Vodafonelive
48 évesen érkeztünk. Ebből semmi gondunk nem volt.
tihamer
tihamer 2023. 05. 09. 07:53
Előzmény: #197533  Stg
"Nekem személyesen jobban esne akár több kamatot is fizetni mint bérleti díjat, azt mégis
magamnak szenvedem ki."

A kamat a banké, a bank haszna.
A hiteltőke a tiéd, az törleszted magadnak.
Vodafonelive
Vodafonelive 2023. 05. 09. 07:46
Előzmény: #197536  Nudli
Magamat ismerve nem sokat valtozna az eletem. Melo vege, hazamegyek es otthon verem el az idot. :D Jon a hetvege, nem mozdulok ki es otthon maradok, csak a kiszemelt orszag elethelyzete es jovoje ami stabilnak tunik. Hala eg meg nem kell sietnem a vizumhoz, addig elvezhetem itthon a napjaimat a mindenfele olyan dolgokkal amiket lent egy huszoneves csinal csak en konkretan 2 teljes evig semmi ilyet nem tettem es igy, hogy tobb lett a fizu miert ne tennem? Infokat gyujtok, oldalakat olvasok, nyelvre fogok gyurni, jovobeli cegeket nezegetek, ami kell, hogy 30x eves kor elott kell lelepjek, mert addig jar a legtobb pont, addig vagy erteke a kinti tarsadalomban pontos rendszerben nezve.
Az meg nem tuti, hogy kint mennyire siman alakul minden, hiaba vagyok itthon tok egyedul es intezek mindent egyedul, kint lehet nem menne, ezert is akarok egyedul utazni, hogy tudjam, milyen amikor minden is magadra marad. 🤷🏼‍♂️ egyedul a lakast banom, mert addigra fogalmam sincs, hogy ki legyen vagy ne legyen kiadva, mert hat hogyan ellenorzom?
Nudli
Nudli 2023. 05. 09. 00:36
Előzmény: #197529  Vodafonelive
Ne gondolkodj probalj szerencset. De azert beszélj olyanokkal akik az adott országban élnek pár éve. Mindenhol turistának jo lenni de mas ott lakni.
Mellesleg Ez lenne a cel ugy elni mint egy turista de az ev minden napjan. Mit csinal a turista? Erdeklodik, nyitott, eszre veszi a szépet kostolgatja a helyi eteleket italokat. Nem nyomasztjak a napi dolgok, ezert tud pihenni. 
Nudli
Nudli 2023. 05. 09. 00:26
Előzmény: #197525  ncseed!
Lekepezed "az a bolcs aki pesszimista" nepi latasmodot. Mert aki tervez es akar vakamit az "álom vilagban el." ha bejon neki akkor "nagy mákja volt" :)  el a 80/20as szabály. 
Stg 2023. 05. 08. 21:34
Előzmény: #197532  Benzedrine
Ezt a bérleti díj vs törlesztő témát már sokan sokszor tárgyaltátok itt, mindenki mindenhol meg aztán végtelenszer.
Gondolom már minden pro kontra dolgot hallott mindenki mindkét oldalról.
Nekem személyesen jobban esne akár több kamatot is fizetni mint bérleti díjat, azt mégis
magamnak szenvedem ki.
Persze a jövőbe nem látunk, de a múltban 20 év alatt nem csak duplázódtak az ingatlanok értékei, így akár a mostani kamatszint is jó lehet, ha duplára jön is ki amit felveszünk.
Persze ha valakinek KELL a lakás/ház/ halastó.
Pusztán befektetésnek most én sem ilyesmibe gondolkodom, de az ugye más tészta.
Benzedrine
Benzedrine 2023. 05. 08. 21:20
Előzmény: #197530  Stg
Nekem az volt a szerencsém, hogy no-brainer helyzet volt, magas lakbér és az annál alacsonyabb kamat fizetése között kellett dönteni. Ha mások az arányok akkor lehet nem vállalok be 10+ év adósságot 
Stg 2023. 05. 08. 21:16
Előzmény: #197517  Vodafonelive
Mostantól nem valószínű hogy 17 fölött lesz az infláció.
