kajli_man

Regisztráció: 2020-05-22 08:37:43

Hozzászólások száma: 4 157

Utolsó hozzászólás: 2024-05-28 22:23


Tapasztalat: 4
Aktivitás: 4
Népszerűség: 5


utolsó 20 hozzászólás

Financial Forecasts ma, 22:23
https://x.com/exec_sum/status/1795546865968005240
In just three days, Nvidia has grown its market cap by $460B 
 That’s more than the entire market caps of: 
 - Tencent: $454B 
- Mastercard: $413B 
- LVMH: $405B 
- P&G: $384B 
- Samsung: $378B
Financial Forecasts ma, 19:32
Musk most a csillagokat is megígéri, mert a június közepén levő részvényesi gyűlésen szavazzák meg az $56B csomagját.
Financial Forecasts vasárnap, 21:29
Valami megváltozott 2020 óta. Jött egy baromi ritkán (100 évente?) előforduló pandémia, amire a világ legtöbb országa extrémen reagált mind fiskális, mind monetáris részről (az, hogy mennyire tolták túl az kérdéses). Viszont szerintem az egyszeri túlreagáláson túl az a nagyobb gond, hogy elhintették az emberek és vállalatok fejében, hogy mostantól kezdve, ha bármilyen gazdasági baj jön (akár csak pár negyedévnyi, vagy évnyi enyhe recesszió), akkor ez lesz az "alap" reakció (ami ugye eredetileg egy extrém helyzetre szült extrém megoldás volt). Ha beüt a baj, akkor jön majd a kamatstop, hitelmoratórium, kilakoltatási moratórium, diákhitelek elengedése, esetleg helikopterpénz, stb. a lényeg, hogy nem kell semmilyen módon fizetni a túlvállalt hitelekért, mert majd a kereskedelmi bankok a jegybankkal együttműködve "valahogy" megoldják. A megoldják jelen esetben az, hogy a relatív kevés túlvállalt ember problémáját szétkenik a teljes lakosságra mondjuk infláció, vagy ilyen-olyan megemelkedett banki költségek formájában (ez igaz vállalatokra is részben). Szerintem 2020 óta új időszámítás van, a moral hazard új szintre lépett. Utólag visszanézve hülye, aki 2010 és 2020 között nem adósodott el mondjuk ingatlanra. A hitel mögötti fedezet értéke jelentősen nőtt, szóval még ha valamiféle kényszerlikvidálás is kerülne kilátásba (ami ugye nincs az előbb felsorolt intézkedések miatt), még akkor is bőven többet ér nagy valószínűséggel az adott az ingatlan, mint a 10-20 éves hitel nagyjából 4-5%-os kamattal visszafizetve. Nem tudom mi lesz a végkifejlete a dolognak, meddig lehet a szőnyeg alá söpörnie a kormányzatoknak, átvállalva a vállalati és lakossági hitelek kockázatát a "nyugalom" érdekében. Mondjuk a fenti túlreagálás eredménye az is, hogy látszólag kiiktatódik a gazdasági ciklikusság, folyamatosan eltolódik időben a recesszió, mert mindig lehet "kockázatmentesen" pont annyi pénzt beletolni a rendszerbe, hogy ne nőjjön a munkanélküliség és ne legyen tömeges csődhullám. Nem tudom volt-e már ilyenre példa a történelemben, de abból kiindulva, hogy maguk a jegybankok relatív modern találmányok, szerintem nem nagyon.
Financial Forecasts péntek, 10:41
Itt külön kell választani hitelbesorolás alapján a vállalatokat. Vannak a szupersztárok (bigtech, stb.) és vannak a közepes vagy kisvállalatok. Utóbbiak sokkal több embert foglalkoztatnak, rosszabb feltételekkel kapnak hitelt (magasabb kamat, rövidebb kamatperiódus), viszont a részvényindexekben kevésbé meghatározó a súlyuk. Szerintem az utóbbi fog megnyekkenni, ami miatt eltűnik fogyasztás, ami miatt a nagyok is megérzik majd idővel a láncreakció miatt (pl.: XY áruház sem fog annyit költeni hirdetésre, ha nem megy olyan jól nekik, tehát a Meta és Alphabet is megérzi majd). Ha lesz egyszer időm próbálok valami statisztikát keresni, de nekem úgy rémlik, hogy 4-5 év az átlag kamatperiódus, szóval legkésőbb jövőre már látni kell valamit.
Financial Forecasts péntek, 10:35
https://realinvestmentadvice.com/wp-content/uploads/2024/03/Q1-Earnings-Forecasts.png
Itt is van, látható hogy tavaly márciusban 208 dollár EPS-t vártak, amit idővel folyamatosan levittek 190-re az elemzők, így aztán a vállalatok nagyrésze meg tudta ugrani. Én egyébként ezért szoktam az általam figyelt vállalatoknál excelben direkt YoY és MoM növekedést számolgatni, mert ez az earning beat, vagy nem beat egy ócska átbaszás a pénzügyi média részéről, hogy mindig vásárolj.
Financial Forecasts péntek, 10:31
Igen, felülteljesítik papíron, mert olyan alacsonyra viszik le a lécet, hogy megugorják. Random keress meg 5 vállalatot, írd fel magadnak valahova mi az elvárt profit 1 év múlva (ugye ebből számolják azt a forward P/E-t, amire hivatkozva a pénzügyi médiában mindig előadják milyen olcsó ez meg az), aztán nézd meg 1 év múlva mire odaérünk ténylegesen mi lesz az elvárás. Múltkor láttam erről egy jó chartot, megpróbálom előkeresni. A kamatot tekintve 2022 elejére gondoltam, amikor elindult a "medvepiac".
Financial Forecasts péntek, 10:19
Valami miatt 2022-ben is volt részvénypiaci esés, pedig akkor is bent volt végtelen pénz a rendszerben, sőt akkor még a kötvények sem voltak reális alternatívák a negatív hozamukkal, nem úgy mint ma egy 4.5-5%-os hozammal. Ha az előbbi linkemet megnyitod és átmész felül az "S&P 500 Earnings" menüpontra és a grafikon felett átállítod az időtávot mondjuk 5 évre, akkor látható mi történt. Szerintem, amikor egyrészt a vállalati szektor megemelkedett kamatterhe, másrészt a vásárlók gyengülő ereje ismét elkezd a profit rovására menni, akkor újra beindulhatnak lefele az árfolyamok. Először persze a vállalatok próbálnak még ritkítani a "felesleges" munkavállalókon, hogy csökkenjen a költségük (ezt látni fogjuk a munkanélküliségi adatokban). Számomra intő jel, amikor egy Starbucks, McDonalds illetve Target panaszkodik, hogy nem költenek eleget a vásárlók.
Financial Forecasts péntek, 10:01
https://www.multpl.com/s-p-500-pe-ratio
Szerintem, amit írsz az már be van árazva. Tavaly ősz óta ment több, mint 1000 dollárt az S&P500 úgy, hogy közben pár vállalaton kívül azért nem látni valós növekedést. Magyarul az egész szép magyarosan mondva "multiple expansion" volt, ami a jó hangulat jele, mert a befektetők hajlandóak többet fizetni egységnyi profitért. Tavaly ősszel, mielőtt Jeremiás csinált egy hátraarcot novemberben az S&P500 P/E 23 körül volt, most meg lassan 28. Szerintem ez az az 1000 dollár, ami nagyon gyorsan el fog tud tűnni, ha esetleg fordul a kocka és már nincs az a pár igás ló (MSFT, NVDA, stb.), aki húzza valamilyen szinten az S&P500-at. Számomra az a meglepő, hogy nagyjából 6x25 bázispont kamatvágás volt beárazva az év elején, ami már inkább csak 2x25 bázispont, mégis jóval fentebb vannak az indexek. Még most is a soft landing, no landing (no recession) narratíva van beárazva, nagyon erős a hit Jeremiásban, hogy patikamérlegen ki tudják számolni mikor mennyi kamatot kell vágni, hogy pattanjon a repülőgép landolás nélkül. Én se nem hiszek, se nem bízok bennük, mert visszanézve az elmúlt 5 évet gyakorlatilag mindent benéztek, amit be lehet, szóval számomra érthetetlen ez a mérhetetlen bizalom feléjük a befektetők által. Stolz-al egyetértek, hogy nagyon érdekes lesz a következő 1-1.5 év. Szerintem látni fogjuk, hogy a király (FED) meztelen és lesz még itt kapkodás meg hétvégi emergency FOMC meeting, mert ismét elkalkulálják magukat. Nem várok 2008 szerű összeomlást, a fentebb említett P/E simán lejöhet a mostani 28-ról 20-ra (ami historikusan még mindig nem olcsó).
Financial Forecasts csütörtök, 13:29
Raktam rájuk egy követést, kössz a tippet 😉
Financial Forecasts szerda, 22:02
Én is kamatcsökkenésre játszom a tőke egy részével, de ezt én úgy képzelem el, hogy ez bevétel/profit rovására fog menni részvény szinten egy ideig. Azokat a cégeket, akik utoljára 3-4 éve refinanszírozták a hitelüket, amikor 25 bázispont volt az amerikai "alapkamat", nem fogja kihúzni a gödörből, ha a mostani 550 bázispontból lecsippent a FED 100-at (ezt is elnyújtva 3-4 meeting alatt). Ha meg ott tartunk, hogy 100-asával vágja meetingenként a kamatot a FED, akkor meg kurva nagy baj van, tehát lehet vásárolni részvényeket valószínűleg.
Financial Forecasts szerda, 21:55
Mármint risk on szarral recesszióra? Lehet nem ugyanarra gondolunk, de nekem a HOLO meg a profitot nem termelő AI szerű cégképződmények a risk on (természetesen kellően magas hitelállománnyal megspékelve)
Financial Forecasts szerda, 21:48
Magyarországon moratórium van/volt meg kamatstop meg a jó ég tudja még mi, a lényeg, hogy nehogy piaci legyen. Tanulhatnának tőlünk a buta jenkik! Stagfláció helyett én egyelőre egy klasszikus, inkább deflációs recessziót sejtek. Ahogy felkúszik 4.5% környékére a munkanélküliségi ráta, szerintem már tisztább lesz, hogy enyhül a most még stagflációnak tűnő hatás.
Financial Forecasts 2024. 05. 18. 12:14
Ráadásul historikus adatok alapján az elemzői becslések szinte mindig túlságosan optimisták, és ahogy telik az idő úgy csökkentgetik az év elején bemondott éves EPS becslést. Nem lepődnék meg, ha 220-230 maradna az év végére a mostani 240-ből.
Financial Forecasts 2024. 05. 15. 21:44
https://imgur.com/a/CtAD7qJ
TLT kitörhetne végül, majd egy kis visszateszt, aztán év végéig elmehetne 100-ig
Financial Forecasts 2024. 05. 15. 21:04
https://www.multpl.com/s-p-500-earnings
Érdemes megnézni, hogy még mindig nincsenek ott a vállalati profitok, mint 2021 végén (és akkor az inflációval még nem is számoltunk). Összehasonlításképpen 2021 decemberben S&P500 EPS $220, árfolyam $4500, miközben az amerikai 10 éves kötvényhozam 1.5% volt. Most S&P500 EPS $200, árfolyam $5300, miközben az amerikai 10 éves kötvényhozam 4.5%. Itt vagy valami brutális árbevétel és profit növekedés van beárazva (aminek én nem látom fundás alapját), vagy valami csúnya korrekció jön a választások előtt és készül a jó kiszálló az okos pénznek (insiderek is szépen adogatnak el egyébként). Munkanélküliségi adatokat nézve a teljes munkaidős állások nem nagyon nőnek, viszont a részmunkaidősök elég durván. Tehát másod meg harmadállást vállalnak az emberek, hogy megéljenek. Ez  ekem nagyon nem az a helyzet, mint 2021 volt, amikor jöttek a stimulus csekkek, hogy "maradj otthon" és bazd el a pénzed meme részvényekre, ha már úgy is minden zárva van. Nem véletlen tartott a GME és AMC mánia is két napig, egyszerűen teljesen más világ van...
Financial Forecasts 2024. 05. 10. 18:53
https://www.cmegroup.com/markets/interest-rates/cme-fedwatch-tool.html
A kamatvágásokat tavaly novemberben már elkezdte a piac árazni, mert úgy kezdtük az idei évet, hogy 6-7 vágás volt a konszenzus a fenti link alapján. Azt gondolom, hogy most sem 1-2 vágás van beárazva, mert ahhoz túl "drága" a részvénypiac.
Financial Forecasts 2024. 05. 10. 12:57
Klasszikus 🤣
Financial Forecasts 2024. 05. 07. 20:53
Óráson MACD sell signal? Múltkor írtad, hogy az a jó bikacsapda, amibe boldogan ugrálnak bele az emberek, mert hihető. Lehet, hogy át lettünk verve? 😀
Financial Forecasts 2024. 05. 07. 18:26
Nincs shortom, de nekem soványka, hogy a tavaly ősz óta tartó giga emelkedést letudjuk 5% korrekcióval és megy minden tovább úgy, hogy olyan nagyon jó vállalati, vagy makrogazdasági híreket se láttam mostanában.
Financial Forecasts 2024. 05. 07. 18:17
Nem túl meggyőző, hogy normál kereskedési időben inkább csak megtartani tudja azt az emelkedést, amit a nem normális kereskedési időben (gondolom alacsonyabb volumen mellett) emelkedik. Csapda szaga van...