Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Nem számoltad ki ezt a hatást rendesen. Adóbevétel volt 25-50-75 ezer/hó/400 ezer vállalkozás. Ezen felül, aki befogadta a számlákat, az leírta az adóalapjából költségként, ezért kevesebb TAO, kevesebb osztalék szja és kevesebb osztalék szoc adó folyt be emiatt az államkasszába. Tegyük fel, hogy a 400 ezerből 200 ezren fő állásban voltak katások, ha ezek csak minimálbérért fognak dolgozni, már nagyobb lesz miatta az adóbevétel összességében, mint volt. A többieknél eleve mellékállás miatt csak 25 ezer bevétel volt eddig, az itt kerekítési különbözet már, de egy részük valahogy ezután is fog még adózni.
Szia! Persze,hogy nem tüntettek, mivel 2013-ban, pont ezért hirdette a Fidesz, hogy itt az új adózási nem. Ez nagyon Tesco gazdaságos, csak az legnagyobb hátránya, hogy nincs utána nyögdíj, de ha van nagyon kevés! Erre mondják azt, hogyha ez kell, akkor azt fizesd be másképp, azonban nem az állami kasszába. Na most tudomásom szerint 450e ember így döntött, amit 2013-ban a kormány javasolt ( akkor ki is volt kormányon??) , na most ők adócsalók, kicsit, nagyon, közepesen és ezt akarják drasztikusan megszüntetni, mivel rettentő felháborító!!! Most mi is tulajdonképpen??? Az, hogy az állampolgárok éltek a törvényes lehetőségeikkel? Szerintem ha beszüntetik csökkenni fog az állam adóbevétele, és talán akkor elgondolkodik! Üdv!
Hosszutavon igen fel fognak menni. Ez nyilvanvalo. De hogy elotte a kovi par evben esni fognak es olcsobban vehetnel az is biztos. De ha te a 120 as arat ugy akarod elerni hogy 110 ert veszel amikor vehetnel 90ert is akkor az pancserség es hozzá nem ertes.
Törölt felhasználó2022. 07. 12. 17:09
Ma eladtam a múlt héten kamatfordult MÁP+ adagot teljesen, vettem belőle 8,01%-os DKJ-t. Úgy éreztem, hogy 8,01% nagyobb, mint 5,5%. Két hét múlva a következő MÁP+ se marad benn, aztán rá 2 hétre a következő sem.
Nem tudom, milyen özönvízt vizionálsz. :) Ingatlanadó hosszú távon persze lehet, hogy majd egyszer bejön, de ez engem nem zavar. Az pedig nagyon nem valószínű, hogy bevezetnének ilyesmit mostanában Magyarországon.
Téglánál ilyen mértékben nem tapasztaltam. Nekem az tűnt fel, hogy funkcióban nem érződik a 10 nm különbség (többségében), mindkettőnek szar 4,5 nm nagyságú szar konyhája van. Kevés olyat “nagymásfelest” láttam, amely konyhájába legalább egy picurka asztal beférne. Szerintem ez 35 nm -nél ez elfogadható, 46 nm - nél már nem.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link