Most azért magas mert tavaly még alacsony volt.
Ha jól gondolom.
Ha most veszed a technikai kütyüt, sztem nem előz nagyot a drágulása.
Már chip is van.
De, ha csajozni tudsz vele, akkor mindenképp vedd meg!
Stg 2023. 05. 08. 21:08
Előzmény: #197514  ncseed!
Hát csodálkozom hogy ennyire nem értesz egyet a hitelek ilyen felosztásával.
Ha van helyzet amikor szinte feltétlen jó lehet a hitel, ha valamit kezdenénk, ami hasznot hoz, de nincs elég pénzünk.
Már akiben van egy kis kurázsi, vagy egyálltalán ilyen beálítottságú .
A másik amit alá tudok írni, amit itt már sokan leírtak a lakáshitel saját célra, hiszen ha most akarja valaki kezdeni a saját életét , párok az életüket, most kell lakás nem 20 év múlva.
Mégha 2x annyit is adsz vissza 20 év múlva.
Bár, a forint-fillér vonalban értelmezve a jövőt, az szinte semmi lesz.
Vodafonelive
Vodafonelive 2023. 05. 08. 20:30
Előzmény: #197526  ncseed!
Nos, bármennyire is furcsán vagy rosszul hangzik, de az utolsóban leírt dolgok miatt is erősen tervezgetem a jövőmet más országban. Ennek jelenleg nyelvi, pénzügyi és tapasztalati akadályai vannak de nem sietem el, még 30 sem vagyok...
Vodafonelive
Vodafonelive 2023. 05. 08. 20:28
Előzmény: #197524  ncseed!
"Igen, utólag lehet ezt mondani de 1. amikor felvetted senki se tudta hogy ilyen magas lesz az állampapír kamata mostanra és nem is számíthatott rá, te sem,"
Wait, én nem arról okoskodok, hogy jajdejó áron és kamattal vettem lakást, hanem MOST, JELENLEG, EBBEN A HÓNAPBAN jajdejó áron és kamattal fogok venni ezt-azt, ami még mindig infláció alatti 6-7%-al...
Állampapír nem érdekel, amikor elkezdődött a 4,95%-os akkor az elsők között szálltam be és 2 éve szálltam ki lakás miatt. 🥴
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2023. 05. 08. 20:23
Előzmény: #197524  ncseed!
10 millával kevesebbel és jövőre minimum 20%-al számolj, úgy is kijön. Igen spekuláltam az inflációra és igen továbbra is tartom, hogy nem megy olyan könnyen 10% alá, ahogyan azt sokan elképzelik.
ncseed!
ncseed! 2023. 05. 08. 19:58
"Tegnap hallgattam meg a Polgárnetéknek azt a videóját ahol a gyerekük Amcsi egyetemre ment és a tandíjról is szó van de igazából az ott kommentelők sokasága sem fogja fel, hogy az a pénz ugyan az tandíjnál mintha itthon csinálnád a képzést, ott diplomával kapsz mondjuk br. 70.000$ évente ami szépen növekszik aztán 5-10 év alatt kifizeted, akárcsak itthon. "
ismét, biztos sok ilyen van, de nagyon sokan 1. nem végzik el az iskolát amit kifizettek, 2 elvégzik de nem keres annyival többet mint várta, 3 gyakorlatilag bele vagy kényszerítve az eladósodásba ÉVTIZEDEKRE,hogy megfelelő végzettséged legyen amivel van legalább esélyed egy jobb életre (de nem garantált). itthon is ez van/lesz, egy szűk réteg (még) bejut állami oktatásra, a többinek fizetős.
Az mi szüleinknek bőven 30 éves koruk ellőtt állt a házuk jó nevű megyeszékhelyen, tartozás azon volt csak, máson nem. A mostaniaknak milyük van ennyi idősen? Tudom sok minden megváltozott de a lényeg remélem átment így is.
