Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Jelentem ma hajnal óta betonoztam Biatorbágyon a rokonoknál, kifaggattam a szakikat, hogy mik a napi díjak. Segéd munkás 20-25k, mester 50-100k attól függően, hogy feketén, vagy vállalkozóként nyomja. Gipszkarton felrakása 2000/nm, külső szigetelés 9000/nm (3000 ragasztás, 3000 háló, 3000 színezés). Anyag árakat tudjátok, 50-200% emelkedés tavasz óta.
Így van, más időket élünk. Más a korszellem❗ Hasonló , mint az a szlogen, hogy ha új autót kihozod a szalonból, akkor mindjárt ugrik, elvesztesz fél millió forintot.😆 Mai tapasztalat: Ez év márciusában vettem az S Crossom, 5,7 millió. Találkoztam az értékesítőmmel. Most ugyanez az S Crossom (gl+) alkuval is 6,2 millió. Ja és a chip és félvezető hiány miatt a multifunkciós (7 coll) kijelzőt ki akarják váltani (lebutítani). UI.: HerLudwig ( Mr. Lajos!), Bocs, ha megsértettelek valamivel. Sorry❗👍
Nekem az már túl spekulativ. De gratulálok annak, aki hallott róla 6 évvel ezelőtt és megvett 1db-ot egy telefon áráért és ma egy jó autót tud venni belőle.
Mesélj inkább te, mi van a bankokban? Tényleg megy a pörgés lakáshiteleknél vagy csak fake news? Orrba-szájba nyalják fel a nípek az occsó hitelt ahogy a cikkek/grafikonok mutatják vagy csak felbeszélik a pijacot?
A hitelről bölcs nagyapám mindig azt mondta: Fiam soha ne vegyél fel hitelt, mert megvesznek kilóra, és eladnak dekánként dupla hasznon. Úgyhogy maradok az élősúlyomnál:)))
Tudom, hogy szemét vagyok. Én a lakásár feleződéstől azt várom, hogy a rallyzett OTP-ben komoly hozamot hozó pénzemből több lakást vehessek. Gyorsan megigérem, hogy nem veszek fel hitelt igy nem verem fel ujra a lakásárakat. Nincs mentségem a dologra. Talán csak egy aprónyi. Annak az esélye hogy bejön mindaz a marhaság amit leirtam szinte a nullával egyenlő. Nem lesz nekem plusz lakásom mert az árak itt 5-6 éven belül sajnos duplázódni fognak, köszönhetően a szuper gyenge forintnak is.
Azért még lehagytál egy trükköt: 90 nappal az igénylést követően a BV 100%-a elfogadható önerőnek. 10M vs 7.5M az nagyon nem mindegy önerőként, csak ezzel a trükkel sikerült 0 önerős párnak 12,5M-val drágább lakást nézegetni úgy, hogy törlesztőrészletben nincs túl nagy változás (181k vs 242k, BV-t nem számolva). A pesti nettó átlagbér 300k, egy 0 önerős pár összesen 600k-val elviheti a teljes hitelterhelését havi 300k-ra.
Azt az egyet magyarázzáktok el nekem, hogyha ekkora viharra vársz, miért pont neked lesz majd jó? 2008-ban nagyon sok embernek lett rossz, és ebből egy apró szelet volt az ingatlan. A nagyobb rész a munkáját a teljes életre szóló megtakarítását vesztette el. Gondoltak ingatlanra? Örült akinek nem vették el a féje fölül, a másik része a munkahely miatt parázott. 100 ból 1 pedig vett valamit .... nem a NER vagy a vállásoktól vagy válságtól várd a megoldást!
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link