Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2025. 01. 21. 19:05

Íme egy eu-s lista a jövedelmekről. A 23 e eur éves nettóval Mo-n a top 2 %-ba lehet kerülni. De ebben nincsenek benne az osztalékosok, egyéb tőkejövedelmek, (részben) feketéző szakik, stb - szóval dupláznám vagy tripláznám ezt a réteget. Ez 800 e / fő, kétfős háztartásra 1,6 m jelent. Utóbbinál indulhat a top 5 %, azaz 1,5 - 2 m-től. De igazából érzésre írtam az egészet, lehet valamivel szűkebb is ez a felső-közép és felső százalékos tartomány.
https://g7.hu/adat/20241222/ha-annyit-keresel-mint-az-unios-atlag-akkor-a-magyar-tarsadalom-felso-ket-szazalekahoz-tartozol/
Placi82 2025. 01. 21. 18:58
Előzmény: #237437  Placi82
Ez a kemény, nem a kád széle! *javitva:) 
Törölt felhasználó 2025. 01. 21. 18:56
Előzmény: #237435  Mr.T
Valahol olvastam, hogy két átlag körüli kereső már valahol a 10. decilis közelébe visz. De az átlagkereset nagyon sovány, egyszerűen nem felel meg a polgári normáknak. Ezért érzem azt, hogy itthon egy nagyon széles alsó réteg van (falvak lakói, nyugdíjasok mindenhol, stb.), és egyharmadnyi, főleg városi középréteg, akik átlag alatti vagy feletti jövedelemmel rendelkeznek. Ezt nem lehet felső-középnek, a kvázi nyugatosodott, polgári rétegnek titulálni. De valóban, ez a saját mértékrendszerem. És így jutunk el a felső-közép max 4 - 5 %-os rétegéhez, akik háztartásonként legalább 1,5 - 2 m jövedelemmel rendelkeznek. Ez mehet mondjuk havi 7 - 10 m-ig. Aztán a felső 1 % felette. Persze a vagyon is egyre jobban számít, ahogy megyünk felfelé. Amit írsz, a 0,1 - 0,2 % nagyon kevés, az csak 4.000 háztartás, konkrétan a felső tízezer (2,5 átlagos fővel számolva). Durva lenne, ha a felső tízezer mondjuk havi 5 m-től indulna.   
Placi82 2025. 01. 21. 18:55
Előzmény: #237392  Mr.T
Ez a kemény. Nekem a kád széle:). Érdekes, én ilyen sporolast az eleve "jó" csaladbol(régi kaderi elit komcsi)  származó zsidó férfiaknál volt főnököm (cegtulaj)  láttam effektive például. Na ők aztán tudnak spórolni, úgy hogy csak akkor 2007 ben volt vagy 10-12  saját kiadó lakása BP en. !!!De  a karácsonyra vagy (hanukara) aszonytol kapott 10.000 (2008) forintos márkás  pulóvert blokkot elkerte az asszonytól. És vissza vitte🤣.
Én meg  szegény paraszti sváb  családból származom. Tenyleg  apróság volt főleg emlékszem Bokros csomag idején gyerekként. De pont most hogy van miből hála istennek , azért költök, természetesen ésszel, de rendesen. Értem ez alatt hogy a Aldi Lidli, etc, nem nézem mi mennyi, messziről dobálom a kosárba, leszarom ha a számla vége 70 ezer
Vagy gyereknek 20ezres cipo, nekem. 100 ezres téli kabát. Jó persze nincs Maldív sziget, és hasonlók főleg mert 4 főre az csillárd  lenne, de azért nem spórolok. Én inkább keresek mint spórolok. Egy étterem az asszonnyal 30.000. Hát havi 1 szer belefer. Na jó az aranykaviar, és hasonló árszintű étterem már nekem se, ott elotor a sváb természet, annyit azért nem. De azért nelkuloztunk eleget gyerekorunkba hogy, folytassuk ezt tovább.... . Én legalábbis nem teszem, ...... De le a kalappal, hogy neked nem a reciproka tört elő annak, amibe felnőttel...
ubi 2025. 01. 21. 18:48
Előzmény: #237434  Törölt felhasználó
Háztarsások szintjén itthon - ezt igazából csak becsülni tudják - kb 3-5% van, ahol a havi 5 milliónál éves szinten több a bevétel.
Mr.T 2025. 01. 21. 18:34
Előzmény: #237434  Törölt felhasználó
Egyrészt, a felső-közép szintet miért a top néhány százalékként definialod? A top néhány százalék már a felső osztály. Másrészt, 5m nettót az emberek 0.1%-0.25%-a kereshet itthon nagyjából, de talán annyi sem, ha a befektetési jövedelmeket nem számolod bele (amit nem számolunk bele). KSH-nak vannak erről adatai. Persze pusztán a keresettől nem lesz valaki felsőosztálybeli, mert azt általában úgy definiálják, hogy pusztán a befektetései hozamából él, vagy élhetne. USA meg egész más liga, ott kinevetnének, hogy nemzetközi IT cég CEO-jaként csak ennyit keresek. 
Törölt felhasználó 2025. 01. 21. 18:06
Előzmény: #237433  Mr.T
A sávok nagyjából tippek. Miért, szted több keres havi 5 m háztartásonként? Akár a felső decilis is?Sztem meg ezzel a felső-közép elején van a delikvens. Mondjuk 1 - 2 % között.
Mr.T 2025. 01. 21. 17:49
Előzmény: #237430  Törölt felhasználó
Tehát, mivel az 5m nettó havi keresetre azt mondtad, hogy az felső-középosztály, ezért meglátásod szerint Magyarországon az emberek 3.5-5%-a keres kb. 5m nettót vagy többet havonta. De ha a felsőközép tetejére gondoltad, akkor is 1% keres ennyit vagy többet szerinted. Nincs is több kérdésem 
szieszta 2025. 01. 21. 16:44
Előzmény: #237426  Törölt felhasználó