 Egészségügy ugyanez pepitában: ingyenes csak éveket kell várni amire sorra kerülsz... eredmény aki tud megy fizetősbe, és sokan mennek, főleg olyanok akik a TB nagy részét fizetik! Az orrunk előtt terelnek át a fizetős privát egészségügybe az egészségpénztárak állami támogatásával, céges ide tolásával, stb. Rengeteg politikusnak van érdekeltsége ebben, olyanoknak akik előre látták (tudták) mi lesz.
ncseed!
ncseed! 2023. 05. 08. 19:48
Előzmény: #197521  Nudli
van ilyen is biztos, de nem ez a tipik... ha meg tényleg jól megy akkor a többség vérszemet kap és még több hitellel folytatja és még többel mert mohó míg el nem jön az a bizonyos geb*sz és jön a pofára esés jó nagy hitelll...
ncseed!
ncseed! 2023. 05. 08. 19:46
"Oké csak ameddig kedvezőbb a hitel, mint az infláció (ki tudja milyen sokáig lesz ez még) addig teljesen megéri, mert pariban vagy."
Igen, utólag lehet ezt mondani de 1. amikor felvetted senki se tudta hogy ilyen magas lesz az állampapír kamata mostanra és nem is számíthatott rá, te sem, 2. a többségnek nem marad látható méretű befektethető eszköze lakáshitel után hiszen akkor kevesebb hitelt venne fel, 3. 2013 és 2014 lesz amikor jól fizet az állampapír (többet mint a hitelkamatyod). utána már nem lesz látható nyereséged neked sem. Két év alatt hogy nyerj 3 milcsit a 16% vs 9%-on ahhoz 30 milla kápédnak kell lennie hitel után ami elég életszerűtlen a kettes pontban leírtak miatt, de te lehet kivétel vagy. ( ja most látom a 9%os hitelt J0hnnyEnglish írta, mindegy, a logika ugyanaz)
Ishar
Ishar 2023. 05. 08. 19:41
"Aztán amikor a hitellel felfuttatott vállalkozását pofán b*ssz* a zélet akkor meg a hitel nélküli veszteség többszörösét nyeli be valószínűleg...." --- Hohò, nagy tévedés, mert ebben az esetben a társadalom kárára megmentik. A hiteles meg teli pofával röhög és még hülyének is nézi azokat, akik megfontoltak voltak és nem adósodtak el fejbúbig. 
Vodafonelive
Vodafonelive 2023. 05. 08. 19:16
Előzmény: #197519  Benzedrine
Ez elég jó, főleg, hogy van víz is meg villany is!
Nudli
Nudli 2023. 05. 08. 19:13
elég egyértelműnek gondoltam sok ész sem kell hozzá. Ha van egy nagyobb projekted  azért ezt előre tudod, erre elindítasz egy hitelt vagy egy nagyobb szállítmányt meg kell finanszíroznod.. stb stb.. ha kifutásig többször megfordul a pénz..akkor is jól kerestél vele.. ha meg még tart de nincs nagyobb üzlet akkor ott a diszkont kincstárjegy lehetőség.. ráadásul kombinálhatod a hiteleket.. folyószámla hitel.. likviditás és/vagy projekthitel.. jelzálog hitel.. faktoring és lombard hitel.. persze ha hitelképes a céged és nem valami hasitasi mókolmány. 
beszállítóval is megegyezhetsz hosszabb fizetési határidővel vagy a megrendelővel is előre kifizettethetsz egy részt vagy egészet..kedvezményért cserébe.. ezek is hitelek.. aki ezekkel nem tud összerakni egy üzletet akkor sokat ne várjon.. 
Ha van egy hitel mondjuk thm 12%  ebből meg tudsz finanszírozni egy témát amiben 1 hónap alatt megfordul a pénzed..akkor az 1 hónapra 1% az üzleti nyereséged meg mondjuk 20%  akkor ez üzlet nem? 
anno vettem fel 24%ra is hitelt mert az havi 2% volt.. 25% volt a haszon.. és a vevő is kifizetett 50%-ot.. tőkeáttét

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek