Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Az volt látható jóval előre hogy a pénznyomtatás inflációt fog okozni. Ezt egy darabig a technológiai fejlődés elfedte. Jó ideje infláció van már, és a FED még a mai napig kötvényt vásárol, és kamatemelésnek nyoma sincs még mindig, pedig 40 éves rekordot döntött meg az infláció az usaban. Írtam már többször hogy mikor 7% volt az infláció korábban akkor arra 10% kamatemeléssel válaszolt az akkori FED, majd később jött Volcker pillanat. Jelenleg pl a FED törölte a FRED adatbázisából az arany grafikonokat. Érdekes hogy pont most ez ennyire fontos volt. Ésszerű lenne a kamatemelés csak ha lesz is akkor is csak mutatóban => infláció, stagfláció, ár-bér spirál amiről Bod Péter Ákos is beszélt. Nem nevezhető hiperinflációnak (még) mert évi 10-20% az nem az. Nemsokára minden kiderül. Ha a FED tényleg kamatot emel és tényleg megáll és nem vásárol hanem elad kötvényt még az is lehet hogy az infláció megáll. Mi lesz ha nem ? Mit fognak csinálni ha piacra megy a sok kötvény, ha 5% lesz a kamat és mégis marad az infláció ? (és beindul a pánik?) Volt már hiperinfláció itt ott, időnként előfordul, na de globálisan ?
Leáldozóban lévő ország. Időközi választás, egy személy max két ciklusban lehet elnök. Mindig van elnökjelölti vita. Ezek ilyen túlhaladott dolgok már :DDDDD
Én jelenleg hosszabb időtávot látok erre, ezért is váltottam MÁP-ra (nekem fontos most a likviditás). Egy befektetésnél fontos az időtáv és a kockázat mérlegelése. De alapvetően arra akartam kilyukadni, hogy jelenlegi helyzetben nem feltétlen hozott rossz döntést. Egyébként jó dolgokat írsz. Kiválóan balanszolod a bennem lévő (talán elfogult) medve piaci látképet :)
Tehát realizáltál kb 150%-os hozamot, de ha nem adtad volna el, akkor is szépet. És ha valaki rossz időpontban szállt be November végén akkor is jól fog járni 1-2 éven belül.
Ránéztem a blackrock world technology alapra. (Novemberben adtam el a decemberi fed ülés kockázata miatt). Jelenleg az egy éves hozama -14,15%. 3 éves időtávon persze 124%. Kérdés, hogy aki a múltbeli hozamra alapozva fektetett be 1 éven belül, az jól járt-e, vagy vállalta volna be a negatív reálkamatot, amikor magas volt a kockázat.
Ha hosszú távra valaki ma ingatlant vesz és betart pár szempontot a döntésnél, az biztosan jobban jár mintha állampapirba fektet. (Szempontrendszert már többször beirtam) Lohrannál ez nem egy parkolópályán tartott pénz, amit ha jobb lehetőség adódik akkor máshol fektet be. Ha jól sejtem, akkor van neki kb 50 milliója (régebben irt kamatkifizetési összegeket) Ebből 4 évvel ezelőtt még tudott volna venni a szomszédságában nagyon jó helyen egy lakást. 3 évvel ezelőtt kamatostól még Budán 2 évvel ezelőtt kamatostól már csak pesti belvárosban 1 évvel ezelőtt kamatostól már csak kijebb ma meg már csak egy nagyobb panelt. Biztos hogy ez volt a jó döntés?
Jó, de nem 2016-ról volt szó, hanem, hogy most vett PMÁP-ot, aminek a valóságban negatív reálhozama van. Ha helyette ingatlant vett volna (most), akkor jobb döntést hozott volna? Szerencsére aki akkor vett ingatlant, az jól járt. Aki Tesla részvényt vett akkor, az még jobban. Ezek utólag mindig nagyon szépek. Kérdés az, hogy most is jó döntés-e ingatlanba fektetni, mert a múltbeli hozam eszméletlen jó volt? :)
Tehát mégsem állampapirban tartod a vagyonkádat. És ez a lényeg. Te ott parkoltatod (helyesen) várva a lehetőséget a részvényeknél és nem azért hogy még az inflációt se hozza.
akkor végy nógrádi házat ami szintén emelkedik. autókázz oda ,füzesd az ügyvédet,illetéket,takarítsd, vegyél új zárat 100 ezer,és így tovább..... annyi a költség és a vesződtség amit a haszonbúl vonj lé
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link