Igaza van, ha a tyúkokat tojótáppal eteted és fűtesz, világítasz nekik, akár télen is van tojás, igaz csak a negyede a csúcsidőnek, mert azért a tyúkoknál is ketyeg a biológiai óra.
Nagyanyám ezért szokta télre megritkítani az állományt, volt jó tyúkhúsleves, meg pörkölt és nélkülözték a mindennapi rántottát. Ahogy minden  mást, aminek nem volt szezonja. Így kevesebb takarmány fogyott, aztán tavasszal szépen felszaporodott az állomány, akkor már az udvaron ingyen tudtak legelni az állatok.
szieszta 2025. 01. 21. 16:36
Előzmény: #237419  szieszta

Egyik barátom gazdálkodik, jókora vagyona van, de mindig azon spekulál, hol tudna spórolni. Például tavalyelőtt csináltatta át a  fűtését szalmabálára. Hiszen az szinte ingyen van.
Persze! Nem elég, hogy a bálakazán arany áron van, meg kell hozzál puffer tartály is, de  a háza mellé kellett csinálni egy bála tárolót, behordani, begyújtani, kitakarítani. Eddig bálázója sem volt, most vett egy használtat, amit folyamatosan javítgatni kell, meg behordani a bálákat, még eső előtt.
Néha sárban, néha hóban cipeli be a bálákat.
A gáz meg házhoz jött, egy egy gomb megnyomásával meg volt oldva  a meleg.
Törölt felhasználó 2025. 01. 21. 16:33
Előzmény: #237427  Mr.T
Mo-n felső-közép 3 - 4 % lehet, a felső 0,5 - 1 % (leszámítva a gazdag 0,1 %-ot, ők a "felső tízezer"). 
A közép mondjuk 35 %, az alsó 60 %. Ennyire tragikus a helyzet jövedelem és vagyon szempontjából. 
Mr.T 2025. 01. 21. 16:27
Előzmény: #237428  Törölt felhasználó
oké Mester :D
Törölt felhasználó 2025. 01. 21. 16:23
Előzmény: #237422  Mr.T
Jó, oké, most már túltárgyaltuk. Bár párszor finomkodtam, de a költési attitűdből már az elején leszűrtem, mi nem stimmel (mindkét fórumtársnál): a jelzett bevétel. Meg gondolom a vagyon sem. Mondjuk egy tízes osztó, és helyben is vagyunk. Ennyi, sajnálom.  
Mr.T 2025. 01. 21. 16:19
Előzmény: #237425  Törölt felhasználó
már többedszer olvasom ezt tőled, hogy "felső-közép" szinthez tartozó bevétel, ez alatt mit értesz? Nyilván nem jövedelmi tizedre gondolsz, amiből a felső-közép mondjuk a 9. decilis lenne. Arra gondolsz, hogy az amerikaiak által definiált felső-középosztályi életmód finanszírozására elegendő?
Törölt felhasználó 2025. 01. 21. 16:18
Előzmény: #237424  szieszta
Én tudom, illetve gondoltam. Berlininek válaszoltam, aki a spúr életmódra hozta fel példának, hogy lám-lám egy kis háztáji meg néhány tyúk mire képes...
Törölt felhasználó 2025. 01. 21. 16:15
Előzmény: #237421  ubi
Én is valahogy így gondolom. Nekünk 6 - 7 éve jobban megy, a jövedelem bő fele megtakarítás (ez változhat későbbi években bármely irányba). Ezt is csak azért szúrom ide, mert mások már leírták nagyjából így: "figyu, ha te is spórolsz, tudsz félretenni".
De nekem se jutna eszembe egy felső-közép szinthez tartozó bevétel mindössze tizedét elkölteni, és ezzel az egy főre jutó mélyszegénységi küszöb alá menni. De ha valakinek ez jön be...

szieszta 2025. 01. 21. 16:13
Előzmény: #237416  Törölt felhasználó

Mostanában az önellátás luxus. A háztájiban megtermelt kaja drágább és gyatrább, mint az üzleti. Nem tudsz versenyezni a nagyiparral, még ha a saját munkádat nem is számolod. Pedig van vele mit csinálni.
A mostani növények a nagyiparra vannak nemesítve, csak intenzíven termelhetők, vegyszerezéssel, műtrágyázással.
Ezt saját tapasztalatból írom, nekünk is van kiskertünk. Sok munka eredménye a kevés és gyatra termés. Aztán ami megtermett meg nem tudod tárolni, befőzéshez kevés, elfogyasztáshoz sok.
Meg van egy óriási gond, mikor a csúcstermés van, akkor már senkinek nem ízlik.
Azt szokták mondani, ha drágább is, legalább tudod mit eszel. Persze, csak mit csinálsz, ha a növénykéidet megtámadják a levéltetvek? Leszedegetni nem lehet, a sok házi csodaszer meg nem használ. Így mehetsz permetezni. Míg a nagyiparban milligrammra beállítható permetezőgép van, én a hátival addig fújom, míg csepegni kezd a levélről.
Tápanyag nélkül nem terem semmit, mivel trágyánk nincs, így én is műtrágyát használok, aminek kijuttatása nem a legegyenletesebb.
Ennyit, hogy mit eszünk!
Törölt felhasználó 2025. 01. 21. 16:08
Előzmény: #237419  szieszta
Helyes.
Mr.T 2025. 01. 21. 16:07
Előzmény: #237420  Törölt felhasználó
Középút = közepes eredmény, amivel semmi baj nincs, ha valakinek ez az életcéljával összefér.
ubi 2025. 01. 21. 16:05
Elég jól élünk, úgy, hogy egy amolyan szabály félét állítottunk fel, miszerint a bevételünk harmadát tegyük félre. Ami így belefér, azon nem spórolunk már külön.Azért mert esetleg nem akciós, biztos, hogy nem veszek más márkát, mint amit szeretünk, és a ruházkodásnál is inkább a kevesebb, de jobb minőségű, és új mellett döntünk. Autót használunk, amikor kell, és utazgatunk, amikor akarunk. Igazából mindenre kültünk, amit szeretünk, nem látom más értelmét, hogy minek tanultam és dolgoztam volna annyit, ha most nem élvezném a saját eredményeimet.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek