Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
lohran 2021. 07. 03. 17:34
Előzmény: #123938  Placi82
Ja bocs mire felújít már 55-60 lesz alsó hangon amit gondolom most is Novák Katika financiál a többiek pénzébűl.
És ekkor végre......buldog tulajok lehetünk a Gamma művek melletti jazz tömeglakótelep 1970 ben ingyen kapott egyik immár 51 éves kecójának.
"ÚJ" BUDA micsuda átverés
ncseed!
ncseed! 2021. 07. 03. 17:30
Előzmény: #123933  Placi82
Nincs mit. Próbálok korrektül leírni az amit éppen gondolok... Az évek alatt itt már annyi minden új támogatás bejött folyamatosan amire nem lehetett előre számítani (max csak arra hogy jön valami) hogy ember legyen aki eltalálja  mikor apadnak el és hol érdemes kiszállni. Te 2019-ben megtetted, gondolom meg vagy győződve róla hogy jól tetted így utólag is. Szerintem azóta rendesen mentek még az árak, a panyeleké is ami engem érint, kb mint a hivatalos infla + mellé az albi díj.  
Engem mostanság kerülgetett az érzés hogy valami fordulópont felé közeledünk... írtam is. Lehet azt se olvastad. Mostnara annyi pénzt locsolta a lakáspiacra amit már nehéz lesz űberelni jelentősen szerintem, jönnek a választások is, MNB is elkezdett szigorítani amit ki tudja meddig folytat majd. Ettől még simán emelkedhetnek az árak de azért szerintem reálértéken már nem fog, sőt... igazából még mindezek mellett is volt egy személyes indokom is hogy kiszálljak az első lakásból, erre nem akarok kitérni itt de ez adta meg a lökést hogy pijacra dobjam, nem csak a magas ár/jó profit bezsebelése.
Placi82 2021. 07. 03. 17:28
Előzmény: #123937  lohran
Több száz éves mondás "szegény embert az ág is húzza" 
lohran 2021. 07. 03. 17:24
Előzmény: #123935  Placi82
Szegény bérlő ,évekig füzet 3-5 milcsiket majd amikor minden toppon csak a lakás rottyon max áron belevesz.
Nem egy szegény ember aki elszórja szarra a 50 milcsijét.
Rájadásul szerelmes lett a jazz Etele 10 emeletes szalag tömegkaptáraiba mint komoly színvonal
lohran 2021. 07. 03. 17:20
Előzmény: #123918  JeGeMeLOV
Segédmunkás 10 max 15 ha ért a szakmunkáho.
Szaki 20-35
Utóbbi ha a fél lakást rendbehozza de ezt kétlem.
Szálljatok a földre.
Persze aki ingyen kapja a pénzt az szórja ,ezt hívják Finesz csalárd támogatásnak
Placi82 2021. 07. 03. 17:19
Előzmény: #123932  ncseed!
17:12 re válaszolva. Absolut nem kételkedem. Sőt azt is elhiszem hogy a bérlő vette meg. A következőknel nem hittem volna el, hogy azt is a bérlők énekeltek volna ki a szadbol, hanem megtevesztesnek gondoltam volna a valós indok elfedesere.!!! ( Amúgy meg inkább utalj nekem a kincstári szamladrol ne fényképeket kuldozgess🤣.) 
lohran 2021. 07. 03. 17:18
Előzmény: #123917  tihamer
6 millióig Opeleket,Citroeneket lehet kapni ki vesz egyen Suzukit
Placi82 2021. 07. 03. 17:13
Előzmény: #123928  ncseed!
Köszönöm válaszod . Ezt nem olvastam idáig. Így stimmt. Ha nem forumoztal volna, akkor nem merült volna fel nálad a lakások eladása? Szabad megkérdezni, hogy Alexander, vagy én, vagy stb ..kinek beirasai alapján?? Bár annyit, hozzateszek az előzőhöz. Hogyha mint 2019 juliusaban mikor behoztak a BV támogatást 10milliost. Amit nem lehetett előre látni. (Én akkor adtam el a lakásaim,)És most ha ezen összeget, esetleg felemelik 20 avagy 30 millióra a BV-t,(kinézem hogy megteszik:) ) akkor a panelok, és lakások árába ez értelemszerűen azonnal be épül,ahogy multban is. Na ezeket az ad-hoc piac torzító támogatásokat, tényleg nem lehet előre latni:). A többit nagyjából ki lehet sakkozni! :). 
ncseed!
ncseed! 2021. 07. 03. 17:12
Előzmény: #123927  Placi82
Megírtam hogy kiszórok még egyet jó eséllyel... szóval 66%-ra biztos igazad lesz, megírtam, nem kellett ész hozzá hogy rágyere. Nem hiszed el hogy seperc alatt meg tudtam egyezni a bérlővel és megvette számotokra hihetetlen áron? Nos ezzel nem tudok mit kezdeni, az adásvételit mégsem linkelhetem... Kérsz egy screenshot-ot a kincstári számlámról? Attól megnyugszol?
Látod, Murdoch is eladta a 60-70 misis lakását napok alatt holott itt írta hónapokig hogy be van fagyva a pijac, senki nem vesz semmit BP-n lufiárakon... akkor mégis? Ja és ő is vett lufiáron! Vágod? 100M környékén!!! Na most akkor mi van?
