https://www.portfolio.hu/gazdasag/20230214/itt-a-friss-gdp-adat-technikai-recesszioban-magyarorszag-596764
oké, hívjuk technikai recessziónak, ha attól több pénz marad az emberek zsebében a hónap végén. egyébként máp+-om soha nem volt, egy forint sem. viszont pmáp-om van, a te általad birtokolt összeg felében, de ez nem arra van, hogy meggazdagodjon belőle az ember. sőt, értéktartásra is alkalmatlan, ezzel szerintem mindenki tisztában van. az első mondatodra reagálva: lassú a ksh, de azért két év csúszásban nincsenek, inkább 6-9 hónap az.
---
be fogom neked vallani, ha tévedtem, komolyan mondom! egyelőre akárhogy nézem a makrogazdasági adatokat én még mindig azt látom, hogy sodródunk a recesszió felé. nézd meg a mai japán adatokat, vagy éppen a magyar gdp-t. ha valami csoda folytán megússzuk, és újra látni fogjuk a 2020-at megelőző növekedési trendet, akkor becsület szavamra be fogom írni, hogy tévedtem! azt már most is bevallom, hogy alapvetően negatívabban látom a dolgokat, mint te. ebben szerintem egyetértünk ,)
---
nincs időm kifejteni részletesen, de házi feladatnak, ha érdekel, akkor nézz utána mi történt 2019 szeptemberében a fed repo ügyletei környékén. már akkor látszott, hogy valami nem kerek, de aztán tavasszal jött a covid és lehetett stimulálni a gazdaságot. ez a mesterséges folyamat ki is tartott 2021 és 2022-ben, majd jött az infláció és most meg az ellen harcolunk. a probléma az, hogy a magas infláció miatt egy esetleges gazdasági lassulás során (most) meg van kötve a jegybankok és a kormányok keze, mert még egyszer nem lehet eljátszani az elmúlt 2 évet.
oké, hívjuk technikai recessziónak, ha attól több pénz marad az emberek zsebében a hónap végén. egyébként máp+-om soha nem volt, egy forint sem. viszont pmáp-om van, a te általad birtokolt összeg felében, de ez nem arra van, hogy meggazdagodjon belőle az ember. sőt, értéktartásra is alkalmatlan, ezzel szerintem mindenki tisztában van. az első mondatodra reagálva: lassú a ksh, de azért két év csúszásban nincsenek, inkább 6-9 hónap az.
---
be fogom neked vallani, ha tévedtem, komolyan mondom! egyelőre akárhogy nézem a makrogazdasági adatokat én még mindig azt látom, hogy sodródunk a recesszió felé. nézd meg a mai japán adatokat, vagy éppen a magyar gdp-t. ha valami csoda folytán megússzuk, és újra látni fogjuk a 2020-at megelőző növekedési trendet, akkor becsület szavamra be fogom írni, hogy tévedtem! azt már most is bevallom, hogy alapvetően negatívabban látom a dolgokat, mint te. ebben szerintem egyetértünk ,)
---
nincs időm kifejteni részletesen, de házi feladatnak, ha érdekel, akkor nézz utána mi történt 2019 szeptemberében a fed repo ügyletei környékén. már akkor látszott, hogy valami nem kerek, de aztán tavasszal jött a covid és lehetett stimulálni a gazdaságot. ez a mesterséges folyamat ki is tartott 2021 és 2022-ben, majd jött az infláció és most meg az ellen harcolunk. a probléma az, hogy a magas infláció miatt egy esetleges gazdasági lassulás során (most) meg van kötve a jegybankok és a kormányok keze, mert még egyszer nem lehet eljátszani az elmúlt 2 évet.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link