Azért én ismerek sok embert, aki degeszre kereste magát az aglós telkeken meg házakon, sorházakon meg a néhány lakáson.
Kőművesek mindenféle részegektől megvették ár alatt a külterületi telket, bevonatták és felhúzták a házat tetőig. Utána eladták 70%-os készültségűnek, de ugye duruzsoltak, hogy ez valójában inkább 75%-os készültség. A sok bolond meg jött és boldogan megvette, hiszen már csak a nyílászárók meg a belső apróságok hiányoznak, meg egy színezés (akkoriban nem volt nagy divat szigetelni).
Egy kezemen nem tudnám megszámolni, hány ilyen házat ismerek.
Meg a híres dunakeszis kisebbségi származású építőbanda. Jajajj, ismerőseim Dunakeszin nagyon csúnya dolgokat tudnának mondani.
Egyik ismerősöm megalkudott x összegre még 2006-ban, csúszott az építkezés és akkor pedig nem is volt bérrobanás, de mégis +4m követelt tőle a vállalkozó és olyankor mentek oda egy kazal erőemberrel, amikos csak a felesége meg a gyerekei voltak otthon.
Sok ember megcsinálta azon a szerencséjét, hogy a pöstiek kirajzottak az aglóba, sokat át is b.sztak. Tudok olyan nőről, aki kb 1 hektár belterületi telken ül. Csak egyben hajlandó eladni, de egyelőre annyira tőkeerős vállalkozó még nincs a környéken. Kárpótláson vette a földet, akkor még faluszéli legelő volt és körbe építették.
Nem kell ezeket félteni. A sok birka tényleg megsz.vta.
Írtam is valamikor, hogy 2008-ban egy hasonló ház, mint az enyém kb +4m volt Dunakeszin. Most az enyém ér 30-35m-t ha tényleg el akarnám adni, talán 40-t, ha van jó sok türelmem kivárni a vevőt. Dunakeszin meg érne 70-80m, de 50-60 körül gyorsan elmenne. Tényleg megszívtam, mert hitel kamattal, minden szir szar felújítással együtt már bőven 40m fölött vagyok és nem tudnám kivenni belőle. A jó lokáció sokat számít, de mindegy végül is, nem akarom eladni, tehát én elvagyok itt, csakhát ha muszáj lenne valamiért eladni, akkor cumi van valóban.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link