Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Figyu, nekem is jön negyedévente az osztalék, de - veled ellentétben - én nem érzem úgy, hogy ezt minden alkalommal le kellene írnom ide. Komplexusos-e vagy?
Voltak érdekes ügynökök: - egy arab, aki araboknak keres házakat, - egy magyar, izraeli kapcsolatokkal (vallásra nem kérdeztem rá :) ) - félig orosz, aki oroszoknak közvetit (az arabot nem is számitottam bele a 14-be.)
Ez a véleményem nekrm is.Van ismerősöm aki még pár éve még pizza dobozokat szállított,mára már csúcs ingatlanosnak képzeli magát.Szerintem pár százalékuk profi a többi lófasz jankó.
A Youtuber az értelmesebb ingatlanügynök kategóriába tartozónak tűnik. De nálam sajnos az egész társaság leszerepelt tavaly szeptember-októberben. A házam eladása során kb 14 ingatlanossal beszélgettem. akik csak kizárólagos szerződésben gondolkodtak, ott az első beszélgetésnél meg is álltunk, de végignézték a lakást és meghallgattam a véleményüket (ezt utólag is köszönöm, tanultam belőle). A 2. kategória valamiféle kötöttséget akart beépiteni a nem kizárólagos szerződésébe. Általában ezekkel sem folytattam. Volt pár akik egy eseti megállapodással hozták a vevőjelölteket, hirdettek ők is, igy volt kb. 6 párhuzamos hirdetés, természetesen ugyanazzal az árral. Végül is a házat megnézték vagy ötvenen, többségük az ingatlan.com-ról, kisebbségük egyéb hirdetésekre jelentkezett és egy db volt olyan aki a facebook-on tudta meg az eladást. Ő lett a befutó. Az ingatlanos hölgyek urak elmondták a szakmai minimumot: - pontos alaprajzok - jó fényképek - pontos leirás minden részletes adattal (elhelyezkedés, közlekedés stb.) - jó árazás fontosságát. Megnéztem az ügynökök hirdetéseit és még a legprofibbnak tűnöknél (OTP, Otthon centrum stb) nagyon nagy volt a különbség az elmondottak és a gyakorlatuk között. - pontos alaprajzok helyett nem beméretezett, nem méretarányos skiccek, - beigért profi fotók helyett amatőr szinvonalút sem elérő silány fotók, - rövid és pontatlan leirások (márcsak azért is, hogy ne lehessen őket megkerülve a hirdetés alapján az ingatlant megtalálni. - sok ingatlannál többen (profik is) hirdetnek különböző árakon. Tehát hatalmas mellény és semmi sincsen mögötte. Vajon miért? Szeintem legtöbbjüknél nem a szakmai tudás hiányzik. De szeretnének minnél kisebb ráforditással minél többet keresni. Ezért gyüjtik a portfoliót, hirdetnek minél kisebb ráforditással és vaktyúk is talál szemet alapon néha kaszálnak. Én a tavalyi eset után senkinek sem javaslom, hogy ingatlanközvetitőn keersztül próbálkozzon.
Szintén,mondjuk nekem a budaörsi részen van jópár,pest biztos esett de majd helyre áll idővel ott is.Lentebb olvastam hogy balos barátainkat zavarja hogy még nagyobb fokozatba kapcsolt az építőipar a támogatások miatt,semminek nem tudnak örülni,ez van,én azért igénybe veszem és hál istennek sokan mások is,lehajolunk azért a kis alamizsnáért:)))
Tavalyi évben csúcsot döntöttem bérleti díjban, az idei eddig ugyanaz mint a tavalyi. Ahol estek a bérleti díjak azok így jártak! Ne izgulj nem fogják telebőgni anyuci zsebkendőjét mint te az ingatlanárak miatt... Szóval remélem ahogy írtad jó sokáig fog így csordogálni a mézecske! TIK-TAK!
Emlékszel, hogy milyen észnélkül rohantak a külföldiek a horváth tengerpartra tavaly, amikor úgy tünt, hogy vége a nagy járványnak? Pont forditva lesz. Ha végre lehet szabadon utazni, az egy nagy visszafogott keresletet hoz. Szerintem a nyár már egy ilyen időszak lesz.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link