Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Meghalt Gesztesi Karoly Magyarorszag legjobb színésze.
Törölt felhasználó2020. 01. 04. 17:29
Előzmény:
törölt hozzászólás
könyörgöm ne hasonlítsuk már a német kisvárosokat, falvakat a magyarhoz. Itthon mintha tegnap ért volna véget valami halálos kór, ami 40 éve pusztít vagy háború. Nyomor vs jólét, minden tekintetben. Minimum 10x szorzó kellene ingatlanban, kivéve a kutyaszaros főváros egyes részeit.
Laknék én szívesen falun itthon, de a munka(és a nagyobb lóvé) miatt Pesthez vagyok kötve. Németországban nem tudom, hogy pl vidéken milyenek a fizuk, de gondolom az életszínvonal magasabb ott, mint egy mo.-i faluban. Ami még feltűnt mostanában, hogy Budapestet elözönlötték a kínaiak. Nagycsarnokban a zöldségesek fele már kínai, tűnnek el a magyar vállalkozók és veszik át a boltjaikat. Barátnőm pasija ingatlanokkal bizniszel a belvárosban, kínaiak veszik meg a nagy részét. Lazán készpénzben kiperkálnak 70-80millákat. Mondjuk azt sosem értettem, hogy pl az Ázsia centerben hogy nem buknak meg, számlát sose adnak, sok boltban a számológépet ütik ami papírt is kinyom és azt adják blokk helyett. Józsefvárosi piacról nem is beszélve, a nagyker részen a hangárokban tonnaszámra áll a cucc, iszonyat mennyiségű áru van ott, sokszor az az érzésem, hogy lerakatnak használják az egészet és innen terítik Európat. Amilyen kocsik meg állnak ott bent.. Ki se látszik a kicsi kínai akkora űrhajókkal járnak. Ezek aztán jól elboldogulnak itt nálunk.
Az opera csak egy példa volt. Van kismillió szolgáltatás amit bivalybasznádon, vagy pl Békéscsabán sokkal nehezebben, rosszabb minőségben vagy egyáltalán nem tudsz igénybevenni, míg Budapesten könnyen elérhető. Van egy csomó olyan szakma ami kisvárosban egyszerűen nem jövedelmező, vagy ha el is tudsz a szakmádban helyezkedni, akkor is jóval kevesebbet keresel mint egy nagyvárosban. De egyébként mint mondtam elsősorban az számít, hogy az emberek mit szeretnének, nem pedig az, hogy mire van szükségük. A globális trend pedig az, hogy az emberek özönlenek a városokba az egész világon. Ráadásul elsősorban a nagyvárosokba. Ha ezt nem akarod megérteni, akkor hagyjuk, nincs miről beszélni.
Tudom nehéz megérteni, de vannak olyan emberek akik egyszerűen nagyvárosban szeretnének élni. Mert rendszeresen járnak operába, vagy utaznak repülővel messzire amihez nemzetközi reptér kell, vagy mert minden héten fel akarnak szedni egy ronda britt lányt a bulinegyedben akit haza kell vinni valahova mert az airbnbs szállásán ott van a másik 3 barátnője. Stb. Ezekre mind ismerek személyesen példát. Na ők egy német kisvárosban nem éreznék jól magukat. Volt aki próbálta a pénz miatt, de aztán mégiscsak visszajött BPre. Van több olyan ismerősöm akinek az a kattanása, hogy mindenképpen a lehető legközelebb akar lakni a Deákhoz/bulinegyedhez/stb... Én sem értem őket, de ők egyszerűen ezt szeretnék. Úgy nincs értelme befektetni, hogy a saját világnézeted/vágyaidat vetíted ki mindenkire. El kell fogadni, hogy különböző embereknek különböző igényeik vannak és nagyon sok ember nem racionális. Én pl sohasem vennék német prémium autót, mert anyagilag nekem nem éri meg. Ennek ellenére a társadalom kb 20%ának a német prémium kocsi minden vágya, függetlenül attól hogy a többségüknek szintén nem éri meg. Ettől függetlenül nem agitálok a német autógyárak részvényei ellen, sőt Daimlerből időnként tartok is egy kisebb pakkot.
Az szerinted nem jatszik lehetosegkent hogy MINDEN eus nagyvarosban tulertekelt lett az ingatlan az ingyenpenz ota? A merteke valtozo de lehetetlen megvenni frankfurtban vagy a lehetetlen+1 megvenni Budapesten mar mindegy:)
Ez egy nemet kisvaros... nagyvarosrol volt szo... nem erdemes egymast gyozkodnunk mert Te vakon mondod azt hogy ott nincs ingatlanlufi en meg azt mondom hohy van. Te egy eleg kis idore vonatkoztatod a kinti tapasztalataidat. Nekem pedig a rokonsagom egy resze nemet allampolgar:) hidd el nekem hogy ott is durva arak lettek 2012 ota... minimum dupla a fizetesek meg nem... :)
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link