A másik kettő nagyon jó állapotú lakás, az egyiket 1000% hogy nem adom el (vagy ha mégis veszek is helyette azonnal tehát nem profit realizálási céllal adnám el), a másikat fájna a szívem eladni még drágán is, de arra nem merem azt mondani hogy nincs az a pénz amiért eladnám mert van. Mondtam, a házat is vihetik ha megfizetik busásan!!!
lohran 2021. 07. 03. 17:10
Előzmény: #123920  Murdoch
Ilyen kutyulmányt nem szabad inni.
Max otthon magadnak.
1 kg citrom 500 ft
lohran 2021. 07. 03. 17:09
Előzmény: #123929  lohran
Akkor holnaptól már nem 4600 ért adná hanem 2000 ért
lohran 2021. 07. 03. 17:08
Előzmény: #123924  Donqatto
Aki ilyen helyre jár és ilyen smootie összegányolmányt iszik az füzessen.
Inkább vettél volna 600 ft ért 2 db péksüteményt és hozzá 400 ért 2 db kakaót és 5 méterre odébb füstmentes padon kényelmesen megreggeliztél volna.
ncseed!
ncseed! 2021. 07. 03. 17:02
Előzmény: #123927  Placi82
Leírtam mit miért csináltam korábban, csinálok most... nem értem mit nem értesz???
NINCS OLYAN POZI/VÉLEMÉNY AMI ÖRÖKKÉ IGAZ!
Itt olvashatod ismét amit pénteken írtam:
"A hosszútávú mantra ugyanaz a jövőben is ha eladok ha nem. Ettől még lehetnek bukkanók amiket akár még meglovagolhatok én is bár eredetileg nem teveztem ilyet azonban látva meddig szállt a rakéta és milyen kockázatok vannak a jövőre nézve át kellett gondolnom a stratégiámat! Ha nem fórumoznék valószínűleg nem is került volna napirendre az eladás nálam. ***
Írtam, ha csak egy lakásom lenne kiadásra nem is foglalkoznék az eladásával mert nem akarnék kockáztatni. Jópáran megszívták itt a fórumon is hogy 2-3 éve aladtak azt hitték jó áron aztán belefutottak a f***erdőbe tátott szájjal! Igazából tényleg jól adták el ők is HA nem ingatlant akartak volna vásárolni a vételárból!!! Na nálam két ilyen lakás van aminél az sem gond ha noha nem tudom visszavenni őket... miért ne trédeljünk akkor egyet! Ha mégis jelentősen tovább mennek az árak akkor is kasza volt nekem, de ekkor sokaknak legörbül majd a szája széle!!! Itt látok politikai kockázatot.... meg a választások miatt, bárki is nyerjen utána behúzzák a féket szerintem a költségvetésben."
Placi82 2021. 07. 03. 16:52
Előzmény: #123923  ncseed!
Kedves ncseed! Azt szeretném megkérdezni, hogy miért nem azt írod le a fórumon amit gondolsz? Kb fel évvel ezelőttig, tényleg azt írtad amit gondoltal. Látszott az irasododon. Most mást írsz és mást gondolsz. Megjosolom, hogy te a  3-4 lakasbol, 3 lakást fogsz eladni őszig, :). Nagyon látni, hogy kezdted felismerni, a makro, globális gazdasági, és a monetáris összefüggéseket. Tudom, azt írod, hogy te ezt mindig is tudtad de nekem jó a memóriám, tudom miket írkaltál fel éve is. Gondolom a következő lakásnal és az következnonel is sírva konyorognek majd az alberlok pont most hogy megvehessek!, na persze:). Tényleg nem bantasbol, őszintén érdekel, miért, nem a gondolatodat írod egy fórumon, meg ha megváltozott is. Ez csak egy fórum ahol lehet őszinte az ember, nem üzleti targyalas, ahol nincs empátia, és haversag. Ha van kedved válaszolj, ha nem, akkor tiszteletbe tartva nem kérdezem meg tobbet, meg ígérem! :)
Placi82 2021. 07. 03. 16:32
Előzmény: #123925  Hobbyproperty
Ez ironizalas volt a részedről? :) 
Hobbyproperty 2021. 07. 03. 16:03
Előzmény: #123908  berlini
Kedves Berlini
Nem értem miért lenne rossz a moratórium.  1 ft-al se kell többet fizetni csak később ami a jelen infláció mellett ráadásul nyereség.
Aki nem hülye az befekteti a pénzt és akkor kezd törleszteni ha már bejött vagy kezd bejönni a befektetés
Donqatto
Donqatto 2021. 07. 03. 15:42
Ma voltunk reggelizni a Budai 3 kávézóban helyen 4600 volt 2 croissant meg 2 smootie szóval a Balaton még sehol nincs XD
ncseed!
ncseed! 2021. 07. 03. 15:36
Előzmény: #123922  Murdoch
Látod, látod... egy rugóra jár az agyunk! 😉
Most akkor mi van? Áll a pijac Pöstön de te is eladod napok alatt a 60-70 millás lakásodat?? Akkor mégsem áll??Most akkor van kereslet vagy nincs??
Lehet nekem is lesznek híreim hamarosan! Ki tudja....?
Murdoch 2021. 07. 03. 15:29
Előzmény: #123921  ncseed!
Pont ezért lépek most, de gyakorlatilag már minden le van rendezve. A hitel %-on megy még némi alku, vevő meg pár nap alatt megvolt. Még nincs gond, de a további kamatemeléseket nem várom meg :)
ncseed!
ncseed! 2021. 07. 03. 15:18
Akartam kérdezni attól nem majrézol hogy te lefoglalóztad az új lakást de a régit az emelkedő hitelkamatyok miatt nehezebben (lassabban/olcsóbban) tudod eladni? Illetve te is drágábban jutsz majd csak hitelhez az újnál?

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek